kulttuurierot ja tapakulttuuri japanissa

Kulttuurierot ja tapakulttuuri Japanissa

Kulttuurierot ja tapakulttuuri Japanissa eroavat kovasti esimerkiksi länsimaalaisesta kulttuurista. Tässä tapakulttuurissa on paljon vieraita piirteitä meille Suomalaisille, joista on hyvä tietää joitain asioita ja esimerkiksi ennen matkustamistasi Japaniin. Japani on todella turvallinen maa ja sanotaan, että Japani on turvallisempi kaupunki kuin esimerkiksi Helsinki. Kadut ovat puhtaita ja tämän vuoksi Japanissa on mukava vain esimerkiksi kävellä, katsoa maisemia ja seurata liikennettä. Rikollisuutta on vähän eikä kaduilla illalla kulkiessa ole tarvinnut pelätä oman turvallisuuden vuoksi. Tässä artikkelissa pääsemme tutustumaan hieman Japanilaisiin käytöstapoihin sekä uskomuksiin.

Yleistä käytöstavoista Japanissa

Tapakulttuuriin kannattaa perehtyä ennen Japaniin lähtöä! On asioita, joita pidetään töykeänä tai epäkohteliaana käytöksenä, joita on hyvä tietää voidakseen kunnioittaa toisia ihmisiä sekä Japanilaista kulttuuria. On mahdollista, että vaikka Japanilainen saattaisikin ymmärtää, ettei ulkomaalainen tällaista välttämättä tietäisi, on tärkeää olla mahdollisimman kunnioittava ja käyttäytyä mahdollisimman hyvin näissä tilanteissa.

Yleisesti ajatuksena käytöstapojen taustalla on kunnioittaa kanssamatkustajia ja ajatella muita. Japanilaiset ovat tunnettuja siitä, että he puhdistavat jatkuvasti käsiään ja käyttävät kasvomaskeja, jos ovat flunssaisia tai haluavat välttää tartuntoja. Joidenkin paikkojen edessä voi olla kylttejä, joissa pyydetään vierailijoita pesemään kädet ennen sisäänpääsyä.

Kumartaminen

Japanissa kumartaminen on yleistä, jota tehdään mm. saapuessa ja lähtiessä. Kumarruksen syvyys määrittyy kulttuurissa yhteiskunnallisen ja vanhemmuusjärjestyksen mukaan. Kumartaessa syvään viestitään kiitollisuutta sekä kunnioitusta. Kuitenkin, Japanilaiset ovat ymmärtäväisiä ulkomaalaisia kohtaan ja jossain paikoissa paikalliset saattavat hyvästellä turistin esimerkiksi kättelemällä

Hyvät käytöstavat ostoksilla Japanissa

Hyviin käytöstapoihin kuuluu esimerkiksi vaatteita ostaessasi, sovituskoppiin mennessä tai joihinkin ravintoloihin tai kahviloihin mennessä ottaa kengät pois. Kengille saattaa olla liikkeessä esimerkiksi niille tarkoitetut lokerot tai ne jätetään eteiseen. Sisätossuja saattaa olla käytettävissä esimerkiksi vieraillessasi kodeissa tai temppeleissä. Jos eteisessä on tällaisia tossuja, kuuluu ne vaihtaa jalkaan vierailun ajaksi.

Lisäksi esimerkiksi asioidessasi kaupassa, annathan rahat tai pankkikortin molemmilla käsillä! Myös toisen antaessa sinulle jotain, ota se vastaan kahdella kädellä. Poikkeuksena rahalla asioidessa kaupassa voi olla raha-automaatti, jolla ostokset saa maksettua tai monilla kassoilla on pieni tarjotin, johon asiakkaan kuuluu laittaa rahat, eikä antaa suoraan myyjälle.

Hyvät käytöstavat julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä

Japanilaiset jonottavat kärsivällisesti ja yleensä ilman meteliä tai valitusta, eikä heidän katsota yleensä keskustelevan tuntemattomien kanssa julkisilla paikoilla. On esimerkiksi hyvin epäkohteliasta metrossa puhua kovaan ääneen ja puhumista kannattaa välttää kokonaan. Muistathan laittaa äänettömälle puhelimen etkä varsinkaan puhu puhelimessa metrossa. Kännykän katsominen tai viestin lähettäminen esimerkiksi metrossa on suotavaa, kunhan näppäimet ovat äänettömällä.

