Maki sushi – Tuoreen merenelävän ja riisin taidokas yhdistelmä

Makisushi on suosittu japanilainen ruokalaji, joka on saavuttanut maailmanlaajuista suosiota sen herkullisen maun ja monipuolisten makuyhdistelmien ansiosta. Tämä perinteinen ruokalaji koostuu erilaisista raaka-aineista, kuten kalasta, äyriäisistä, vihanneksista ja riisistä, jotka on kääritty ohuen levän sisään ja leikattu pieniksi paloiksi.

Sinun kannattaa tutustua makisushin monipuoliseen maailmaan, sillä se tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja ja makuja. Eri makuisten rullien kuten makirullien, temakien tai uramakien valmistus on yksinkertaista ja hauskaa. Tärkeintä on käyttää laadukkaita aineksia ja noudattaa perinteisiä valmistusmenetelmiä. Jokaisella sushinvalmistajalla on oma henkilökohtainen tapansa valmistaa makisushia, mikä tekee tästä ruokalajista ainutlaatuisen ja mielenkiintoisen.

Makisushi perusteet

Makisushi on suosittu japanilainen ruokalaji, jossa riisi ja erilaiset täytteet kääritään nori-levään. Tässä osiossa käsitellään lyhyesti makisushi perusteita.

Makisushi valmistetaan useimmiten nori-levästä, joka on ohutta ja kuivattua merilevää. Nori on suosittu ainesosa eri tyyppisissä sushi-ruoissa ja rakastettu sen erityisen maun ja rakenteen vuoksi. Makisushi -rullan täytteinä käytetään yleensä kalaa, äyriäisiä, vihanneksia tai muita ainesosia, jotka tasapainottavat riisin pehmeää makua ja nori-levän luontaisia aromeja.

Riisi on erittäin tärkeä osa makisushia. Riisi valmistetaan erityisesti sushille sopivasta riisistä, joka on lyhytjyväistä. Riisi maustetaan riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla, mikä antaa sille ainutlaatuisen makuprofiilin, joka sopii täydellisesti yhteen sushi kanssa. Riisin oikeanlainen kypsennys ja maustaminen on avainasemassa sushi tyypillisen rakenteen saavuttamiseksi.

Makisushi valmistetaan käärimällä riisi ja täytteet nori-levään. Tämä tehdään yleensä bambualustan tai laudan päällä. Ensin nori-levä asetetaan pöydälle hieman kostutetuilla käsillä. Sen jälkeen riisi levitetään tasaisesti nori-levän päälle, jättäen yläosaan hieman tyhjää tilaa. Lopuksi täytteet asetetaan riisin päälle ja rulla kääritään napakasti bambualustan avulla.

Makisushi on monipuolinen ruokalaji, ja sen valmistamiseen löytyy runsaasti erilaisia vinkkejä ja inspiraatiota Sushi -sivustolta. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja löydä omat suosikkisi!

Makisushin ja muiden sushityyppien lisäksi Japanin keittiössä on monia muita herkullisia ja yksinkertaisia ​​ruokia, kuten Donburi, joka on riisikulho, jossa on päällä erilaisia ainesosia, kuten kalaa, lihaa tai vihanneksia.

Nori

Nori on ohut, kuivattu leväarkki, jota käytetään erilaisten maki-sushityyppien valmistamisessa. Se on tärkeä osa makirullien ulkonäköä ja makua.

Yleisin nori-tyyppi, jota sushiin käytetään, on nimeltään yakinori. Yakinori on paahdettu merilevä, joka on erityisen suosittu Japanissa. Se valmistetaan useista merileväkasveista, kuten Porphyra- ja Pyropia-suvuista, jotka sisältävät runsaasti ravinteita, kuten proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Nori on saatavilla pakkauksissa, jotka sisältävät useita arkkeja. Ostaessasi noria sushia varten kiinnitä huomiota sen väriin, tuoksuun ja koostumukseen. Hyvälaatuinen nori on tummanvihreä, ja siinä on tasainen, kiiltävä pinta. Vältä vaaleanvihreää tai ruskehtavaa noria, jolla on epätasainen pinta, koska sen maku ja koostumus eivät ole ihanteellisia sushin valmistukseen.

Oikeanlaatuisen norin hankkiminen ja sen oikea käyttö ovat oleellisia maki-sushin valmistuksessa, joten älä unohda panostaa tähän komponenttiin. Nauti täydellisen maki-sushin syömisestä, joka perustuu laadukkaaseen noriin.

Makisushi lajikkeet

Makisushi on eräs suosituimmista sushityyleistä, jossa riisi ja täytteet kääritään merilevään. Tässä osiossa kerromme erilaisista makisushi -lajikkeista: hosomaki, urmaki ja futomaki.

Hosomaki tarkoittaa ohutta rullaa, on yksinkertainen ja helppo valmistaa. Yleensä se sisältää vain yhden täytteen, kuten tonnikalaa tai kurkkua. Hosomaki rulla on halkaisijaltaan noin 2,5 senttimetriä, ja sen valmistuksessa käytetään puolikasta merilevää.

Uramaki eli käänteinen rulla on makisushi, jossa riisi on ulkopuolella ja merilevä sisällä. Uramaki on monipuolisempi ja sisältää usein monimutkaisempia täytteitä, ja täytevaihtoehdot ovat lähes rajattomat. Useissa länsimaissa se on yleisempi kuin perinteinen hosomaki.

