Kioto

Kioton kaupunki Japanin sydämessä on upea sekoitus modernia ja perinteistä kulttuuria. Tämä historiallinen kaupunki, joka tunnetaan myös Japanin keisarillisena pääkaupunkina yli tuhannen vuoden ajan, tarjoaa matkailijoille loputtomasti nähtävää ja koettavaa. Kioton kadut ovat täynnä kiehtovia historiallisia temppelialueita, upeita puutarhoja, mahtavia rakennuksia ja herkullista paikallista ruokaa.

Vaikka Kioto on kehittynyt ja kasvanut, se on silti säilyttänyt vahvan yhteyden historiaansa ja siellä pystyy aistimaan Japanin ainutlaatuisen kulttuuriperinnön. Kiotossa on yli 2000 temppeliä ja pyhäkköä, mukaan lukien kuuluisat Kinkaku-ji ja Kiyomizu-dera. Nämä ovat vain kaksi esimerkkiä siitä, kuinka monipuolisesti kaupunki esittelee Japanin henkistä ja kulttuurista historiaa.

Visiitti Kiotossa tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua paikalliseen elämään ja kulttuuriin. Voit esimerkiksi kävellä kapeilla kujilla Gionin geishojen kaupunginosassa tai nauttia Kioton erikoisuutta – matcha-teetä ja perinteisiä japanilaisia makeisia.

Kioto historia ja perinne

Kioton kaupungilla on rikas historia ja perinne. Se tunnetaan Japanin kulttuuri- ja taidepääkaupunkina. Kioto oli Japanin keisarillinen pääkaupunki yli tuhannen vuoden ajan (794-1868), ja sen vaikutusvaltainen asema näkyy monissa sen temppeleissä, puutarhoissa ja palatseissa. Vuodesta 1868 eteenpäin Japanin pääkaupungiksi vaihtui Tokio.

Kioton perustivat alun perin emperori Kanmu vuonna 794, ja se korvasi Naran Japanin pääkaupunkina. Keisarillinen hovi pysyi täällä yli tuhat vuotta, ja se muokkasi kaupungin taiteellista ilmettä sekä kulttuurileimaa. Lähes 2000 temppeleitä ja puutarhoja, useat niistä ovat Unescon maailmanperintökohteita, todistavat sen menneestä vauraudesta ja merkityksestä.

Perinteiset japanilaisen arkkitehtuurin elementit kutsuvat matkailijoita ympäri maailmaa ihastelemaan tämän historiallisen kaupungin nähtävyyksiä. Heian-kauden aikana (794–1185), keisarillinen hovi nautti rauhan ja hyvinvoinnin kausista, ja sen aikana monet Kioton kuuluisat taiteilijat ja kirjailijat aloittivat merkittävän kulttuuriperinnön.

Eri aikoina sotilaskomentajat eli shogunit olivat vallassa, ja erityisesti Tokugawa-shogunaatti (1603–1867) vahvisti Kioton asemaa maan keskuksena. Tokugawa kauden aikana kaupunki säilytti kulttuurisen voimansa taide-elämässä, teatterissa ja muotoilussa, vaikka shogun-militaristinen valta kasvoi.

Nykyään Kioto on säilyttänyt suuren osan historiallisesta arkkitehtuuristaan ja kulttuuriperinnöstään. On monia tapoja kokea perinteinen japanilainen elämäntapa Kioton kulttuurikaupungissa; esimerkiksi osallistumalla tee seremoniaan tai syömällä kaiseki-illalliselle. Kaiken kaikkiaan, Kioton historia ja perinne tekevät siitä ainutlaatuisen ja vaikuttavan kohteen, joka jatkuvasti houkuttelee matkailijoita.

Tutustu myös Kioton keisarilliseen palatsiin!

Kioton temppelit ja pyhäköt

Kioto on tunnettu monista temppeleistä, pyhäköistä ja historiallisista nähtävyyksistä. Tässä osiossa käymme läpi joitakin kaupungin kuuluisimpia ja tunnustettuimpia temppelikomplekseja ja pyhäköitä,

Kioton kuuluisimmat temppelit

Kinkaku-ji, tai kultainen paviljonki, on yksi Kioton tunnetuimmista temppeleistä. Sen kultaiset seinät ja upeat puutarhat tekevät siitä suositun turistikohdan.

