Edamame – Terveelliset soijapavut

Edamame on soijapapu, joka on noussut suosioon terveellisenä ja herkullisena välipalana. Tämä vihreä soijapapu on Aasian keittiöissä ollut suosittu jo vuosisatojen ajan, mutta nykyään sen suosio leviää myös länsimaissa. Edamamen monipuolisuus, ravitsemuksellinen arvo ja helppokäyttöisyys tekevät siitä suositun valinnan niin yksin nautittuna, kuin ruoanlaitossakin.

Nautitpa sitten suolatusta edamamesta suoraan palkoja pureskellen tai kokeilet sitä monissa muissa ruoissa, löydät sen olevan maukasta ja terveellistä. Edamame sisältää runsaasti proteiineja, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita, joten sen lisääminen päivittäiseen ruokavalioon voi edistää terveyttäsi. Vaikuttavasta ravintoainesisällöstään johtuen edamame on myös erinomainen valinta kasvissyöjille ja vegaaneille.

Edamame on helppo valmistaa ja säilyttää, ja siitä voidaan nauttia monella eri tavalla. Voit ostaa sen pakasteena ja keittää veden kera, ja pirskotella päälle hieman suolaa nauttiaksesi siitä suoraan palkoja pureskellen. Myös etnisistä ruokakaupoista löytyy usein tuoreita edamame-palkoja. Edamamesta voi valmistaa myös erilaisia salaatteja, keittoja ja lisukkeita, joten se sopii mainiosti monipuoliseksi raaka-aineeksi keittiöön.

Edamamen ravintoarvot

Edamame sisältää runsaasti proteiinia, joka on tärkeää lihasten kasvulle ja ylläpidolle. Ne tarjoavat myös kuitua, joka edistää ruoansulatusta ja säätelee verensokeriarvoja. Edamamesta saa tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten foolihappoa, rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.

Kourallinen edamamea (noin 100g) sisältää noin 122 kcal, 11 g proteiinia, 5 g kuitua ja vain 6 g hiilihydraattia. Eli voit lisätä edamamea ruokavalioosi ilman suurta kalorien lisäystä.

Yksi edamamen parhaista ominaisuuksista on sen runsas foolihappopitoisuus, joka tukee hermoston toimintaa ja on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille. Lisäksi edamamessa on rautaa, joka auttaa kuljettamaan happea kehossasi ja kalsiumia, joka vahvistaa luita.

Edamame sisältää myös K-vitamiinia, joka on tärkeä veren hyytymisen kannalta, sekä muita vitamiineja, kuten B-vitamiineja, jotka auttavat energiantuotannossa. Sen lisäksi edamamessa on magnesiumia, joka tukee hermo- ja lihastoimintaa sekä verenkiertoelimistön terveyttä.

Kaiken kaikkiaan edamamen ravitsemukselliset arvot tekevät siitä erinomaisen osan terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Kokeile lisätä edamamea salaatteihin, keittoihin tai nauti niitä sellaisenaan välipalana – ne ovat paitsi ravitsevia, myös todella maukkaita.

Edamamen terveyshyödyt

Edamame, eli nuori soijapapu, tarjoaa monia terveysvaikutuksia sinun keholle. Se on täynnä proteiinia, kuitua ja vitamiineja, jotka tekevät siitä erinomaisen lisän ruokavalioosi.

Edamamen syöminen voi auttaa vähentämään sydäntauteja aiheuttavien kolesterolitasojen nousua. Tämä johtuu siitä, että edamamessa on runsaasti mono- ja polytyydyttymättömiä rasvoja, jotka ovat hyväksi sydämelle. Lisäksi se sisältää folaattia, joka auttaa vähentämään veren hyytymistä.

Edamame voi myös tukea menopaussin oireista kärsiviä naisia. Isoflavonit, joita löytyy edamamesta, voivat auttaa säätämään hormonitasoja, mikä puolestaan vähentää kuumien aaltojen ja muiden asiaan liityvien oireiden esiintyvyyttä. Niiden on myös havaittu vähentävän osteoporoosin riskiä, sillä ne edistävät luiden terveyttä.

Mikä parasta, edamame voi auttaa ehkäisemään ja hallitsemaan tyypin 2 diabetesta. Sen korkea kuitupitoisuus auttaa säätämään verensokeritason vaihteluita ja pitämään sinut kylläisenä pidemmän aikaa. Tämä auttaa sinua välttämään äkillisiä verensokeripiikkejä.

Lisäksi edamamessa on antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan vapaita radikaaleja elimistössä. Tämän vuoksi niillä on potentiaalisia syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia, erityisesti rintasyövän ja eturauhassyövän kohdalla. On kuitenkin huomioitava, että lisätutkimuksia tarvitaan vahvistamaan nämä väitteet.

