Chiba on kaupunki Japanin Honshun saarella, lähellä Tokyo Disneylandiä.

Chiba – Kaupunki Tokyo Disneylandin luona

Chiba on moderni ja monipuolinen kaupunki, joka sijaitsee Japanin Honshun saarella. Se on olennainen osa maan suurkaupunkialuetta ja tunnetaan vireästä satamastaan, monipuolisista kulttuuritapahtumistaan ja innovatiivisista teknologiayrityksistään.

Chiban prefektuuri tarjoaa mielenkiintoisen sekoituksen urbaania kehitystä ja perinteistä japanilaista kulttuuria, tarjoten vierailijoille ja asukkaille ikimuistoisia kokemuksia. Kaupungissa ja sen ympäristössä on useita merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Tokyo Disneyland ja Tokyo DisneySea, jotka sijaitsevat Urayasun kaupungissa, lähellä Chibaa. Nämä huvipuistot ovat suurimpia vetonauloja koko maassa, houkutellen vuosittain miljoonia vierailijoita kotimaasta ja ulkomailta.

Chiban luonto tarjoaa rauhaa ja vastapainoa modernille kaupunkielämälle. Prefektuurin rannikko tunnetaan kauniista hiekkarannoistaan, joihin kuuluvat Kujukuri-hama ja Kamogawa. Nohon puutarhat ja maaseutu tarjoavat mahdollisuuksia rentoutumiseen ja kulttuuristen perinteiden elävöittämiseen, jotka ovat edelleen olennainen osa Chiban alueen identiteettiä.

Kuva Chiban kaupungin yltä auringon paistaessa.

Chiban maantiede ja ilmasto

Chiba on alueellisesti merkittävä sekä maantieteellisesti että ilmastollisesti. Se sijaitsee Honshun saarella, joka on yksi Japanin pääsaarista. Chiban prefektuuri leviää laajalle Boson niemimaalle ja nauttii monipuolisesta ilmastosta. Voit verrata säätä esimerkiksi Tokion säähän.

Boson niemimaa

Chiba on osa laajaa Boson niemimaata. Boson niemimaa muodostaa Chiban prefektuurin suuren osan ja sen alue kattaa pinta-alaltaan runsaasti maastoa. Kohdatessa Boson niemimaan, koet pitkiä rantoja itäisellä ja eteläisellä rannikolla, ja kumpuilevia kukkuloita sekä syviä laaksoja sisämaassa. Lisäksi alueella on vesistöjä, kuten useita jokia.

Chiban sääolosuhteet

Boson niemimaa vaikuttaa merkittävästi Chiban prefektuurin ilmastoon. Ilmasto on leuto ja kostea, ja siinä on havaittavissa selvät vuodenajat. Talvet ovat suhteellisen leutoja ja kesät lämpimiä, mikä on tyypillistä monsuunialueille. Sateet ovat yleisiä läpi vuoden, mutta erityisesti kesäkuukausina on runsaita monsuunisateita.

Historia ja kulttuuri

Chiban prefektuurin alueella on vivahteikas menneisyys, jossa se on nähnyt monia merkittäviä historiallisia kausia Japanin historiassa, kuten Heian-kaudella ja Edo-kaudella. Sen kulttuuriperintö tarjoaa monipuolisia kohteita, jotka heijastavat alueen rikasta historiaa ja perinteitä.

Historiallinen tausta

Chiban alue oli alun perin osa historiallista Shimōsan maakuntaa ja se oli merkittävä paikka Taira-klanille Heian-kauden aikana. Japanin historiaan voimakkaasti vaikuttaneen Kamakura-shogunaatin perustamisen myötä alue kasvatti entisestään merkitystään.

Edo-kaudella alueella kukoisti maatalous ja siitä tuli tärkeä kauppakeskus. Meiji-restauration aikana 1800-luvun lopulla Chiba koki huomattavaa modernisaatiota, mikä muutti aluetta pysyvästi.

Toisen maailmansodan aikana Chiba oli tärkeä sotilaallinen ja teollinen keskus, mikä johti merkittäviin tuhoihin ja uudelleenrakennukseen sodan jälkeen.

Kulttuurikohteet

Chiban kulttuurikohteet heijastavat sen monipuolista historiaa. Tutustutaan nyt muutamiin aiheisiin!

