Kuva päivä hämärtyessä Fukuokan kaupungin yltä.
|

Fukuoka – Metropoli Japanin kolmanneksi suurimmalla pääsaarella

Fukuoka on kaupunki, joka sijaitsee Japanin eteläisessä osassa Kyushun saarella. Tämä kaupunki on yksi alueen taloudellisista ja kulttuurisista keskuksista, tarjoten runsaasti nähtävyyksiä ja kokemuksia niin paikallisille asukkaille kuin matkailijoillekin. Voit odottaa löytäväsi modernin kaupungin, joka yhä kunnioittaa perinteitään. Temppeleitä ja pyhättöjä löytyy pilvenpiirtäjien lomasta, tarjoten rauhoittavan tauon kaupungin sykkeestä.

Kyushun saarella sijaitsevana Fukuoka hyötyy upeasta luonnonmaisemasta, jossa on rantoja ja vuoria. Ne tekevät siitä ihanteellisen paikan ulkoiluaktiviteetteihin. Fukuoka on tunnettu ruokakulttuuristaan, erityisesti paikallisesta ramenistaan, joka on nimeltään Hakata ramen. Kaupungin eloisa ruokatori tarjoaa paitsi maistuvia annoksia, mutta myös mahdollisuuden tutustua paikallisen keittiön aitoihin makuun.

Kuva metropolista, Fukuokasta.

Kaupunkielämän ja luonnon keskellä Fukuokan sijainti Kyushun saarella, joka on yksi Japanin kolmanneksi suurin pääsaari. tekee siitä myös strategisen käyntipaikan, josta on helppo suunnitella matkaa myös muualle Japaniin. Hyvin kehittyneen liikenneyhteyksien ansiosta, voit suunnitella matkoja ympäri saarta tai kansainvälisiä seikkailuja suoraan Fukuokasta. Olipa mielenkiinnon kohteenasi sitten kaupungin historia, kulttuuri tai luonnonkauneus, Fukuoka tarjoaa jotakin jokaiselle vierailijalleen.

Fukuoka maantieteellisesti

Fukuoka sijaitsee Japanin eteläisellä Kyushun saarella. Tämä metropoli tunnetaan kahdesta ydinalueestaan, jotka ovat nimeltään Hakatan sekä Tenjinin.

Hakata lahti on merkittävä elementti Fukuokan maantieteessä. Tämä lahti on elintärkeä sekä teollisuudelle että yleiselle kuljetukselle Fukuokassa. Lahti on tyypillisesti aktiivinen satama-alue, jonka kautta kulkee monenlaisia aluksia.

Seuraava alueen maantieteellinen merkki on Itoshiman niemimaa, joka sijaitsee Hakatan lahdesta länteen. Se on luonnonkaunis alue, joka tarjoaa paitsi upeita rantoja, mutta myös mahtavan paikan ulkoiluaktiviteetien ystäville.

Kyushun saari, jolla Fukuoka sijaitsee, on tunnettu vulkaanisesta maastostaan ja monipuolisista maisemistaan. Saari jakautuu seuraavasti:

 • Pohjois-Kyushu: Teollisuuden ja kaupankäynnin keskus.
 • Etelä-Kyushu: Tunnettu Välimeren kaltaisesta ilmastosta ja rikkaasta historiasta.

Fukuokan maantieteellinen sijainti on monipuolinen yhdistellen vuoristoalueita ja tasankoja luonnonkauniiseen maisemaan.

Hakatan lahti

Hakatan lahti on Fukuokan kaupungin suuri vesistöalue Japanissa. Se on keskeinen osa Fukuokan taloudellista ja kulttuurista elämää. Sataman alue tarjoaa monipuolisia palveluita, kuten kansainväliset konttikuljetukset ja risteilijäterminaalit.

Hakatan lahti sijaitsee Fukuokan metropolialueen koillisosassa, Kyushun saarella. Historiassa se on kukoistanut kauppasatamana ja ollut avainroolissa Japanin ulkomaankaupassa ja kulttuurivaihdossa. Nykyisin Fukuoka edelleen on kaupallisen merenkulun roolissa ja sieltä tehdään vapaa-ajan aktiviteetteja, kuten risteilyjä.

Hakatan lahti on elintärkeä Fukuokan talouden kannalta ja se säilyttää tärkeän aseman alueen merenkulussa ja matkailussa. Nähtävyyksiensä ja historiallisen arvonsa johdosta alue houkuttelee sekä matkailijoita että paikallisia asukkaita nauttimaan kauniista maisemista ja tarjoamistaan palveluista.

Itoshiman niemimaa

Kun vierailet Fukuokassa, et voi ohittaa Itoshiman niemimaata. Tämä alue on tunnettu upeista rannoistaan, taiteilijoiden työpajoista ja luonnonkauneudesta, mikä tekee siitä ihanteellisen paikan rentoutumiseen ja paikallisen kulttuurin kokemiseen.

Rannat ja luonto

Fukuokan alueella on vaikuttavia ranta-alueita sekä luontoa. Futamigaura niminen ranta-alue tunnetaan erityisesti kahdesta valkoisesta kivestä tehdystä torii portista. Näistä käytetään nimitystä Meotoiwa, jonka voisi kääntää suomeksi tarkoittamaan pariskunnan kiveä. Porttien kuvaillaan seisovan yhdessä.

Keya no Oto on vaikuttava kalliomuodostelma, joka on suosittu paikka valokuvaukseen. Lisäksi alueella on Shiraito-no-taki, joka on kaunis vesiputous. Siellä voit nauttia virkistävästä luonnosta.

Paikallinen kulttuuri

Alueella on nähtävissä myös paljon paikallista historiaa ja kulttuuria. Taidegallerioita on alueella useita, jotka esittelevät paikallisten taiteilijoiden töitä. Lisäksi voit vierailla erilaisissa käsityöpajoissa, joissa voit osallistua työpajoihin ja oppia perinteisiä käsityömenetelmiä.

