Yakitori – Japanilainen grilliruoka

Yakitori on japanilainen ruokalaji, joka koostuu erilaisista maustetuista ja grillatuista kananlihapaloista. Se on suosittu ruoka Japanissa ja toimii sekä pääruokana, että alkupalana. Yakitori tarjoillaan usein riisin ja vihannesten kanssa, ja siitä voi nauttia ystävien tai työtovereiden kanssa erilaisissa tilanteissa, kuten juhlaillallisilla, piknikeillä tai urheilutapahtumissa.

Yakitorin valmistuksessa käytetään hyvin erilaisia osia kanasta kuten rintaa, reittä, siipeä, maksaa ja jopa nahkaa. Kana marinoidaan erilaisissa maustekastikkeissa, kuten tare-kastikkeessa, joka on sekoitus soijakastiketta, miriniä, sokeria ja sakea. Tämä antaa kanalle sen herkullisen ja ainutlaatuisen maun.

Yakitori-grillit eli Yakitori-yat ovat erityyppisiä ravintoloita, jotka ovat omistautuneet tälle suosittu ruokalajille. Ne ovat levinneet koko Japaniin, ja niissä käyminen on helppo ja edullinen tapa tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Yakitori-yat tarjoavat usein rentoa ja viihtyisää ilmapiiriä, ja niissä voi tavata paikallisia ihmisiä ja parhaimmillaan kokea aitoa japanilaista ruokaelämystä.

Yakitori koostuu erilaisista maustetuista ja grillatuista kananlihapaloista
Yakitori koostuu erilaisista maustetuista ja grillatuista kananlihapaloista

Yakitorin historia ja kulttuuri

Yakitori on japanilainen suosittu ruoka, joka on alun perin 1600-luvulta. Siitä lähtien se on ollut osa Japanin historiaa ja kulttuuria. Tämä herkullinen ruoka sai alkunsa Tokion kaduilla, jossa sitä myytiin ensin katukaupustelijoiden toimesta. Nykyään Yakitori on tärkeä osa japanilaista ruokakulttuuria.

Yakitori koostuu pääosin broilerinlihasta ja sisäelimistä, jotka on pujotettu vartaaseen. Yakitorilla on monia eri makuja ja tyylejä, joka tekevät siitä monipuolisen ja suositun ruoan. Yleisimmin Yakitorin kanssa tarjotaan tare-kastiketta, joka on makea ja paksu soijapohjainen kastike. Toinen suosittu tarjoilutapa on suolan kanssa, johon liha dipataan.

Yakitori tarjoillaan usein izakayoissa, japanilaisissa pubeissa, joissa juodaan alkoholia ja nautitaan erilaisia ruoka-annoksia. Izakayat tarjoavat rennon ympäristön, jossa voi nauttia hyvästä ruoasta, juomasta ja seurasta. Yakitorin suosio on levinnyt myös muualle Japaniin ja maailmalle, ja monet kansainväliset ravintolat tarjoavat erilaisia Yakitori-annoksia.

Yakitori on myös tärkeä osa japanilaista festivaalikulttuuria. Monilla festivaaleilla näkee Yakitori-kojuja, joissa paikalliset ja turistit nauttivat tästä herkusta yhdessä muiden perinteisten ruokien kanssa. Yakitori tuo yhteen ihmisiä ja luo yhteisöllisyyttä festivaaleilla.

Kaiken kaikkiaan Yakitori on vakiinnuttanut asemansa Japanin ruoka- ja juomakulttuurissa. Se on edelleen suosittu ja laajalti tunnettu ympäri maailmaa.

Yakitorin ainesosat

Yakitori on japanilainen ruoka, joka koostuu erityisesti grillatuista broilerin osista ja vihanneksista. Tässä osiossa käsitellään tärkeimpiä ainesosia, joita käytetään yakitorin valmistuksessa.

Kana: Erilaisia kanan osia käytetään yakitorin valmistuksessa. Suosittuja vaihtoehtoja ovat broilerin reidet, nahka, maksa, sydän ja siivet. Liha on yleensä marinoitu ennen grillaamista, jotta saadaan rikas ja täyteläinen maku.

Marinadi: Yakitorin marinadi koostuu useista aineksista, kuten soijakastikkeesta, mirinistä, sokerista, valkosipulista, inkivääristä ja sakesta. Nämä ainekset sekoitetaan keskenään ja annetaan maustua hetken, ennen kuin ne lisätään broileriin.

Vihannekset: Yakitoriin voidaan lisätä myös erilaisia vihanneksia, kuten sipulia tai paprikaa. Vihannekset voidaan pujottaa vartaisiin yhdessä broilerin kanssa ja grillata, mikä nostaa annoksen ravitsemuksellista arvoa ja antaa sille lisää makua ja väriä.