Neuromancer on tieteiskirjallisuusgenren klassikko, joka on inspiroinut digitaalikulttuuria ympäri maailmaa. Novellin on tehnyt amerikkalais-kanadalainen kirjailija nimeltä William Gibson ,mutta sen tarpahtumat pohjautuvat Chiban ympäristöön, Japaniin. Teos on esimerkki siitä, kuinka Chiba on toiminut globaalien kulttuurivirtausten yhdistäjänä.

Museot ja taidegalleriat tarjoavat katsauksen alueen menneisyyteen ja nykyiseen taiteelliseen ilmaisuun. Perinteiset festivaalit ja tapahtumat, kuten Bon-odori, jossa yhdistyvät uskonto ja kansanperinne ovat osa Chiban kulttuurista identiteettiä.

Matkailunähtävyydet ja aktiviteetit

Chiba tarjoaa vierailijoilleen monipuolisen valikoiman nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, joista nauttiminen rikastuttaa matkakokemustasi. Chibassa on mahdollisuus tutustua huippuluokan viihdekohteisiin, historiallisiin temppeleihin sekä luonnon ihmeisiin.

Suosituimmat nähtävyydet Chibassa

Chiban maakunnassa sijaitseva Tokyo Disneyland on yksi perheiden suosimista kohokohdista. Puisto tarjoaa monenlaisia huvituksia, paraateja ja seikkailuja vilkkaassa fantasiamaailmassa, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailman.

Toinen merkittävä nähtävyys on Chiban pyhäkkö, joka tarjoaa rauhoittavan kokemuksen kaupungin sydämessä. Rauhallinen pyhäkkö antaa kävijälleen mahdollisuuden tutustua paikalliseen kulttuuriin ja historiaan.

Meren ja taivaan kohtaamista pääset ihailemaan Chiba Port Towerissa. Tornista avautuvat panoraamanäkymät ovat hengästyttäviä, ja ne tarjoavat unohtumattoman kokemuksen erityisesti auringonlaskun aikaan.

Luonnon ystävät voivat suunnata Mt. Nokogirille, jossa kävijät voivat nauttia patikoinnista ja henkeäsalpaavista maisemista. Vuori on erityisen tunnettu kallioisista huipuistaan ja jylhistä kivimuodostelmistaan.

Jos olet kiinnostunut alueen kulttuurihistoriasta, Chiban kansanmuseo tarjoaa kattavan katsauksen alueen perinteisiin elämäntapoihin ja taiteeseen. Museo sijaitsee idyllisellä alueella ja tarjoaa sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä.

Vuotuiset tapahtumat ja festivaalit

Chiba on myös tunnettu lukuisista vuosittain järjestettävistä tapahtumista ja festivaaleista. Erityisesti paikalliset kesäjuhlat, kuten perinteiset obon tanssit keräävät yhteen niin paikallisia asukkaita kuin turisteja. Monipuolinen festivaalien kirjo antaa sinulle tilaisuuden osallistua ja kokea japanilaisen yhteisön eläväistä kulttuuria, perinteitä ja ruokaa.

Muista tapahtumista nostettakoon esille värikkäät ilotulitusnäytökset, joita järjestetään useissa rannikkokaupungeissa. Ne kokoavat yhteen tuhansia ihmisiä nauttimaan yhteisestä juhlatunnelmasta.

Chiban kaupunkikehitys ja infrastruktuuri

Chiban kaupunkialueen kehitys ja infrastruktuuri ovat keskiössä sen kasvavassa roolissa Japanin taloudessa. Tehokas liikennejärjestelmä ja jatkuva kaupunkisuunnittelun innovaatio tukevat sekä asukkaita että yrityksiä.

Liikennejärjestelmät

Chibassa sinun on helppo liikkua monenlaisten kulkuvälineiden ansiosta. Chibassa sijaitsee Chiban satama, joka on tärkeä logistiikkakeskus ja sieltä yhteyksiä on vesiteitse. Tärkein raideliikenneväylä on Keiyō-linja, joka yhdistää Chiban Tokioon ja on merkittävä tekijä alueen liikenteessä. Tämä yhdistää Chiban suuriin lentoasemiin.