Lisäksi, jos olet esimerkiksi flunssainen, on hyvä käyttää maskia. Jos sinulla on flunssaa, muistathan, että niistäminen julkisesti ei ole suotavaa ja voi aiheuttaa pahoja katseita. Suotavaa on esimerkiksi poistua niistämään vessaan pois muiden nähtäviltä. Myöskään kynsin pureminen tai puhdistaminen ei ole julkisesti sopivaa.

On hyvä myös muistaa esimerkiksi metrolla kulkiessasi, ettet katso japanilaisia silmiin. On suotavaa japanilaisen kanssa asioidessa, että esimerkiksi keskustellessakin pyrit lyhyeen katsekontaktiin ja sitten pitämään katse esimerkiksi hieman alaspäin katsoen. Silmiin katsomista pidetään epäkohteliaana ja saatetaan jopa tulkita aggressiivisuuden merkiksi.

Kaiken kaikkiaan, julkisilla paikoilla käyttäytyminen on erittäin tärkeää Japanissa, ja vierailijoiden tulisi noudattaa paikallisia tapoja ja käyttäytymissääntöjä. Tupakointi on sallittu vain tiettyjen alueiden ulkopuolella tai tupakoinnille tarkoitetuissa tiloissa, eikä kaduilla tupakointia pidetä hyväksyttävänä.

Hyvät käytöstavat ravintolassa asioidessasi

Monissa ravintoloissa on vain syömäpuikot tarjolla asiakkaille, eikä välttämättä haarukkaa tai veistä ole saatavilla. On siis hyvä osata syömäpuikoilla syömisen perusteet ennen matkaasi Japaniin. Ethän osoita ketään syömäpuikoilla eikä puikkoja saa tökätä riisiin ristiasennossa. Lisäksi syömäpuikoilla ei tule tarjoilla toiselle ruokaa.

Ennen ruokailun aloitusta, tarjoilija tuo pöytään kosteita taiteltuja pyyhkeitä. Nämä voivat olla myös pöydässä valmiina asiakkaille. Tämä kostea liina on tarkoitettu käsien puhdistamiseen ennen ruokailun aloittamista. Huomaathan, että esimerkiksi lautasliinaa ei tule käyttää kasvojen pyyhkimiseen. Ruokaa syödessäsi esimerkiksi liemen tai keiton ryystäminen tai äänekäs syöminen sen sijaan viestii, että nautit ruoasta. Ole tämän kohdalla kuitenkin hienotunteinen ja mieluummin varovainen. Syöthän aterian loppuun asti, koska ruoan jättämistä lautaselle pidetään epäkohteliaana.

Ravintolassa juoman kaataminen omaan lasiin pidetään röyhkeänä. Sinun tulisi aina odottaa, että joku muu täyttää sinun lasisi. Myöskään lasista ei tule juoda, ennen kuin pöytäseurue on toivottanut ja sanonut kanpai, mikä kääntyy suomeksi kippis.

Lahjan vieminen

Jos saat kutsun Japanilaiseen kotiin, on sinun hyvä viedä lahja isäntäväelle. Tätä kutsua sinun tulisi pitää suurena kunniana. Sopiva lahja voi olla esimerkiksi matkamuisto kotimaasta tai jokin suomalainen syötävä, joka tulee olla kauniisti paketoitu. Ethän vain kuitenkaan paketointiin tai kortin kirjoittamiseen käytä punaisen väristä kynää, koska punaista väriä kirjoituksessa pidetään huonona enteenä. Lahjaa antaessa tai vastaanottaessa muista muista kumartaa ja ojenna molemmat kätesi lahjan antamiseksi tai vastaanottamiseksi. On myös hyvä muistaa, että lahjaa ei myöskään kuulu avata antajan läsnäollessa. Jos lahjaa ei ole paketoitu, tulee sinun kommentoida lahjaa positiivisesti antajalle sekä osoittaa antajalle kiitollisuutta.