Ruoka ja juoma

Fukuokassa on myös mahdollista nauttia japanilaista ruokaa. Merenherkkuja tarjoaa paikalliset ravintolat, joista on saatavilla tuoreita mereneläviä, jotka on pyydetty suoraan merestä. Fukuoka on tunnettu myös paikallisesta sakestaan, joita voit maistaa esimerkiksi paikallisissa panimoissa.

Historia ja kulttuuri

Kun tutkit Fukuokan alueen historiaa, huomaat Dazaifun olevan keskeisessä osassa. Tämä oli muinainen hallinnollinen pääkaupunki, joka nyt kunnioittaa menneisyyttä Dazaifu Tenmangu pyhäkössä, mikä on omistettu opetusta ja oppimista edustavalle jumalalle.

Fukuoka oli samuraiden asuttamaa aluetta, jolloin soturit puolustivat Japania mongolien invaasioita vastaan 1200-luvulla. Taisteluissa, kuten Bun’ei ja Kōan, kamikaze-tuulet eli ”jumalten tuulet” auttoivat torjumaan vihollislaivastot. Tämä osa historiassa on elintärkeä, sillä se muovasi Fukuokan ja koko Japanin tulevaisuutta.

Kulttuurisesti Fukuoka on tunnettu Hakata ningyō-savifiguurien valmistuksesta, jotka heijastavat alueen taiteellista perinnettä. Kushida-jinja on kaupungin suojelupyhäkkö. Fukuokan kuuluisa festivaali Hakata Gion Yamakasa on näyttävä ja energiaa pursuava tapahtuma, joka muodostaa osan alueen rikkaasta kulttuuriperinnöstä.

Kushidan pyhäkkö

Kushidan pyhäkkö on merkittävä shintolainen pyhäkkö Fukuokassa, Japanissa. Se on perustettu vuonna 757 ja on tunnettu sen historiallisesta arvosta sekä roolistaan vuosittaisessa Hakata Gion Yamakasa -festivaalissa, joka on merkittävä kulttuuritapahtuma.

Pyhäkkö on avoin kaikille, ja se tarjoaa mahdollisuuden kokea perinteistä japanilaista uskontoa ja kulttuuria. Pyhäkön alue on rauhallinen paikka, jossa voit nauttia luonnon kauneudesta ja hiljaisuudesta keskellä kaupungin vilinää. Hondō on pyhäkön päärakennus ja keskeinen jumalallinen alue.

Hakata Gion Yamakasa -festivaali

Hakata Gion Yamakasa on kuuluisa festivaali, joka järjestetään vuosittain Fukuokassa. Se on peräisin yli 750 vuoden takaa ja tapahtuma on omistettu Kushida-jinja-temppelille. Festivaali on paitsi perinteinen uskonnollinen tapahtuma, mutta myös kilpailuhenkinen näytös fyysisestä voimasta ja kestävyydestä. Ennen varsinaista festivaalia voit seurata erilaisia seremonioita ja tapahtumia, kuten ”kazariyama”-koristelukärryjen näyttelyä.

Pääjuhlassa voit nähdä kaupungin eri alueiden tiimien koottuja ja koristeltuja massiivisia kelluvia kakiyamoja. Tiimit kilpailevat kakiyamojen kantamisessa pitkin kaupungin katuja. Kakiyama voi olla jopa 5 metriä korkea ja painaa jopa tonnin. Yhteensä kakiyamoja on seitsemän. Kilpailijoilla on perinteiset asut, joihin kuuluu värikkäät happi-coatit ja joukkueilla on omat tunnusvärit. Reitti kulkee kaupungin halki ja voit nähdä tiimejä harjoittelemassa päiviä ennen varsinaista tapahtumaa.

Festivaali tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä paikallista kulttuuria ja perinnettä erittäin energisessä ympäristössä. Voit nauttia festivaalin ruoasta ja juhlista kaupungin ympäri.

Dazaifu Tenmangu pyhäkkö

Dazaifu Tenmangu on yksi merkittävimpiä shintopyhättöjä. Se on omistettu Sugawara no Michizanen muistolle, joka oli arvostettu oppinut ja runoilija Heian-kauden Japanissa. Pyhäkkö on tunnettu erityisesti opiskelumenestyksen jumalana ja monet opiskelijat vierailevat paikalla pyrkimyksenään saada siunausta tuleviin kokeisiin.

Pyhäkkö sijaitsee Dazaifussa ja on perustettu 905 jKr. Pyhäkkö on suosittu erityisesti Kevät- ja syyskuussa, kun ihmiset tulevat ihailemaan kauniita ume-kukkia ja ruskan värejä. Joka vuosi helmikuussa pyhäkössä vietetään Ume Matsuri nimistä luumunkukkajuhlaa, joka houkuttelee tuhansia kävijöitä.

Käydessäsi Dazaifu Tenmangussa voit myös löytää suojelusamuletteja nimeltään omamori jotka on tarkoitettu tuomaan onnea ja suojaa. Lisäksi, pyhäkköalueelta löytyy useita kauppoja, joista voi ostaa perinteisiä japanilaisia herkkuja ja matkamuistoja.

Samurai ja Mongolien hyökkäykset

Vuonna 1274, Mongolien valtakunta käynnisti ensimmäisen suuren hyökkäyksensä Japania vastaan, mikä sai samurait kohtaamaan ulkopuolisen uhan. Mongolit olivat aiemmin valloittaneet suuria alueita Aasiassa ja nyt he olivat kääntäneet katseensa Japaniin. Heidän armeijansa oli hyvin organisoitu ja varustettu, käyttäen piiritystekniikoita ja jousiammuntataitoja.