Niinpä edamamen lisääminen ruokavalioon voi olla hyödyllistä monilla eri elämänalueilla: se auttaa ylläpitämään sydämen terveyttä, vähentää menopaussin oireita, hallita diabetesta, sekä edistää luiden terveyttä.

Edamamen valmistamine

Edamame on terveellinen ja maukas lisuke, joka sopii moniin ruokiin. Tässä osiossa käsitellään kuinka valmistaa edamamea oikein.

Voit ostaa edamamea joko tuoreena tai pakastettuna. Tuore edamame on parasta valmistettavaksi heti ostamisen jälkeen, kun taas pakastettu edamame voidaan säilyttää pakastimessa pidempään. Kun valitset edamamea kaupassa, valitse täyteläiset, kiinteät ja vihreät pavut.

Kiehuvan veden käyttö valmistuksessa: Kun haluat valmistaa edamamea, sinun on ensin päätettävä, keitätkö vai höyrytätkö pavut. Kiehuvassa vedessä valmistaminen on yleisin tapa, ja seuraavat vaiheet ohjaavat sinua tässä helpossa valmistusmenetelmässä:

 1. Kuumenna runsaasti vettä kattilassa.
 2. Lisää suolaa maun mukaan.
 3. Lisää edamame veteen ja keitä 5-6 minuuttia tuoreita papuja tai 4-5 minuuttia pakastettuja papuja.
 4. Valuta pavut siivilän läpi ja jäähdytä hetki.

Edamamen voi maustaa esimerkiksi suolalla, sitruunalla, chilillä tai seesaminsiemenillä.

Höyryttämällä tehty edamame: Voit myös höyryttää edamamen. Tämän valmistusmenetelmän valitessasi kannattaa noudattaa seuraavia ohjeita:

 1. Kuumenna vettä höyryttimessä.
 2. Lisää edamame höyrytysritilälle yhtenäiseksi kerrokseksi.
 3. Höyrytä edamamea noin 5-7 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja herkullisia.

Myös höyrytetty edamame voidaan maustaa suolalla, sitruunalla, chilillä tai seesaminsiemenillä.

Edamame sopii hyvin erilaisiin ruokaresepteihin. Voit syödä edamamea sellaisenaan tai lisätä sen esimerkiksi sushiin, salaattiin, pastaan tai keittoihin. Kokeile rohkeasti erilaisia edamame-reseptejä ja nauti tästä herkullisesta, sekä terveellisestä lisukkeesta!

Soijatuotteet markkinoilla

Edamame on erinomainen lisä ruokavalioosi monien soijapohjaisten tuotteiden joukossa. Tässä osiossa käsitellään joitakin suosituimpia soijatuotteita, jotka voit löytää markkinoilta.

Soijaproteiini on kasviperäinen proteiinin lähde, joka tarjoaa kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Soijaproteiini on yleinen ainesosa proteiinijauheissa ja urheiluravinteissa, sekä lihan korvikkeissa.

Tofu, eli soijajuusto, on herkullinen ja monipuolinen raaka-aine, joka valmistetaan kiteyttämällä soijamaitoa ja puristamalla tästä neste pois. Tofu on saatavilla erilaisissa kovuusasteissa ja se sopii hyvin moniin ruokalajeihin, kuten paistamiseen, keittämiseen ja grillaukseen.

Miso on maustamaton soijatahna, jota käytetään monissa japanilaisissa ruoissa, kuten misokeitossa. Miso valmistetaan fermentoimalla soijapapuja, sekä riisiä ja/tai ohraa, ja se antaa ruualle syvän umamin maun.

Tempeh on indonesialainen soijatuote, joka valmistetaan fermentoimalla soijapapuja ja muodostamalla niistä tiivis kakkuinen muoto. Tempeh on ravintorikas ja tarjoaa proteiinia, kuitua ja mineraaleja. Se on maukas ja tekstuuriltaan kiinteä, joten se sopii hyvin paistettavaksi tai grillattavaksi.

Soijamaito on yleinen maidon korvike, joka valmistetaan luontaisesti gluteenittomista soijapavuista. Soijamaito on erinomainen kalsiumin, B12-vitamiinin ja D-vitamiinin lähde. Sitä voi käyttää esimerkiksi aamiaisella kaurapuuron, smoothien tai kahvin seassa.

Nämä soijapohjaiset tuotteet tarjoavat runsaasti terveysetuja ja sopivat erinomaisesti monipuoliseen ruokavalioon. Monet näistä tuotteista ovat myös luonnostaan vegaanisia, joten ne ovat täydellinen valinta, jos haluat vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä tai kokeilla uusia ja mielenkiintoisia raaka-aineita.

Mistä löydän edamamea?

