|

Kiyomizudera – Kioton kauneimmat maisemat ja näköalat

Kiyomizudera on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista buddhalaisista temppeleistä Japanissa ja se sijaitsee Kioton itäpuolella, Higashiyaman vuoristossa, ja tarjoaa henkeäsalpaavat näkymät kaupunkiin. Temppeli perustettiin vuonna 780 ja se on omistettu Kannonille, myötätunnon jumalattarelle. Kiyomizuderaa pidetään niin arvokkaana, että se kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Kiyomizudera tunnetaan myös sen ainutlaatuisesta arkkitehtuurista ja rakenteista. Erityisesti sen pääsalin lavan kuuluisuus on saanut osakseen ylistystä. Lava on rakennettu noin 12 metrin korkuisen kallionreunan päälle, joka mahdollistaa kauniit näkymät yli Kioton. Legenda kertoo, että jos hyppää lavalta ja selviää, toiveesi toteutuvat. Mutta älä huoli, tätä ei tietenkään enää suositella nykypäivänä.

Temppelialueella on myös monia muita rakennuksia ja nähtävyyksiä, kuten Jishu-jinja -uskonnon pyhäkkö, rakkauden ja avioliiton jumalille omistettu paikka. Kävijät voivat myös kokea nautintoa puutarhoista ja vesiputouksista, joiden uskotaan tuovan onnea ja hyvinvointia. Kiyomizudera on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde kaikille Japanin kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille.

Kiyomizudera on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista buddhalaisista temppeleistä Japanissa
Kiyomizudera on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista buddhalaisista temppeleistä Japanissa

Kiyomizuderan historia

Tämä upea buddhalainen temppeli perustettiin Heian-kaudella vuonna 778 ja se on nimetty sen perustajan, Sakanoue Tamuramaron mukaan. Kiyomizudera on osa UNESCO maailmanperintökohteisiin kuuluvaa Kioton historiallista keskustaa.

Temppeli sijaitsee upeassa luonnonmaisemassa Higashiyama-vuoristoalueella. Tämä paikka tarjoaa upeat näkymät Kioton kaupunkiin ja ympäröivään luontoon. Kiyomizudera on tunnettu myös vedestään, joka tulee puhdasta lähdevettä virtaavasta Otowan vesiputouksesta.

Kiyomizudera on tunnettu monista arkkitehtonisista ja historiallisista aarteistaan. Temppelin tärkein pyhäkkö, Hondo, on Japanin kansallisaarre. Tässä rakennuksessa on kuuluisa ”Kiyomizun lavan”, joka on suuri puinen terassi, joka työntyy ulos rakennuksen eteläpäästä noin 13 metrin korkeudella maanpinnasta. Lava on rakennettu ilman yhtäkään naulaa, mikä on hieno esimerkki perinteisestä japanilaisesta puurakentamisesta.

Paikalliseen perimätietoon kuuluu sananlasku ”Kiyomizun lavalta hyppääminen”, jonka juuret ovat Edo-kaudelta. Se tarkoitti, että jos joku uskaltaisi hypätä lavalta alas, hänen toiveensa toteutuisi. Vaikka hyppääminen on nykyään kielletty, perimätiedon viesti on yhä voimassa – Kiyomizudera on paikka, jossa voit unelmoida ja etsiä henkistä kasvua.

Pohjoispuolella Kiyomizuderan aluetta löytyy Jishu-jinja, tunnettu rakkauden jumalan pyhäkkö. Uskotaan, että kävely tämän pyhäkön kahden kiven välissä silmät suljettuina auttaa löytämään rakkautta. Kiyomizudera on kiehtova yhdistelmä historiallista arkkitehtuuria, luonnonkauneutta ja kiehtovia perinteitä, jotka tekevät siitä niin ainutlaatuisen paikan vierailla Kiotossa.

Rakennukset ja alueet

Kiyomizudera on tunnettu sen ainutlaatuisista rakennuksista ja alueista. Pääsali on temppelin sydän ja se on tunnettu sen suuresta puusta, joka on rakennettu ilman yhtään naulaa. Tällä alueella voit ihailla temppelin arkkitehtuuria ja nauttia upeista maisemista.

Lähellä pääsalia sijaitsee Otowa-vesiputous, jossa kolme vesivirtaa virtaa kallion yli. On uskottu, että sen vettä juomalla voi saada terveyttä, viisautta ja onnea. Muistathan juoda vain yhden virtauksen, jotta et aiheuta liikaa ahneutta.

Kiyomizu-michi on tärkeä tie, joka johtaa Kiyomizuderan sisäänkäynnille. Tällä polulla voit löytää monia viehättäviä kauppoja ja ravintoloita, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja ja matkamuistoja.

