Okonomiyaki – Herkulliset Japanilaiset pannukakut

Okonomiyaki on herkullinen japanilainen ruokalaji, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa. Monet kuvaavat sitä japanilaiseksi pannukakuksi tai käännetyksi omletteiksi, mutta okonomiyaki on enemmän kuin pelkkä yksinkertainen pannulla paistettu taikina. Sen monipuolisuus ja erilaiset paikalliset versiot tekevät siitä mielenkiintoisen ja kokeilemisen arvoisen herkun.

Okonomiyaki tarkoittaa ”mitä haluat” (onomi) ja ”paistettua” (yaki), viitaten siihen, että okonomiyakiin voi lisätä käytännössä mitä tahansa aineksia oman maun mukaan. Tyypillisesti taikina koostuu vehnäjauhoista, kananmunista, ripauksesta dashi-lientä ja ohueksi leikatuista kaaleista. Tähän perustaikinaan lisätään erilaisia täytteitä ja nautitaan okonomiyaki-kastikkeella, majoneesilla, rapeilla tempura-rakeilla ja vihreällä merilevällä. Sana ”yaki” toistuu myös useissa tutuissa Japanilaisissa ruoissa, kuten Takoyaki.

Okonomiyakilla on useita alueellisia versioita Japanissa. Kaksi tunnetuinta tyyliä ovat Osakan ja Hiroshiman okonomiyaki. Osakan versio on yksinkertaisempi, jossa kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja paistetaan. Hiroshiman okonomiyaki puolestaan koostuu kerroksista, jotka sisältävät yleensä taikinan, kaalin, paksun rapean nuudelin ja ohuen paistetun kananmunan. Suuntaa artikkelin jälkeen suunnittelemaan matka Osakaan ja maista Okonomiyakia sen useissa katukeittiöissä.

Vaikka Okonomiyaki on erityisen tunnettu Osakasta ja Hiroshimasta, missä sillä on omat ainutlaatuiset tyylinsä, Kiotossa myös löytyy useita paikkoja, joissa sitä voi nauttia. Kiotossa okonomiyaki saatetaan tehdä paikallisilla aineksilla, kuten yuba-tofulla tai matcha-teellä, luoden näin oman ”Kioton tyylin” okonomiyakin. Joten jos suunnittelet matkaa Kiotoon Osakan sijaan, ei Okonomiyakinautintosi mene sivu suun.

Okonomiyaki näkyy Japanin katukeittiöissä.
Okonomiyaki näkyy Japanin katukeittiöissä.

Okonomiyakin perusteet

Okonomiyaki on japanilainen suolainen pannukakku, joka on erityisen suosittu Kansain ja Hiroshiman alueilla. Sen nimi tulee kahdesta japanilaisesta sanasta: ”okonomi”, joka tarkoittaa ”mitä haluat” tai ”mitä tykkäät”, ja ”yaki”, joka tarkoittaa paistettua tai grillattua. Tämä osoittaa, että okonomiyaki on erittäin monipuolinen ruokalaji, joka voidaan valmistaa monin eri tavoin.

Osakasta kotoisin oleva Kansai-tyylin okonomiyaki on yleisin versio tästä suolaisesta pannukakusta. Se sisältää usein ohrajauhoja, kananmunia, käärittynä kaaliksi ja muita erilaisia aineksia, kuten mereneläviä tai pekonia. Osakan okonomiyakiin liitetään yleensä myös kuuluisa okonomiyaki-kastike, joka on makean suolainen ja hieman paksu kastike.

Hiroshima-tyylin okonomiyaki eroaa hieman Kansai-tyylisestä, sillä se koostuu useammasta kerroksesta. Hiroshima-tyylisessä okonomiyakissa on yleensä ensin taikina, sitten kaali, nuudelit ja lopuksi täytteet. Hiroshiman versioon lisätään usein myös paistettuja kananmunia ja jälleen kerran erilaisia muita aineksia, kuten mereneläviä tai lihaa.

Japanilaisessa ruoanlaitossa okonomiyaki on suosittu kotiruoka, ja sitä pidetään yleisesti helppona valmistaa. Usein perheenjäsenet tai ystävät kokoontuvat yhteen ja valmistavat okonomiyakin yhdessä, lisäten omia suosikkiaineksiaan. Okonomiyaki ravintoloissa vieraat voivat myös usein valita itse haluamansa ainekset ja jopa paistaa pannukakun teppanyaki-pöydällä.

