Herkullinen sushi vie kielen mennessään

Sushi – Japanilainen sushi vie mennessään

Sushi on yksi Japanin kuuluisimmista kulinaarisista perinteistä, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailman. Tämä herkullinen ja terveellinen ruokalaji on valmistettu tuoreista raaka-aineista, kuten raakasta kalasta, äyriäisistä, riisistä ja vihanneksista. Sushi on myös monipuolinen ruoka, joka voidaan tarjoilla eri muodoissa, kuten nigiri, maki, temaki ja sashimi. Tämä artikkeli esittelee sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää japanilaisesta sushista, sen historiasta, eri valmistusmenetelmistä ja erilaisista sushityypeistä. Ota siis kiinni tuolistasi ja aloita matkasi sushi-maailmaan!

Sushi voidaan täyttää monella erilaisella täytteellä.
Sushin voi täyttää monella erilaisella täytteellä.

Sushin historia

Sushin historia ulottuu takaisin muinaisen Kiinan aikaan, jolloin säilykkeiden valmistaminen oli yleistä. Kiinalaiset käyttivät säilöttyä kalaa kuljetuksessaan ja varastoinnissaan. Myöhemmin sushin esiaste, nimeltään narezushi, keksittiin Japanissa noin tuhat vuotta sitten. Narezushi valmistettiin fermentoimalla kalaa riisissä, ja se säilytettiin kuukausia ennen sen syömistä.

Sushin nykymuoto kehitettiin Edo-kaudella (1600-luvulta 1800-luvun alkupuolelle), jolloin japanilaiset kehittivät tekniikoita, joiden avulla he voivat säilyttää kalaa tuoreena ja käyttää sitä sushin valmistukseen. Sushin suosio kasvoi nopeasti Japanissa, ja sitä alettiin myös tarjoilla ravintoloissa.

1900-luvun alussa sushin suosio levisi myös muualle maailmaan, ja siitä tuli yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista japanilaisista ruokalajeista. Tänä päivänä sushi on saatavilla lähes kaikkialla maailmassa, ja sitä tarjoillaan monenlaisissa muodoissa ja variaatioissa.

Sushin valmistus

Sushin valmistus koostuu useasta eri vaiheesta, joista jokainen on tärkeä osa lopullista herkkua. Sushin valmistuksessa käytetään erityistä lyhytjyväistä riisiä, joka on erilaista kuin tavallinen pitkäjyväinen riisi. Tämä riisi on nimeltään sushi-meshi ja se on erityisesti suunniteltu sushin valmistukseen. Sushi-meshi on lyhytjyväistä, pyöreää ja hieman tahmeaa. Riisin laadulla on tärkeä rooli sushin maun ja koostumuksen kannalta, ja siksi parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää valita korkealaatuinen sushi-riisi. Näillä ohjeilla valmistat varmasti herkullista sushia kotona!

Sushi ei ole niin helppo rullata, kuin voisi kuvitella, vaan se vaatii taitoa
Sushin rullaaminen vaatii taitoa

Riisin keittäminen

Sushiriisiä keitettäessä ensin riisi huuhdellaan huolellisesti kylmän veden alla, kunnes vesi on täysin kirkasta. Tämä poistaa ylimääräisen tärkkelyksen ja likahiukkaset, jotka voisivat vaikuttaa riisin laatuun. Sen jälkeen riisi liotetaan vedessä noin 30 minuuttia ennen keittämistä.

Kun riisi on liotettu, se laitetaan kattilaan, jossa on vettä ja mausteliemi, joka sisältää suolaa, sokeria ja riisiviinietikkaa. Suolalla ja sokerilla on tärkeä rooli sushiriisin maun ja koostumuksen säätelyssä, ja riisiviinietikka antaa riisille erottuvan maun. Riisi kiehautetaan korkealla lämmöllä ja sen jälkeen keitetään matalalla lämmöllä kannen alla noin 15-20 minuuttia, kunnes kaikki neste on imeytynyt riisiin.

Riisin maustaminen

Sushiriisin maustaminen on yksi tärkeimmistä vaiheista sushin valmistuksessa. Keitetty riisi maustetaan erikoisella seoksella, joka antaa sushille sen tunnusomaisen maun ja rakenteen. Perinteisesti sushiriisin mausteena käytetään etikkaa, sokeria ja suolaa, mutta eri sushimestarit voivat käyttää erilaisia mausteseoksia.