Futomaki puolestaan tarkoittaa paksua rullaa. Futomaki rullat ovat suurempia kuin hosomaki- ja uramaki -rullat, ja ne voivat sisältää useita täytteitä samanaikaisesti. Näitä rullia on myös helpompi leikata ohuiksikin paloiksi.

Makisushin valmistuksessa on tärkeää käyttää laadukkaita ainesosia ja pitää huolta hygieniasta. On myös suositeltavaa käyttää bambumattoa avuksi rullien muotoilussa, jotta saadaan tasainen ja tiivis rulla. Valitse itsellesi sopiva makisushi -lajike ja nauti herkullisesta ateriasta!

Makisushi, joka tarjoaa täydellisen yhdistelmän riisiä ja mereneläviä, on yksi monista sushi-tyyleistä. Toinen samankaltainen, mutta silti ainutlaatuinen tyyli on Nigiri sushi, joka koostuu yleensä viipaleesta raakaa kalaa puristettuna riisipedin päälle.

Hosomaki

Hosomaki on yksi suosituimmista makisushin tyypeistä. Se on perinteinen japanilainen ruokalaji, joka koostuu ohuista sushirullista. Tehdäksesesi hosomaki sushia tarvitset vain muutamia ainesosia ja hieman harjoitusta.

Aloitetaan valmistelemalla perusraaka-aineet. Tarvitset seuraavat:

 • Sushiriisiä (valmista riisi etukäteen sekoittamalla siihen riisiviinietikka, sokeri ja suola)
 • Nori levä (merilevälevyjä sushirullan ulkopuolelle)
 • Täytteet, kuten: raaka kala (tonnikala, lohi, siika jne.), kasvikset (kurkku, avokado, porkkana jne.) ja tuorejuusto tai muut täytteet oman makusi mukaan

Aseta nori bambumatolle, joka auttaa sinua käärimään rullan tiiviiksi. Levitä riisiä ohut kerros norille, jättäen noin 2 cm tyhjää tilaa yläreunassa. Tämä auttaa sinua sulkemaan rullan.

Laita valitsemasi täytteet riisin päälle keskelle rullaa. Älä täytä liikaa, jotta rulla pysyy ohuena ja helppokäyttöisenä. Rullaa sushi bambumaton avulla tiukasti. Paina kevyesti rullaa, jotta se pysyy kiinni. Jos nori levy ei pysy kiinni, voit kostuttaa hieman kohtaa levästä vedellä , joka auttaa sen tarttumaan kiinni.

Leikkaa valmis hosomaki rulla noin 2-3 cm paksuisiksi siivuiksi terävällä veitsellä. Tarjoile ne soijakastikkeen, wasabi-tahnan ja inkiväärilastujen kera, jotta saat täydellisen sushi-kokemuksen.

Futomaki

Futomaki on erittäin suosittu ja klassinen makisushin tyyppi, joka tunnetaan paksuista rullistaan. Yleensä futomaki sisältää useita ainesosia, kuten kalaa, kananmunaa, kasviksia ja riisiä, jotka kaikki on kääritty norin ympärille. Varmista, että käytät sopivan määrän riisiä rullaukseen, jotta rulla pysyy tiiviinä ja houkuttelevana. Futomaki voi olla myös täysin vegaaninen vaihtoehto.

Futomakin valmistaminen:

 1. Aseta nori bambumaton päälle ja levitä riisi tasaisesti arkille. Jätä norin yläosaan noin 2 cm tyhjää.
 2. Sijoita täytteet arkille, keskelle riisiä.
 3. Rullaa noriarkkia varovasti bambumaton avulla ja purista samalla rullaa tiukasti.
 4. Leikkaa rulla terävällä veitsellä paloiksi annostelua varten.

Voit myös kokeilla erilaisia mausteita, kuten wasabia ja soijakastiketta, jotka voivat vahvistaa makua ja tehdä siitä vieläkin herkullisemman. Futomakin monipuolisuus tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon sushin ystäville ja niille, jotka haluavat tutustua japanilaisen keittiön rikkauksiin. Kun osaat tehdä futomakia itse, voit yllättää vaikka kaverisi!

Uramaki

Uramaki on erikoistyyppi maki sushista, joka eroaa siitä siten, että riisi on ulkopuolella ja nori arkki sushin sisäpuolella. Tässä osiossa kerrotaan lisää uramaki sushista ja sen tekemisestä.

Uramaki sushi sai alkunsa 1960-luvulla Yhdysvalloissa, kun sushikokit alkoivat kokeilla vähemmän perinteisiä tekniikoita ja ainesosia houkutellakseen länsimaalaisia makuja. Tästä johtuen uramaki on myös tunnettu nimellä ”Californian rulla”, joka on yksi tunnetuimmista uramaki -tyyleistä.

Uramakin valmistaminen ei eroa paljon perinteisen makisushi rullan valmistuksesta. Aloitetaan leviämällä sushiriisi bambumatolle, joka on päällystetty kelmulla. Riisi levitetään tasaisesti koko maton alueelle, ja sitten norimasetetaan riisin päälle.

Valitsemasi täytteet, kuten kala, äyriäiset, kasvikset tai hedelmät asetetaan norin keskelle. Tässä vaiheessa voi myös lisätä mausteita, kuten wasabi-tahnaa tai majoneesia parantamaan makua. Sanotaan, että täytteiden ja mausteiden valinta on avain hyvän uramaki sushin luomiseen.

