Shikoku – Opas Japanin pienimälle pääsaarelle

Shikoku on Japanin pienin pääsaari, joka sijaitsee Honshun ja Kyushun välissä. Saareen kuuluu neljä prefektuuria: Ehime, Kagawa, Kōchi ja Tokushima. Shikokun alue tarjoaa monipuolisia ja mielenkiintoisia matkailukohteita, sekä upeita luontomaisemia niin asukkaille kuin vierailijoille.

Alueelta löytyy useita temppeleitä, kuten kuuluisa Shikokun 88 temppeli. Sen luona on pyhiinvaellusreitti, joka on yksi Japanin tunnetuimmista. Saaren luonto tarjoaa myös monenlaisia aktiviteetteja, kuten patikointia, pyöräilyä ja vesiurheilua. Tämän viehättävän japanilaisen saaren rikas historia, perinteiset kylät ja herkullinen ruoka houkuttelevat matkailijoita ympäri maailmaa luokseen.

Shikoku tarjoaa upeita maisemia matkallesi. Kuva Shikokun Tokushiman alueelta.
Shikoku tarjoaa upeita maisemia matkallesi. Kuva Shikokun Tokushiman alueelta.

Luonto ja maantiede

Shikokun alueella on monia luonnonkauniita paikkoja. Sisämeri tarjoaa upeat näköalat ja rauhallisen tunnelman, jossa voit nauttia veneretkistä, kalastuksesta ja upeista auringonlaskuista. Mount Ishizuchi on Shikokun korkein vuori. Täältä voit nähdä sisämeren yli aina Honshun saarelle asti. 

Yoshino joki puolestaan on Shikokun pisin joki, joka tarjoaa monipuolisia vesiurheilumahdollisuuksia, kuten koskenlaskua. Pyörteet ovat vaikuttava luonnonilmiö, joka syntyy merivirtojen törmätessä toisiinsa. Voit kokea voimakkaita pyörteitä ja aaltoja, jotka ovat erityisen näyttäviä vuoroveden aikana. Cape Ashizuri on puolestaan Shikokun eteläisin kohta, joka tarjoaa upeat panoraamanäkymät Tyynellemerelle.

Shikokun sydämessä on Iya laakso, jossa voit vaeltaa luonnonkauniiden maisemien, viljelypeltojen ja kapeiden rotkojen läpi. Alueen parhaimmistoon kuuluu Oboke-rotko, joka tarjoaa vaikuttavat näköalat jyrkille kallioseinille ja kiemurteleville vesille.

Alueet ja kaupungit

Shikokun alueella on neljä prefektuuria: Tokushima, Kagawa, Ehime ja Kōchi. Tutustutaan nyt tarkemmin alueiden ja kaupunkien kiinnostaviin piirteisiin!

Tokushiman prefektuuri tunnetaan kuuluisasta Awa Odori -tanssifestivaalista. Tokushiman kaupunki on myös luonnonympäröimä, tarjoten upeita pyöräily- ja patikointireittejä.

Kagawa sijaitsee Seto nimisen sisämeren äärellä ja on tunnettu sanuki-udon nuudeleistaan. Takamatsun kaupunki on Kagawan prefektuurin pääkaupunki ja sieltä löytyy Ritsurin-kuja, japanilainen puutarha, joka tarjoaa kaunista nähtävää jokaisena vuodenaikana.

Toinen mainitsemisen arvoinen kaupunki Kagawan prefektuurissa on Kotohira, joka on kuuluisa Kompira-sanin pyhäköstä. Lähistöllä sijaitsee myös Marugame, joka tunnetaan Marugamen linnasta ja sen upeasta fanimuuseumista.

Ehime prefektuuri sijaitsee Shikokun länsipuolella ja sen pääkaupunki on Matsuyama. Matsuyaman kaupungissa on historiallinen Matsuyaman linna, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Ehime prefektuurista löytyy myös ainutlaatuinen Uchiko niminen kaupunki ja Uwajima, joka tunnetaan härkätappelufestivaalistaan.

Kōchi prefektuuri sijaitsee Shikokun etelärannikolla, ja tunnetaan mahtavista luonnonmaisemista ja hiekkarannoista. Kōchin kaupungissa kannattaa ehdottomasti vierailla historiallisessa Kōchin linnassa.