Ensimmäinen hyökkäys (1274)
Tällä kertaa mongolit saapuivat Koreaan. Jotkin lähteet mainitsevat, että heitä oli yli 23,000 soturia. Samurait ja mongolit kohtasivat Hakatan lahdella. Samurait saivat mongolit torjuttua, vaikka mongolit käyttivätkin uusia ja vieraaksi koettuja taistelutaktiikoita.

Mongolit ampuivat palavia nuolia, hyödynsivät räjähteitä ja muodostivat tiiviitä ryhmittymiä. Samurait puolustivat ja iskivät yksityiskoordinoituja vastahyökkäyksiä, puolustivat tiukasti käyttäen perinteisiä taistelutyylejä ja hyödynsivät maaston tuntemustaan.

Toinen hyökkäys (1281)
Seitsemän vuotta myöhemmin, mongolit yrittivät uudelleen suuremmalla armeijalla, johon kuului noin 140,000 sotilasta. Samaan aikaan Japani oli valmistautunut tähän päivään rakentamalla puolustusmuureja Hakatan lahden rannoille. Kamppailu kesti kuukausia, mutta luonnon voimat liittyivät taistoon, kun kamikaze, eli ”jumalten tuuli” niminen myrsky tuhosi suuren osan mongolilaivastosta. Japani säilytti itsenäisyytensä näiden merkittävien hyökkäysten jälkeen.

Talous ja teollisuus

Fukuokan talous on dynaaminen yhdistelmä perinteistä ja modernia, ja se on yksi Japanin nopeimmin kasvavista talousalueista. Teollisuus on keskittynyt erityisesti Hakatan satamaan, joka on merkittävä liikenteen ja kaupan solmukohta. Satama-aluetta on kehitetty voimakkaasti viime vuosina ja se tukee Fukuokan asemaa tärkeänä teollisuus- ja kauppakaupunkina.

Fukuokan kauppa perustuu sen historialliseen taustaan kauppiaiden kaupunkina, ja nykyaikana se on säilyttänyt vahvan kaupallisen perinteen. Kaupunki houkuttelee merkittäviä kansainvälisiä ja kotimaisia brändejä, jotka osaltaan vahvistavat paikallista taloutta ja tarjoavat työpaikkoja asukkaille.

Hallinnollisena keskuksena Fukuoka toimii alueensa talouden moottorina. Kaupunki hostaa monia yritysten pääkonttoreita ja toimii kohtauspaikkana monenlaisille liiketoimille. Erityisen merkittävänä voi pitää sen roolia startup-yritysten keskuksena, joka edesauttaa teknologista innovaatiota ja taloudellista kasvua.

Alla on luettelo tärkeimmistä taloudellisen toiminnan alueista Fukuokassa:

 • Hakatan satama: Tuonti/vienti, konttilaivaliikenne, matkustaja-alukset
 • Teollisuusalueet: Tuotantolaitokset ja teknologiapuistot
 • Kaupan toimijat: Suurmyymälät, erikoistavarakaupat, paikalliset markkinat
 • Hallinto: Virastot, rahoituspalvelut, pääkonttorit

Hakatan satama

Hakatan satama on Fukuokassa 1899 perustettu, Japanissa sijaitseva tärkeä kansainvälinen satama. Tämä satama on olennainen osa kaupungin taloutta ja se on yksi Japanin nopeimmin kasvavista satamista. Satama on erikoistunut konttikuljetuksiin ja sillä on vuosittain suuri määrä kauttakulkevaa rahtia.

Palvelut

Hakatan satama tarjoaa myös laajan valikoiman muita palveluja, kuten laivaliikenteen hallinnointia, tulliselvitystä sekä varastointia. Satama on tunnettu nopeista kääntöajoistaan ja tehokkaasta logistiikastaan. Satamalla on merkittävä rooli Fukuokan kaupungin kansainvälisissä kauppasuhteissa ja se on yhteydessä moniin suuriin kaupunkeihin ja satamiin ympäri maailmaa.

Ostokset ja brändit

Fukuoka on dynaaminen kaupunki, joka tunnetaan monipuolisista ostosmahdollisuuksistaan ja maailmankuuluista brändeistään. Kun saavut Fukuokaan, löydät laajan valikoiman ostospaikkoja, joista jokainen tarjoaa erilaisia tuotteita ja palveluja.

Fukuokan ostoskeskukset, kuten Canal City Hakata ja TENJIN CORE tarjoavat monenlaisia kansainvälisiä ja paikallisia bränditavarataloja. Nämä keskukset ovat kuuluisia niiden monipuolisesta valikoimastaan, johon kuuluu vaatteet ja asusteet, kosmetiikka ja kauneudenhoitotuotteet ja elektroniikka ja kodinkoneet.

Jos olet kiinnostunut paikallisista tuotteista, vieraile Hakata Machiya Furusatokan markkinoilla. Pääset tutustumaan perinteisiin käsitöihin ja ostamaan aitoja Fukuokalaisia tuotteita.

Käydessäsi Tenjin alueella, huomaat kuinka muoti ja kansainväliset trendit näyttäytyvät ikkunoissa ja liikkeiden sisällä. Tenjin on kaupan keskus, jossa moderni kohtaa traditionaalisen ja tarjolla on laaja kirjo brändejä joka makuun.

Fukuokassa sijaitsevat myymälät ovat tunnettuja hyvästä asiakaspalvelusta, puhtaudestaan ja tuotteidensa laadusta. Näet tämän astuessasi sisään mihin tahansa myymälään, jossa aitous ja huolenpito ovat kaupankäynnin ytimessä.

Fukuokan väestö

Fukuokassa on merkittävä väestö, joka tekee siitä yhden Japanin suurimmista kaupungeista sekä kulttuurisesti että taloudellisesti. Vuonna 2023 sen väkiluku on arviolta yli 1,6 miljoonaa ihmistä. Kun puhutaan Fukuokan prefektuurista, huomaat, että se kattaa laajemman alueen ja suuremman väestön.