Seuraavaksi rullaa ainesosat tiukasti bambumaton avulla ja purista sitä varovasti, jotta rullan muotoinen sushi muodostuu. Tämän jälkeen leikkaa uramaki sushi kuuteen tai kahdeksaan osaan suurikokoisella terävällä veitsellä ja asetat palat tarjoilulautaselle.

Lopuksi voit koristella uramaki sushin käyttämällä seesaminsiemeniä sushin ulkopuolelle. Tarjoile uramaki sushi soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kera. Tärkeintä on nauttia uramaki sushista ja sen ainutlaatuisesta ulkonäöstä ja mausta.

Suositut makisushit

Aloitetaan puhumalla neljästä suositusta makisushirullasta, joita voit löytää lähes joka sushiravintolasta.

Kalifornian rulla sisältää yleensä surimia (kampelan jäljitelmä), avokadoa ja kurkkua. Sen peitetty ulkokuori sisältää riisiä ja seesaminsiemeniä. Tämä on erinomainen vaihtoehto aloittelijoille.

Philadelphia rulla on lohirulla, joka yhdistää tuoreen lohen, tuorejuustoa ja usein myös avokadoa. Philadelphia rullan pääraaka-aineet, lohi ja tuorejuusto antavat sille täyteläisen ja kermaisen maun.

Lohirulla eli lohimaki on myös lohta sisältävä sushi. Rulla pyöräytetään riisin ja norin ympärille, ja sen keskellä on suikale tuoretta, raakaa lohta. Lohimaki tarjoaa herkullisen nautinnon erityisesti lohen ystäville.

Kurkkurulla on täydellinen vaihtoehto, jos haluat pitää asiat yksinkertaisina ja raikkaina. Se sisältää vain kurkkua ja riisiä norin sisällä. Tämä on erinomainen valinta myös kasvissyöjille.

Muista aina tilata suosikki makisushisi luotettavasta ja laadukkaasta ravintolasta. Näin voit olla varma tuoreiden ja hyvälaatuisten raaka-aineiden käytöstä ja nauttia ikimuistoisesta sushikokemuksesta.

Kalifornian rulla

Kalifornian rulla on erittäin suosittu makisushi, joka on saanut alkunsa Yhdysvalloista. Tässä jaossa kerromme sinulle, kuinka tämä herkullinen sushi on valmistettu ja mitä aineksia siihen yleensä kuuluu.

Kalifornian rullan tunnistaa helposti sen ulkonäöstä, jossa riisi on ulkopuolella ja nori-levä sisäpuolella. Tämä käänteinen rakenne tekee siitä erottuvan ja miellyttävän silmälle. Yleiset ainesosat Kalifornian rulliin ovat:

 • kananmuna: Tämä antaa rullalle pehmeyttä ja makua.
 • avokado: Tämä on yksi tärkeimmistä ainesosista, joka antaa rullalle kermaisuutta ja täyteläisyyttä.
 • kurkku: Kurkku lisää rullalle raikkautta ja rapeutta.
 • rapu: Yleinen ainesosa on keitetty rapu tai surimi, joka antaa rullalle merellisen maun.
 • majoneesi: Monesti rullat sisältävät myös majoneesia, joka antaa niille lisää kosteutta ja makua.

Valmistusprosessi on melko yksinkertainen. Laita bambumatolle nori, levitä riisiä tasaisesti levän päälle ja käännä se ylösalaisin. Aseta sitten täytteet keskelle noria ja taita se tiiviisti rullaksi. Lopuksi leikkaa rulla kuuteen tai kahdeksaan osaan.

Kalifornian rulla on mainio vaihtoehto sellaisille, jotka eivät välttämättä pidä raa´asta kalasta. Se on täynnä makua ja erilaisia tekstuureja, ja se sopii erinomaisesti sekä aloitteleville että kokeneille sushin nauttijoille.

Tässä oli yhteenveto tästä herkullisesta makisushin rullasta. Muista, että voit aina kokeilla eri täytevaihtoehtoja ja löytää oman suosikkisi. Kalifornian rulla on helppo ja maukas tapa nauttia sushista, joten miksi et kokeilisi sitä seuraavan kerran?

Philadelphia rulla

Philadelphia rulla on suosittu makisushin tyyppi, joka tunnetaan lohesta, tuorejuustosta ja avokadosta. Tässä osiossa opastetaan sinulle tämän hurmaavan sushin valmistus.

Philadelphia rullan ainutlaatuinen maku tulee yhdistelmästä lämmin riisi, pehmeä lohi ja kermainen tuorejuusto. Aluksi keitä sushiriisiä ohjeiden mukaan ja mausta se riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla. Leikkaa sitten ohuita suikaleita lohesta ja avokadosta. Muista käyttää hyvin kypsää avokadoa.

Tee nyt seuraavat vaiheet:

 1. Levitä nori arkki bambumatolle. Aseta sormet varovasti riisille ja levitä riisi tasaisesti norin päälle.
 2. Käännä nori niin, että riisi on alapuolella ja nori ylöspäin.
 3. Laita lohi, tuorejuusto ja avokado norin keskelle.
 4. Kääri sushi rulla tiukasti bambumaton avulla, jotta se pysyy koossa.
 5. Poista bambumatto ja leikkaa sushi rulla kuuteen osaan terävällä veitsellä.