Keisei Chiban-linja palvelee myös paikallisia asukkaita ja tarjoaa yhteyksiä lähiseudulle. Chiban kaupunkialueen sisäistä liikennettä helpottaa Chiban kaupunkimonorail, joka kattaa suuren osan kaupunkia ja on yksi maailman pisin yksiraiteinen monorail-verkosto.

Kaupunkialueen kehitys

Chiban kaupunkialueen kehitys heijastuu monipuolisessa rakennuskannassa ja viimeisimmissä kaupunkisuunnitteluinnovaatioissa. Makuhari Messe on yksi suurimmista näyttelykeskuksista Japanissa, joka houkuttelee ympäri vuoden kävijöitä kansainvälisistä tapahtumista.

Chiban satama-alueen kehitys on ollut keskeinen osa Chiban taloudellista kasvua ja sen aseman vahvistamista ulkomaankaupan solmukohtana. Alueen kehitystä tukee jatkuva infrastruktuuri-investointi, kuten liikenneyhteyksien ja julkisten tilojen parantaminen.

Elinkeinoelämä ja teollisuus

Chiba on sekä teollisuuden että maatalouden merkittävä keskus, joka tarjoaa monipuolisia työmahdollisuuksia ja elinkeinoja. Tässä osiossa tarkastellaan tarkemmin Chiban teollisuusalueita sekä maatalouteen perustuvia elinkeinoja.

Teollisuusalueet

Keiyōn teollisuusalue on yksi merkittävimmistä paikoista Chiban alueen taloudelle. Tämä alue kattaa suuria teollisuusyrityksiä, jotka keskittyvät muun muassa elektroniikkaan, kemikaaleihin ja teräkseen. Lisäksi alue on hyvin yhdistetty meri- ja rautatiereitteihin, mikä edistää raaka-aineiden saantia ja valmiiden tuotteiden vientiä. Teollisuusalue tukee vahvasti sekä ostosmahdollisuuksia että ruokakulttuuria, sillä alueen työntekijät ja vierailijat hyödyntävät laajasti paikallisia kauppoja ja ravintoloita.

Maatalous ja elinkeinot

Maatalous edustaa toista tärkeää elinkeinoa alueella, mitä rikastuttaa monipuolinen paikallisten viljeltyjen tuotteiden valikoima, mukaan lukien riisi, vihannekset ja hedelmät. Lisäksi alueen maatilojen vastuulliset viljelymenetelmät tukevat kestävyyttä ja tuottavuutta.

Chibassa on mahdollista nähdä, miten perinteiset maatalousmenetelmät ja moderni teknologia kietoutuvat yhteen tuottaen korkealaatuisia elintarvikkeita, jotka tukevat sekä paikallisia että kansallisia markkinoita.

Vapaa-aika ja viihde

Chiba on suosittu kohde viihteen ja vapaa-ajan aktiviteettien parissa, tarjoten laajan valikoiman ostoskeskuksia, teemapuistoja sekä rantoja.

Ostosmahdollisuudet

Chibassa voit tutustua Mitsui Outlet Parkkiin Makuharissa, joka on yksi suurimmista outlet-keskuksista alueella. Tarjolla on monia kansainvälisiä ja paikallisia brändejä. Myös AEON Mall on suuri kauppakeskus, joka tarjoaa monipuolisia ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita.

Teemapuistot ja vapaa-ajan puistot

Tokyo Disneyland ja Tokyo DisneySea ovat maailmanluokan teemapuistoja, jotka sijaitsevat lähellä Chibaa. Puistot tarjoavat lukemattomia huvituksia kaikenikäisille. Toinen suosittu kohde on Makuhari Seaside Park, jossa on viheralueita ja ulkoiluaktiviteetteja.

Rannat ja uiminen

Inagen ranta on suosittu paikka uimiseen ja auringonottoon kesäisin Chibassa. Ranta on hyvin ylläpidetty ja tarjoaa erinomaiset puitteet rentoutumiselle ja vesiliikunnalle. Voit myös kokeilla Kamogawa Sea Worldia, jossa voit sekä nauttia rannan tunnelmasta että tutustua merenelävien ihmeelliseen maailmaan.