Tokushiman alue

Tokushiman alue on yksi Shikokun neljästä prefektuurista. Täällä voit nauttia monista kulttuurillisista ja luonnollisista nähtävyyksistä, jotka tekevät vierailustasi ikimuistoisen.

Awa Odori on Tokushiman kuuluisin festivaali, joka järjestetään elokuussa. Se on Japanin suurin tanssifestivaali, jossa satojatuhansia osallistujia ja katsojia juhlii yhdessä. Täällä voit oppia perinteisiä japanilaisia tansseja ja nauttia paikallisista herkuista.

Tokushiman luonnonnähtävyyksiin kuuluu upea Naruton vuorovesijärvi, joka sijaitsee Naruton salmessa. Tämä järvi tunnetaan pyörrevesi ilmiöstään, joka houkuttelee lukuisia matkailijoita ympäri maailmaa.

Vieraile myös Iyan alueella, joka sijaitsee Tokushiman vuoristossa ja tarjoaa henkeäsalpaavat näkymät koskemattomaan luontoon. Alueella voit kokea perinteisen Iya Onsenin sekä kävellä historiallisen Kazura sillan yli, joka on rakennettu kudotuista viiniköynnöksistä. Täältä löydät myös Tokushiman tunnetun Nishiyama Kaidōn vaellusreitin, joka kulkee viehättävien kylien ja kulttuurikohteiden kautta.

Kagawan alue

Kagawan alue on yksi Shikokun alueen neljästä prefektuurista ja se sijaitsee Japanin neljänneksi suurimman saaren koillisosassa. Alue tunnetaan erityisesti sen kauniista luonnosta, historiallisista nähtävyyksistä ja paikallisista herkuista.

Kun vierailet Kagawassa, löydät monia viehättäviä kaupunkeja ja kyliä. Yksi suosituimmista kohteista on Takamatsu, joka on alueen pääkaupunki ja tunnettu Ritsurin puutarhasta. Ritsurin puutarha on yksi Japanin vanhimmista ja parhaista maisemapuutarhoista, joka tarjoaa kiehtovia näkymiä joka vuodenaikaan. Takamatsu on myös kuuluisa udon-nuudeleistaan, joita voit maistaa paikallisista ravintoloista.

Toinen kohokohta Kagawan alueella on Naoshima, joka on saari Seto Inlandin merellä. Naoshima on tunnettu taiteestaan ja arkkitehtuuristaan, kuten Benesse House -museosta ja Chichu museosta. Saarella pääset tutustumaan ainutlaatuisiin arkkitehtuurin mestariteoksiin. Saarella on myös perinteisiä ja moderneja majoitusvaihtoehtoja, jotka heijastavat saaren ainutlaatuista kulttuuria.

Kagawan alueen kulttuuriperintöä voi kunnioittaa vierailemalla historiallisessa Kotohiran kaupungissa, joka tunnetaan parhaiten Kotohira-gu pyhätöstä. Ylös pääsee kävelemällä 785 askelta Kommperorin pyhäkköön, josta pääsee ihailemaan upeita maisemia.

Ehimen alue

Ehimen alue on tunnettu monista nähtävyyksistään, kuten Matsuyaman linnasta ja Dogo Onsen -kylpylästä. Tässä osiossa perehdymme muutamaan alueen merkittävään kohteeseen.

Matsuyaman linna on yksi Japanin parhaiten säilyneistä samurailinnoista. Se rakennettiin vuonna 1603 ja se kohoaa Matsuyaman kaupungin yllä sijaitsevalla mäellä. Voit vierailla linnassa ja tutustua sen historialliseen arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Dogo Onsen sijaitsee Ehimen pääkaupungissa Matsuyamassa. Se on yksi Japanin vanhimmista kylpylöistä, ja sen uskotaan olevan yli 3000 vuotta vanha. Dogo Onsen tarjoaa rentouttavan kokemuksen ainutlaatuisessa historiallisessa miljöössä.

Alueella on myös useita merkittäviä temppeleitä, kuten Ishite-ji, Taisan-ji ja Jodo-ji. Nämä temppelit ovat osa Shikokun 88 temppelin pyhiinvaellusreittiä. Voit tutustua näihin kauniisiin ja historiallisiin temppeleihin omatoimisesti tai osallistua järjestettyyn kiertueeseen.

