Katsudon – Paistetun lihan ja riisin yhdistelmä

Katsudon on suosittu japanilainen ruokalaji, joka on saanut inspiraationsa japanilaisesta paistetusta sian- tai kanan lihasta. Tämä yhdistelmä lihaa, riisiä ja munakasta on erityisen suosittu Japanissa, ja ehkä pian sinunkin yksi ehdoton suosikki! Katsudon heijastaa japanilaista ruokakulttuuria, joka korostaa raaka-aineiden laatua ja terveellisyyttä.

Tämä herkullinen annos on helppo valmistaa, eikä aikaa kulu kauaa kokkaamiseen. Japanilaista riisiä, katsu-lihaa ja munakasta tarjoillaan yhdessä maistuvalla kastikkeella, joka on valmistettu soijakastikkeesta, mirinistä ja dashi-liemestä. Näiden ainesosien yhdistelmä takaa täyteläisen ja herkullisen maun, joka viehättää monia ihmisiä ympäri maailmaa.

Katsudon sisältää lihaa, munakasta ja riisiä.
Katsudon sisältää lihaa, munakasta ja riisiä.

Katsudonin ainekset

Aloita kokoamalla seuraavat ainesosat katsudonin valmistamista varten:

 • Porsaanleike: Valitse ohuita porsaan kyljyksiä ilman luuta. Tarvitset leivitystä varten myös vehnäjauhoja, suolaa ja pippuria.
 • Panko: Panko on katsudonin leivitysaine. Se tuo rapean tekstuurin porsaanleikkeeseen.
 • Kananmunat: Käytetään sekä leivitysprosessissa, että porsaan kastikkeessa.
 • Öljy: Keittämiseen sopiva, neutraalin makuinen kasviöljy, kuten rypsiöljy tai auringonkukkaöljy soveltuu paistamiseen.

Kun olet kerännyt ainekset, voit aloittaa katsudonin valmistamisen seuraavia ohjeita:

 1. Leivitä porsaanleike: Mausta porsaanlihan leikkeet kevyesti suolalla ja pippurilla. Kasta ne ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi pankojauhoihin. Paina jauhoja kevyesti lihaan, jotta ne tarttuvat hyvin.
 2. Paista porsaanleike: Kuumenna noin 1,5 cm öljyä paistinpannussa 180 asteeseen. Paista leikkeet kullanruskeiksi, noin 3-4 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta ja valuta talouspaperin päällä.
 3. Valmista kastike: Yhdistä lasikulhossa sake, mirin, soijakastike, sokeri ja dashi. Sekoita kunnes koostumus on tasainen.
 4. Silppua sipuli: Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Valmista myös kevätsipuli valmiiksi.
 5. Kokoa katsudon: Kaada miedolla lämmöllä olevan pannuun kun kastike sekoitus, lisää sipulit ja anna hautua muutama minuutti. Lisää päälle pilkottu, paistettu porsaanliha ja kaada päälle pari vaahdotettua kananmunaa. Kokkaa alhaisella lämmöllä kunnes kananmuna on juuri hyytynyt. Tarjoile katsudon heti keitetyn riisin päältä ja koristele kevätsipulilla.

Valmistusprosessi

Aloitetaan katsudon valmistus keräämällä tarvittavat ainesosat. Tarvitset seuraavat ainesosat:

 • Kanafileitä
 • Panko-korppujauhoja
 • Vehnäjauhoja
 • Munia
 • Riisiä
 • Kanasuikaleita varten mausteita, kuten suolaa, pippuria ja soijakastiketta
 • Kanaliemi
 • Sokeria
 • Mirin (riisiviini)

Ensin, keitä riisiä ohjeiden mukaan ja aseta se sivuun odottamaan. Sitten leikkaa kanafileet ohuiksi suikaleiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla.

Seuraavaksi, valmista kanaa varten kolme erillistä kulhoa: yksi vehnäjauhoille, toinen rikotuille kananmunille ja kolmas panko-korppujauhoille. Kasta kanafileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunamassassa, ja lopuksi panko-korppujauhoihin saadaksesi tasaisen kuorrutteen.

Lämmitä öljyä pannussa keskilämmöllä, ja paista kuorrutettuja kanafileitä kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsät läpikotaisin. Nosta paistetut kanafileet talouspaperille valumaan ylimääräistä öljyä pois.