Suositeltava pukeutuminen ja ulkonäkö

Lisäksi on hyvä muistaa joitain asioita matkustaessasi Japaniin. Esimerkiksi naisilla avonainen rintakehä ei ole suositeltavaa. Esimerkkinä naisella matkustaessa Japanissa voi olla paitoja, joissa on vähän kaulusta. Hameita taas näkee Japanissa hyvinkin paljon ja minihameet ovat suositusti käytössä sekä hyväksyttäviä.

Japanissa hiusten värjääminen ei ole niin yleistä ja koulussa Japanissa ollessasi, hiusten värjääminen voi olla jopa kiellettyä. Vaaleahiuksisena mennessäsi esimerkiksi metroon, voivat paikalliset katsoa sinua hieman pidempään, mutta älä anna tämän haitata matkaasi. Yleisesti Japani on aika ulkonäkökeskeinen maa ja on hyvin tärkeää, miten näyttäytyy ulospäin.

Tatuoinnit Japanissa

Tatuoinnit eivät ole vielä kauhean hyväksyttyjä Japanissa ja esimerkiksi, jos haluaisit mennä kylpylään, on nämä monesti kielletty esimerkiksi uimarannoilla, onsen-kylpylöissä, huvi- ja vesipuistoissa, ryokaneissa eli majataloissa, temppeleissä, perinteisissä ravintoloissa ja muissa pyhissä paikoissa.

Japanilaisten negatiivinen suhtautumine tatuointeihin perustuu Japanin historiaan, Feodaaliajan 1100-luvun lopusta aina 1800-luvulle saakka. Tuolloin tuomituille rikollisille tatuoitiin irezumi-tatuointi rangaistuksena. Näitä tatuointeja tehtiin tuohon aikaan miehille, naisille, että lapsille. Se missä tatuointi henkilöllä sijaitsi, saattoi merkitä sitä, minkä rikoksen kyseinen henkilö oli tehnyt. Myös japanilaisen mafia nimeltään yakuza käyttää tatuointeja.

Japani on aikojen saatossa alkanut olla hyväksyvämpi ja katukuvassakin on ihmisiä, joilla on tatuointeja saattaa olla näkyvillä tai jopa tatuointiliikkeitä voi näkyä katukuvassa. Jos sinulla on kuitenkin pieniä tatuointeja, näitä voi kylpylään mennessä peittää esimerkiksi teipillä tai hankkimalla rash guard paidan. Nämä paidat ovat pitkähihaisia ja kevyestä materiaalista tehtyjä.

Käyttäytyminen vanhempia ihmisiä kohtaan

Japanilaisessa kulttuurissa vanhempien ihmisten kunnioittaminen on erittäin tärkeää. Vanhempien ihmisten kohteluun liittyy monia perinteisiä tapoja ja käytänteitä, jotka ovat syvään juurtuneita japanilaiseen tapakulttuuriin. Yksi tärkeimmistä tavoista osoittaa kunnioitusta vanhempia ihmisiä kohtaan on käyttää asianmukaista kunnioitusmuotoa heidän kanssaan puhuessa. Esimerkiksi ”san” tai ”sama” lisätään nimen loppuun, kun puhutaan vanhemmista ihmisistä tai muuten arvostetuista henkilöistä. Lisäksi on tapana osoittaa kunnioitusta vanhempia ihmisiä kohtaan kumartamalla heille, tarjoamalla apua heidän tarvitessaan ja huolehtimalla heidän tarpeistaan.

Japanilaisessa yhteiskunnassa on myös voimakas perhekeskeisyys, joka tarkoittaa sitä, että perheen vanhempia ihmisiä pidetään erittäin arvostettuina ja tärkeinä. Vanhempien ihmisten hoivaaminen ja huolenpito on usein nuorempien sukupolvien velvollisuus ja kunnia-asia. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asumista samassa taloudessa tai säännöllisiä vierailuja vanhempien luona.

