Japanilainen onsen ja saunomiskulttuuri

Japanissa on sen pitkään historiaan liittyvä perinteikäs kylpemiskulttuuri ja kylpylöistä Japanissa käytetäänkin yleisesti nimitystä onsen tai sento. Onsen on japanilainen kuuma mineraalivesikylpylä, joita yleisesti löytyy monista japanilaisista majataloista eli ryokaneista. Koska Japanissa on tuliperäistä maastoa, on siellä tuhansia kuumia lähteitä luonnonvaraisina.

Onsenit ovat turistien suosima kohde ja perinne monen japanilaisen arkielämässä. Joissakin vanhemmissa japanilaisissa asunnoissa ei välttämättä ole ollenkaan kylpemistiloja, koska ennen paikalliset asukkaat menivät esimerkiksi onseniin viikottain peseytymään.

Onseneita löytyy siis ihan esimerkiksi Tokion ytimestä, mutta myös luonnonvaraisista olosuhteista, joissa vesi pulppuaa kuin Islannissa. Monesti onseniin mentäessä tiloihin kuuluu sisällä oleva kylpemisallas ja ulkotiloissa oleva allas. Tämän lisäksi peseytymistilat ovat erikseen. Joihinkin onseneihin kuuluu myös muita tiloja, kuten sauna tai jäähdyttelyyn tarkoitettu allas.

Japanin kylpylöistä käytetään nimitystä onsen tai sento.
Japanin kylpylöistä käytetään nimitystä onsen tai sento.

Termit tutuiksi kylpyläkulttuurissa

Japanilaiseen onsenkulttuuriin liittyy paljon erilaisia termejä, joita on hyvä tietää tai muistaa. Tästä taulukosta löydät termejä sekä niiden merkityksen:

Onsen
(♨) (湯/ゆ)
Sana Onsen tarkoitta kuumaa lähdettä. Sana itseasiassa viittaa kuumaan mineraalikylpyyn. Onseneita voi olla ulko-(roten-buro), että sisätiloissa (noten-buro), sekä niitä on olemassa monia erilaisia. Lisäksi on olemassa erilaisia kylpyjä, joilla on erilaisia terveysvaikutuksia. Onsenin voit Japanissa tunnistaa merkistä ♨ tai 湯/ゆ. Ne sijaitsevat yleensä hotellin tai majatalon (ryokan) yhteydessä.
SentoSento tarkoittaa kuumaa kylpyä, mutta kylvyn vesi ei yleensä ole saatu luonnollisesti, kuten lähteen mineraalivedestä.
Super sentoSuper sento tarkoittaa yleellistä kylpyläkokemusta. Sana viittaa kokonaisuutteen, johon kuuluu saunoja, erilaisia kylpyaltaita ja näihin liittyviä palveluita.
AshiyuAshiyu tarkoittaa pienempää kuumaa lähdettä, joka on tarkoitettu ainoastaan jalkojen kylvettämiseen.
RotenburonRotenburon tarkoittaa luonnotilassa olevaa kuumassa lähdettä, joka sijaitsee ulkona. Siinä voi myös kylpeä!
NorenNoren tarkoittaa kylpylän sisäänkäynnillä olevaa oviverhoa, joka erottelee kylpylän naisille ja miehille erikseen. 男 (mies) tai 男湯 (kylpylä miehille) tarkoittaa miehille tarkoitettua kylpylää, jonka verho on sinisen värinen. Naisten puolen tunnistat merkistä 女 (nainen) tai 女湯 (kylpylä naisille) jonka verho on punainen.
TotonouTotounou sana tarkoittaa henkilön olotilaa saunomisen jälkeen. Se ilmaisee henkilön kokonaisvaltaista tuntemusta saunomisen ja kylvyn jälkeen, jolloin henkilö istuu rentoutuneena nojatuolissa.
SaunnerSaunner termiä käytetään henkilöstä, joka on saunaintoilija.
Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi
Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi

Japanilaisen onsenin etiketti

Japanissa on tarkat säännöt sekä etiketti, jota on hyvä kunnioittaa vieraillessasi onsenissa. Kylpemisen etiketti perustuu muiden kunnioittamiseen sekä tarjoaa kaikille yhteisesti mahdollisimman miellyttävän kokemuksen onsenissa. Tutustutaan nyt japanilaisen kylpemiskulttuurin etikettiin.

Onseniin mentäessä

Tavallisesti kylpylään mennessäsi, kylpylä on jaettu kahteen osaan, miesten ja naisten puoliin. Miehille tarkoitettu osa kylpylästä on merkitty sinisellä tai mustalla oviverholla kylpylään mentäessä. Naisten puolen tunnistaa punaisesta oviverhosta. Japanissa on myös olemassa niin sanottuja sekaonseneita, joissa miehet ja naiset kylpevät yhdessä, mutta nämä ovat harvinaisempia.

Pukuhuoneeseen kuuluu jättää vaatteet sekä kengät. Saat mahdollisesti mennessäsi kylpylään oman lokeron tai korin, johon omat vaatteet kuuluu laittaa. On mahdollista, että lokeroa varten tarvitsen kolikon. Jos sinulla on matkatavaroita matkassa, voit kysyä henkilökunnalta mahdollisuutta tavaran säilytykseen kylpyläkokemuksen ajaksi.