Voit kokeilla myös lisätä muita ainesosia, kuten kurkkua, purjoa tai yrttejä rullan sisälle. Tarjoile Philadelphia rulla soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.

On tärkeää käyttää laadukkaita ainesosia sushi-rullan tekemisessä. Loistava maku tulee tuoreesta ja hyvästä laadusta kalasta. Muistathan, että sushi-riisi on myös erittäin tärkeää hankkia oikea koostumus ja maku. Nauti siis valmistamastasi herkullisesta ja täyteläisestä Philadelphia rullasta.

Lohirulla

Lohirulla on herkullinen ja suosittu makisushin tyylinen rulla, jossa on lohta. Syödessäsi tätä ruokalajia, huomaat sen miellyttävän maun, joka on saavutettu yhdistämällä tuoreita ainesosia.

Valmistusprosessi alkaa keittämällä riisiä ohjeiden mukaisesti. Leikkaa sitten lohi, avokado ja kurkku ohuiksi suikaleiksi. Aseta nori bambumaton päälle ja levitä riisi tasaisesti arkille. Aseta lohi, kurkku ja avokado riisin päälle.

Rullaaminen alkaa nostamalla bambumaton reunaa ja puristamalla sitä varovasti rullan ympärille. Tee näin, kunnes rulla on tiiviisti kääritty. Leikkaa rulla kuuteen osaan ja tarjoile se soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.

Nauti Lohirullasta yhdessä ystävien tai perheen kanssa. Se on täydellinen herkku illanistujaisiin tai rentoihin illallisjuhliin.

Täytteet ja ainekset

Makisushin valmistamiseen tarvitaan erilaisia täytteitä ja ainesosia. Tyypillisesti käytetään kalaa ja vihanneksia.

Eräs suosittu täyte on avokado, joka antaa makisushille kermaisen ja pehmeän rakenteen. Yksi tunnistettava makisushi on Kaliforniarulla, joka sisältää avokadoa, rapua ja kurkkua.

Jos pidät raakakalasta, voit kokeilla esimerkiksi tonnikalaa, lohta tai keltaevää makisushiin. Huomioi kuitenkin, että kala tulisi olla sushilaatuista, jotta sen syöminen olisi turvallista.

Seuraavassa listassa on joitakin ehdotuksia täytteistä ja aineksista makisushiin:

 • Kala: lohi, tonnikala, keltaevä, rapu
 • Vihannekset: avokado, kurkku, parsakaali, porkkana
 • Muut: kananmuna, äyriäiset, majoneesi, soijakastike

On myös mahdollista löytää makisushi erilaisilla täytteillä, joihin ei sisälly mitään yllä mainituista ainesosista. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla jotain hieman erilaista tai ovat allergisia tietyille aineksille.

Kun valitset täytteet ja ainesosat makisushiin, ole luova ja rohkea kokeilemaan uusia yhdistelmiä. Tärkeintä on löytää makuja, jotka miellyttävät juuri sinua.

Kalat ja äyriäiset

Makisushin valmistuksessa käytetään sekä kaloja että äyriäisiä. Lohi ja tonnikala ovat erityisen suosittuja makuja. Niiden lisäksi voit kokeilla myös siika ja makrilli, jotka ovat maukkaita vaihtoehtoja.

Äyriäisiä makisushiin voidaan käyttää monipuolisesti. Esimerkiksi katkarapu sopii erinomaisesti tähän ruokalajiin. myös rapu ja kampasimpukka ovat suosittuja valintoja.

Kun valitset raaka-aineita, kiinnitä huomiota niiden tuoreuteen ja laatuun. Näin sushi maistuu parhaimmalta. Osta kaloja ja äyriäisiä luotettavista lähteistä, kuten hyvämaineisista kalahalleista tai kalakaupasta, joka myy tuoreita mereneläviä.

Seuraavat vinkit auttavat sinua:

 • Valitse kaloiksi sellaiset, joiden liha on jämäkkää ja kiinteää.
 • Kalojen ei tulisi haista liian voimakkaasti. Vältä valkoista kalaa, joka on liian voimakkaan hajuista.
 • Tarkista kalafileen väri, sen tulisi olla kirkasta, ei sameaa.
 • Ole varovainen kalojen ja äyriäisten käsittelyssä. Muista puhdistaa ja poistaa ruodot kalasta ja kuoria äyriäiset huolellisesti.
 • Käytä telaa (makisuta) apuna rullatessa sushi-matolla, jotta saat tiiviin rullan.

Pidä mielessä, että makisushin valmistuksessa on tärkeää myös riisin valmistus oikein. Se onnistuu parhaiten, kun käytät japanilaista pyöreää riisiä ja noudatat annettuja valmistusohjeita. Riisi ei saa olla liian kovaa tai liian löysää, vaan juuri sopivasti kosteaa, jotta se tarttuu makisushiin.

Kokeile rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä ja lisukkeita, kuten avokadoa, kurkkua, mangoa tai seesaminsiemeniä. Muista, että voit myös valmistaa täysin kasvispohjaisia versioita makisushista esimerkiksi käyttämällä tofua, tamagoa (japanilainen munakas) tai vaikkapa tempuraa.

Kasvikset

Kun valmistat makisushia, on tärkeää valita laadukkaita ja tuoreita kasviksia. Tässä osiossa käsittelemme suosituimpia kasviksia, joita käytetään makisushin täytteenä.