Lyhyesti sanottuna, okonomiyaki on herkullinen ja monipuolinen japanilainen suolainen pannukakku, joka tarjoaa monia vaihtoehtoja sekä aineksien että valmistustyylien suhteen. Kansai ja Hiroshima ovat molemmat tunnettuja omista okonomiyaki-versioistaan, mutta jokainen voi löytää oman suosikkinsa tämän viihdyttävän ja maukkaan ruokalajin parista.

Okonomiyaki ainekset

Okonomiyakin taikina koostuu muutamasta yleisestä aineksesta, kuten vehnäjauhoista, vedestä ja kananmunista. Veden sijasta voidaan käyttää myös dashia, joka on japanilainen liemi, jota valmistetaan katsuobushista (kuivatuista boniittilastuista) ja kombusta (merilevästä). Tämä antaa taikinalle enemmän umamia ja makua. Lisäksi okonomiyaki-taikinan valmistukseen voidaan käyttää aonoria (kuivattua nori-levää) ja kewpie-majoneesia. Taikinan rakenteen parantamiseksi voidaan lisätä myös nagaimoa (japanilainen peruna), joka toimii sakeuttajana ja tekee taikinasta sitkeämmän.

Joitain reseptejä rikastutetaan lisäämällä taikinaan aineksia, kuten leivinjauhetta tai all-purpose-jauhoja. Myös sokeri voidaan lisätä taikinaan antamaan makeutta.

Okonomiyaki täytteet

Okonomiyakin täytteitä voi olla monenlaisia ja niitä voi valita oman maun mukaan. Yleisiä täytteitä ovat muun muassa:

 • Kaali: Raikkaan ja rapean tekstuuri.
 • Porsaanliha: Ohuet paistetut porsaankyljyksen palat ovat okonomiyakin tunnusomainen täyte.
 • Katkarapuja, mustekalaa ja muita mereneläviä: voidaan käyttää yksittäin tai yhdessä.
 • Juusto: sulaa kuumassa pannussa tehdä okonomiyakiin kermaisen ja juustoisen.
 • Paksoi (japanilainen valkosipulin yrtti) ja negi (vihreä sipuli) ovat muita yleisiä täytevaihtoehtoja.

Lisäksi okonomiyaki-vaihtoehtoja voi olla runsaasti muita aineksia, kuten quinoa, tofu, keitetty riisi, udon-nuudelia, sieniä, paprikaa ja kurkkua.

Tärkein okonomiyakin päälle laitettava ainesosa on okonomiyaki-kastike, joka on hieman makea ja savuinen Worcestershire-kastike. Monet ihmiset täydentävät okonomiyakinsa majoneesilla, kuivatuilla bonito-lastuilla ja vihreällä sipulilla saadakseen lisää makua ja rakennetta.

Okonomiyakin valmistus

Okonomiyaki on japanilainen pannukakku, jonka juuret ovat Kansain ja Hiroshiman alueilla. Se on herkullinen ja monipuolinen ruokalaji, jota voit muokata makusi mukaan. Tässä artikkelissa käymme läpi okonomiyakin valmistuksen kolmessa vaiheessa: taikinan valmistus, paistaminen ja viimeistely.

Ensin valmistetaan taikina. Tarvitset:

 • 100 g vehnäjauhoja
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl sokeria
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 100 ml vettä
 • 1 muna
 • 3 kupillista hienonnettua kaalia
 1. Sekoita vehnäjauhot, suola, sokeri ja leivinjauhe keskenään. Yhdistä vesi ja muna erillisessä astiassa. Lisää nesteseos kuivien aineiden sekaan ja sekoita hyvin.
 2. Lisää hienonnettu kaali taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Jätä taikina lepäämään noin 10 minuuttia paksuuntumisen aikaansaamiseksi.