Ennen kylpytiloihin menemistä

Ennen kylpytiloihin menemistä, kuuluu sinun ottaa mukaasi vain kasvoille tai päälle tarkoitettu pyyhe. Tiloissa siis kuuluu olla alasti. Pyyhe voi olla myös mahdollista ostaa pientä rahaa vastaan paikanpäältä. Monesti pesuaineet kuuluvat kylpyläkokemukseen ja odottavat sinua kylpemistiloissa valmiina. Naisten kuuluu aittaa hiukset kiinni hyvin ennen kylpyyn menemistä ja sitoa ne sitn, etteivät hiukset osu veteen.

Hiukset on hyvä sitoa ennen kylpyyn menemistä, etteivät hiukset osu veteen.
Hiukset on hyvä sitoa ennen kylpyyn menemistä, etteivät ne osu veteen.

Peseytymistiloissa on monesti pieniä penkkejä, joihin asiakkaan kuuluu istua ja peseytyä huolellisesti ennen muihin tiloihin etenemistä. Kylpylöissä voi olla suihku tai käsisuihku ja sanko peseytymistä varten. Oikeaoppisesti onsenissa kuuluu peseytyä hyvin saippualla ennen kylpyyn menemistä. Tämä auttaa kylpyaltaiden huoltamista ja pysymistä puhtaina muita asiakkaita varten.

Kylpytiloihin mentäessä

Peseytymisen jälkeen kuuluu sinun siirtyä kylpyyn. Altaat ovat tarkoitettu niin sanotusti oleskelua varten, eikä näissä tule uida. Lapsetkin saavat tulla mukaan kylpylään, mutta hyvään käytökseen kuuluu rauhallisuus ja hiljaisuus. Tämä pätee myös muihin kylpijöihin. Puheen tulee olla hiljaista ja tätä kannattaa mahdollisesti jopa välttää. Vältäthän myös. muiden roiskimista. Pienen pyyhkeen voit ottaa mukaasi kylpyyn mentäessä pesutiloista ja esimerkiksi pitää sitä otsallasi, pään päälläsi tai altaan reunalla. Huomioithan, että pyyhkeen ei ole suotavaa osua veteen.

Kylpylässä altaiden veden lämpötila saattaa olla jopa 42 astetta ja joskus enemmänkin. Tämän vuoksi kylpeminen kannattaa aloittaa maltillisesti. Suositeltavaa on, että ensimmäisellä kylpykerralla asiakas olisi noin 10-15 minuuttia altaassa tai vähemmän. Muistathan, että halutessasi voit käydä välillä suihkutiloissa peseytymässä ja tämän jälkeen palata taas altaaseen. Joissain kylpylöissä voi olla myös niin sanottu jäähdytysallas, jossa voi käydä vilvoittelemassa.

Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi
Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi

Kylpytiloista poistuessasi

Poistuessasi kylpylästä on suotavaa kuivata itsensä huolellisesti poistuessasi kylpyalueelta. Tämä voi olla hankalaa pienellä pyyhkeellä, mutta tee parhaasi! Lisäksi on asianmukaista peseytyä huolellisesti, siistiä tila ja palauttaa käyttämäsi tarvikkeet paikalleen. Huuhtele vedellä myös penkki, jossa olet istunut kylpemisen ajan, sekä huuhdo käyttämäsi sanko. Jos pukuhuoneissa on penkkejä, nämä ovat tarkoitettu ainoastaan käytettäväksi kylpyläkokemuksen jälkeen kun olet kuiva, sekä pukenut vaatteet yllesi.

Oleskelu onsenissa

Joissain isommissa kylpylöissä voi vieraille olla käytettävissä vierailla kylpytakki nimeltä yukata. Tämän voit laittaa yllesi vieraillessasi kylpylän julkisissa tiloissa. Yukata tulee palauttaa poistuessasi kylpylästä.

Kuuma kylpy kuivattaa ihmisen kehoa, joten onsenissa saattaa olla myös juotavia tai syömistä ostettavissa. Monesti juomia voi olla tarjolla esimerkiksi aulassa, eikä yleisesti juomia saa ottaa kylpemisalueelle.

Tatuoinnit onsenissa

Tatuoinnit eivät ole vielä Japanissa kovin suotavia, koska ne monesti yhdistetään rikolliseen toimintaan sekä mafiaan. Moniin onseneihin on tatuoidulta henkilöiltä pääsy kielletty, mutta nykyään Japanissa on myös onseneita joissa ne sallitaan. On siis hyvä ennen vierailuasi varmistaa, saatko tatuoituna mennä onseniin. Pienet tatuoinnit voi monesti saada peitettyä ennen vuerailua.

Onsen Tokiossa

Onseneita on olemassa Japanissa runsaasti. Niitä löytyy Tokion ydinkeskustasta kuin rauhaisemmalta maaseutualueelta. Luonnonvaraiset onsenit ovat suosittuja varsinkin paikallisten japanilaisten kesken, eikä monesti tällaista tarvitse etsiä esimerkiksi kovin kaukaa Tokion alueen ulkopuolelta.