Toinen suosittu temppeli on Ginkaku-ji, eli kultainen paviljonki, joka on tunnettu kauniista muotoilusta ja rauhallisuudestaan.

Kiyomizu-dera on myös erittäin suosittu temppeli, joka on tunnettu ainutlaatuisesta arkkitehtuurista ja kauniista sijainnistaan Kioton rinteillä.

Tunnetut temppelit

Fushimi Inari on tunnettu tuhansista punaisista torii-porteistaan ja on erittäin suosittu kohde niin turisteille kuin paikallisille. Se on omistettu Inari-jumalalle, joka edustaa viljaa ja menestystä.

Heian-jingu on toinen huomioitava pyhäkkö, joka on omistettu keisari Kammuille ja Komeille. Se on tunnettu suurista portistaan ja laajoista puutarhoistaan.

Perinteisen rakkauden jumalatar Okunin lahjoittama Jishu-jinja on pyhäkkö, jossa monet pariskunnat tulevat etsimään hyvää parisuhdeonnea. Siellä on kaksi kiveä, joiden välillä kävely silmät kiinni symboloi pariskunnan yhteen sopimista tulevaisuudessa.

Lopuksi, Nijō-jō ei ole temppeli tai pyhäkkö, mutta se on historiallisesti merkittävä linna, joka on ollut sekä Japanin keisari- että shogunaatin hallinnassa. Sen arkkitehtuuriin ja historiaan tutustuminen tarjoaa kiehtovan katsauksen Japanin menneisyyteen.

Kioton kulttuuri

Kioton kulttuuri on täynnä perinteitä ja ainutlaatuisia kokemuksia, kuten geisha-esityksiä, tee-seremonioita ja kirsikankukkien ihailua. Kaupunki on tunnettu paitsi historiallisista temppeleistään ja kauniista maisemistaan, myös monista perinteisistä käsityöläistaiteista.

Yksi Kioton kulttuurin tunnetuimmista osa-alueista on geisha-kulttuuri. Geisha, ammattitaitoisia taiteilijoita ja viihdyttäjiä, on ollut osa Japanin kulttuuriperintöä vuosisatojen ajan. Gionin hanamachi, tai kukkaiskaupunginosa, on erityisen kuuluisa geishojen kohtaamispaikka.

Toinen ilmentymä Kioton kulttuurista on Shintō, Japanin alkuperäinen uskonto. Shintō pidetään yleensä harmonian ja luonnonvoimien uskontona, ja sen temppelit ovat tärkeä osa Kioton henkistä maisemaa.

Kioto tunnetaan myös paikkana, joka vaali samuraikulttuuria. Tämän soturiluokan tarinat ja vaikutus näkyvät monissa laitoksissa ja kohteissa, kuten Nijō Castle ja Kioton Militari Museo.

Tee-seremonia on myös olennainen osa Kioton kulttuurielämää. Tämä hienostunut ja rentouttava tapahtuma edustaa japanilaista elegancea ja hienostuneisuutta, ja sitä voidaan kokea monissa kaupungin teehuoneissa ja puutarhoissa.

Kioton käsityöläiset ovat mestareita luomaan kauniita käsityötaiteita ja perinteisiä esineitä. Esimerkiksi Wagashi on taiteellinen makea herkku, joka on tyypillistä japanilaisen teeseremonian yhteydessä. Kioto tunnetaan myös erilaisista tekstiileistä, keramiikasta, puisista veistoksista ja lakkaesineistä, jotka ovat tunnusomaisia japanilaiselle kulttuurille.

Kaiken kaikkiaan Kioton kulttuuri heijastaa perinteistä japanilaista kulttuuria, joka kietoutuu kaupungin kauniisiin maisemiin ja historiallisiin kohteisiin.

Kioton luonto ja puutarhat

Kioton luonto ja puutarhat ovat tunnettuja kauniista maisemistaan. Erityisesti vuoristoalueilla löytyy runsaasti hienoja viheralueita ja eksoottisia puutarhoja. Yksi tunnetuimmista alueista on Arashiyama, joka sijaitsee lännessä Kioton keskustasta.