Okonomiyaki paistaminen

Paistamiseen tarvitset:

 • 1-2 rkl ruokaöljyä
 • Taikina
 • Valinnaiset täytteet (kuten katkarapuja, pekonia, nuudeleita tai kasviksia)
 1. Kuumenna ruokaöljy pannulla keskilämmöllä. Lisää noin 1 kupillinen taikinaa pannulle ja painele lusikalla pannukakun muotoon. Asettele valitsemasi täytteet pannukakun päälle ja paista 3-5 minuuttia.
 2. Käännä pannukakku ja paista toiselta puolelta 3-5 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla, jolloin sen pitäisi tulla puhtaana ulos pohjasta.

Okonomiyakin viimeistely

Lopuksi viimeistele okonomiyaki kastikkeilla ja koristeilla. Tyypillisesti käytetään:

 • Okonomiyaki-kastiketta
 • Majoneesia
 • Aonori (merileväjauhe)
 • Katsuobushi (boniittilastut)
 • Beni shoga (punainen inkivääri)

Levitä okonomiyaki-kastike pannukakun päälle harjalla ja pirskota majoneesia päälle ristikkomaisesti. Ripottele aonori ja katsuobushi päälle ja koristele mahdollisesti annospalasi beni shogalla. Nyt okonomiyaki on valmis nautittavaksi!

Okonomiyakin erilaiset tyylit

Osakan tyyli on yksi suosituimmista okonomiyaki-tyyleistä. Siinä taikina ja ainekset, kuten kaali, sipuli, katkarapu tai possu, sekoitetaan keskenään ennen paistamista. Tämän jälkeen pannulla paistetaan paksu ja mehevä ohukainen. Yleensä Osakan tyyliin kuuluvat myös majoneesi, okonomiyaki-kastike ja bonito-lastut (katsuobushi) päälle ripoteltuna. Se on loistava valinta niille, jotka haluavat kokeilla perinteistä ja yksinkertaista okonomiyaki-reseptiä.

Toisin kuin Osakan tyyli, Hiroshiman tyyli eroaa siinä, että ainekset kerrostetaan paistamisen aikana. Ensimmäisenä laitetaan ohut kerros taikinaa pannulle, sitten murskattu kaali, nuudelit (usein yakisoba-nuudelit) ja liha. Lopuksi toinen kerros taikinaa lisätään päälle. Hiroshiman tyylin okonomiyaki on siis eräänlainen herkullinen kerrosleivos. Tämän tyylin kruunaa okonomiyaki-kastike, vihreät merilevähiutaleet (aonori) ja bonito-lastut.

Tokiolaista tai Monja-tyyliä kutsutaan myös monjayaki tai ”monja” nimellä. Se on nestemäisempi kuin muut tyyli ja ainekset hienonnetaan pienemmiksi. Taikina lisätään aineksien joukkoon vasta sen jälkeen, kun ne on jo paistettu hieman. Tämä tyyli on suosittu erityisesti Tokion Tsukishima-alueella. Lue lisää Tokion matkustamisesta sivuiltamme.

Täytteiden monipuolisuus

Okonomiyaki on japanilainen pannukakku, joka tunnetaan monipuolisista täytevaihtoehdoistaan. Tässä osiossa käsittelemme erilaisia täytteitä, kuten mereneläviä, lihaa ja juustoa sekä kasvisvaihtoehtoja.

Mereneläviä

Mereneläviä käytetään usein okonomiyakin täytteenä, ja ne antavat ruualle herkullisen, merellisen maun. Yleisimpiä täytteitä ovat:

 • Katkarapu: Rapeat katkaravut sopivat erinomaisesti okonomiyakin makuun ja rakenteeseen.
 • Kala: Lohi, tonnikala tai vaikkapa kampela ovat erinomaisia valintoja täytteiksi.
 • Äyriäiset: Rapeat äyriäiset, kuten simpukat, ravut ja etanat, tuovat mukavaa tekstuuria okonomiyakiin.

Lihaa Ja juustoa

Liha- ja juustotäytteet tekevät okonomiyakista ruokaisan ja täyttävän. Kokeile seuraavia yhdistelmiä:

 • Sianliha: Ohuet sianlihaviipaleet saavat ihanaa rapeutta pannukakun pinnalle.
 • Juusto: Sulava cheddar, emmental tai mozzarella antavat okonomiyakille herkullisen kermaisen maun.

