Gyukatsu – Japanilainen friteerattu liha

Gyukatsu on herkullinen ruokalaji, joka on saanut mainetta Japanissa viimevuosina. Tämä suosittu annos koostuu pihvistä, joka tunnetaan paremmin nimellä gyu, ja siinä yhdistyvät kaksi rakastettua japanilaista ruokaa: gyu eli naudanliha ja katsu, joka on leivitetty ja uppopaistettu lihapala.

Gyukatsu on vähitellen noussut suosioon japanilaisten ruokailijoiden keskuudessa sen ainutlaatuisen maun ja rakenteen ansiosta. Voit nauttia tästä herkusta monissa ravintoloissa ympäri Japania. Gyu on usein erittäin laadukasta naudanlihaa, joka maustetaan kevyesti ja kypsytetään juuri oikeaan kypsyyteen, jolloin liha on mehevää ja maukasta.

Yksi gyukatsun viehätys on sen monipuolisuus erilaisten kastikkeiden ja lisukkeiden kanssa. Perinteisesti gyukatsun seurana tarjoillaan riisiä ja erilaisia kastikkeita, kuten worcesterkastiketta, wasabia tai erilaisia maustetahnoja. Näin voit nauttia omista suosikkimauistasi ja kokeilla uusia yhdistelmiä joka kerta, kun syöt gyukatsua.

Gyukatsu on friteerattua naudanlihaa.
Gyukatsu on friteerattua naudanlihaa.

Gyukatsu resepti

Tässä on helppo ja herkullinen gyukatsu-ohje. Gyukatsu on japanilainen ruokalaji, jossa pihvi (naudanliha) kieritetään panko-muruissa ja paistetaan rapeaksi. Pihvi tarjoillaan yleensä riisin, kastikkeen ja wasabin kanssa.

Ainekset:

 • 4 naudanpihviä (noin 150g kpl)
 • Suolaa ja pippuria maun mukaan
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • 2 kananmunaa
 • 2 dl panko-korppujauhoja
 • Öljyä paistamiseen

Kastike:

 • 4 rkl soijakastiketta
 • 2 rkl miriniä (makeaa japanilaista riisiviiniä)
 • 1 rkl sakea (japanilainen riisiviini)
 • 1 rkl miso-tahnaa

Ohjeet:

 1. Aloita maustamalla naudanpihvit suolalla ja pippurilla haluamasi määrän mukaan. Aseta vehnäjauhot, kananmunat ja panko-korppujauhot erillisiin lautasille.
 2. Kierittele pihvit ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi panko-korppujauhoissa. Paina korppujauhoja pihvien pintaan varmistaaksesi, että ne tarttuvat hyvin.
 3. Kuumenna öljy pannulla keskilämmöllä ja paista pihvejä 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta tai kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Nosta pihvit talouspaperin päälle hetkeksi ennen tarjoilua ylimääräisen rasvan imeytymiseksi.
 4. Valmista kastike sekoittamalla soijakastike, mirin, sake ja miso-tahna keskenään. Tarjoile gyukatsu pihvit riisin, kastikkeen ja wasabin kanssa. Nauti ateriastasi!

Tutustu myös muihin friteerattuihin Japanilaisiin herkkuihin, esimerkiksi Tempuraan täältä.

Gyukatsun mausteet

Gyukatsu on herkullinen osa japanilaista keittiötä, joka koostuu pääasiassa paistetusta japanilaisesta naudanlihasta. Tässä osiossa kerromme sinulle tärkeimmistä ainesosista ja mausteista, joita tarvitset gyukatsun valmistamiseen.

Aloitetaan mausteista, joita käytetään usein gyukatsun kastikkeessa. Käytä soijakastiketta pohjana kastikkeelle, joka antaa gyukatsulle sen tunnusomaisen vahvan ja suolaisen maun. Lisää sitten miriniä, joka tuo kastikkeeseen pehmeyttä ja tasapainoa soijakastikkeen suolaisuuteen. Etikkaa voidaan lisätä antamaan hieman happamuutta ja raikkautta kastikkeeseen.

