Japanin rahayksikkö Yen eli jeni

Japanissa on käytössä kansallinen rahayksikkö jen, Japaniksi yen (JPY). Symboli, mitä käytetään jenisumman päätteeksi on ¥. Sana yen tarkoittaa pyöreää suomennettuna. Jeni on maailmassa kolmanneksi eniten maailmassa käytössä oleva, käteisenä vaihtuva rahayksikkö valuuttamarkkinoilla, heti amerikkalaisen dollarin ja euron jälkeen. Jeniä käytetään myös yleisesti varantovaluuttana.

Japanin jeni sisältää 1, 5, 10, 50, 100 ja 500 jenin kolikot ja 1000, 2000, 5000 ja 10000 jenin setelit.
Japanin jeni sisältää 1, 5, 10, 50, 100 ja 500 jenin kolikot ja 1000, 2000, 5000 ja 10000 jenin setelit.

Jenin historia

Jenin synty ja historia liittyy 1800-luvulla Japanissa olleeseen talouden modernisointipolitiikkaan, jonka Mejin hallitus aikoinaan muodosti. Heidän tavoitteenaan oli, että kaikkialla maailmassa tulisi olla yksi yhteinen valuutta. Japanilainen Jeni onkin siis suunniteltu eurooppalaisen desimaalijärjestelmän pohjalta.

Ennen Mejin restauraatiota kaikilla Japanilaisilla feodaalisilla lääneillä oli oma valuuttansa nimeltä Hansatsu. Ne poistuivat vuonna 1871 käytöstä uudella valuuttalailla, jolloin tilalle tuli Jeni uudeksi desimaalivaluutaksi. Japanin keskuspankki perustettiin lopulta vuonna 1882, joka lopulta otti itselleen hallintaoikeuden maassa ainoana painaa valuuttaa.

Jeni korvasi Tokugawan aikaisen monimutkaisen rahajärjestelmän, joka perustui kuparipohjaiseen kolikoihin. Vuonna 1873 hopean devalvoinnin jälkeen jeni menetti arvoaan verrattuna Yhdysvaltain ja Kanadan dollareihin. Myöhemmin vuonna 1897, jeni oli arvoltaan noin 50 Yhdysvaltain sentin arvoinen. Tuona vuonna Japani otti itselleen käyttöön kultastandardin, josta tuli jenin arvo. Siihen asti käytössä olleet yksiköt sen ja rin poistettiin käytöstä vuonna 1953.

Jeni rahayksikkönä

Japanilainen valuutta jeni koostuu seteleistä ja kolikoista. Jenin seteleitä on saatavina 1,000 jenin setelinä, 2,000 jenin setelinä (harvinaisempi), 5,000 jenin setelinä sekä 10,000 jenin setelinä. Kolikkoina taas Jenit ovat 1 jenin, 5 jenin, 10 jenin, 50 jenin, 100 jenin ja 500 jenin muodoissa. Jenin suuruus on helppo ajatella euroon sillä tavalla, että esimerkiksi 500 jeniä on noin 5 euroa, hieman alle. Voit siis ajatella ottavasi jenin summasta kaksi nollaa perästä pois.

Japanissa käyttöön otettiin ensimmäisen kerran jenin kolikot vuonna 1955 ja jenin uusin kolikko on 500 jenin kolikko, jonka ensimmäinen alkuperäinen versio lähti liikkeelle ihmisten keskuudessa vuonna 1981. Jenin kolikoissa on tyypillisesti kasvien kuvia ja joitain erikoiskolikoita on painettu. 1:n jenin kolikko on valmistettu alumiinista, joka kelluu veden pinnalla.

Setelin tuotto Japanissa aloitettiin vuonna 1872. Seteleistä uusin on 2000 jenin seteli, joka on harvinainen. Se otettiin käyttöön vuonna 2000. Viimeisin setelipainos on vuodelta 2004, jolloin setelin turvaominaisuuksia pyrittiin parantamaan suuren väärentämismäärän vuoksi.

Jenillä maksaminen Japanissa

Japaniin matkustaessa, jeni on vielä yleisesti käytössä käteisessä muodossa, varsinkin ostettaessa pienempisummaisia tuotteita tai asioita. Japani on vielä yleisesti tunnettu maa, jossa pääasiassa käytetään käteistä, mutta muut maksutavat ovat pikkuhiljaa Japanissa yleistymässä. Mennessäsi kuitenkin esimerkiksi markkinoille, pienempään ravintolaan syömään, maksamaan sisäänpääsyä turistikohteeseen tai vierailemaan temppeliin, voi olla mahdollista, että ainut mahdollinen maksutapa on käteinen. Siksi on aina viisasta pitää jonkin verran käteistä taskussasi päivää varten. Pienemmissä kaupungeissa sekä kylissä maksukorttien käyttö on harvinaisempaa. Lisäksi voit tarvita kolikoita säilytyslokeron varaukseen sekä myyntiautomaatista (vending machine) ostoon.

Yleisesti ottaen matkustaessasi bussilla tai muilla julkisilla liikennevälineillä, voit maksaa matkan IC-kortilla, mutta esimerkiksi joissain busseissa, voi olla myös mahdollisuus maksaa käteisellä. Jos maksat käteisellä, huomioithan, että kuljettaja ei välttämättä hyväksy maksuksi yli 1,000 jenin eli noin kymmenen euron seteliä. Tämä johtuu siitä, että kuljettajilla ei välttämättä ole busseissa paljoa vaihtorahaa asiakkaille. Useimmissa isoissa kohteissa, kuten Tokio Disnelyland, Uenon eläintarha tai vaikka useimmissa apteekeissa voit kuitenkin maksaa kortilla, eikä käteinen ole pakollista.