Arashiyaman tunnetuin nähtävyys on ehdottomasti Arashiyama bambumetsä. Bambumetsä on henkeäsalpaavan kaunis ja tunnelmallinen paikka, jossa voi kävellä pitkin polkuja kuunnellen bambun suhinaa. Vierailun arvoinen on myös lähellä sijaitseva Tenryu-ji temppeli, joka ympäröi upeita japanilaisia puutarhoja.

Toinen mainitsemisen arvoinen alue on Higashiyama. Tämä kaunis alue sijaitsee Kioton itäpuolella ja tarjoaa vierailijoille hienoja nähtävyyksiä, kuten Kiyomizu-dera temppelin, Gionin geishapiirin ja Maruyaman puiston. Punainen torii-portti on myös erittäin kuuluisa ja oivallinen valokuvauskohde näissä puutarhoissa.

Kaupungin kauniit puutarhat tarjoavat myös uskomattoman upeita maisemia erityisesti japanilaisen vaahteran ruskaaikana. Tämän puun lehdet muuttuvat syksyllä punaisiksi ja oransseiksi, minkä ansiosta koko alue hehkuu dramaattisesti muuttuvien värien loistossa.

Lyhyesti sanottuna Kioton luonto ja puutarhat tarjoavat vierailijoille unohtumattomia elämyksiä. Niin kauniit maisemat kuin kulttuurillisesti merkittävät paikat ovat varmasti vaivan arvoisia. Joten älä epäröi ottaa aikaa tutustua näihin henkeäsalpaaviin paikkoihin!

Kioton kaupunginosat ja naapurustot

Kiotossa on monia ihastuttavia kaupunginosia ja naapurustoja, jotka heijastavat kaupungin rikasta kulttuuria ja historiaa. Yksi näistä alueista on Gion, joka tunnetaan erityisesti geishamaailmasta. Gionissa voit nauttia perinteisistä kahviloista, ravintoloista ja teehuoneista, sekä ihailla upeita puutalorakennuksia.

Toinen kiinnostava alue on Nagoyan naapurusto, vaikka se ei olekaan yhtä tunnettu kuin Gion. Tämä alue sijaitsee Kioto Cityn itäpuolella, ja täällä voit nähdä uusia ja vanhoja rakennuksia rinnakkain. Näiden kaupunginosien vetovoima piilee niiden omaperäisyydessä.

Kioton kaupungin eri puolilla löytyy muitakin viehättäviä katuja ja kortteleita:

 • Pontocho: Tämä kapea katu sijaitsee Kamo-joen länsipuolella ja tarjoaa lukuisia ruokapaikkoja, baareja ja geishataloja.
 • Higashiyama: Vanhaa Kiotoa edustava alue, jolta löytyy kauniita temppeleitä, puutarhoja ja historiallisia nähtävyyksiä.
 • Nishijin: Käsityöläisten suosima alue, jossa voit löytää paikallisia kankaita, tekstiilejä ja kimonoja.

Tutustumalla Kioton erilaisiin kaupunginosiin ja naapurustoihin voit siis saada käsityksen siitä, miten kaupunki on kehittynyt aikojen saatossa ja miten erilaiset perinteet ja kulttuurit elävät rinnakkain tässä ainutlaatuisessa ympäristössä.

Kioton matkailijan opas

Kioto, entinen Japanin pääkaupunki, sijaitsee Kansain alueella, lähellä Osakaa. Tämä historiallinen kaupunki on täynnä kulttuuria ja kauneutta, joten ei ole yllättävää, että se on suosittu kohde matkailijoille.

Festivaalit: Kioto on tunnettu monista värikkäistä festivaaleistaan. Esimerkiksi Jidai Matsuri ja Gion Matsuri ovat suosittuja festivaaleja, jotka vetävät puoleensa suuria turistimääriä. Kävijät voivat nähdä perinteisiä pukuja, paikallista taidetta ja monia muita kiinnostavia esityksiä.

Vältä ruuhkia: Jos et pidä suurista väkijoukoista, kannattaa välttää matkustamista Kiotoon sesonkiaikoina, kuten kirsikankukkien aikaan keväällä tai ruska-aikaan syksyllä. Sen sijaan suosittelemme matkustamaan hiljaisemmalla ajankohdalla, kuten talvella, jolloin voit nauttia rauhallisemmasta tunnelmasta.