Fukuokan prefektuuri koostuu monista kaupungeista, jotka yhteenlaskettuna muodostavat merkittävän asukasmäärän. Fukuoka on suurin näistä kaupungeista ja toimii prefektuurin hallinnollisena keskuksena. Prefektuurin väkiluku on yli 5 miljoonaa, mikä tekee siitä yhden vilkkaimmista ja eniten asutuista alueista Japanissa.

Väestötiheys Fukuokassa on korkea, kuvastaen asukkaiden keskittymää metropolialueelle ja sen ydinalueille. Tämä on ymmärrettävää, kun otetaan huomioon kaupungin ja prefektuurin tarjoamat monipuoliset työmahdollisuudet, koulutuslaitokset ja kulttuuritarjonta, jotka houkuttelevat ihmisiä asumaan alueelle.

Asukasprofiili koostuu moninaisesta ihmisjoukosta, sisältäen työssäkäyviä ammattilaisia, opiskelijoita ja perheitä, joiden elämä heijastaa alueen dynaamista luonnetta. Fukuokan kasvava väestö edistää sen asemaa yhtenä Japanin keskeisimmistä kaupungeista.

Vierailukohteet ja aktiviteetit

Kun saavut Fukuokaan, Fukuokan torni tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä. Tämä 234 metriä korkea maamerkki on kaupungin korkein rakennus. Se on erityisen upea illalla, kun valaistus korostaa sen moderneja piirteitä.

Canal City Hakata on paljon enemmän kuin ostoskeskus. Tämä ”kaupunki kaupungissa” sisältää kauppoja, ravintoloita, hotelleja ja jopa teatterin. Vesielementit ja viihdyttävät vesishowt tekevät käynnistä ainutlaatuisen.

Rauhoittumista kaipaaville Ohori-puisto on täydellinen paikka. Kävele kauniin lampien ympärillä tai vuokraa vene. Viereinen ACROS Fukuoka puolestaan on viherkatolla varustettu kansainvälinen kulttuurin ja tieteen keskus, joka tarjoaa luonnon ja nykyaikaisen arkkitehtuurin ainutlaatuisen yhdistelmän.

Nanzoin temppeli on syrjemmässä mutta ehdottomasti vierailun arvoinen. Tämä zen-buddhalainen temppeli on koti maailman suurimmalle pronssiselle Buddhalle.

Jos olet kiinnostunut paikallisesta ruoasta, Nagahaman alue on tunnettu tuoreista meren antimistaan ja niistä valmistetuista herkuista. Mukautuva ja mukavuudenhaluinen matkailija löytää Fukuokasta toimintaa ja nähtävää jokaiseen makuun.

Fukuokan torni

Fukuoka Torni on yksi Fukuokan maamerkeistä. Se sijaitsee Fukuokan kaupungissa, Japanissa, joka on tunnettu vireästä kulttuuristaan ja modernista arkkitehtuuristaan. Rakennettu vuonna 1989, tämä 234 metriä korkea torni on kaupungin korkein rannikkotorni. Voit ihailla laajaa näköalaa Fukuokan kaupungin yli ja lähialueita Fukuokan tornin observatoriossa. Torni tarjoaa useita tarkkailutasanteita, jotka sijaitsevat eri korkeuksilla. Lisäksi eri observaatiotasanteilla on tarjolla kahvila ja matkamuistomyymälä.

Torni on suosittu nähtävyys vierailijoille ja se on erityisen kiehtova iltaisin, kun LED-valot syttyvät ja luovat näyttävän valoshown. Rannikon läheisyydessä sijaitseminen tekee siitä erinomaisen paikan nauttia auringonlaskusta. Fukuoka Tornin ympäristössä on myös useita muita nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Voit nauttia alueen ostosmahdollisuuksista, ravintoloista ja kävelyreiteistä.

Torni on avoinna yleisölle ja sen aukioloajat vaihtelevat vuodenajan mukaan. Pääsymaksut ovat kohtuuhintaisia ja ne sisältävät pääsyn kaikille näköalatasanteille.

Canal City Hakata

Canal City Hakata on suuri ostos- ja viihdekeskus, joka sijaitsee Fukuokassa. Sen ainutlaatuinen vesistöarkkitehtuuri tekee siitä merkittävän turistikohteen. Keskus avattiin vuonna 1996, ja siinä on yli 250 liikettä ja ravintolaa.

Canal City Hakatassa monipuolisesti kaupoista ja ravintoloita, joista löydät niin kansainvälisiä brändejä kuin paikallisia tuotteita. Ostoskekuksen viihedeosiosta löytyy elokuvateattereita, joissa voi nauttia uusimmista elokuvista moderneissa saleissa. Lisäksi voit seurata Ilmaista vesinäytöstä, joka järjestetään keskuksen keskuskanava-alueella. Voit nähdä myös teatteriesityksinä live-esityksiä ja musikaaleja.

Canal City Hakataa ympäröi monet hotellit, jotka tarjoavat mukavia majoitusvaihtoehtoja kaikille budjeteille. Keskus on paitsi ostosten ja ajanvietteen mekka, myös arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen kokonaisuus, joka on suunniteltu luomaan vesielementillä ainutlaatuinen kaupunkitila. Käydessäsi Fukuokassa, Canal City Hakata on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka tutustua Japanin kaupunkikulttuuriin ja nauttia ostosten sekä viihteen runsaasta tarjonnasta.

Ohori puisto

Ohori puisto sijaitsee Fukuokassa, Japanissa. Se on suosittu paikka paikallisten asukkaiden ja turistien keskuudessa.

Puistossa sijaitsee lampi, jonka tutkimiseen voit vuokrata veneen ja nauttia rauhallisesta ajelusta. Lisäksi puistossa sijaitsee erilaisia puutarhoja, joissa voit kävellen tutustua upeisiin japanilaisiin- ja kiinalaisiin puutarhoihin. Lisäksi alueella sijaitsee taidegalleria, jossa voit ihailla taidetta ja paikallista kulttuuria.