Chiban erikoisuudet

Chiban prefektuurista löydät ainutlaatuisen yhdistelmän perinteitä ja paikallisia herkkuja. Täältä löytyy sekoitus tuoretita meren antimia sekä perinteisiä viljeltyjä tuotteita, ja alueen kulttuuri on yhtä monimuotoinen kuin sen ruokatarjonta.

Paikalliset tuotteet ja ruoka

Chibassa viljellyt maapähkinät ovat koko Japanissa tunnettuja niiden laadukkuuden ja maukkauden vuoksi. Paikallista misoa käytetään monissa perinteisissä ruokalajeissa ja se on osa alueen ylpeyttä.

Meren läheisyys takaa tuoreet merenelävät, jotka ovat keskeinen osa chibalaista ruokakulttuuria. Chiban ravintoloista löydät monipuolinen valikoiman, kuten simpukoita, mustekalaa ja erilaisia kaloja. Sawara eli Kiinanmakrilli on suosittu herkku keväisin ja se on erityisen tunnettu grillattuna. Onjuku on kuuluisa paikallinen kalaruoka, jota tarjotaan usein sushina ja sashimina.

Kulttuurikohteita ja perinteitä

Kulttuuri Chibassa on syvästi juurtunut alueen historiaan ja sen vuosisataisiin perinteisiin. Chiban kulttuuri-ilmentymiä näkee niin temppeleissä, festivaaleissa kuin paikallisen taiteen ja käsityön parissa. Onjuku tunnetaan hiekkarannoistaan, surffaus kulttuurista ja lisäksi perinteisistä festivaaleistaan, jotka vuotuisena tapahtumana houkuttelee lukuisia vierailijoita tutustumaan Chiban perinteisiin. Ruokakulttuuri on myös osa juhlia ja perinteisiä tapahtumia, missä ne toimivat yhdistävinä elementteinä alueen ihmisten ja heidän juuriensa välillä.

Majoittuminen

Chibassa majoittuminen on vaivatonta ja palveluvalikoima matkailijoille on laaja. Tarjolla on majoitusvaihtoehtoja eri hintaluokissa ja palvelut kattavat kaikki matkasi perustarpeet.

Majoitusvaihtoehdot

Chibassa voit valita majoituksesi monipuolisesta valikoimasta. Hotellit tarjoavat useita vaihtoehtoja luksuksesta budjettivaihtoehtoihin. Hotelleissa lähellä lentokenttää voit nauttia mukavuuksista ja palveluista vain lyhyen matkan päässä lentoaseman terminaaleista. Kapselihotellit tarjoavat edullisen, mutta kompaktin yöpymisvaihtoehdon.

Matkailijan palvelut

Kun olet Chibassa, käytössäsi on hyvä julkinen liikenne. Bussit ja junat tekevät kaupungin nähtävyyksien kiertämisestä helppoa. Lisäksi se mahdollistaa sujuvat siirtymät eri puolille kaupunkia ja sen ympäristöä.

Naritan lentoasema toimii matkasi aloitus- ja päätepisteenä, tarjoten paitsi laajat lentoyhteydet myös monipuoliset palvelut matkustajille. Naritan lentokentältä löydät kaiken tarvittavan – ravintolat, kaupat, tietoa matkakohteista ja mahdollisuuden vuokrata auton.

Vuodenajat ja tapahtumat

Chibassa vuodenajat määrittelevät paitsi sään myös tapahtumat, joihin voit osallistua. Jokainen vuodenaika tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä ja visuaalisia näyttäytymiä.

Kevät ja kirsikankukat

Kevään saapuessa kirsikankukat (sakura) loistavat Chibassa. Ympäri kaupunkia järjestetään hanami-juhlia, missä ihmiset kokoontuvat ihailemaan kukkaloistoa. Merkittävä tapahtuma järjestetään esimerkiksi Mobara puistossa, jossa on tuhansia kirsikkapuita.

Kesä ja uimarannat

Kesällä Chiban rannikkoalueet kutsuvat nauttimaan auringosta ja merestä. Suositeltavia paikkoja ovat Kujukuri-hama, joka on pitkä hiekkaranta ja Inage-no-Hama ranta, joka on suosittu perheiden keskuudessa. Nämä rannat tarjoavat täydellisen pakopaikan kuumina kesäpäivinä.