Eteläinen Higashiyama: Vieraile Eteläisessä Higashiyamassa, yksi Kioto parhaista alueista, joka tarjoaa runsaasti temppeleitä, puutarhoja ja museoita. Voit kävellä kapeilla kujilla, nauttia paikallista ruokaa ja ihastella kauniita maisemia.

Käytettävissä olevat aktiviteetit:

 • Kiyomizu-deran temppeli: Yksi tunnetuimmista temppeleistä Japanissa, täällä voit nauttia upeasta näköalasta kaupunkiin.
 • Maruyama Park: Viihtyisä puisto, jossa voit rentoutua ja ottaa kauniita valokuvia kirsikankukkien aikaan.
 • Nene-no-michi: Viehättävä kävelytie, jonka varrella löydät perinteisiä teemaja ja putiikkeja.

Lopuksi, muista tarkistaa opaskirjat ja paikalliset vinkit ennen matkaa, jotta saat parhaan kokemuksen tästä upeasta kaupungista.

Kioto museot ja taide

Kioto on tunnettu historiallisesta perinnöstään ja kulttuuristaan, mutta siellä on myös monia loistavia museoita ja taidelaitoksia. Näissä paikoissa voit nähdä hienoja esimerkkejä niin japanilaisesta kuin kansainvälisestä taiteesta.

Kioton Kansallismuseo on yksi kaupungin tunnetuimmista museoista ja keskittyy perinteiseen japanilaiseen taiteeseen. Siellä on suuri kokoelma maalauksia, kalligrafiaa ja kuvanveistoa. Voit myös ihailla upeita esimerkkejä buddhalaisesta taiteesta ja arvokkaista kulttuuriesineistä.

Toinen vierailun arvoinen paikka on Kioto International Manga Museum. Täältä löydät valtavan määrän mangakirjoja eri aikakausilta, ja voit lukea niitä rauhassa museon lukusaleissa. He järjestävät myös usein erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia.

Kioton kulttuuritarjontaan kuuluu lisäksi Kioton Taidekeskus, joka toimii sekä taidegalleriana että esiintymispaikkana. Siellä pidetään usein erilaisia näyttelyitä, ja voit nähdä paikallisten taiteilijoiden töitä.

Tokioon verrattuna Kioto on pienempi kaupunki, mutta sen museotarjonta on todella monipuolinen ja kiinnostava. Jos olet taiteen ystävä, löydät varmasti mieleisiäsi kohteita täältä.

Kioton kulinaariset seikkailut herkuttelijoille

Kioton kulinaariset seikkailut tarjoavat runsaasti herkkuja jokaiseen makuun. Kaupunki on tunnettu erilaisista riisiruoista, ja se on ehdoton kohde foodie-matkailijalle.

Nishiki Market on varmasti yksi parhaista paikoista aloittaa kulinaarinen tutkimusmatka Kiotoon. Tämä yli 400 vuotta vanha kauppahalli tarjoaa upean valikoiman paikallisia herkkuja, kuten tuoreita sushi-annoksia, laadukasta tofua ja monipuolista riisivalikoimaa.

Kioton perinteinen kaiseki-ateria on myös kokeilemisen arvoinen. Kaiseki on hienostunut ja monipuolinen ateriakokonaisuus, joka on sekä visuaalisesti että maut täydellisesti harmonisessa balanssissa. Kaiseki koostuu useista eri ruokalajeista, joissa yhdistyvät paikalliset raaka-aineet ja kauden mukaan vaihtuvat tarjottavat.

Kyselevälle kulinaariselle seikkailijalle suosittelemme myös kokeilemaan joitain alueen erikoisempia herkkuja. Esimerkiksi:

 • Pikkelöity kasvikset tunnetaan myös ”Kioto-tsukemono” ja niitä tarjoillaan usein riisin lisäkkeenä.
 • Yuba, joka on kermainen tahna, valmistetaan tofusta ja on japanilaisen kasvisruoan klassikko.
 • Matcha-elintarvikkeet, kuten matcha-jäätelö, leivonnaiset ja jopa nuudelit, ovat laajalti saatavilla ja kiehtovia makuelämyksiä etsivälle matkailijalle.