Etikan tarkoituksena on tasapainottaa riisin makeutta ja happamuutta sekä lisätä sen säilyvyyttä. Sokeri antaa sushille makeutta, kun taas suola auttaa korostamaan sen makua. Mausteseoksen määrä vaihtelee sushimestarin ja reseptin mukaan, mutta yleensä seokseen käytetään noin yhtä osaa riisiviinietikkaa, puoli osaa sokeria ja puoli osaa suolaa.

Maustamisvaiheessa sushimestari sekoittaa mausteseoksen keitetyn ja hieman jäähtyneen riisin joukkoon varovasti käännellen. Tärkeää on, että mausteseos jakautuu tasaisesti riisin joukkoon, mutta riisin jyvät eivät saa rikkoutua. Kun riisi on maustettu, se peitetään kostutetulla liinalla ja jätetään huoneenlämpöön noin 10-15 minuutiksi, jotta seokset imeytyvät hyvin riisiin.

Sushikastikkeen valmistaminen

Sushikastike eli soijakastike on yksi tärkeimmistä mausteista sushin nauttimisessa. Kastikkeen valmistaminen on suhteellisen yksinkertaista ja siihen tarvitaan vain muutamia raaka-aineita. Yleisesti käytetyn reseptin mukaan sushikastikkeen ainekset ovat soijakastike, sokeri, sake ja dashi. Dashi on japanilainen liemi, joka valmistetaan yleensä kombusta ja kuivatuista kaloista.

Sushikastikkeen valmistuksessa ensin sekoitetaan soijakastike ja sokeri yhteen. Tämän jälkeen lisätään sake ja dashi ja sekoitetaan hyvin. Kastike lämmitetään kattilassa, kunnes sokeri on liuennut kokonaan ja kastike on tasaista. Lopuksi kastike siivilöidään ja annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.

Sushikastiketta voi käyttää sushin dippikastikkeena tai lisämausteena esimerkiksi nigiri-sushin päällä. Joskus sushikastiketta sekoitetaan myös wasabin kanssa, jolloin syntyy wasabi-soijakastike. Wasabi on japanilainen mauste, joka on peräisin wasabin kasvista ja sillä on vahva maku ja terävä aromi.

Sushin täyttäminen

Täyttäminen on monivaiheinen prosessi, jossa tarkoituksena on asetella täytteet riisipedin päälle mahdollisimman tarkasti ja kauniisti. Ensin käytetään norilevää, joka levitetään bambumaton päälle. Sen päälle levitetään ohut kerros sushiriisiä, joka tasoitetaan ja kostutetaan sushikastikkeella. Tämän jälkeen lisätään halutut täytteet, kuten esimerkiksi lohi tai katkaravut, jotka asetellaan riisin päälle. Täytteiden asettelussa pyritään symmetriaan ja kauneuteen.

Sushin rullaus

Sushin rullaaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja taitoa, jotta lopputulos on kaunis ja tiivis. Käytä riisipedin ja täytteiden välissä olevaa tyhjää tilaa hyväksi. Paina täytteet kevyesti riisin päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Käytä sormia apuna. Kostuta sormet vedellä ja levitä pieni määrä riisiä rullan reunoihin, jotta ne tarttuvat paremmin kiinni toisiinsa. Kääri rulla tiukasti. Aloita rullan kääriminen tiukasti sushimaton avulla ja paina sitä kevyesti, jotta se tiivistyy. Voit myös kastella riisipuolta vedellä tai etikkavedellä, jotta se tarttuu paremmin kiinni rullan sisään.

Sushin leikkaaminen

Valitse leikkaamiseen kooltaan sopiva ja tevätä veitsi ja kastele se. Kastelemalla veitsen kylmään veteen ennen leikkaamista estät riisin tarttumisen veitseen ja sushin litistymisen. Leikkaa sushirulla nopealla liikkeellä ja vältä sahaavaa liikettä, joka voi litistää sushin. Kun olet leikannut sushin palan, painele varovasti leikkauspintaa sormellasi, jotta se säilyttää muotonsa. Leikkaa sushirulla pieniksi paloiksi, noin 2-3 senttimetrin pituisiksi. Tämä helpottaa sushin syömistä ja pitää sen muodon paremmin kasassa.