Vihjeitä vierailulle:

 • Ota mukaan vettä ja aurinkosuojaa kesäkuukausien aikana.
 • Ota mukaasi kamera, sillä puisto tarjoaa upeita valokuvamaisemia.
 • Vältä ruuhka-aikoja, kuten viikonloppuja ja juhlapyhiä, jos haluat nauttia rauhasta.

Nanzoinin Temppeli

Kun vierailet Fukuokassa, sinun kannattaa käydä Nanzoinin temppelissä. Tämä temppeli on kuuluisa Reclining Buddha -patsaastaan, joka on yksi maailman suurimmista. Patsaan korkeus on vaikuttava 11 metriä.

Nanzoinin temppeli sijaitsee luonnonkauniilla alueella, ja sen ympärillä on vuoria ja kirkkaita puroja. Alueelle ominainen rauhallinen ilmapiiri tarjoaa loistavat puitteet meditaatiolle ja mielen rauhoittamiselle.

Pääset Nanzoiniin ottamalla junan Hakatan asemalta ja voit jäädä pois Kido Nanzoin -asemalla. Myös paikallisbussit kulkevat temppelin lähelle.

Kävijöitä kehotetaan kunnioittamaan temppelin rauhaa ja pyhyyttä. Muistathan pukeutua asianmukaisesti, ja noudattaa alueen sääntöjä ja käytäntöjä.

Ruoka ja ravintolat

Fukuokassa ruokakulttuuri on syvästi juurtunut paikalliseen historiaan ja perinteisiin. Kaupunki tarjoaa laajan valikoiman herkkuja, jotka hivelevät makuhermojasi.

Tonkotsu ramen on Fukuokan ruoan sydän. Se on tunnettu täyteläisestä, pitkään keitetystä porsaanluisesta liemestään. Hakata ramen, toinen nimike tonkotsu ramenille, on saavuttanut maailmanlaajuista mainetta sen kermaisen ja rikkaan liemensä ansiosta. Lisäksi voit maistella erilaisia ramen-versioita yatai nimisistä katuruokakojuista, jotka luovat ainutlaatuisen ruokailukokemuksen taivasalla.

Toinen Fukuokan erikoisuus on motsunabe pata, joka on valmistettu sisäelimistä ja kasviksista mausteisessa liemessä. Kun taas Nagasakissa, Fukuokan naapurikaupungissa, voit kokea oman uniikin ruokaperinnön kautta erilaisia ruokaelämyksiä.

Ruokakulttuurin ainutlaatuisuus ja monimuotoisuus kuvastuvat siinä, miten monenlaisia vaihtoehtoja tarjolla on. Olipa kyseessä sitten etsimäsi perinteiset ruoat tai uusien makuelämysten kokeileminen, Fukuokan ravintolamaailma tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja tutkittavaksesi.

Tonkotsu Ramen

Tonkotsu ramen on eräs Fukuokan kuuluisimmista herkuista. Tämä suosittu japanilainen nuudelikeitto perustuu sianluista pitkään keitettyyn liemeen, joka on täyteläistä ja kermaista. Liemen valmistaminen vaatii useita tunteja, jopa päiviä, jonka aikana luista irtoaa runsaasti makuja.

Nauti Tonkotsu ramen lämpimänä ja tuoreena, jotta nuudelit ovat sopivan kiinteitä ja liemi aromikasta. Jokaisella ramen-kokilla on omat salaiset lisämausteensa ja -aineensa, jotka tekevät heidän tonkotsu ramenistaan ainutlaatuista. Voit löytää ravintolan, joka valmistaa juuri sinun makuusi sopivaa ramenia kokeilemalla eri paikkoja Fukuokassa.

Yatai ständit

Yatai ständit ovat liikuteltavia ruokakojuja, jotka ovat tulleet erottamattomaksi osaksi Fukuokan iltaelämää. Ne tarjoavat aitoa ja edullista japanilaista katuruokaa, mikä tekee niistä suosittuja sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Kojut ovat yleensä auki klo 18:00 – 02:00 välillä, tietyt ständit saattavat olla avoinna myöhempään.

Jos mietit mitä kojulla kannattaa syödä, on yksi hyvä vaihtoehto syödä kuuluisaa Hakata ramenia, joka on tunnettu ohuesta, kova-keitetystä vehnänuudelistaan ja tonkotsu liemestään. Toisena vaihtoehtona voisi olla Yakitori, joka on grillattua kanaa puutikuissa erilaisin maustein. Takoyaki on myöskin hyvä vaihtoehto, joka on pieniä, pyöreitä taikinapalloja, jotka sisältävät palan mustekalaa.

Nauti rennosta ja kodikkaasta tunnelmasta, kun istahdat kojun ääreen ja voit keskustella vierustovereidesi tai kokkien kanssa. Yatai ständit ovat paikka yhteisöllisyydelle ja jakamiselle, missä voit kokea paikallista elämänmenoa ja kulttuuria autenttisimmillaan.

Muistilista:

 • Varaudu käteisellä, monet ständit eivät hyväksy korttimaksuja.
 • Paikkoja on rajoitetusti; ole valmis odottamaan tai jakamaan pöytä tuntemattomien kanssa.
 • Kokeile erilaisia ständejä saman illan aikana, jotta saat kattavan makukokemuksen.

Hakatan Motsunabe

Motsunabe on kuuluisa Fukuokan alueen ruokalaji, ja se on erityisen suosittu Hakatan alueella. Tämä ruokalaji koostuu pääasiassa sisäelimistä, tyypillisesti naudan tai sian mahalaukusta, jota keitetään mausteisessa liemessä yhdessä erilaisten vihannesten kanssa.