Viimeiseksi, valmista kastike sekoittamalla kanaliemi, soijakastike, sokeri ja mirin kattilassa. Laita pannulle kana ja kaada päälle kastike, anna sen kiehahtaa pienellä lämmöllä. Lisää sitten vähitellen rikottuja kananmunia kattilaan ja anna niiden kypsyä kastikkeessa.

Kokoa annos asettamalla riisiä lautaselle ja sen jälkeen paistetut kanafileet riisin päälle. Kaada munaseos päälle saadaksesi herkullisen katsudon. Nyt sinun japanilainen katsudon eli uppopaistettu kananmuna-riisi on valmis nautittavaksi.

Katsudonin maku

Katsudon on herkullinen ja suosittu japanilainen ruokalaji, joka tarjoaa monipuolisia makuelämyksiä. Se on sekoitus rapeaa ja pehmeää, suolaista ja makeaa. Tässä osiossa keskitymme katsudonin makuun ja annamme sinulle tietoa siitä, mitä voit odottaa löytäväsi maistellessasi tätä ainutlaatuista annosta.

Katsudon koostuu pääosin kahdesta elementistä: leivitetystä ja uppopaistetusta possunleikkeestä sekä kananmunasta, joka on keitetty yhdessä sipulin ja erikoiskastikkeen kanssa. Nämä ainesosat yhdistyvät täydellisesti luomaan intensiivisen makuelämyksen:

 • Maut: Katsudonissa on runsaasti erilaisia makuja. Possunleike on suolainen ja sopivan mausteinen, kun taas kananmuna, ja kastike tuovat annokseen makeutta ja umamia. Yhdessä ne luovat monikerroksisen, mielenkiintoisen makumaailman.
 • Savuisuus: Katsudonin savuisuus tulee käytetyistä ainesosista ja kypsennystavoista. Leivitetyn possunleikkeen rapea pinta ja uppopaistetun sipulin aromit sekoittuvat yhteen muodostaen tasapainoisen savuisen makuelämyksen, joka täydentää muiden ainesten makua.
 • Rapsakkuus: Yksi katsudonin suurimmista valteista on sen ainutlaatuinen tekstuurin vaihtelu. Possunleikkeen rapeus tuo annokseen rakennetta, joka kontrastoi hieman pehmeämpien kananmunan ja sipulin kanssa. Paistamisen jälkeen leike maistuu erityisen rapsakalta ja sopii mainiosti katsudonin monipuoliseen makumaailmaan.

Nämä kolme tekijää tekevät katsudonista nautinnollisen ja koukuttavan aterian. Monipuolinen maku ja tekstuurien vaihtelu ovat syitä siihen, miksi tämä japanilainen herkku on niin suosittu, niin kotimaassaan kuin kaukana sen ulkopuolellakin. Kun seuraavan kerran kohtaat katsudonin, toivottavasti osaat arvostaa sen rikasta makumaailmaa ja erinomaisia ainesosia. Tutustu myös japanilaiseen grillattuun lihaan gyukatsuun!

Ruoan säilytys ja kalorit

Katsudon säilyy parhaiten jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Voit käyttää muovista tai lasista valmistettua astiaa, jossa on tiivis kansi. Säilytä ruoka jääkaapin keski- tai yläosassa, missä lämpötila pysyy tasaisimpana. Näin ruoan laatu ja maku säilyvät parhaiten.

Kun säilytät katsudonia jääkaapissa, se säilyy hyvänä noin 3-4 päivää. Mikäli et syö sitä tuona aikana, voit pakastaa sen pakastepussissa tai ilmatiiviissä rasiassa. Pakastettuna katsudon säilyy noin 1-2 kuukautta. Sulata katsudon hitaasti jääkaapissa ennen lämmittämistä.

Katsudonin kalorimäärä riippuu sen valmistus- ja aineosista. Yleensä katsudon sisältää noin 600-800 kcal annoksessa. Tämä voi vaihdella riippuen siitä, kuinka paljon jauhoa, öljyä ja soijakastiketta käytetään valmistuksessa. Jotkin raaka-aineet, kuten pannulla paistetut leivitettyjen porsaan lihat ja kananmunat voivat lisätä kaloreita, joten annosten koko ja sisältö kannattaa ottaa huomioon valmistaessa katsudonia.