Edamame on suosittu terveysruoka erityisesti Japanista, Kiinasta ja Yhdysvalloista lähtöisin olevissa ruokakulttuureissa. Edamamen löytäminen ja hankkiminen on helppoa, ja sen saatavuus on yleistynyt viime vuosina.

Useimmat terveysruokakaupat ja isot ruokakauppaketjut tarjoavat edamamea pakastettuna tai tuoreena. Orgaaniset ja ei-geenimuunnellut (GMO-vapaat) edamame-vaihtoehdot ovat myös saatavilla, mikäli ne ovat sinulle tärkeitä valintakriteereitä.

Edamamesta on saatavilla erilaisia variaatioita sisältäviä, eri kokoisia ja kypsyysasteita omaavia papuja. Tässä muutamia yleisiä valintaperusteita harkittavaksesi:

 • Koko: Myynnissä on pienempiä ja suurempia edamame-papuja. Pienemmät vaihtoehdot ovat usein herkempiä, kun taas suuremmat pavut ovat tiheämpiä ja täyteläisempiä.
 • Kypsyysaste: Pavut voivat olla täysin vihreitä, puoliksi vihreitä, ja keltaisia tai keltaisia. Täysin vihreät pavut ovat nuoria ja maultaan raikkaita, kun taas keltaiset pavut ovat kehittyneitä ja täyteläisempiä.
 • Valmistusmenetelmä: Edamamea voidaan tarjota eri valmistusmenetelmillä valmistettuina, esimerkiksi höyrytettynä, keitettynä, paistettuna tai grillattuna. Valitse sinulle parhaiten sopiva tapa.

Muista ottaa huomioon omat mieltymyksesi ja ravitsemukselliset tarpeesi tehdessäsi päätöksiä edamamen valinnasta.

Soija: Terveydelle edullinen vaihtoehto

Edamamen terveysvaikutukset voidaan yhdistää sen pääasialliseen ainesosaan, soijaan. Soija tunnetaan runsaasta proteiinista ja ravitsemuksellisista eduista. Tarkastellaan joitain soijan terveydelle edullisia ominaisuuksia, jotka voivat olla hyödyllisiä sinulle.

Sydänsairaudet: Soija voi auttaa alentamaan kolesterolia ja vähentää siten sydänsairauksien riskiä. Tämä johtuu sen sisältämistä isoflavoneista ja proteiineista, jotka tukevat sydämen terveyttä.

Vaihdevuodet: Soijan isoflavonit voivat auttaa myös lievittämään vaihdevuosien oireita, koska ne ovat rakenteeltaan samanlaisia ​​kuin estrogeenihormoni. Tämä voi auttaa vähentämään kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien aikaisia oireita.

Luuston terveys: Soija voi myös olla hyväksi luustolle. Isoflavonit voivat auttaa ylläpitämään luun tiheyttä ja vähentämään osteoporoosin riskiä, erityisesti naisilla, jotka kärsivät vaihdevuosien oireista.

Tyypin 2 diabetes: Soijan sisältämä proteiini ja kuitu voivat auttaa säätelemään verensokeria, mikä voi olla hyödyksi tyypin 2 diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä.

Matala kaloripitoisuus: Edamame on matalakalorinen välipala, joten se on ihanteellinen painonhallintaan. Tämä tarkoittaa, että voit nauttia herkullisista pavuista ja silti säilyttää tai jopa helpottaa painonhallinnassa.

Painonpudotus: Soijaproteiini voi edistää painonpudotusta ja helpottaa painonhallintaa lisäämällä kylläisyyden tunnetta ja estämällä nälän tunteen muodostumista. Tämä voi auttaa sinua hallitsemaan paremmin ruokavaliotasi.

Energian taso: Edamame on hyvä energianlähde, joka antaa sinulle voimaa ja parantaa suorituskykyäsi päivittäisissä toiminnoissa. Soijaproteiini ja kuitu voivat auttaa pitämään verensokerin tasaisena, mikä antaa sinulle jatkuvan energian koko päivän ajan.

Edamame ruoanlaitossa

Edamame on erittäin monipuolinen ruoka-aines, jota voi käyttää monissa erilaisissa resepteissä. Ostaminen on helppoa, sillä edamamea löytyy useimmiten pakasteena hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Valmistelu on nopeaa ja yksinkertaista. Ennen käyttöä, sulata pakastetut edamame-pavut huoneenlämpöön tai sulata kylmässä vedessä ja huuhtele ne. Voit myös keittää pavut noin 5-6 minuuttia suolavedessä, jolloin ne saavat hieman lisää makua.

Yksi suosittu resepti on tarjota keitetyt edamame-pavut yksinkertaisena välipalana tai lisukkeena. Ripottele päälle hieman suolaa, ja pavut ovat valmiita nautittaviksi suoraan palkojensa sisältä.