Sushin leikkaaminen vaatii hieman harjoittelua, joten älä turhaudu, jos et saa heti täydellisiä paloja. Kokeile erilaisia tekniikoita ja käytä aikaa harjoitteluun, niin taidot kehittyvät ajan myötä.

Sushi ja sen erilaiset tyylit

Sushin historian aikana on tullut monta eri variaatiota valmistaa sushia. Monelle lukijoista nigiri-sushi on varmasti tuttu. Tutustu erilaisiin sushilajeihin alta!

Nigiri

Nigiri sushi on yksi perinteisimmistä ja tunnetuimmista sushityyleistä. Se koostuu riisistä, joka on muotoiltu pieneksi tyynymäiseksi pohjaksi, ja päällä olevasta raaka-aineesta, yleensä kalasta tai äyriäisestä. Nigiri sushi tarjoillaan yleensä soijakastikkeessa ja wasabi-tahnassa. Se syödään yleensä sormin ja nautitaan yhdellä purennalla. Nigiri sushi on perinteisesti tarjoiltu ravintoloissa ensimmäisenä ruokalajina. Se on myös yksi suosituimmista sushilajeista ympäri maailmaa.

Nigirissä kala lepää riisin päällä. Sushi ja nigiri nähdään usein suomalaisessa sushibuffetissa
Nigirissä kala lepää riisin päällä.

Maki

Maki sushi on yksi yleisimmistä sushityypeistä ja se on rullattu norilevään käärittyyn riisiin. Maki sushi on tyypillisesti noin kaksi senttimetriä paksu ja noin kahdeksan senttimetriä pitkä. Sisällä voi olla erilaisia täytteitä, kuten raakaa kalaa, äyriäisiä, kasviksia ja omelettia. Maki sushi leikataan yleensä noin kahdeksaan palaseen ja tarjoillaan soijakastikkeen ja wasabin kanssa. Maki sushi on usein valmistettu makirullina, joissa täytteet ovat keskellä riisiä ja rullattu norilevään. Makirullia voi tehdä myös sisään kääntymällä, jolloin täytteet ovat riisin ympärillä ja norilevä on rullan ulkopuolella.

Urumaki

Urumaki on yksi sushin muodoista, joka tunnetaan myös nimellä ”inside-out roll”. Se on perinteinen maki sushi, joka on kääritty merilevälevyn sisään, mutta riisi ja täyte ovat vaihtaneet paikkaa. Täytteet, kuten raaka kala, äyriäiset, vihannekset ja avocado, laitetaan riisin päälle ja sitten merilevälevyn päälle kääritään riisiä, joka on maustettu riisiviinietikalla. Tämä rulla kastetaan usein seesaminsiemenissä tai muissa mausteissa ennen leikkaamista. Urumaki on suosittu sushityyli Japanin ulkopuolella, erityisesti Yhdysvalloissa, ja se tarjoillaan yleensä soijakastikkeen ja wasabin kanssa.

Temaki

Temaki-sushi on käsin kääritty sushirulla, joka muistuttaa hieman jäätelöä tai kolmiota muodoltaan. Sana ”temaki” tarkoittaa japaniksi ”kädessä pidettävää”. Se koostuu yleensä norilevän, sushiriisin ja erilaisten täytteiden, kuten raakakalan, äyriäisten, kasvisten tai munan, yhdistelmästä.

Temaki-sushia syödään yleensä kädellä, ja se on suosittu valinta sushiravintoloissa, sillä se on helppo ja nopea valmistaa. Se on myös erittäin mukava vaihtoehto kotona järjestettäviin sushijuhliin tai illanistujaisiin, sillä jokainen voi valmistaa oman temaki-rullansa juuri haluamillaan täytteillä.

Urumaki on jäätelötötteröä muistuttava rulla. Sushi on toiminut esikuvana myös urumakille.
Urumaki on jäätelötötteröä muistuttava rulla.