Itse gyukatsun valmistamiseen tarvitset ensisijaisesti paistettavan naudanlihan. Valitse laadukas japanilainen naudanliha, joka takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Leikkaa naudanlihaa ohuiksi, sormenvahvuisiksi siivuiksi. Käytä sitten vatkattua kananmunaa ja korppujauhoja paneeraamiseen ennen lihan paistamista. Paneeraus auttaa antamaan gyukatsulle herkullisen rapean kuoren.

Tarjoile gyukatsu silputun kaalin kanssa, joka antaa raikkautta ja rapsakkuutta annokseen. Kaalin rinnalla voit tarjota myös lämmintä miso-keittoa, joka on suosittu japanilaisten ruokien parissa. Paistettujen naudanlihojen kaveriksi voit valmistaa erilaisia kastikkeita, kuten soijakastikepohjaisen kastikkeen ja miso-pohjaisen kastikkeen, jotka sopivat hyvin gyukatsun kanssa nautittavaksi.

Lisäksi voit käyttää muita yleisiä japanilaisen keittiön ainesosia, kuten sipulia, joka antaa lisää makua ja tekstuuria gyukatsulle.

Erityisten gyukatsu tyypit

Gyukatsu on suosittu japanilainen ruoka, joka koostuu pääasiassa paistetusta naudanlihaleikkeleestä. Tässä osiossa käsitellään erilaisia gyukatsu-tyyppejä, joihin voit törmätä matkoillasi.

Ensimmäinen gyukatsu-tyyppi on kuuluisa Gyukatsu Motomura. Tämä erityinen leike on tehty korkealaatuisesta Wagyu-naudanlihasta ja kypsennetty täydelliseen mureuteen. Paistetun leikkeleen ulkopinta on peitetty panko-muruseoksella, joka antaa sille herkullisen ja rapean kerroksen. Gyukatsu Motomura tarjoillaan yleensä riisin, katsu-kastikkeen ja seesaminsiemenillä höystetyn misokastikkeen kanssa.

Toinen suosittu gyukatsu-tyyppi on peräisin Kiotosta. Tässä versiossa käytetään maitoa pehmentämään Wagyu-pihvin rakennetta ennen sen paneroimista ja uppopaistamista. Lopputulos on täydellisen murea ja mehukas leike, joka sopii erinomaisesti yhteen esimerkiksi paahdettujen vihannesten kanssa. Mustapippuria voidaan lisätä mausteeksi tuomaan lisää makua tähän herkulliseen annokseen.

Paistettua naudanlihaleikettä, kuten sirloinia voidaan käyttää gyukatsuun. Sirloin on herkullinen ja suosittu leike, joka sopii erinomaisesti gyukatsuun mureutensa ja makunsa ansiosta. Tämän leikkeleen kanssa voidaan tarjoilla erilaisia kastikkeita, kuten seesamista misokastiketta tai katsu-kastiketta.

Gyukatsu ei kuitenkaan ole aina valmistettu ainoastaan naudanlihasta – esimerkiksi Kiotossa saatetaan käyttää myös muita lihoja, kuten Wagyu-possun lihaa. Tämä antaa annokselle erilaisen rakenteen ja maun, mutta säilyttää silti perinteisen gyukatsu-tyylin.

Kaiken kaikkiaan on olemassa monia erilaisia gyukatsu-tyyppejä, jotka vaihtelevat käytetyistä lihoista ja kastikkeista aina valmistustapaan ja alkuperään asti. Toivottavasti tämä tieto auttaa sinua löytämään omat suosikkisi!

Japanin gyukatsu ravintolat

Gyukatsu on suosittu japanilainen ruokalaji, joka on levinnyt erityisesti Kansain alueella, mukaan lukien Osakan ja Koben. Se on pihvi, joka muistuttaa sianlihaleikettä eli pork cutlet, mutta se valmistetaan naudanlihasta. Tässä osiossa tutustumme japanilaisiin gyukatsu-ravintoloihin ja paljastamme joitakin niiden salaisuuksia.