Kioton ruokaskene tarjoaa monipuolisia, herkullisia ja unohtumattomia kokemuksia niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Nauti tutkimusretkestäsi kaupungin kulinaarisiin tarjontoihin!

Kioton majoitus ja hotellit

Kiotossa on monenlaisia majoitusvaihtoehtoja, joista valita. Perinteiset ryokanit tarjoavat unohtumattoman japanilaisen kokemuksen, ja moderneissa hotelleissa on kaikki mukavuudet, joita matkailija voi toivoa.

Täältä löydät paljon perinteisiä ryokaneja, jotka tarjoavat hienon mahdollisuuden kokea paikallista gastonomiaa ja kulttuuria. Useimmat ryokanit sisältävät myös kuumien lähteiden eli onsenien käyttömahdollisuuden, joka on hieno tapa rentoutua päivän nähtävyyksien jälkeen.

Jos kaipaat enemmän länsimaista majoitusta, Kiotossa on runsaasti hotelleja eri hintaluokissa. Monista hotelleista löytyy lisäksi omat onsenit, joten voit nauttia japanilaisesta rentoutumisesta ilman ryokanin varaamista.

Kurama on suosittu kohde lähellä Kioton kaupunkia, joka on tunnettu sen upeista kuumista lähteistä ja luonnonkauniista ympäristöstä. Täällä voit majoittua pienissä perinteiseen tyyliin rakennetuissa minshukuissa, eli japanilaisissa bed & breakfast -tyyppisissä majapaikoissa, joiden palveluihin kuuluu usein myös onsen-kylpylä.

Tässä muutamia suosittuja majoitusvaihtoehtoja eri alueilta Kiotossa:

 • Gion: Kaupungin historiallinen geisha-alue, jossa löytyy sekä ryokaneja että hotelleja.
 • Pohjoinen Higashiyama: Täällä voit majoittua lähellä kaunista Kiyomizu-temppeliä ja Philosopher’s Path -polkua.
 • Arashiyama: Tunnetaan upeasta bambumetsästä ja Tenryu-ji-temppelistä, ja alueella on useita perinteisiä ryokaneja tarjolla.

Lyhyesti sanottuna, löydät varmasti sopivan majoituksen niin perinteisten elämysten ystäville kuin moderneista mukavuuksista nauttiville matkailijoille Kiotosta.

Kokemuksia ja tekemistä Kiotossa

Kiotossa on lukuisia ainutlaatuisia kokemuksia tarjolla! Fushimi Inari-Taisha -pyhäkkö on yksi suosituimmista kohteista kaupungissa. Itseasiassa, se on kuuluisa tuhansista oranssinpunaisista torii-porteistaan ja ihanteellinen paikka valokuville.

Kirsikankukat ovat eräs Japanin kauneimmista näkymistä. Kevään aikana voit ihailla näitä henkeäsalpaavia kukkia monissa puistoissa ja temppelialueilla ympäri Kiotoa.

Teeokodit eli teahouses ovat myös kokemisen arvoisia, sillä niissä pääset nauttimaan perinteisen japanilaisen teenjuontiseremonian tunnelmasta. Voit myös vain rentoutua ja nauttia kulttuurielämyksestä.

Päiväretkiä voit tehdä laajemmin ympäri Kioton aluetta. Yksi suositeltava kohde on Ginkaku-ji, joka tarkoittaa ”hopeinen paviljonki”. Vaikka rakennus ei olekaan päällystetty hopealla, sen puutarhat ovat miellyttäviä ja viehättäviä perinteisen japanilaisen arkkitehtuurin ja suunnittelun kanssa.

Nijōn linna on historiallinen kohte, joka kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa. Kioto entisajan elämän voit aistia tutustumalla tähän upeaan rakennukseen ja sen ympäröivään puutarhaan.

Kun vierailet Kioton temppeleissä, älä unohda tutustua hajuvesiin. Kioton temppeleissä kotimaiset ja ulkomaiset matkailijat polttavat suitsukkeita toivoakseen hyvää onnea ja suojelusta.

Otowa-vesiputous on erityinen nähtävyys Kiyomizu-deran temppelin alueella. Uskotaan, että juomalla sillä olevasta vesilähteestä saat hyvää onnea, terveyttä ja viisautta. Kokeile itse ja näe, toteutuvatko kaikki toiveesi!