Ehimen alueella voit nauttia myös luonnosta ja ulkoilusta. Matsuyama Central Park on suosittu paikka kukkien katseluun erityisesti keväällä, kun kirsikkapuut kukkivat. Lisäksi Cycling Shimanami Kaido on upea pyöräilyreitti, joka yhdistää Ehimen prefektuurin ja Hiroshiman prefektuurin Honshun saarella. Reitti kulkee useiden saarten ja siltojen kautta tarjoten unohtumattomat näkymät.

Naoshima

Naoshima on pieni saari, joka sijaitsee Japanin Shikokun alueella Seton sisämerellä. Saari on tunnettu ainutlaatuisesta taide- ja arkkitehtuuritarjonnastaan, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa.

Saarella sijaitsee useita taidemuseoita, kuten Chichu Art Museum, Benesse House Museum ja Ando Museum. Nämä museot esittelevät paitsi kuuluisia japanilaisia taiteilijoita, myös kansainvälisiä nimiä, kuten Claude Monet, James Turrell ja Walter De Maria.

Saarella voit kokea ainutlaatuisen yhdistelmän luontoa ja taidetta. Vaikka saaressa ei ole valtavia rantoja, voit nauttia upeista rauhasta ja hiljaisuudesta. Tällaiset ympärillä olevat maisemat antavat sinun keskittyä taideteoksiin ja ajatuksiin sisäisten maailmojen tutkimiseksi. Kun vierailet Naoshimassa, älä unohda kokeilla paikallista ruokaa! Näitä herkkuja voi nauttia monissa saaren ravintoloissa ja kahviloissa.

Alueella on monia majoitusmahdollisuuksia, kuten ryokaneja, hotelleja ja vierasasuntoja. Yksi suosituimmista paikoista on Benesse House, joka toimii sekä hotellina että museona.

Voit saapua Naoshimaan lautalla useista läheisistä kaupungeista. Nopein ja kätevin reitti on Unon kaupungista, joka tarjoaa noin 20 minuutin lauttamatkan saarelle.

Takamatsu

Takamatsu on yksi Shikokun alueen tärkeimmistä kaupungeista. Se sijaitsee Kagawan prefektuurissa ja on tunnettu Ritsurin puutarhastaan, joka on kansallinen aarre. Puutarha tarjoaa upeat näkymät ja kauniin maisemoinnin, jota voit ihailla kävelyretkilläsi sen läpi.

Vieraillessasi Takamatsussa sinun kannattaa ehdottomasti vierailla Yashima -temppelissä, joka on osa Shikokun 88 temppelin kiertomatkasta. Yashima -temppeli tarjoaa upeat näkymät Takamatsun kaupunkiin ja mereen, ja sen ympäröivä alue on täynnä historiaa sekä luonnonkauneutta.

Toinen suosittu nähtävyys on Megijima- ja Ogijima-saaret, jotka sijaitsevat lähellä Takamatsua. Nämä saaret ovat mielenkiintoinen osa Setouchia. Voit tutustua erilaisiin taiteilijoiden teoksiin ja nauttia samalla rauhasta ja hiljaisuudesta, jonka saaret tarjoavat.

Takamatsu on myös mainio paikka kokeilla paikallisia herkkuja kuten Sanuki-udonia. Tämä udon-tyylinen nuudeli on erityinen alueelle, ja se on tunnettu paksusta ja rapeasta tekstuuristaan. Voit löytää monia ravintoloita, jotka tarjoavat herkullisia udon-annoksia kaupungin ympäri.

Kōchin alue

Kōchin alue koostuu neljästä eri kaupungista: Susaki, Shimanto, Tosayamada ja Nankoku. Voit aloittaa esimerkiksi Japanin matkasi kauniissa Susakin kaupungissa, joka tunnetaan kapeista kaduistaan ja perinteisistä arkkitehtuureistaan. Tämän jälkeen kannattaa vierailla Iluli joella, jonka luona voit nauttia merestä ja vuorista.

Shimanton kaupungissa voit tutustua moniin historiallisiin temppeleihin ja viettää rauhallista aikaa luonnon ympäröimänä. Shimantojoki on erityisen suosittu matkailukohde, jossa voit nauttia veneretkistä tai pyöräilymaastoista sen läheisyydessä.