Kasvisvaihtoehdot

Kasvissyöjille ja vegaaneille löytyy myös runsaasti vaihtoehtoja. Tässä muutamia suosittuja kasvistäytteitä:

 • Kermainen avokado: Maukas ja terveellinen lisä pannukakkuun.
 • Värikkäät paprikat: Eriväriset paprikat tuovat ruokaan väriä ja makua.
 • Herkulliset sienet: Shiitake-, siitake- tai herkkusienet sopivat hyvin okonomiyakin täytteeksi.

Okonomiya ravintolasta

Okonomiyaki on suosittu japanilainen pannukakku, joka on erityisen tunnettu Kansain alueella, kuten Osakassa ja Hiroshimassa. Tässä osiossa tutustumme lyhyesti parhaisiin okonomiyaki-ravintoloihin ja palveluihin.

Ensimmäisenä mainittakoon Okonomiyaki Chitose, joka on erinomainen valinta okonomiyakin harrastajille. Se sijaitsee Osakassa, hiukan Minamin alueesta etelään ja se on tunnettu mahtavasta asiakaspalvelustaan sekä herkullisista okonomiyaki-annoksistaan.

Toinen Osakalainen ravintola, joka ansaitsee huomion, on Kiji. Tämä ravintola on saanut paljon kiitosta paitsi maukkaista okonomiyaki-annoksistaan, myös ystävällisestä ja kodikkaasta tunnelmastaan. Kiji tarjoaa useita erilaisia okonomiyakeja, joten täällä riittää vaihtoehtoja niin lihan ystäville kuin vegaaneillekin.

Hiroshiman alueella yksi mainitsemisen arvoinen paikka on Hassho-ravintola. Tämä paikka tekee oivan kohdan aloittaa tutustuminen alueen erikoisuuteen, satakäyttöön. Hassho tunnetaan ympäri Japania, väitetään jopa, että okonomiyaki on keksitty täällä Hiroshimassa.

Lisäksi useimmissa suuremmissa kaupungeissa on tarjolla ainakin muutama okonomiyaki-ravintola, joten sinun ei tarvitse matkustaa aina Osakkaan tai Hiroshimaan nauttiaksesi tästä herkusta. Näiden ravintoloiden tarjonta vaihtelee paikallisten asiakaskunnan ja kausien mukaan, joten voit aina löytää jotain uutta ja jännittävää kokeiltavaksi.

Tämä on lyhyt katsaus joistakin parhaista Okonomiyaki-palveluista ja ravintoloista. Tämä Japanilainen herkku on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja voit löytää parhaan makuelämyksen näistä mainituista ravintoloista. Nappaa lennot Osakaan ja nähdään hyvän ruuan merkeissä Osakassa!

Usein kysytyt kysymykset

Okonomiyakin valmistus on melko yksinkertaista. Ensin sekoita vehnäjauhot ja vesi, lisää mukaan kaali ja muut haluamasi ainekset. Sekoita taikinaa hyvin, ja kaada se kuumaan pannuun. Paista molemmin puolin, kunnes molemmat puolet ovat kullanruskeita.

Perusokonomiyakiin tarvitaan yleensä vehnäjauhoja, vettä, leivinjauhetta, munia ja kaalia. Lisäksi voit lisätä omia suosikkiaineksiasi, kuten esimerkiksi katkarapuja, pekonia tai vihanneksia.

Valmistelu vie noin 15 minuuttia, ja paistaminen 5-8 minuuttia per puoli. Kokonaisaika okonomiyakin valmistuksessa on siis noin 30 minuuttia.

Nimi okonomiyaki tulee japanilaisista sanoista ”okonomi”, mikä tarkoittaa ”haluamasi” tai ”mitä pidät”, ja ”yaki”, mikä tarkoittaa ”paistettu” tai ”grillattu”. Nimi viittaa siis siihen, että voit käyttää okonomiyakissa haluamiasi aineksia.

Paras täyte on makuasia. Joillekin maistuu eniten simpukat, toiset taas pitävät enemmän pekonista tai kasviksista. Kokeile eri täytteitä ja löydä oma suosikkisi!

Kyllä, gluteenitonta okonomiyakia varten voit korvata vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla, kuten esimerkiksi riisi-, kikherne-, tattari- tai maissijauhoilla. Gluteenittomalla soijakastikkeella ja erilaisten täytteiden avulla saat herkullista gluteenitonta okonomiyakia.

Samankaltaiset artikkelit