Kurkku on yksi yleisimmistä kasviksista makisushissa. Sen raikas maku ja rapea rakenne tekee siitä täydellisen täytteen. Haluat leikata kurkun ohuiksi suikaleiksi pituussuunnassa, jotta se sopii hyvin makin kääreeseen.

Toinen suosittu kasvis on avokado. Sen kermainen rakenne ja mieto maku täydentävät makisushin makuja loistavasti. Avokado kannattaa leikata ohuiksi viipaleiksi ja asettaa ne riisipedin päälle ennen nori-levän käärimistä.

Joitakin muita suosittuja kasviksia makisushissa ovat:

 • Paprika: Leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja valitse eri värejä lisäämään visuaalista ilmettä.
 • Retiisi: Sitä voi viipaloida ohuiksi kiekoiksi tai raastaa riisin päälle lisäämään makua ja tekstuuria.
 • Mango: Kokeile makeaa ja eksoottista twistiä makisushilla lisäämällä ohuita mango-viipaleita.
 • Pinaatti: Höyrytä pinaattia, jotta se pehmenee ja rullaa helpommin norin sisään.

Muista aina pestä kasvikset huolellisesti ennen käyttöä poistaaksesi mahdollisen lian tai bakteerit. Ne kannattaa myös kuivata hyvin, jotta ylimääräinen kosteus ei vaikuta makisushin rakenteeseen.

Lopuksi, ole luova kasvisten valinnassa ja yhdistelmissä. Voit kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä löytääksesi oman suosikkisi tai vaikuttaa erikoisilla ja eksoottisilla täytteillä. Hyvän makisushin salaisuus on tasapaino raaka-aineiden maun ja rakenteen välillä, joten älä pelkää kokeilla rohkeasti.

Maki sushi valmistus

Makisushi valmistuksen aloittaminen on helppoa, kunhan sinulla on oikeat ainekset ja työvälineet. Tässä ohjeessa käydään läpi, miten valmistat herkullista makisushi rullan.

Ensimmäiseksi tarvitset sushiriisiä. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Riisin kypsentymisen aikana, sekoita keskenään riisiviinietikka, sokeri ja suola. Tämä seos kaadetaan kypsän riisin päälle ja sekoitetaan varovasti. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Valmista sillä välin kastike, johon tulee soijakastiketta, wasabia ja halutessasi myös sipulia. Voit myös valmistaa lisukkeeksi pickled gingeriä eli japanilaista inkivääriä. Tämä antaa makua ja raikkautta herkulliselle makisushille.

Kun riisi on huoneenlämpöistä, voit aloittaa rullien valmistamisen. Aseta nori levy bambumaton päälle ja levitä riisinorille, jättäen noin 2 cm tyhjää tilaa norin yläreunaan. Aseta täytteet, kuten kurkku, avokado ja lohi, riisin päälle. Aloita rullaaminen bambumaton avulla, purista rullaa samalla varovasti, jotta sushi pysyy kasassa.

Leikkaa valmis rulla noin 2 cm paksuiksi paloiksi. Tarjoile makisushi heti soijakastikkeen, wasabin ja pickled gingerin kera. Nauti tästä herkullisesta japanilaisesta ruokalajista!

Sushiriisi

Sushiriisi on erittäin tärkeä osa makisushin valmistusta. Sen valmistus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, mutta seuraamalla näitä ohjeita, teet onnistunutta sushi riisiä.

Ensin valitse oikea riisilaatu. Sushin valmistukseen sopii parhaiten lyhyt- tai keskipitkäjyväinen riisi, joka on erityisen tahmeaa. Tämä auttaa sushin pysymään hyvin kasassa.

Riisin pesemisessä on tärkeää olla huolellinen. Pese riisi kylmällä vedellä, jotta ylimääräinen tärkkelys poistuu. Tämä estää riisiä tarttumasta liikaa yhteen ja takaa, että siitä tulee juuri sopivan rakenteista sushiin. Pese riisiä, kunnes vesi on lähes kirkasta. Pesun jälkeen riisi tarvitsee vielä liottamista. Liota riisiä noin 30 minuuttia.

Kun olet liottanut riisiä tarpeeksi, on aika keittää se. Riisin keittämiseen tarvitset 1,2 kertaa enemmän vettä kuin riisiä. Lisää kattilaan riisi ja vesi, kypsennä riisiä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10-12 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Älä avaa kantta kypsennyksen aikana.

Viimeinen vaihe on täsmällinen, mutta välttämätön: riisi tulee viilentää ja maustaa. Viilentämiseen voit käyttää leveää astiaa, johon levität kypsän riisin ohueksi kerrokseksi. Sekoita riisiä varovasti ja samalla puhalla viileää ilmaa päälle.

Maustamiseen tarvitset riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa. Sekoita nämä ainekset keskenään ja kaada seos viileän riisin päälle. Taittele riisi ja mausteseos varovasti yhteen, jotta riisi imee mausteet. Nyt sinulla on valmista sushi riisiä, jota voit käyttää makisushin valmistukseen!

Rullausprosessi

Makisushin valmistaminen alkaa riisin keittämisestä, joka sekoitetaan etikkaseokseen saadaksesi täydellisen sushiriisin koostumuksen. Huolehdi riisin huolellisesta puhdistamisesta ja mittasuhteiden noudattamisesta, jotta saat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Kun riisi on valmis, valmistaudu rullaamaan sushi. Tarvitset nori arkkeja, jotka ovat ohutta merilevää ja makisu-maton, joka on bambusta tehty rullausalusta.