Terveellisemmän version katsudonista saat vähentämällä öljyn määrää paistamisessa tai kokeilla pannulla paistamisen sijaan uunissa valmistettua katsua. Myös riisin määrää voi pienentää ja lisätä kasvislisäkkeitä annokseen, jolloin energia- ja kalorimäärä laskevat entisestään.

Nauti katsudoni elävästä reseptistä, mieltymyksistä riippuen, mutta muista säilyttää se oikein ja pitää mielessä kalori- ja energiasisältö!

Muita tietoja

Katsudon on loistava lohturuoka, joka kuuluu japanilaiseen keittiöön. Voit nauttia siitä lounaaksi tai illallisena perheen ja lasten kanssa. Katsudon on erinomainen lisäys päivittäiseen ruokavalioon, koska se tarjoaa monipuolisen ateriakokemuksen.

Tärkeimmät ainekset tässä herkullisessa ateriassa ovat:

 • Paistettu porsaanleike, joka on leivitetty ja uppopaistettu
 • Riisi
 • Kananmunat
 • sipulit
 • Kastike

Katsudon on lapsiystävällinen, ja saatat huomata perhekohtaisimmilla lounailla, että lapset pitävät siitä paljon. Jotta ateriasta tulisi vieläkin herkullisempi, voit lisätä vihanneksia tai muita täytteitä annokseen.

Katsudon tuo yhteen japanilaisen keittiön parhaat puolet ja tarjoaa sinulle säkenöivän makuelämyksen. Kaiken kaikkiaan on selvää, että se on yksi japanilaisen ruoan parhaimmista helmistä, jotakannattaa ehdottomasti kokeilla!

Usein kysytyt kysymykset

Katsudonin valmistus kotona on yksinkertaista. Leikkaa ensin porsaanfileestä ohuita siivuja ja nuiji ne ohuiksi. Kasta porsaanfileet vehnäjauhoihin, sitten vatkaamassasi kananmunassa ja viimeiseksi pankojauhoissa. Anna levätä hetki ja kuumenna paistinpannulla öljy. Paista kypsäksi molemmin puolin. Valmista kastike sekoittamalla dashi, soijakastike, mirin ja sake kattilassa. Lisää pilkottua sipulia ja keitä seosta hetki. Kaada päälle kananmunaa ja anna kiehua kunnes hyytyy. Nauti välittömästä lämpimänä.

Paras tonkatsu-kastike on makuasia, mutta yleisesti pidetty kastike on Worcestershire-pohjainen, johon on lisätty soijakastiketta, sokeria, miriniä ja mausteita. Voit ostaa valmista kastiketta kaupasta, tai kokeilla valmistaa itse sekoittamalla mainitut ainekset makusi mukaan.

Paistaminen kestää yleensä noin 4-5 minuuttia per puoli, riippuen paksuudestaan. Paista kuumassa öljyssä, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea. Tarkista sisälämpötila varmistaaksesi, että liha on kypsää.

Kanakatsu on japanilainen ruokalaji, jossa käytetään paneroitua ja paistettua broilerinfileetä. Katsudon puolestaan on annos, jossa paneroitu ja paistettu porsaanleike toimii pääraaka-aineena. Molemmat tarjotaan yleensä riisin, kastikkeen ja vihannesten kanssa.

Kanakatsun valmistus on hyvin samanlainen kuin katsudon valmistus. Leikkaa broilerinfileestä ohuita siivuja ja nuiji ne ohuiksi. Kasta fileet vehnäjauhoihin, kananmunaan ja pankojauhoihin, ja anna levätä hetki. Paista fileet kuumassa öljyssä kullanruskeiksi ja kypsiksi molemmin puolin.

Kyllä, katsudonia voi valmistaa myös uunissa. Valmistele porsaanleikkeet samoin kuin paistettuun versioon, eli dippaa ne vehnäjauhoihin, kananmunaan ja pankojauhoihin. Aseta fileet uunivuokaan ja paista 200°C uunissa noin 20-25 minuuttia kääntäen kerran puolessa välissä paistoaikaa, kunnes pinta on rapea ja sisälämpötila riittävä.

Samankaltaiset artikkelit