Tavallisesti gyukatsu valmistetaan ottamalla hyvälaatuinen naudanliha ja laittamalla se jääkaappiin noin tunniksi ennen paistamista. Tämä tekee lihasta tiiviimpää ja helpompaa käsitellä. Sitten liha leivitetään ja uppopaistetaan kuumassa öljyssä, kuten oliiviöljyssä tai muussa paistoöljyssä. Paistaminen tapahtuu nopeasti, jotta pihvi jää sisältä meheväksi ja medium tason kypsyyteen.

Ravintoloissa gyukatsu tarjoillaan yleensä useiden kastikkeiden ja lisukkeiden kera. Kastikkeet voivat vaihdella makeasta soijakastikkeesta ja sokerista valmistetusta kastikkeesta aina wasabiin ja suolaisempaan soijakastikkeeseen. Näiden lisäksi tarjoillaan usein raakoja tai kevyesti höyrytettyjä vihanneksia, kuten kaalia, papuja tai kurkkua.

Gyukatsun resepti voi vaihdella hieman ravintolasta toiseen osittain paikallisten erikoisuuksien vuoksi. Esimerkiksi Osaka on kuuluisa paksuista gyukatsu-pihveistä ja erityisen mausteisista kastikkeista. Kobessa puolestaan voi löytää herkullisia gyukatsuja, jotka on valmistettu kuuluisasta Kobe-naudanlihasta.

Japanissa gyukatsu-ravintoloita löytyy useita eri hinta- ja palvelutasoja. On olemassa nopeita ja edullisia pikaruokapaikkoja, joissa voit syödä herkullisen gyukatsu-aterian. Toisaalta löytyy myös hienostuneempia ravintoloita, joissa voit nauttia laadukasta gyukatsua ylellisessä ympäristössä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että japanilaiset gyukatsu-ravintolat tarjoavat monipuolisen ja herkullisen läpileikkauksen paikallisista makuista, sekä kiehtovia variaatioita tästä suositusta ruokalajista. Suosittelemmekin lämpimästi tutustumaan gyukatsun maailmaan omaa makupalettia kunnioittaen.

Usein kysytyt kysymykset

Parhaan gyukatsu-kastikkeen löytäminen voi olla henkilökohtaista, joten kannattaa kokeilla erilaisia kastikkeita ja valita se, joka sopii omaan makuun parhaiten. Useimmissa gyukatsu-ravintoloissa on tarjolla useita kastikevaihtoehtoja, joista voit valita.

Lähimmän gyukatsu-ravintolan löytämiseksi voit käyttää erilaisia sovelluksia tai internetsivustoja, jotka auttavat sinua löytämään lähelläsi olevat ravintolat. Esimerkiksi Google Maps ja TripAdvisor ovat hyviä vaihtoehtoja suosituille ravintoloille.

Shibuyassa on monia suosittuja gyukatsu-ravintoloita. Muutamia mainitaksemme ovat Gyu-Katsu Motomura, Katsukura ja Gyukatsu ICHI NI SAN. Suosittelemme lukemaan arvosteluja ja tarkistamaan niiden aukioloajat ja sijainnit ennen kuin teet päätöksen.

Manilassa voit käydä seuraavissa gyukatsu-ravintoloissa: Yabu: House of Katsu, Saboten ja Ginza Bairin. Nämä ovat saaneet hyviä arvosteluja asiakkailta, joten ne voivat olla hyvä valinta, kun etsit herkullista gyukatsua Manilasta.

Osakassa suosittuja gyukatsu-ravintoloita ovat muun muassa Matsuya, Yamiya Katsukiyo Jaya ja GYU-KATSU GOTO. Vertaile eri ravintoloiden tarjontaa ja sijainteja löytääksesi sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon Osakassa.

Suosituin gyukatsu annos koostuu yleensä paksusta, kevyesti paistetusta naudanlihasta, joka on kypsennetty täydellisesti, jotta sisällä oleva liha on vielä punertavaa. Tarjoiluun kuuluvat yleensä riisi, misokeitto, tsukemono (japanilainen säilyke) ja erilaisia kastikkeita, kuten soijakastike, ponzu ja seesamikastike. Gyukatsu voi vaihdella ravintoloittain, joten voit kokeilla eri paikkoja löytääksesi suosikkisi.

Samankaltaiset artikkelit