1. Nori arkin asettelu: Aseta nori makisu-matolle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä riisi ohuelti norin päälle jättäen noin 2 cm reunasta vapaaksi. Käytä märkiä käsiä estääksesi riisin tarttumisen käsiisi.

2. Täytteiden lisääminen: Laita valitut täytteet, kuten tuore kala, avokado, kurkku tai kananmuna riisikerroksen päälle. Aseta täytteet vaakasuoraan riisin keskelle.

3. Rullaaminen: Tartu makisu-maton molempiin päihin ja aloita rullaaminen etuosasta taaksepäin. Tiivistä rulla kevyesti vetämällä makisu-mattoa taaksepäin samalla, kun työnnät rullaa eteenpäin. Näin saat rullan tiiviin ja tasaisen.

4. Viimeistely: Irrota makisu-matto varovasti makista. Laita rulla leikkuulaudalle ja leikkaa se 6-8 osaan terävällä veitsellä. Pyyhi veitsi kostealla pyyhkeellä jokaisen leikkauksen välillä, jotta saat siistit, tasalaatuiset palat.

Nyt sinun Makisushi on valmis nautittavaksi. Tarjoile se soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kera. Makisushin rullausprosessi voi vaatia harjoittelua, joten älä huolestu, jos se ei ole täydellinen ensimmäisellä kerralla. Jatka harjoittelua, ja pian saat upean makirullan.

Erikoisrullat ja muunnelmat

Erikoisrullia on monenlaisia, ja ne tarjoavat upeita makuelämyksiä sushi-ravintoloiden asiakkaille. Tässä osiossa käsitellään muutamia suosittuja erikoisrullavaihtoehtoja: tonnikalarulla (tuna roll), lohikäärmerulla (dragon roll), tulinen tonnikalarulla (spicy tuna roll) ja tempura.

Tonnikalarulla on klassinen sushi-rulla, joka sisältää tuoretta tonnikalaa, riisiä ja noria. Se on yksinkertainen, mutta herkullinen vaihtoehto sushin ystäville.

Lohikäärmerulla (dragon roll) on monimutkaisempi sushi, joka yhdistelee eri raaka-aineita, kuten makrillia, avokadoa, kurkkua ja unagia. Tämä rulla tarjoaa monia eri makuja, joten se voi olla kiinnostava vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla jotain uutta.

Tulinen tonnikalarulla (spicy tuna roll) on erinomainen valinta tulisten ruokien ystäville. Se eroaa tavallisesta tonnikalarullasta lisäämällä mausteita, kuten sriracha-kastiketta ja wasabia, jotka antavat sille vahvan ja tulisen maun.

Tempura on kevyesti uppopaistettuja ainesosia sisältävä rulla, joka voi olla erityisen houkutteleva niille, jotka nauttivat rapeasta tekstuurista sushi-rullissa. Se voi sisältää esimerkiksi uppopaistettuja kasviksia, kuten bataattia tai porkkanaa, tai jopa tempura-katkarapuja.

Loimulohi

Loimulohi on erinomainen lisä makisushille. Voit nauttia loimulohen erinomaisista aromeista ja lisätä vaihtelua perinteiseen sushivalikoimaan. Tässä osiossa kerromme sinulle, miten voit valmistaa loimulohen ja yhdistää sen makuhermoja hivelevään makisushiin.

Loimulohi valmistetaan usein savustamalla, mutta voit tehdä sen myös grillin avulla. Näin valmistat loimulohen:

 1. Valitse laadukas lohifilee: Lihan laatu on avainasemassa loimulohen onnistumiselle. Osta parhaan saatavilla olevan lohen tai villin lohen.
 2. Mausta lohi: Levitä lohifileen pinnalle suolaa ja mustapippuria. Anna lohen maustua hetken, jotta suola imeytyy kalan pintaan.
 3. Valmistele grilli: Sytytä hiiligrilli tai ota kaasugrilli käyttöön. Varmista, että grilli on kuumennettu sopivasti.
 4. Grillaa lohi: Aseta lohifilee grillin kuumalle alueelle, nahkapuoli alaspäin. Suojaa kalaa lastalla kevyesti, jotta se ei pääse kääntymään. Anna lohifileen grillata noin 20 minuutin ajan.
 5. Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi: Ota grillattu lohifilee pois grillistä ja anna sen jäähtyä. Sen jälkeen leikkaa lohifilee ohuiksi siivuiksi, jotka sopivat makisushin sisään.

Voit käyttää loimulohen viipaleita kinkkuna tai tonnikalana maki sushissa. Loimulohi tuo mukavan vivahteen erityisesti riisin ja merilevän kanssa. Voit käyttää myös erilaisia kastikkeita yhdessä loimulohen kanssa, esimerkiksi soijakastiketta tai teriyakikastiketta. Nauti herkullisesta yhdistelmästä loimulohi sushissa!

Kurkkumaki

Kurkku eli kurkkumaki on suosittu ja virkistävä lisä sushilajitelmassa. Tässä osiossa kerrotaan, kuinka valmistaa herkullista kurkkumakia ja mitä hyötyjä sen nauttimisessa on.