Syksy ja lehtien väriloisto

Syksyllä luonto pukeutuu väriloistoon. Vaahterat ja ginkgot eli Neidonhiuspuut saavat upeat syysvärit. Tunnettu paikka lehtien ihailuun on Naritasan puisto. Syksyinen Chiba kutsuu patikoimaan ja nauttimaan luonnon muuttuvasta paletista.

Talvi ja lumen ihmeet

Talvi tuo mukanaan kylmyyden ja lumen. Vaikka lumikerros on usein ohut, Chiban läheiset vuoristot tarjoavat talvista aktiviteettia. Suosittu kohde on Akagi vuori, jossa voi nauttia laskettelusta ja lumikenkäilystä. Kylminä kuukausina voit löytää Chiban talviset ihmeet ja nauttia vuoristomaisemista.

Chiban ympäristökysymykset

Chibassa ympäristökysymykset käsittävät aktiiviset luonnonsuojelutoimet ja kestävän kehityksen strategiat. Tärkeä osa näitä ponnisteluja on alueen puistojen hoito ja suojelu, olennaisena elementtinä kaupungin vihreässä infrastruktuurissa.

Luonnonsuojelu

Chiban alueella luonnonsuojelun keskiössä on lukuisten puistojen ylläpito ja rikkaan luonnon monipuolisuuden säilyttäminen. Kaupungin puistot, kuten Makuhari ja Inage Seaside Park toimivat paitsi virkistysalueina myös tärkeinä paikkoina monille eri lajeille. Makuhari tarjoaa suojaa vesilinnuille ja mangrove-metsille, ja Inage Seaside Park hiekkarantoja ja niittyalueita, jotka ovat koti monelle uhanalaiselle lintulajille

Kestävä kehitys

Kestävä kehitys Chibassa näkyy erityisesti resurssien hallinnassa ja ympäristövastuullisissa rakentamiskäytännöissä. Puistot ovat tässä keskeisessä osassa tarjoten paitsi virkistysmahdollisuuksia, myös ekosysteemipalveluita kuten ilmanlaadun kohentamista ja kaupunkilämpötilan alentamista. Kestävän kehityksen toimenpiteet keskittyvät energiatehokkuuden parantamiseen, jätteen vähentämiseen ja kierrätykseen, ja vihreän liikenteen kehittämiseen.

Sovelluksissa nähdään uusien teknologioiden hyödyntäminen, kuten aurinkoenergian ja sähköajoneuvojen latausmahdollisuuksien laajentaminen, mikä nostaa Chiban profiilia ympäristötietoisten kaupunkien joukossa.

Lisää tietoa Chiban alueesta

Chiba on merkittävä prefektuuri Kanton alueella, itäisessä Japanissa. Tässä osiossa saat tarkempaa tietoa Chiban prefektuurin tilastotiedoista ja oppaan Chiban alueisiin.

Chiban tilastotietoa

Chiban prefektuuri, eli Chiba-ken sijaitsee Kanton alueella ja sen pääkaupunki on Chiba City. Alue tunnetaan sen sijainnista Tokion lahden rannikolla ja runsaista viheralueista. Vuodesta 2024 lähtien Chiban väkiluku on noin 6,2 miljoonaa, tekee siitä yhden Japanin tiheimmin asutuista prefektuureista.

Opas Chiban alueisiin

Chiba City on Chiban prefektuurin hallinnollinen keskus ja taloudellinen sydän. Kaupunki sijaitsee Tokion lahden pohjoisrannikolla ja tarjoaa sekä urbaaneja että luonnonläheisiä kokemuksia. Virkistysalueet, kuten Chiban rannikkoalueet tarjoavat upeita rantoja ja mahdollisuuksia vesilajeihin. Chiba Cityssä on vilkas kauppakeskus, joka palvelee sekä paikallisia että vierailijoita.

Koulutus ja tutkimus

Chiban kaupunki on tunnettu korkealaatuisista oppilaitoksistaan ja innovatiivisten tutkimushankkeiden keskittymästä. Koulutus ja tutkimus ovat tärkeitä alueen taloudelliselle kasvulle ja kehitykselle.