Monesti onsenit ja kuumat lähteet ovat esimerkiksi hotellin tai ryokanin yhteydessä. Jos haluat päästä pelkästään kylpemään majoittumisen sijaan, on monesti mahdollista ostaa lippu kylpylän puolelle esimerkiksi automaatista tai henkilökunnalta kylpylään mentäessä.

Tässä esimerkkejä suositeltavista kohteista etsiessäsi onsenia Japanissa:

  • Kuuluisin alue mistä voit löytää onseneita on nimeltään Kusatsu. Se sijaitsee Gunman nimisessä prefektuurissa, joka ei ole kovin kaukana Tokion alueesta. Kusatsu on Japanin tunnetuin onsen kaupunki. Alueelta löytyy onseneita kymmenittäin ja jotkin ovat jopa ilmaisia.
  • Tunnetuin kylpylä Tokion lähettyvillä on nimeltään Hakone. Se taas sijaitsee Kanagawan prefektuurissa. Sinne pääsee Tokion alueelta ottamalla luotijunan, jonka matka kohteeseen kestää reilun tunnin. Hakone on ryokan eli majatalo, joka tarjoaa asiakkailleen myös yöpymismahdollisuuden. Hakonen lähettyvillä on myös useita kuumia lähteitä, joista kaikki ovat luonnonvaraisia.
  • Kurokawassa, Oitan nimisessä prefektuurissa on kauniita luonnonmaisemia. Kurokawan pienessä kaupungissa on mahdollista kävellä alueella ja ihastella alueen arkkitehtuuria, kuten sen puisia rakennuksia. Monet onsenit tällä alueella ovat ulkoilmassa. Alueella sijaitsee myös Kumamoto niminen linna, josta löytyy onseneita, joiden historia ulottuu feudal nimiselle ajalle.Näissä onseneissa aikoinaan lordit kylpivät.
Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi
Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi

Saunomiskulttuuri Japanissa

Japanilaista kylpyläkokemusta on joskus verrattu suomalaiseen saunomiskokemukseen ja sen tärkeyteen osana kulttuuria. Kylpemiskulttuurin ajatellaan olevan yhtä tärkeä osa kulttuuria ja perinteitä Japanissa, kuin Suomessa saunomisen suomalaisille. Nykyään noin kahdeksan prosenttia Japanin väestöstä käy säännöllisesti saunassa. Tutustutaan nyt hieman tarkemmin Japanilaiseen saunomiskulttuuriin

Saunomisen historia Japanissa

Saunomisella on Japanissa pitkät juuret japanilaisessa historiassa. Kerrotaan, että jo muinaiset japanilaiset 900-luvulla alkoivat rakentaa luoliin niin sanottuja savusaunoja, joita lämmitettiin nuotiolla. Näissä saunoissa oli tapana heittää kuumille kiville vettä.

Japanilainen saunakulttuuri on muuttunut merkittävästi vuosien saatossa. Aiemmin saunomisen tunnettiin olevan enemmänkin fyysinen suoritus, eikä niinkään nautinnollinen kokemus. Lisäksi saunominen on aiemmin ollut enemmän japanilaisten miesten suosimaa, mutta naisten käyminen saunassa on alkanut lisääntymään.

Saunat Japanissa

Japanissa on olemassa niin sanottuja kuivia saunoja, jotka ovat monesti kylpylöiden yhteydessä. Saunoissa ei välttämättä ole kiuasta tai kiveä, johon asiakkaat voisivat heittää vettä. Näissä saunoissa lämpötila on yleensä noin 80 astetta ja ilmankosteus noin kymmenen prosenttia.

Saunominen onsenissa

Japanilaiseen kylpylään mentäessä saat aiemmin mainitun pienen pyyhkeen ja tämän voit ottaa myös mukaan sekä suojaksi mennessäsi saunaan. Pyyhe laitetaan monesti päähän saunassa olon ajaksi suojaamaan sitä lämmöltä. Pyyhkeen voi halutessaan myös kastella ennen saunaan menoa.

Monet saunat Japanissa siis sijaitsevat kylpylöiden yhteydessä. Tämä mahdollistaa sen, että monet japanilaiset saunoessaan käyvät välillä kylvyssä ja vierailun aikana käyvät useasti saunan ja kylvyn väliä. Monet saunomisen etikettiin liittyvät säännökset ovat voimassa myös saunoessasi kylpylässä.

Yhteenveto

Japanilainen saunomis- sekä kylpemiskulttuuri ovat tärkeä ja iso osa japanilaista kulttuuria sekä historiaa. Japanilaiset monesti viettävät kokonaisen päivän kylpylöissä nauttien ja saunoen. Nykyään Japanissa on tuhansia kuumia lähteitä sekä noin 6000 erilaista saunaa. Saunominen on hyvin mielekästä japanilaisille sekä monet ovat hyvin kiinnostuneita myös suomalaisesta saunomiskulttuurista.

Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi
Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi

Samankaltaiset artikkelit