Tosayamadassa löytyy useita kulttuuriperintökohteita kuten Kōchin linna, joka on yksi Japanin tärkeimmistä linnoista. Myös ympäröivät puistot ja museot tarjoavat mielenkiintoista nähtävää.

Nankokun kaupungissa voit nauttia paikallisista herkuista, kuten Katsuo no tatakista, savustetusta bonitokalasta ja siihen kuuluvista mausteista. Paikalliset markkinat ja ravintolat tarjoavat paljon erilaisia perinteisiä ruokia alueelle tyypillisellä otteella. Kōchin alue on eläväinen ja sen asukkaat ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Matkusta tänne kokeaksesi Shikokun ainutlaatuista kulttuuria.

Talouselämä Ja teollisuus

Shikokun alueella on monipuolinen talouselämä ja teollisuus. Sinun on helppo huomata, kuinka alueen maatalous, kalastus ja teollisuus muodostavat tärkeän osan elinkeinorakenteesta.

Maatalous on olennainen osa Shikokun talouselämää. Siellä viljellään esimerkiksi vehnää, riisiä ja ohraa. Yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista maataloustuotteista on sitrushedelmät, kuten yuzu, mikä on suosittu ja ainutlaatuinen maku Japanissa. Shikokulla on erinomaiset olosuhteet näiden hedelmien kasvattamiseen ja alue onkin yksi Japanin suurimmista sitrushedelmien tuottajista.

Kalastus on toinen merkittävä ala alueen talouselämässä. Monet kalastajat hyödyntävät Shikokun rannikkoalueita ja hyödyntävät runsasta kalakantaa. Vetten runsas saalis mahdollistaa monipuolisen ja kestävän kalateollisuuden alueella.

Teollisuudessa paperin tuotanto on merkittävässä roolissa Shikokussa. Paperitehtaat käyttävät paikallisia raaka-aineita ja valmistavat laadukasta japanilaista paperia, jota arvostetaan ympäri maailman sen ominaisuuksien vuoksi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Shikokussa on monia upeita nähtävyyksiä, kuten henkeäsalpaavat vuoristomaisemat, koskemattomat rannat ja uskomattomat temppelit. Voit esimerkiksi vierailla 88 temppelin pyhiinvaellusreitillä, joka kattaa koko saaren tai tutustua luonnonkauniiseen Iya-laaksoon

Shikoku on kaunis ympäri vuoden, mutta paras aika matkustaa sinne riippuu hieman omista mieltymyksistäsi. Keväällä voit ihailla kirsikkapuiden kukintaa, kesällä nauttia lämpimistä ilmoista ja rannoista, syksyllä ihastella väriloistoa ja talvella kokea lumiset maisemat.

Shikoku on Japanin neljästä pääsaaresta pienin ja vähiten asuttu, mikä antaa sille omaleimaisen ja rauhallisen tunnelman. Saaren erikoisuuksiin kuuluu sen ainutlaatuinen kulttuuri ja perinteet, kuten udon-nuudelit, paperiteollisuus ja paikalliset tanssit.

Shikoku tarjoaa monenlaista toimintaa niin aktiivilomailijoille kuin kulttuurin ystäville. Voit esimerkiksi patikoida, pyöräillä tai kajakkimeloa saaren upeissa maisemissa, tutustua perinteisiin käsityötaitoihin tai osallistua paikallisiin festivaaleihin.

Shikokun alueella on omat erikoisruokansa, joita kannattaa kokeilla matkalla. Udon-nuudelit ovat paksuja vehnänuudeleita, jotka ovat alueen tunnetuimpia herkkuja. Myös sitrushedelmien, kuten yuzun ja sudachin käyttö paikallisessa keittiössä on tyypillistä.

Shikokulle pääsee monin tavoin muista Japanin saarista. Lentoja on saatavilla suuremmilta lentokentiltä, kuten Tokiosta ja Osakasta. Myös lauttoja liikennöi eri reiteillä Honshun, Kyushun ja Shikokun välillä. Jos haluat matkustaa junalla, voit käyttää Seto Ohashi -siltaa, joka yhdistää Honshun ja Shikokun.

Samankaltaiset artikkelit