Lisäkkeet: Riisi on yleinen lisäke yakitorille, ja sitä voidaan tarjota joko lisukkeena tai annoksen osana. Joskus yakitoriin lisätään myös muita lihasärmiä, kuten porsasta tai nautaa, jotta siitä saadaan entistä monipuolisempi annos.

Kun valmistat yakitorin kotona, voit käyttää edellä mainittuja ainesosia inspiraationa. Muista kuitenkin mukauttaa reseptiä omien mieltymystesi mukaan – esimerkiksi lisäämällä enemmän tai vähemmän inkivääriä tai valkosipulia, tai kokeilemalla muita vihannesyhdistelmiä. Yakitori on monipuolinen ruoka, joten ole rohkea ja kokeile erilaisia ainesosia ja yhdistelmiä löytääksesi suosikkiyhdistelmäsi.

Yakitori tarjoillaan usein riisin ja vihannesten kanssa
Yakitori tarjoillaan usein riisin ja vihannesten kanssa

Yakitori käytettävät lihat ja kalat

Yakitorilla voit nauttia erilaisista uusista mauista. Kuten useimmiten japanilaisessa ruokakulttuurissa, liha ja kala ovat keskeinen osa yakitorin maailmaa. Tässä osiossa kerromme muutamia tärkeitä seikkoja lihan ja kalan käytöstä yakitorissa.

Japanilaisessa keittiössä yleisimmin käytettyjä lihoja ovat kana, sianliha ja naudanliha. Yakitorissa erityisesti kananliha on suosittua, ja sitä käytetään monissa eri muodoissa.

Kalan käyttö yakitorissa on myös yleistä. Kalat voidaan grillata kokonaisina tai fileinä. Joitain suosittuja kaloja yakitorissa ovat: lohi, tonnikala, sardiini, turska ja siika.

Lihaa ja kalaa valmistetaan yakitorissa erilaisilla marinadeilla ja mausteilla, jotta saadaan aikaan herkullisia ja erilaisia makuja. Joitakin näistä mausteista ovat: soijakastike, mirin, sake, miso ja sitruunamehu.

Lisäksi yakitori-ravintoloissa voi usein tilata myös erilaisia kasvisruokia, kuten grillattuja vihanneksia ja tofua. Japanilainen ruokakulttuuri tarjoaa monipuolisen valikoiman erilaisia makuja ja ruokalajeja, joten löydät varmasti oman suosikkisi.

Yakitorin mausteet ja kastikkeet

Yakitori-ruoanlaitossa käytetään erilaisia mausteita ja kastikkeita, jotka antavat grillattaville kananpaloille ainutlaatuisen maun. Yleisimpiä mausteita ovat suola, pippuri, wasabi, mausteinen miso, shichimi togarashi maustesekoitus ja sansho (sitrusmauste). Kastikkeiden osalta kaksi suosituimpaa ovat tare ja shio.

Tare-kastike on paksu soijakastikepohjainen kastike, johon on lisätty sakea, miriniä (makea riisiviini) sekä sokeria. Tare-kastiketta käytetään marinadina, dippikastikkeena ja glaseerauksena grillauksen aikana. Kastikkeen valmistaminen sopivalla suhteella aineksia on tärkeää, jotta saatavilla on täyteläinen ja tasapainoinen maku.

Tässä on yksinkertainen esimerkki tare-kastikkeen reseptistä:

 • 1 dl soijakastiketta
 • 1 dl mirinia
 • 1 dl sakea
 • 2 rkl sokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kiehauta. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes se on sakeutunut.

Shio-kastike on yksinkertaisempi vaihtoehto, joka pohjautuu suolaan. Usein tässä käytetään merisuolaa tai erikoisempaa suolaa, kuten vaikkapa Himalajan suolaa. Shio-maustettuja yakitoreja suolataan ennen grillausta, ja ne saavat tästä miedon suolaisen maun, joka korostaa kanan luonnollista makua.

Kun valitset mausteita ja kastikkeita yakitorille, muista, että tarkoituksena on korostaa kanan omaa makua. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi! Tutustu myös Karaageen, Japanilaisiin grillattuihin kananpalasiin.

Muut ainesosat

Yakitori-ruoan valmistuksessa voit käyttää monipuolisesti erilaisia ainesosia. Lihaa, kuten kanan- ja ankan maksa kannattaa hyödyntää. Lisäksi kausivihanneksia ja muita vaihtoehtoja voit kokeilla rohkeasti.

Tärkeä osa yakitorin makua on sen marinadi. Yleisin marinadi, jota käytetään on tare, jossa sekoitetaan soijakastiketta, sakea, miriniä ja sokeria yhteen. Voit myös kokeilla erilaisia marinadeja oman maun mukaan, kuten: teriyaki-kastike, misotahna, mirini ja sitruspohjainen ponzu-kastike.