Korkea pagoda on näky, jota et halua jättää väliin. Se on kolme kerroksinen ja puna-valkoinen rakennus, joka on suosittu kuvien ottamiseen. Se edustaa paitsi Kiyomizuderan historiaa, myös Japanin arkkitehtuuria.

Jishu-jinja on rakkauden jumala Izanamin pyhäkkö, joka löytyy Kiyomizuderan alueelta. Täällä monet pariskunnat ja rakkausaiheiset tapahtumat tapahtuvat. Voit myös löytää itsellesi onnea rakkaudessa tai rukoilla suhteiden onnea.

Hondo on temppelin pääsali, joka on yksi Kiyomizuderan vaikuttavimmista rakennuksista. Suojeleva katto ja seinät kertovat temppelin historiasta ja sen merkityksestä. Voit rukoilla tänne ja lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Sannenzaka on viehättävä kylämäinen alue Kiyomizuderan ympärillä. Täällä voit kävellä vanhoilla kivetyillä kaduilla ja ihailla perinteisiä rakennuksia. Alue tarjoaa erinomaisen paikan rentoutumiseen ja tutkimiseen.

Uskonto ja seremoniat

Kiyomizudera on buddhalainen temppeli, joka omistettu Kannonille, bodhisattvalle, joka edustaa myötätuntoa. Tässä temppelissä voit tutustua sekä buddhalaisuuteen että shintoon, koska täällä on monia erilaisia seremonioita ja rituaaleja, jotka liittyvät näihin uskontoihin.

Kannon on buddhalaisuuden kuuluisa bodhisattva, joka tunnetaan myös Avalokitesvarana. Hänellä on yleensä tuhat kättä ja silmää, jotka symboloivat hänen kykyään tarkkailla ja auttaa kaikkia olentoja. Kiyomizudera-temppelissä Kannonia palvotaan paitsi myötätunnon takia, myös katteettoman palveluksen merkityksen osoittamiseksi.

Tärkeä seremonia, joka pidetään tässä temppelissä, on Tainai Meguri, jossa kuljetaan pimeässä tunnelissa saavuttaakseen valon symbolisen äärellisyyden. Tämä matka edustaa henkilökohtaista muutosta ja henkistä kasvua, joka tapahtuu kun koemme myötätuntoa ja ymmärrystä muita ihmisiä ja olentoja kohtaan.

Kiyomizudera-temppelissä ihmiset usein tekevät rukouksia eri jumaluuksille ja pyhillä esineille. Esimerkiksi lohikäärmeen, joka on buddhalainen vesijumala, symboli voi löytyä temppelin alueelta. Tämän jumaluuden kuvan eteen voi tuoda rukouksia ja lahjoituksia.

Shintoon kuuluu myös temppelin seremonioita ja riittejä, kuten Nehan-e, joka on Buddhan parinirvanan eli kuolemattomuuteen siirtymisen vuosipäivän muistotilaisuus. Tässä seremoniassa ihmiset rukoilevat ja osallistuvat erilaisiin toimintoihin kunnioittaakseen Buddhan elämää ja opetuksia.

Käynti Kiyomizudera-temppelissä tarjoaa mahdollisuuden kokea ja oppia buddhalaisuudesta ja shintosta niiden seremonioiden ja riittien kautta. Voit saada uusia oivalluksia itsestäsi ja elämästä ympärilläsi osallistumalla näihin uskonnollisiin tapahtumiin ja rukoilemalla jumaluuksille, kuten Kannonille tai lohikäärmeen jumalalle.

Vierailu Kiyomizuderaan

Kun suunnittelet matkaa Kiotoon, Kiyomizudera on yksi kaupungin ikonisimmista nähtävyyksistä, joka sijaitsee Higashiyama-alueella. Tämä buddhalainen temppeli on rakennettu Mt. Otowan rinteelle, ja se on erinomainen kohde turisteille ja vierailijoille, jotka haluavat kokea Japanin kulttuurin ja historian.

Kiyomizuderan lähellä, Higashiyama District tarjoaa lukuisia putiikkeja ja kauppoja, jotka myyvät paikallista keramiikkaa ja makeisia. Alueen tunnelma on viehättävä, ja kapeilla kaduilla on mukavaa kävellä ihailemassa perinteistä arkkitehtuuria.

Päästäksesi Kiyomizuderaan, voit ottaa bussin Kioton asemalta. Bussimatka kestää noin 20 minuuttia, ja lippujen hinnat ovat kohtuullisia. Temppelin sisäänpääsymaksu on pieni, ja se on avoinna ympäri vuoden vierailijoille.