Jenin nostaminen Japanissa

Käteistä voit Japanista saada yleensä automaateilta esimerkiksi suoraan pankista, postista, joistain isommista hotelleista sekä lähikaupasta, esimerkiksi 7-eleven. Käteisen vaihtoa sekä nostomahdollisuuksia löytyy myös Japanissa lentokentiltä. Ulkomaalainen valuutta ei sovi maksuvälineeksi Japanissa. Ainoastaan voit saada ulkomaalaisessa valuutalla maksettua Japanissa lentokentillä.

Jos saavut Japaniin Suomesta ja sinulla on hallussasi suomalainen pankkikortti, kuten VISA tai MASTERCARD, on nämä todettu toimiviksi Japanissa. Huomioithan varmistaa kuitenkin pankiltasi ennen matkustusta, että mahdolliset rajoitteet on kortista poistettu ulkomaanmatkaa varten, jotta korttisi toimii myös ulkomailla. Nämä kortit on myös kokeiltu toimivaksi sekä käteväksi tavaksi Japanilaisessa lähikaupassa rahannostoa varten. kortilta veloitettava summa palvelumaksua varten riippuu pankkikortista ja pankista, mutta maksu on yleensä suhteellisen edullinen. Huomaathan, että eroa käteisnoston palvelumaksulla voi myös olla sillä, nostatko rahaa pankkitililtä vai luotolta.

Credit ja Debit maksukorttien käyttö Japanissa

Yleisesti isoimmissa Japanin kaupungeissa, kuten Tokyossa, maksukortit ovat laajasti hyväksyttyjä maksutavaksi. Esimerkiksi monet hotellit hyväksyvät maksukortin maksutavaksi sekä monet ostoskeskukset, hieman suuremmat ravintolat ja ostosmahdollisuudet. Tämän lisäksi yleisesti juna-asemat, lähikaupat, supermarketit sekä erilaiset butiikit hyväksyvät pankkikortin maksutavaksi.

IC maksukortit Japanissa

IC kortit ovat maksukortteja, joihin rahan lataaminen on helppoa. Voit käyttää näitä esimerkiksi julkisessa liikenteessä metromatkojen ja bussien maksuun. Lisäksi nämä käyvät joihinkin peli- ja myyntiautomaatteihin, mutta myös lähikaupassa ruokaostosten maksuun. Lisäksi ne käyvät jo useassa ravintolassa maksutavaksi.

Mobile payllä maksaminen Japanissa

Lähivuosina on Japanissa nähtävissä lisääntyvissä määrin maksumahdollisuudet puhelimitse. Tämä makutapa ei kuitenkaan Japanissa ole kovin tunnettua. Maksutapamahdollisuuksia ovat esimerkiksi Apple pay Japanissa. Sovelluksen on todettu toimivan parhaimmin uudemmilla iphone malleilla (uudempi, kuin iphone malli 8) sekä niin, että Apple payn käyttömahdollisuuteen on liitetty IC-kortti, esimerkiksi Suica kortti, jotta sovellus toimisi. On siis hyvä varautua myös muihin maksuvaihtoehtoihin reissullasi!

Yhteenveto jenistä

Japanin jeni (JPY) on Japanin virallinen valuutta, jonka rikas historia ulottuu takaisin Meiji-kauteen, jolloin se otettiin käyttöön modernina valuuttana vuonna 1871. Jeniä symboloi ”¥”-merkki ja se jakautuu pienempiin yksiköihin, kuten seniin ja riniin, vaikka näitä arvoja ei enää käytetäkään.

Jeniä pidetään yhtenä maailman suurimmista valuutoista, joka tunnetaan vakauden merkkinä. Japanin keskuspankki (BOJ) vastaa jenin liikkeellelaskusta ja sääntelystä. Seteleitä varten jeniä on saatavilla eri arvoisina, mukaan lukien 1 000 jeniä, 5 000 jeniä ja 10 000 jeniä. Jokaisella setelillä on kuvattuna merkittävä henkilö Japanin historiasta etupuolella ja ikonisia maamerkkejä tai luonnonmaisemia takapuolella.

Jenin arvo vaihtelee muihin valuuttoihin nähden taloudellisten indikaattoreiden, korkojen ja markkinoiden perusteella. BOJ:n rooli on merkittävä jenin arvon hallinnassa käyttämällä rahapolitiikkaa ja puuttumalla valuuttamarkkinoihin tarvittaessa.

Jenin merkittävyys kansainvälisessä kaupassa ja rahoituksessa tekee siitä suositun valuutan sijoittajien, yritysten ja matkailijoiden keskuudessa. Japanin vahva talous, teknologiset edistysaskeleet ja kulttuurinen vaikutus tukevat jenin merkitystä maailman näyttämöllä.

Kaiken kaikkiaan Japanin jeni edustaa Japanin taloudellista voimaa, vakautta ja kulttuuriperintöä samalla, kun se jatkaa tärkeänä osana kotimaista ja kansainvälistä taloudellista toimintaa.

Samankaltaiset artikkelit