On myös tärkeää huomioida, että Japanissa on olemassa tietyt sosiaaliset hierarkiat, joihin kuuluu myös ikä. Vanhemmat ihmiset ovat usein korkeammassa asemassa kuin nuoremmat, ja tämä vaikuttaa esimerkiksi työpaikoilla ja virallisissa tilanteissa. Nuorempien ihmisten odotetaan kunnioittavan vanhempien ihmisten mielipiteitä ja noudattavan heidän ohjeitaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vanhempien ihmisten kohteluun liittyy monia perinteisiä tapoja ja käytänteitä, joita on tärkeää kunnioittaa japanilaisessa kulttuurissa. Vanhempien ihmisten arvostaminen ja kunnioittaminen ovat tärkeitä osia japanilaisesta tapakulttuurista, ja näitä perinteitä noudatetaan edelleen laajalti nykypäivän Japanissa.

Puhtaus Japanilaisessa kulttuurissa

Japanilaisille puhtaus on tärkeä arvo, joka näkyy monissa käytännöissä ja tapakulttuurissa. Esimerkiksi ennen sisäänkäyntiä kotiin, perinteisesti riisutaan kengät ja käytetään sisäkenkiä, jotta koti pysyy puhtaana ja siistinä. Myös julkisilla paikoilla on tapana käyttää maskeja, jos henkilöllä on flunssan oireita, jotta tauti ei leviä muihin. Lisäksi julkisilla paikoilla on usein saatavilla käsidesiä ja kasvot pyyhitään usein kosteilla pyyhkeillä, jotka ovat yleisesti saatavilla.

Japanilaiset ovat myös hyvin tarkkoja ruokahygieniasta. Ravintoloissa on yleensä tapana pestä kädet ennen aterian aloittamista. Lisäksi ruokaa käsitellään erittäin huolellisesti ja esimerkiksi sushi-kokit voivat opiskella vuosia oppiakseen käsittelemään raaka-aineita ja tekemään ruokaa mahdollisimman hygieenisesti.

Yleisesti ottaen japanilaiset ovat hyvin tietoisia ympäristöstään ja pyrkivät pitämään sen siistinä. Esimerkiksi julkisilla paikoilla ei ole yleensä roskia ja roska-astioita löytyy runsaasti. Monet japanilaiset myös huolehtivat omasta ulkonäöstään ja pukeutuvat siististi ja tyylikkäästi. Kaiken kaikkiaan puhtaus on tärkeä osa japanilaista kulttuuria ja japanilaiset pyrkivät ylläpitämään siisteyttä ja hygieniaa kaikissa tilanteissa.

Japanin kulttuuriperinteet

Japanin kulttuuriperinteet ovat hyvin monipuolisia ja rikkaita. Ne heijastavat maan pitkää historiaa, yhteiskuntaa ja arvoja. Esimerkiksi teeseremonia, joka tunnetaan japaniksi nimellä ”chado” tai ”sado”, on yksi Japanin merkittävimmistä kulttuuriperinteistä. Tämä perinteinen juhla tarjoaa vierailleen mahdollisuuden nauttia teestä ja meditoida kauniissa ympäristössä. Ikebana-kukkien asettelu on myös tärkeä kulttuuriperinne, jossa kukkien asettelulla pyritään luomaan harmoninen ja kaunis kokonaisuus.

Perinteiset pukeutumistavat ovat myös tärkeitä Japanin kulttuuriperinteitä. Yksi tunnetuimmista on kimonon käyttö, joka on perinteinen japanilainen vaate, jota käytetään erityistilaisuuksissa ja juhlissa. Kimono on yksi Japanin kansallispukuja ja sen käyttöön liittyy monia sääntöjä ja tapoja.

Lisäksi Japanin kulttuuriperinteisiin kuuluu monia muita tärkeitä elementtejä, kuten bonsai-puiden kasvatus, sumopaini, taide-esineiden keräily ja perinteinen japanilainen musiikki. Nämä perinteet ovat olennainen osa Japanin kulttuuria ja ovat edelleen tärkeitä osia nykypäivän japanilaisen elämäntavan.

Samankaltaiset artikkelit