Liemipohja on usein soijakastikkeen, misokeiton, tai tonkotsun (sianlihasta tehty kermamainen liemi) ympärille rakennettu ja siihen lisätään usein valkosipulia, chiliä ja muita mausteita, jotka tuovat syvyyttä ja lämpöä annokseen.

Motsunabe valmistetaan yleensä tilavassa donabe-saviruukussa tai muussa syvässä kattilassa. Ruoanlaitto aloitetaan keittelemällä motsua liemessä, kunnes se on pehmeää. Sen jälkeen lisätään vihanneksia ja muita ainesosia. Perinteisesti motsunabe tarjoillaan pöytään kattilassa, ja sitä syödään suoraan siitä yhdessä muiden syöjien kanssa. Se on suosittu talviruoka ja tunnetaan yhteisöllisyyttä edistävänä ateriana.

Aterian lopuksi liemeen voidaan lisätä riisiä tai nuudeleita, jotta ateria tuntuu täyttävämmältä ja jäljellä oleva rikas liemi saadaan hyödynnettyä. Motsunabe on monipuolinen ruokalaji ja voit sopeuttaa sen tulisuuden oman makusi mukaan.

Mentaiko

Mentaiko on maustettua turskanmätiä, joka on alun perin kotoisin Koreasta, mutta siitä on tullut suosittu herkku Japanissa, erityisesti Fukuokassa. Tämä ruokalaji sisältää suolattua turskanmätiä, joka on maustettu chillillä ja muilla mausteilla, tuoden esille sen ainutlaatuisen ja voimakkaan maun.

Fukuokan alueella mentaiko tunnetaan sen rikkaasta mausta ja siitä, että se on paikallisen keittiön olennainen osa. Voit löytää mentaikoa monissa paikallisissa ruokakaupoissa ja torilla, missä se on usein pakattu kauniisti, mikä tekee siitä suositun lahjan.

Liikenne ja saavutettavuus

Fukuokan kaupunkiin pääsy on vaivatonta monipuolisten liikenneratkaisujen ansiosta. Lentäen saavut Fukuokan lentokentälle, joka toimii porttina Kyushuun. Muita isoja lentokenttiä Japanissa ovat Naritan lentokenttä sekä Hanedan lentokenttä, jos etsit sisämaan lentoja Tokiosta. Fukuokan lentokenttä on yksi Japanin vilkkaimmista lentokentistä ja vain lyhyen matkan päässä kaupungin keskustasta. Voit käyttää metrolinjaa, joka yhdistää lentokentän suoraan kaupungin liikennejärjestelmään.

Rautateitse matkustettaessa Hakatan asema tarjoaa pääsyn kaupunkiin kytkemällä alueen Japanin kuuluisaan Shinkansen matkustajajunaverkostoon. Se tunnetaan myös nimellä bullet train, joka mahdollistaa nopeat yhteydet muihin Japanin suurkaupunkeihin.

Kaupunkiliikenteessä Fukuokan metrojärjestelmä on tehokas tapa liikkua. Kolme metrolinjaa kattavat laajasti kaupunkia, tarjoten yhteyksiä tärkeimpiin nähtävyyksiin ja liiketoiminta-alueille. Lisäksi kattava rautatieverkosto yhdistää Fukuokan muihin Kyushun alueen kohteisiin.

Fukuokan Lentokenttä

Fukuokan Lentokenttä on vilkas liikennekeskus, joka palvelee sinua Fukuokassa, Japanissa. Lentokenttä on Japanin neljänneksi kiireisin ilmatilankäytön suhteen, mikä takaa runsaat yhteydet niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Sinä löydät täältä kaksi päälähtöselvityshallia: kotimaan ja kansainvälisen.

Lentokenttä sijaitsee vain noin 3 km päässä Fukuokan keskustasta, tehden siitä kätevän portin kaupunkiin. Sinulla on lisäksi mahdollisuus käyttää lentoaseman tarjoamia vuokra-autopalveluja matkustaessasi pidemmälle.

Salli itsellesi aikaa turvatarkastukseen ja lähtöselvitykseen varsinkin ruuhka-aikoina, jotta matkasi sujuu mahdollisimman vaivattomasti. Fukuokan lentokenttä tarjoaa sinulle modernin ja toimivan ympäristön matkasi alkupisteeksi tai päämääräksi.

Shinkansen luotijuna

Shinkansen-luotijunat ovat olennainen osa Japanin julkinen liikennejärjestelmä. Ne kulkevat huippunopeudella yhdistäen kaupunkeja ympäri maata. Fukuokan kautta kulkee Sanyo Shinkansen -linja, joka yhdistää kaupungin muihin keskeisiin kohteisiin.

Shinkansen-junien tyypit:

 • Nozomi: Nopein vaihtoehto, ei pysähdy kaikilla asemilla.
 • Hikari: Pysähtyy useammin, mutta silti erittäin nopea.
 • Kodama: Pysähtyy kaikilla asemilla, sopii paikalliseen liikkumiseen.

Shinkansen-junat ovat tunnettuja paitsi nopeudestaan, mutta ne ovat myös täsmällisesti ajallaan. Lisäksi junat ovat mukavia matkustaa niiden tilavien istuimien ja paikkavarauksen ansiosta. Junasta on myös upeat näkymät. Matkustaessasi Fukuokasta, varmista, että seuraat aikatauluja ja lipunmyyntiä koskevia ohjeita. Liput voi ostaa asemilta tai ennakkoon verkosta.