Yliopistot ja korkeakoulut

Chibassa sijaitsee useita arvostettuja yliopistoja, jotka tarjoavat laajan valikoiman koulutusohjelmia. Ne painottavat teoreettisen tiedon lisäksi käytännön taitojen kehittymistä. Vaikutusvaltaisiin laitoksiin kuuluu Chiban yliopisto, joka on erikoistunut muun muassa luonnontieteisiin ja tekniikkaan. Se tarjoaa monialaista koulutusta ja sillä on maine innovatiivisena tutkimuskeskuksena. Kanda Yliopisto tunnetaan kansainvälisistä opinnoista, joka painottaa kielellistä osaamista ja kulttuurien välisten suhteiden ymmärrystä.

Tutkimuslaitokset ja kehitys

Voimakas painotus on laitettu myös tutkimus- ja kehitystyöhön, minkä ansiosta Chibasta on muotoutunut alue, joka edistää teknologista innovaatiota ja teollista kehitystä. Useat tutkimuslaitokset työskentelevät tiiviisti yhteistyössä yliopistojen ja teollisuuden kanssa kehittäen uusia tekniikoita ja parantavia ratkaisuja.

Chiban teollisuusteknologian tutkimuslaitos (CITRI) keskittyy teollisten prosessien parantamiseen ja uusien teknologioiden kehittämiseen. Kehityksen tutkimusinstituutti painottaa innovaatioiden luomisessa soveltaviin tieteisiin ja teknologiaan.

Liikunta ja urheilu

Chibassa sinulla on mahdollisuus kokea monipuolisia liikunta- ja urheiluelämyksiä. Kaupunki tarjoaa runsaasti tapahtumia ja tiloja, joissa voit aktivoitua ja tukea hyvinvointiasi.

Urheilutapahtumat

Chiba isännöi lukuisia kansainvälisiä urheilutapahtumia, jotka houkuttelevat katsojia ympäri maailmaa. Merkittävimmät tapahtumat sisältävät maailmantason kilpailuja kuten triathloneja, maratoneja ja golfturnauksia. Esimerkiksi Chiba Maraton kerää tuhansia juoksijoita ja Japan Open Golf Championship on yksi arvostetuimmista golfkilpailuista Japanissa.

Liikuntamahdollisuudet

Kaupungissa on runsaasti liikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille ja tasoisille urheilijoille. Voit hyödyntää ulkoilualueita sekä puistoja lenkkeilyyn ja pyöräilyyn, monipuolisia urheilukeskuksia ja kuntosaleja, sekä uima- ja vesiliikuntakeskuksia. Nämä tilat tarjoavat mahdollisuuden osallistua ohjattuun toimintaan tai harjoittaa itsenäistä liikuntaa omien aikataulujesi mukaisesti.

Usein kysytyt kysymykset

Chiban prefektuurissa suosittuja nähtävyyksiä ovat Naritasanin temppeli, Chiba Zoological Park ja Makuhari Messe messukeskus. Näet myös upeita merimaisemia Kujukurin rannalla.

Chibassa on kattava julkinen liikenneverkosto, joka sisältää junia, busseja ja monorail-järjestelmän. Linja-autoja ja junayhteyksiä on runsaasti, ja ne yhdistävät Chiban tehokkaasti läheisiin kaupunkeihin.

Chiba on tunnettu perinteisistä festivaaleistaan, kuten Narita Gion Festivalista ja paikallisesti tuotetusta soijakastikkeestaan. Sosonjin kukkapuisto taas esittelee alueen luontaista kauneutta ja kulttuurista vihreyttä.

Chiban Monorail tarjoaa ainutlaatuisia näkymiä kaupunkiin kulkiessasi ilman kiskoilla. Voit ihailla kaupunkimaisemia ja suunnata vaivattomasti nähtävyyksiin, kuten Chiba Port Toweriin.

Chiba eroaa muista Japanin prefektuureista omaleimaisella maantieteellisellä sijainnillaan niemimaalla lähellä Tokiota. Maatalous on merkittävässä roolissa, ja Chiba on kuuluisa esimerkiksi maapähkinöistään ja päärynöistään.

Chiban ja Tokion välillä on hyvät liikenneyhteydet ja monenlaiset taloudelliset sekä kulttuuriset sidokset. Chiba toimii monelle suurelle metropolialueen asukkaalle asumisen ja työn vastapainona tarjoten rauhallisemman ympäristön.

Samankaltaiset artikkelit