Kurkkumaki koostuu yksinkertaisesti kurkusta ja sushiriisistä, joka peitetään nori-levällä. Tässä on vaiheittainen ohje kurkkumakin valmistamiseksi:

 1. Valmistele sushiriisi. Pese ja keitä riisi ohjeiden mukaisesti. Muista lisätä riisietikkaa, sokeria ja suolaa.
 2. Leikkaa kurkku. Pese tuore kurkku ja leikkaa se pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi.
 3. Asettele ainesosat. Laita nori bambumatolle ja levitä sushiriisi tasaisesti.
 4. Lisää kurkku. Aseta kurkkusuikaleet riisin päälle.
 5. Rullaa maki. Käytä bambumattoa apuna ja rullaa tiiviiksi rullaksi.
 6. Viimeistele. Leikkaa rullasta sopivan kokoisia paloja ja tarjoile soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kera.

Kurkku on paitsi täyteläinen ja mehevä raaka-aine myös erittäin terveellinen. Se on kevyttä, veden täyttämää ja sisältää monia ravinteita.

Näiden hyötyjen ohella kurkkumaki on myös kaunis lisä sushilajitelmaan. Sen raikas vihreä väri ja rapea koostumus tekevät siitä herkun, joka tarjoaa mukavan vastapainon raskaammille ja mausteisemmille ainesosille. Nauti kurkkumaki raikkaana ja terveellisenä vaihtoehtona seuraavalla sushikerrallasi.

Poke

Poke on havaijilainen ruokalaji, joka muistuttaa monin tavoin makisushia. Se koostuu raa´asta kalasta, riisistä ja erilaisista mausteista. Tässä osiossa tutustumme pokeen ja sen yhteyteen makisushin kanssa.

Poke syntyi Havaijilla kalastajien yksinkertaisena tapana valmistaa raakaa kalaa. Se sai alkunsa työntekijöiden välipalana, joka koostui riisistä, kalasta ja mausteista. Nykyisin poke on suosittu ruokalaji maailmanlaajuisesti, ja siitä on kehitetty monia erilaisia versioita.

Makisushin ja pokeen yhteyksiä ovat muun muassa raaka kala ja riisi, jotka ovat molempien ruokien perusta. Molemmat ruokalajit myös korostavat tuoreuden ja laadun merkitystä, sillä raaka kala vaatii huolellista käsittelyä ja säilytystä.

Koska molemmat ruokalajit ovat suosittuja kalasta raaka-aineena, löydät useita kalalajeja käytettävän niissä, kuten tonnikalaa, lohta ja kampelaa. Mutta myös vaihtoehtoisia proteiinilähteitä voidaan käyttää, kuten tofua tai tempehiä vegaanisissa versioissa.

Makisushi ja poke eroavat kuitenkin joiltain osin toisistaan. Esimerkiksi makisushi on tyypillisesti rullattu merilevään, kun taas poke ei yleensä sisällä merilevää. Lisäksi poke valmistetaan usein soijakastikkeella, seesamiöljyllä ja sipulilla, kun taas makisushissa käytetään wasabia, soijakastiketta ja inkivääriä mausteina.

Makisushin nauttiminen

Makisushi on suosittu ja herkullinen ruokalaji, joka koostuu riisistä, nori-levästä ja erilaisista täytteistä. Kun nautit makisushi -annoksistasi, kannattaa ottaa huomioon muutama tärkeä asia, jotta saat parhaan mahdollisen makuelämyksen.

Aloitetaan aterian valmistelusta. Käyttämällä puikkoja, syömisen taito kehittyy ja ne auttavat kastamaan makirullan osiin oikealla tavalla. Kummankin rullan päähän laitetaan pieni määrä wasabia, joka antaa annokselle lisää makua. Voit kastaa makisushi -rullan myös soijakastikkeeseen, joka tuo annokseen lisää umamia ja syvyyttä. Lusikoi hyvin pieni määrä kastiketta, jottei maku katoa soijakastikkeen alle.

Toinen tärkeä osa makisushi -kokemusta on gari, jota tunnetaan myös inkiväärilastuina. Gari on säilötty inkivääri, joka tarjoillaan makirullien kanssa, jotta saat raikkaan makuelämyksen eri rullien välillä. Pidä gari erillään sushi-rullan pinnalta, sillä liian voimakas inkiväärin maku voi peittää rullan herkullisen yhdistelmän.

Kun olet kehittänyt makuaistiasi, voit kokeilla erilaisia täyteyhdistelmiä ja löytää uusia suosikkejasi. Lisäksi kannattaa matkustaa eri paikkoihin, kuten Osakaan, joka on tunnettu monista herkullisista paikallisista ruokalajeistaan, ja pääset nauttimaan niistä autenttisessa ympäristössä.

Nyt kun olet valmis nauttimaan makisushi -annoksista parhaalla mahdollisella tavalla, voit tutustua myös muihin sushityylilajeihin ja löytää uusia suosikkejasi. Onnea matkaan ja nautinnollisia hetkiä makisushi -maailmassa!

Kotitekoisen makisushi resepti

Makisushi on helppo valmistaa kotona, ja seuraavat ohjeet auttavat sinua tekemään herkullista ja maukasta makisushia.

Ensin tarvitset riisiä, joka on erityinen sushiriisi. Tämä riisi on lyhytketoista ja tahmeaa, joten sushi pysyy hyvin kasassa. Huuhtele riisi huolellisesti juoksevan veden alla, kunnes vesi on kirkasta ja valuta sen jälkeen.