Metroverkosto

Fukuokan metroverkosto, eli Fukuoka City Subway palvelee teitä Fukuokan kaupungissa Japanissa. Verkosto koostuu kolmesta linjasta, jotka ovat Kuko linja, Hakozaki-linja ja Nanakuma-linja. Alla on teille esitelty lyhyesti kukin linja:

 • Kuko-linja (Airport Line)
  • Väri: Oranssi
  • Merkitsevä asema: Fukuokan lentokenttä
  • Pääteasemat: Meinohama, Fukuokan lentokenttä
 • Hakozaki-linja (Hakozaki Line)
  • Väri: Sininen
  • Merkitsevä asema: Kaizuka
  • Pääteasemat: Kaizuka, Nakasu-Kawabata
 • Nanakuma-linja (Nanakuma Line)
  • Väri: Vihreä
  • Merkitsevä asema: Tenjin-Minami
  • Pääteasemat: Hashimoto, Tenjin-Minami

Fukuoka City Transportation Bureau tarjoaa luotettavat ja täsmälliset palvelut. Matkustus on sujuvaa ja metrolla pääsee kätevästi kaupungin eri osiin. Järjestelmässä on käytössä kosketukseton IC-kortti, mikä nopeuttaa matkustamista. Tällaisia kortteja ovat esimerkiksi Suica tai Pasmo.

Lippujen hinnat ovat kilometripohjaisia ja ne alkavat pienestä perusmaksusta, mikä kasvaa matkan pituuden mukaan. Erilaisia lippuvaihtoehtoja tarjotaan päivä-, viikko- ja kuukausipasseina, jotka tarjoavat edullisempia hintoja säännöllisille kulkijoille.

Metroverkon asemissa löydät selkeät opasteet sekä englanniksi että japaniksi, mikä tekee navigoinnista vaivatonta myös vieraskielisille matkustajille.

Matkan suunnittelu Fukuokaan

Reittisuunnitelmaasi varten tutustu paikallisiin matkaoppaisiin ja karttoihin. Matkasuunnitelmasi voi sisältää sekä kaupungin tunnetut että piilotetut helmet. Sisällytä matkaohjelmaasi esimerkiksi:

 • Yatain alue – Nauti paikallisesta katuruokakulttuurista.
 • Kyushu National Museum – Koe alueen historiaa ja kulttuuria Kyushun kansallismuseossa.
 • Ohori Park – Löydä rauhaa kaupungin keskellä puistosta.

Netistä saat arvokkaita vinkkejä muilta matkailijoilta, ja voit jakaa omia kokemuksia ja tarinoita. Suosittuja forumeita ovat esimerkiksi TripAdvisor ja Lonely Planet. Älä unohda hyödyntää paikallisia infopisteitä matkasi aikana. Saat niistä tuoreimmat tiedot tapahtumista ja nähtävyyksistä. Voit myös saada karttoja ja oppaita, jotka helpottavat suunnistamista kaupungissa.

Majoitusvaihtoehdot

Fukuokassa on eri tasoisia hotelleja ja majataloja, jotka sopivat kaikenlaisille budjeteille. Voit valita ylellisen hotellin, edullisen hostellin tai perinteisen ryokanin. Tarkista arvostelut ja varaa majoitus etukäteen, erityisesti ruuhkaisina matkailukausina.

Hotellit
Fukuoka tarjoaa useita täyden palvelun hotelleja. Ylellisiä vaihtoehtoja löytyy kaupungin keskustoista, kuten Hakatasta ja Tenjinistä. Hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia keskitason hotelleja löytyy myös runsaasti. Ohessa esimerkkejä:

 • Luksushotelleja: Grand Hyatt Fukuoka ja Hotel Okura Fukuoka.
 • Keskitason hotelleja: Hotel Sunline Fukuoka ja Nishitetsu Hotel Croom Hakata.

Ryokanit
Perinteinen japanilainen majoitus ryokan, tarjoaa ainutlaatuisen japanilaisen yöpymiskokemuksen. Majoitut ryokanissa monesti tatamimatolla varustetuissa huoneissa ja saat ehkä nauttia kylpylöistä (onsen).

 • Esimerkkejä: Ryokan Sansuiso ja Ryokan Sanga.

Hostellit
Budjettimatkaajille hostellit ovat hyvä vaihtoehto. Ne tarjoavat sekä yhteismajoitusta että yksityisiä huoneita. Esimerkkejä tällaisesta majoituksesta ovat Hana Hostel ja Fukuoka Backpackers Hostel.

Vuokra-asunnot
Lyhyt- ja pitkäaikaiseen majoitukseen tarkoitetut vuokra-asunnot tarjoavat kodinomaisen yöpymisvaihtoehdon. Palvelut kuten Airbnb ovat suosittuja tässä kaupungissa.

Kapselihotellit
Vuorokauden ympäri avoinna olevat kapselihotellit tarjoavat pieniä, edullisia ”kapseleita” nukkumista varten. Ne ovat hyvä valinta, jos tarvitset vain perusmajoituksen.

 • Esimerkkejä: First Cabin Hakata ja The Millennials Fukuoka.

Valitsetpa sitten mikä tahansa majoitusmuodon, Fukuokasta löydät varmasti sopivan vaihtoehdon matkasi tarpeisiin.

Kyushun saaret

Kyushu on Japanin kolmanneksi suurin saari ja se tunnetaan lämpimästä ilmastostaan sekä rikkaasta historiastaan. Tämä alue käsittää useita prefektuureja, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen luonteensa ja nähtävyytensä.

Prefektuurit:

 • Fukuoka: Täällä löytyy Kitakyushun kaupunki, joka on tunnettu teollisesta perinnöstään ja kosmopoliittisesta ilmapiiristään.
 • Kagoshima: Sijaitsee saaren eteläosassa ja on kuuluisa aktiivisesta Sakurajima-tulivuorestaan.
 • Kumamoto: Tunnettu Kumamoto-linnastaan, joka on yksi Japanin vaikuttavimmista linnoista.

Useat saaret kuten Tanegashima ja Yakushima (kuuluisa ikivanhoista metsistään) kuuluvat myös Kagoshiman prefektuuriin.