Chirashi

Chirashi sushi on erilainen sushityyli, joka tarkoittaa ”levitettyä sushia”. Chirashi sushi ei ole rullattu, vaan se koostuu kulhosta, joka on täytetty sushiriisillä ja erilaisilla raaka-aineilla, kuten raakakalalla, äyriäisillä, vihanneksilla ja munalla. Chirashi sushi on erityisen suosittu Japanissa juhlapäivinä, kuten uudenvuoden juhlassa ja lapsen syntymän jälkeen vietettävässä näytteilleasettamisjuhlassa. Chirashi sushin tarjoiluastiassa on yleensä koristeltu kauniisti ja se tarjoillaan usein keiton ja pienen salaatin kanssa. Chirashi sushia voidaan myös tarjoilla sashimina eli ohuina siivuina leikattuina raaka-aineina, jotka on aseteltu sushiriisipedille.

Inari

Inari sushi on yksi Japanin suosituimmista sushityyleistä ja se eroaa monista muista sushityyleistä, koska se on valmistettu paistetusta tofu-taskusta. Tämä makea ja pehmeä sushilaji on nimetty Japanin shintolaisen jumalan Inarin mukaan, joka on tunnettu riisipeltojen, hedelmällisyyden ja hyvän onnen jumalana.

Inari sushi valmistetaan tyypillisesti keittämällä sushiriisiä, maustamalla sitä sokerilla, suolalla ja etikalla, ja asettamalla se sitten paistetun tofu-taskun sisään. Tofu-taskut, joita kutsutaan nimellä ”aburaage” japaniksi, ovat ohuita, pitkänomaisia ja hyytelömäisiä ja ne valmistetaan paistamalla marinoitu tofu öljyssä. Tofu-taskut leikataan sopivan kokoisiksi ja täytetään sushiriisillä. Inari sushin sisään voidaan lisätä myös muita täytteitä, kuten vihanneksia, sieniä, kanaa tai mereneläviä.

Inari sushia pidetään yleensä välipalana tai piknik-eväänä, sillä se on helppo syödä ja kuljettaa mukana. Inari sushia voidaan syödä sellaisenaan tai dippaamalla sitä soijakastikkeeseen.

Oshi

Oshi sushi on toinen japanilaisen sushin tyylilajeista, joka on erityisen suosittu Osakan alueella. Se koostuu puristetusta sushiriisistä ja täytteistä, jotka puristetaan laatikon muotoon ja leikataan sitten pieniksi neliöiksi. Laatikossa on pohjalla nori-levä, jonka päälle sushiriisi ja täytteet asetellaan kerroksittain. Tämän jälkeen laatikko puristetaan tiukasti yhteen, jotta ainekset pysyvät koossa. Tämän jälkeen laatikko kumotaan ja leikataan pieniksi paloiksi.

Oshi sushissa käytettävät täytteet voivat vaihdella sesongin mukaan, ja niitä voivat olla esimerkiksi lohi, katkaravut, simpukat, kasvikset ja kananmunat. Sushin päälle voidaan lisätä myös erilaisia koristeita, kuten seesaminsiemeniä tai tuoreita yrttejä.

Sushin tarjoilu

Sushin tarjoilussa on tärkeää huomioida useita asioita, jotta se olisi mahdollisimman maukasta ja nautinnollista. Sushi tarjoillaan yleensä erityisellä lautasmallilla, joka on tehty puusta tai bambusta. Sushi-lautanen voi olla pyöreä tai neliskulmainen ja siinä on usein lovia, joihin sushipalat asetellaan.

Sushin tarjoiluun kuuluu usein myös lisukkeita, kuten wasabia, inkivääriä ja soijakastiketta. Wasabi on tulinen japanilainen mauste, joka lisätään yleensä sushin päälle tai soijakastikkeeseen. Inkivääri puolestaan toimii raikkaana välipalana sushin välillä ja sen kerrotaan myös auttavan neutralisoimaan makua suusta.

Sushipaloja syödään yleensä sormin tai puikoilla. Jos käytät puikkoja, muista, että niitä ei tule käyttää ruuan siirtämiseen suusta suoraan lautaselle, vaan ne asetetaan lautasmallin reunalle. Sushi kannattaa syödä kokonaisena yhdellä kertaa, jotta sen maku ja rakenne säilyvät parhaiten.