Voit myös lisätä edamamea erilaisiin ruokiin, kuten:

 • Salaatit: Lisää valmiiksi kypsennettyjä edamame-papuja vihersalaattiin tai luo proteiinipitoinen salaatti edamamesta, kvinoasta ja kasviksista.
 • Pastat: Sekoita edamamepapuja pastakastikkeisiin, esimerkiksi tomaattikastikkeeseen tai pestoon saadaksesi täyttävämmän ja ravintorikkaamman aterian.
 • Wokit: Heitä pavut pannulle muiden ainesosien kanssa ja paista, kunnes ne saavat hieman väriä. Saat maukkaan lisän aasialaistyyliseen wokkiin.

Muista, että edamame voi olla myös loistava lisä moniin eri resepteihin, joten älä pelkää kokeilla sitä uusiin yhdistelmiin. Kun pidät silmät auki kaupassa ja valmistelussa, löydät varmasti uusia tapoja lisätä tämän herkullisen ja ravinteikkaan soijapavun ruokavalioosi.

Edamame, kasviperäinen proteiini

Edamame on erinomainen kasviperäinen proteiinin lähde. Se sisältää runsaasti proteiinia – noin 18 grammaa proteiinia 1 dl:ssa keitettyä edamamea. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan sinulle, joka etsit korkealaatuista kasviproteiinia ruokavalioosi.

Toisin kuin monet muut kasviproteiinit, edamamen proteiini on täydellinen proteiini. Se tarkoittaa, että se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa, joita kehosi tarvitsee erilaisiin solutoimintoihin.

Lisäksi soijaproteiinilla, jota edamame tarjoaa, on useita etuja. Se on yleensä hyvä kolesterolia alentava vaikutus ja se voi auttaa lisäämään sydämen terveyttä. Soijaproteiini on myös nopeasti imeytyvä proteiini, mikä tarkoittaa, että se siirtyy nopeasti verenkiertoon ja siten soluille, joka voi olla erityisen hyödyllistä lihasten kasvulle ja palautumiselle.

Koska edamame on runsasproteiininen kasvi, se tarjoaa täydellisen vaihtoehdon lihaproteiineille monissa resepteissä, kuten salaatteihin tai wokkeihin. Lisäksi proteiinipitoinen edamame auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi pidempään.

Lyhyesti sanottuna, edamame tarjoaa monipuolisia etuja kasviproteiinina. Se on täydellinen proteiini, sisältäen kaikki välttämättömät aminohapot, ja se on helppo lisätä moniin ruokiin. Joten sisällytä edamame ruokavalioosi nauttiaksesi sen terveysvaikutuksista ja saadaksesi tarvittavan kasviperäisen proteiiniannoksesi.

Usein kysytyt kysymykset

Edamame-papujen maustamiseen voi käyttää erilaisia mausteita ja yrttejä. Yleisiä mausteita ovat suola, pippuri, chilihiutaleet ja valkosipuli. Voit myös kokeilla soijakastiketta, seesamiöljyä tai sitruunamehua. Kokeile erilaisia yhdistelmiä löytääksesi suosikkisi.

Edamame-papuja voi ostaa useimmista hyvin varustelluista ruokakaupoista ja etnisistä elintarvikeliikkeistä. Ne löytyvät yleensä pakastettuina vihannesosastoista. Voit myös tarkistaa aasialaiset ruokakaupat, joista saatat löytää sekä tuoreita, että pakasteesta edamame-papuja.

Edamamen kuoret eivät ole syötäviä, joten ennen syömistä sinun tulee poistaa pavut kuorista. Kypsennä ja mausta edamame-pavut ensin, ja purista sitten pavut kuorista suoraan suuhusi. Voit käyttää myös lusikkaa tai pinsettejä auttaaksesi irrottamaan pavut kuorista.

 1. Sulata pakastetut edamame-pavut ja kuivaa ne huolellisesti.
 2. Laita pavut uunipellille leivinpaperin päälle.
 3. Pirskota hieman öljyä päälle ja ripottele haluamiasi mausteita, kuten suolaa, pippuria ja valkosipulijauhetta.
 4. Paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes pavut ovat rapeita ja kullanruskeita. Kääntele niitä paistamisen aikana tasaisen lopputuloksen saamiseksi.

Edamame-pavut ovat itse asiassa nuoria soijapapuja. Ne tulisi keittää suolatussa vedessä noin 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja pehmeitä, mutta eivät ylikypsiä. Tarkista papujen kypsyys ja kypsennä tarvittaessa lisää.

Edamame-papujen lisäksi soijapavuista voi valmistaa monia suosittuja ruokia, kuten tofua, tempehiä, misokeittoa ja soijamaitoa. Soijapavuista tehdyt jauhot ja proteiinijauheet ovat myös hyviä vaihtoehtoja leivontaan ja ruoanlaittoon.

Samankaltaiset artikkelit