Yhteydet muualle

Kyushulta on hyvät yhteydet Japanin muihin osiin sekä Aasian mantereelle. Esimerkiksi lautta ja lennot yhdistävät Kyushun saaren Osakaan, Tokioon ja Kiotoon. Lauttayhteyksiä on tarjolla esimerkiksi Etelä-Koreaan, suoraan Souliin.

Kyushulla matkustaminen on helppoa hyvin suunnitellun julkisen liikenneyhteyden ansiosta. Shinkansenilla on nopea liikkua esimerkiksi Fukuokan ja Kagoshiman välillä. Paikallisjunat ja bussit palvelevat alueellista matkustamista, mikä tekee esimerkiksi Naran, Mien, Shizuokan, Saitaman ja Chiban tutkimisen sujuvaksi.

Jokainen prefektuuri ja saari tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia ja kulttuurisia elementtejä. Suunnittele matkasi tutkiaksesi monipuolista Kyushun aluetta, sen saaria ja niiden tarjoamia aarteita.

Kitakyūshū

Kitakyūshū sijaitsee Fukuokan prefektuurissa Japanissa ja se on merkittävä teollisuuskaupunki. Kaupunki sijaitsee pohjoisrannikolla, Honshūn ja Kyūshūn välissä. Väkiluku kaupungissa on noin 940 000 ihmistä ja sen pääalueita ovat Kokura, Wakamatsu, Tobata, Yahata. Myös kaupungissa on muita pienempiä alueita.

Teollisuus ja Talous: Kitakyūshū on tunnettu vahvasta teräs- ja kemikaaliteollisuudestaan. Seuraava lista esittää merkittävimmät teollisuudenalat:

 • Terästuotanto
 • Hiiliteollisuus
 • Kemikaaliteollisuus

Tuoreemmat panostukset on kohdistettu myös teknologiaan ja uusiutuvaan energiaan.

Liikenne: Vaikuttava liikenneinfrastruktuuri yhdistää Kitakyūshuun sekä muihin Japanin kaupunkeihin että kansainvälisiin kohteisiin.

 • Lentoasema: Kitakyūshū Lentoasema, kansainvälinen ja kotimainen liikenne.
 • Rautatiet: JR Kyūshū palvelee kaupunkia, mukaan lukien Shinkansen palvelut.

Kulttuuri ja Vapaa-aika: Kaupungissa on useita museoita ja kulttuurikohteita, kuten Moji-kun satama-alue, Kokura linna ja Kitakyūshūn taidemuseo. Luontokohteita ja puistoja löytyy myös runsaasti, kuten Kawachi Fuji -puutarha tunnettuine sinisävyisine fuji-kukkineen (wisteria).

Kumamoto

Kumamoto on prefektuuri Japanissa, Kyūshūn saarella. Se tunnetaan etenkin Kumamoton linnasta, joka on rakennettu vuonna 1467. Se on yksi Japanin tärkeimmistä linnakkeista. Lisäksi toinen historiallinen maamerkki on Ason tulivuori. Suizenji Kōen on Edo-kauden puutarha, joka esittelee perinteistä japanilaista maisemasuunnittelua.

Kulttuuriin ja historiaan pääsee tutustumaan Kumamotossa Kumamoton museon ja Hosokawan linnakkeen voimin. Hosokawan linnake on Feodaaliajan samuraiden vanha asumus, joka nykyään toimii myös museona.

Kumamoton alue on tunnettu myös Kumamoton ponista, pienestä hevosrodusta, joka on säilynyt alueelle ominaisena. Paikallinen ruoka, kuten basashi (raaka hevosenliha) on arvostettu herkku ympäri Japania.

Kagoshima

Kagoshima on Kapusiinien prefektuurin pääkaupunki, eteläisessä Japanissa. Se sijaitsee Kyūshūn saaren eteläosassa, ja sen vieressä on Sakurajiman aktiivinen tulivuori ja Kagoshima-lahden rannikko. Kaupunki on tunnettu rikkaasta historiastaan, johon kuuluu Satsuman klaanin rooli Meidžin restauration aikaan.

Sakurajima on yksi Japanin aktiivisimmista tulivuorista ja merkittävä osa Kagoshiman maisemaa. Tämä 1,117 metriä korkea tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1914 ja pysyy seurannan kohteena.

Kagoshiman paikallisruoka on täynnä makuja, joista erityisesti Kurobuta (musta sika) on arvostettu herkku. Tulet myös kohtaamaan monia muita perinteisiä ruokia, kuten Satsuma-age (paistetut kalakakut) ja kibinago sashimi (hopearaitainen silli).

Usein kysytyt kysymykset

Jos etsit majoitusta, kannattaa tutustua Grand Hyatt Fukuokaan ja Hotel Nikko Fukuokaan, jotka tarjoavat laadukasta palvelua ja ovat sijainniltaan erinomaisia.

Fukuokan yöelämä on vilkasta erityisesti Nakasun alueella, josta löytyy lukuisia baareja, klubeja ja ravintoloita aina aamutunneille saakka.

Momochi ranta on kaupungin suosituin ranta, joka tarjoaa hienoja näkymiä ja rentoutumismahdollisuuksia. Toisena vaihtoehtona on Nokonoshima saaren ranta, joka sopii päiväretkeken kohteeksi.

Fukuoka on tunnettu tonkotsu-ramenistaan, joka on tulista possunliemipohjaista nuudelikeittoa. Älä myöskään jätä väliin mentaiko -turskanmätiä ja hakata -makeisia.

Dazaifu Temmangu on historiallinen shintopyhättö, jonka puutarhat ovat hurmaavia. Lisäksi Nokonoshiman saarelle on helppo päästä lautalla ja sieltä löytyy kauniita kukkaistutuksia sekä ulkoilumahdollisuuksia.

Fukuokasta Hiroshimaan pääsee kätevimmin Shinkansen-pikajunan kyydissä, matka-aika on noin tunnin. Bussit ja paikallisjunat ovat myös vaihtoehtoja, mutta ne ovat hitaampia.