Kiyomizuderan pihalla on kuuluisa Otowa-no-taki -vesiputous, jossa kävijät voivat juoda vettä uskonnollisessa rituaalissa. Veden uskotaan tuovan terveyttä, pitkäikäisyyttä ja menestystä. Lähellä vesiputousta on myös Jizo-statue, joka tunnetaan rakkauden jumalana. Vierailijat voivat rukoilla tämän patsaan edessä pyytäen onnea rakkauselämäänsä.

Henkilökohtaisen kokemuksen rikastuttamiseksi voit suunnitella lentosi Kiotoon ja kokea kaiken, mitä Kiyomizudera ja sen ympäristö tarjoavat. Tämä historiallinen temppeli ja viehättävä Higashiyama-alue tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden kokea Japanin kulttuuria ja historiaa lähietäisyydeltä.

Vuodenajat ja tapahtumat

Kiyomizuderan alueella voit kokea erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja vuoden ympäri. Keväällä, yksi suosituimmista ajoista vierailla temppelissä on kirsikkapuiden kukinnan aika (sakura). Tunnelma on unohtumaton, kun kirsikankukat valtaavat alueen ja lumoavat kävijät kauneudellaan.

Syksyllä voit ihailla upeita momiji-väriloistoja, kun vaahteranlehdet vaihtavat värinsä punaiseksi, oranssiksi ja keltaiseksi. Kiyomizudera on erityisen kuuluisa viehättävästä syksyn lehtien vaihtumisesta, joka houkuttelee suuren määrän vierailijoita ihastelemaan luonnon kauneutta.

Lisäksi Kiyomizudera tarjoaa mahdollisuuksia osallistua japanilaisiin kulttuuritapahtumiin eri vuodenaikoina. Yksi vaikuttavimmista täällä järjestettävistä tapahtumista on tuhat päivän pyhiinvaellus (Thousand-day Pilgrimage), joka pidetään joka vuosi joulukuun alussa. Tämä tilaisuus on tarkoitettu rukoilemaan hyvän terveyden ja pitkän iän puolesta käyttämällä temppelin pyhää vettä, joka on tunnettu sen parantavista ja suojelusvoimista.

Myös talvisin Kiyomizudera tarjoaa erityisen ervettelyn, kun temppelin edustalla olevat pensaat ja puiden oksat peittyvät lumella. Illan aikana järjestetään valaistus-tapahtuma, jolloin temppelin valo saa aikaan erityisen kauniin ja herkän tunnelman, jonka aikana voit nauttia temppelin muinaisesta kauneudesta entisestään.

Usein kysytyt kysymykset

Paras aika vierailla Kiyomizuderassa on keväällä kirsikkapuiden kukkiessa tai syksyllä, kun lehdet vaihtavat väriä. Nämä ajankohdat tarjoavat upeat näkymät temppelialueelta. Kuitenkin, näinä aikoina temppeli voi olla hyvin ruuhkainen, joten suosittelemme saapumaan varhain aamulla tai myöhään iltapäivällä välttääksesi suurimman osan väkijoukkoja.

Kiyomizuderassa järjestetään useita tapahtumia vuosittain, mukaan lukien Hanami-kirsikkapuun kukinnan juhla keväällä ja Momiji-gari -lehtien tarkkailu syksyllä. Lisäksi joka syyskuussa juhlitaan Seiryu-e -festivaalia, joka sisältää näyttäviä tanssiesityksiä ja seremonioita.

Kiyomizuderaan pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä, kuten busseilla ja junilla. Kioton päärautatieasemalta voit ottaa bussin numero 100 tai 206, jotka kulkevat temppelin lähelle. Higashiyama-Yasui -bussipysäkki on lähin pysäkki Kiyomizuderalle. Myös Keihan-pikajunan Kiyomizu-Gojo -asema on noin 20 minuutin kävelymatkan päässä temppelistä.

Kiyomizuderan lähistöllä on useita muita nähtävyyksiä, kuten Yasaka-jinjaa ja Kodai-ji -temppeliä. Lisäksi voit kävellä pitkin historiallista Ninen-zaka ja Sannen-zaka -katua, joka on täynnä vanhoja puurakennuksia, kauppoja ja kahviloita.

Kiyomizudera on pääosin esteetön, mutta joissakin osissa temppeliä voi olla portaita, eikä kaikkialle ole hissiä. On kuitenkin olemassa erityinen reitti, joka on suunniteltu liikuntarajoitteisille vierailijoille, joka ohittaa portaat ja antaa helpon pääsyn tärkeimpiin tiloihin.

Kiyomizuderassa vieraillessa suositellaan kohtuullista pukeutumista. Olkapäät ja polvet tulisi peittää, ja vältä liian avonaista tai paljastavaa vaatetusta. Kunnioita temppelin hiljaisuutta ja rauhallisuutta ylläpitämällä hillittyä käytöstä ja pukua.

Samankaltaiset artikkelit