Laita huuhtelun jälkeen riisi kattilaan, lisää vettä ja keitä ohjeen mukaan. Sillä aikaa, kun riisi kypsyy, valmista etikkainen riisiliemi sekoittamalla riisiviiniä, sokeria ja suolaa keskenään. Kun riisi on valmis, sekoita etikkainen riisiliemi joukkoon huolellisesti ja jätä riisi jäähtymään.

Valmista sushitäytteet leikkaamalla lohi, tonnikala, avokado tai muut haluamasi ainekset ohuiksi suikaleiksi. Aseta alustalle leivinpaperi tai bambumatto rullaa varten.

Aseta nori-arkki alustalle ja levitä riisi tasaisesti päälle jättäen yläreunasta noin 2 cm tyhjää. Aseta täytteet haluamasi yhdistelmän mukaisesti riisin päälle ja käytä bambumattoa tai leivinpaperia avuksi rullatessasi sushia tiukaksi rullaksi. Käytä kostutettua veistä leikkaamaan valmis rulla noin 2 cm paksuisiksi paloiksi.

Makisushi on nyt valmis nautittavaksi. Tarjoile sellaisenaan tai yhdessä soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.

Jos vierailet Japanissa ja haluat kokeilla aitoa Makisushia, Shibuya on paikka, jota et halua jättää väliin. Tämä Tokion alue on tunnettu sen vilkkaasta ruokakulttuuristaan, jossa voit löytää useita laadukkaita sushiravintoloita.”

Maki sanastoa

Makisushi on erinomainen japanilainen herkku, joka koostuu erilaisista täytteistä, kuten lohi, tonnikala tai kurkku, joita ympäröi riisi ja päällystetty nori-levällä. Makisushi on yleisnimitys erilaisille sushirullille, kuten futomaki, California-rulla, temaki ja uramaki.

Futomaki on paksu sushirulla, jossa on useita täytteitä. Se kääritään nori-levään ja voi olla jopa neljä senttimetriä paksu. California-rulla taas on suosittu vaihtoehto Yhdysvalloissa, jossa yleisimmät täytteet ovat avokado, kurkku ja joko katkarapu. Tässä uramaki -rullatyyppisessä sushissa rullataan riisi ulkopuolelle ja nori sisälle.

Sushiriisi valmistetaan pestyistä riisijyvistä, joihin sekoitetaan etikalla maustettua riisiviinietikkaa. Riisin oikea rakenne on tärkeää onnistuneen maki sushin rakentamisessa. On tärkeää myös käyttää vain tuoretta raaka-ainetta, kuten raakaa kalaa, mereneläviä ja tuoreita vihanneksia.

Temaki on käsirulla, jossa riisi ja täytteet kääritään palloon muotoiltuun nori-levään, joka muistuttaa jääsalaatinlehteä. Hosomaki on ohuempi rulla, jossa on vain yksi täyte, yleisesti kurkku, tonnikala tai avokado. Uramaki on erityislaatuinen maki sushi -tyyppi, jossa riisi rullataan norin sijaan päälle.

Sashimi on raakaa kalaa tai mereneläviä, kuten tonnikalaa, lohta ja katkarapuja, jotka tarjoillaan ilman riisiä. Maki sushi voi sisältää monenlaisia täytteitä, kuten tuoretta sashimia, avocadoa tai kurkkua.

Usein kysytyt kysymykset

Suosituimpia täytteitä makisushiin kuuluvat yleensä tuoreet raaka-aineet, kuten raaka kala, äyriäiset, kurkku, avokado ja mango. Klassisia täytteitä ovat lohi, tonnikala, rapu ja ebi (keitetty katkarapu).

Makisushi on perinteinen makisushi, jossa riisi ja täytteet kääritään nori-levän sisään. Uramaki-sushi, toiselta nimeltään ”käänteinen maki”, on maki-sushi, jossa nori-levä kääritään sisään riisin ympärille. Tämä tekee uramakista visuaalisesti erilaisen, ja siinä voi olla myös monimutkaisempia täytteitä.

Makisushissa käytetään usein erilaisia kala- tai äyriäistahnoja, kuten tonnikalatahnaa, raputahnaa, äyriäistahnaa tai wasabi-tahnaista kalaa. Nämä tahna voi olla lisämauste makurikkaille susheille.

Gunkan maki on eräänlainen makisushi, jossa nori-levä kääritään ylös riisipallon ympärille, muodostaen lautan muodon. Tämän jälkeen lautta täytetään yleensä jollakin suosituista täytteistä, kuten merileväkaviaarilla, joka tunnetaan myös nimellä masago.

Tonnikala-makisushi valmistetaan leikkaamalla tuore tonnikala ohuiksi siivuiksi. Sen jälkeen levitä sushiriisiä nori-levälle ja laita tonnikalasiivut riisin päälle. Kääri nori ja riisi yhdessä tonnikalan ympärille bambumaton avulla, ja leikkaa kääreet tasakokoisiksi paloiksi ennen tarjoilua.

Bambumatto on työkalu, joka auttaa käärimään makisushin tiiviisti ja tasaisesti. Aseta bambumatto tasaiselle pinnalle, laita nori-levä maton päälle ja levitä sushiriisiä norin päälle. Aseta täytteet riisin päälle ja aloita kääriminen bambumaton avulla. Kääri maki varovasti ja tiiviisti, käyttäen bambumattoa auttamaan rullauksessa. Kun olet tehnyt kääreen, leikkaa se tasakokoisiksi paloiksi ja tarjoile.

Samankaltaiset artikkelit