Sushin nauttimiseen liittyy myös tietty etiketti. On kohteliasta kiittää sushimestaria (sushichef) hyvästä ruuasta, ja ruokailun jälkeen kannattaa pyyhkiä kädet kostealla pyyhkeellä, joka yleensä tarjotaan pöydässä.

Mitä juoda sushin kanssa

Sushin kanssa perinteisesti nautitaan vihreää teetä (matcha) tai japanilaista olutta. Sake on myös suosittu juoma sushin kanssa, varsinkin japanilaisissa ravintoloissa. Kuitenkin sushin nauttimiseen voi yhdistää myös muita juomia, kuten valkoviiniä tai jopa samppanjaa. Tärkeintä on valita juoma, joka täydentää sushin makua eikä peitä sitä liikaa.

Sushi Suomessa

Sushi on tullut erittäin suosituksi Suomessa viime vuosikymmeninä, ja nykyään sitä voi löytää useimpien kaupunkien keskustojen ja ostoskeskusten sushi-ravintoloista. Suomessa sushia on myös saatavilla valmiiksi pakattuna kaupoista ja kioskeista. Sushiravintoloita ja sushibaareja löytyy ympäri maata, ja useimmat tarjoavat monipuolisia sushilistoja eri makuyhdistelmillä ja erikoissusheja.

Sushi on löytänyt tiensä suomalaiseen kulttuuriin ja moni suomalainen pitää sitä nykyään osana arkipäiväänsä. Sushi on myös suosittu vaihtoehto monille, jotka haluavat nauttia terveellisestä ja kevyestä ateriasta. Suomalaiset ovat myös keksineet omia sushivariaatioita, joissa käytetään esimerkiksi poroa tai lohta.

Vaikka sushi onkin nyt suosittu ja yleinen ruokalaji Suomessa, se on edelleen monille eksotiikkaa ja herättää kiinnostusta japanilaiseen ruokakulttuuriin.

Suomalaisen ja Japanilaisen sushin ero

Suomalainen sushikulttuuri eroaa jonkin verran japanilaisesta. Suomessa sushin täytteissä käytetään usein paikallisia raaka-aineita, kuten graavattua lohta tai marinoitua siikaa. Myös kasvistäytteet, kuten avokado ja kurkku, ovat suosittuja. Lisäksi Suomessa tarjotaan usein runsaasti sushin lisukkeita, kuten soijakastiketta, wasabia ja inkivääriä, joita japanilaisessa perinteessä käytetään vain harkiten. Toisaalta Japanissa sushia syödään yleisesti pienissä annoksissa ja usein aterian lopuksi, kun taas Suomessa sushia voi syödä isompia määriä myös pääruokana tai välipalana.

Sushin tulevaisuus

Sushin suosio on kasvanut huimasti viime vuosikymmeninä ja se on tullut yhä suositummaksi ympäri maailmaa. Sushiravintolat ja sushibaarit ovat nousseet suureen suosioon, ja sushia myydään nykyään myös monissa ruokakaupoissa ja take-away -paikoissa. Tulevaisuudessa onkin odotettavissa, että sushin suosio jatkaa kasvuaan ja sen kulutus lisääntyy entisestään.

Samalla sushin valmistus ja tarjoilu tulevat todennäköisesti kehittymään ja uusia innovaatioita tulee käyttöön. Esimerkiksi sushirobotit ovat jo käytössä Japanissa, ja ne voivat valmistaa sushia nopeasti ja tehokkaasti. Myös erilaiset makuyhdistelmät ja täytteet voivat kehittyä entistä monipuolisemmiksi ja rohkeammiksi.

Toisaalta on myös tärkeää, että sushin perinteiset valmistusmenetelmät ja raaka-aineet säilyvät osana sushikulttuuria ja että sushia arvostetaan edelleen laadukkaana ja taitavasti valmistettuna ruokana. Tulevaisuudessa onkin tärkeää löytää tasapaino perinteiden ja innovaatioiden välillä, jotta sushin ainutlaatuinen maku ja kulttuuriperintö voivat säilyä myös tuleville sukupolville.

Samankaltaiset artikkelit