Yakitoriin voit lisätä erilaisia vihanneksia antamaan raikkautta ja lisämakua. Tässä muutamia esimerkkejä vihanneksista, joita voit kokeilla: paprika, sipuli, herkkusieni, parsakaalija kesäkurpitsa.

Viimeistele yakitori erilaisilla mausteilla ja yrtteillä, jotka antavat vielä lisää syvyyttä makuun. Kokeile esimerkiksi seuraavia mausteita: seesaminsiemenet, chilihiutaleet, sitruunanmehu, korianteri ja Shichimi togarashi (japanilainen mausteseos).

Yakitorin valmistus on helppoa ja nopeaa, ja ruokalistan voi tehdä juuri omaan makuun sopivaksi vaihtelemalla eri ainesosia ja marinadeja.

Yakitorin valmistus

Yakitori on suosittu japanilainen ruoka, joka koostuu grillatuista kanavartaista. Tässä osiossa käydään läpi, miten valmistat herkullisen yakitorin kotona.

Tarvikkeet ja ainesosat:

 • Grilli tai uuni grillitoiminto yakitorin valmistusta varten.
 • Vartaita (esim. bambuvartaita), joihin voit koota raaka-aineet.
 • Kattila kastikkeen valmistukseen.
 • Kana, rasva ja tarvittavat mausteet.
 • Jääkaappi marinointia varten.
 • Keitettyä riisiä tarjoilua varten.

Valmistus:

Aloita leikkaamalla kanan liha sopiviksi paloiksi, ja pujota ne varovasti vartaisiin. Voit käyttää sekä lihaa, että rasvaa, sillä rasva tuo lisää makua grillatessa. Muista kuitenkin, ettei vartaisiin ole tarpeen lisätä liian paljoa rasvaa.

Seuraava vaihe on marinoiminen. Sekoita marinointikastike, johon voi kuulua esimerkiksi soijakastiketta, miriniä, sokeria ja valkosipulia. Peitä kanavartaat kastikkeella ja anna niiden marinoitua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Mitä pidempään varras marinoituu, sitä intensiivisemmän maun saat aikaan.

Kun marinointi on valmis, on aika valmistaa pannussa erillinen kastike, jota voitelet yakitori-vartaisiin grillauksen aikana. Kiehauta soijakastiketta, miriniä ja sokeria kattilassa, kunnes seos sakenee.

Laita grilli tai uunin grillioiminto päälle ja aseta vartaat grilliin tai uuniritilälle. Grillaa vartaita, kunnes ne ovat kypsät ja kauniin ruskeita. Voitele vartaita lisäkastikkeella grillauksen aikana.

Tarjoile valmiit yakitori-vartaat höyryävän riisin kanssa. Tämä herkullinen ja monipuolinen annos sopii erinomaisesti niin alkupalaksi kuin pääruoaksi, ja voit yhdistää sen muihin japanilaisten ruokien kanssa, mison kanssa. Nyt tiedät, miten valmistat herkullista yakitoria kotona.

Lihojen valmistelu yakitoria varten

Yakitorin valmistamiseen käytetään yleensä broilerin lihaa ja sisäelimiä. Ennen grillausta, valmistele liha seuraavasti:

 1. Leikkaa broileri sopivan kokoisiin paloihin. Ota huomioon eri lihaosien paksuus, jotta ne kypsyvät tasaisesti grillissä.
 2. Vaikka marinointi ei ole välttämätöntä, se voi antaa lisää makua lihalle. Voit käyttää esimerkiksi soijakastiketta, miriniä ja sakea sisältävää teriyakikastiketta.
 3. Mausta lihanpalat suolalla ja mustapippurilla, tai käytä muita suosikkimausteitasi.
 4. Voit myös grillata vihanneksia, kuten paprikaa, sipulia, kesäkurpitsaa tai sieniä, kuten shiitake sieniä. Lisää niihin sopivat mausteet.

Yakitori-grilli voidaan sytyttää hiilillä tai kaasulla. Hiiligrilli antaa ruoalle hieman savuisemman maun, joten se on suosittu vaihtoehto.

Noudata näitä ohjeita lihojen valmistamiseksi varmistamaan herkullinen ja maukas lopputulos. Kokeile erilaisia lisukkeita, kastikkeita ja lisäaineita löytääksesi suosikkireseptisi ja nauti tästä japanilaisesta herkusta parhaimmillaan.

Grillaaminen

Yakitorin valmistamisessa on tärkeää valita oikeat raaka-aineet ja varmistaa grillin oikea lämpötila. Näin saat herkullisen ja mehukkaan lopputuloksen.

Aloita valitsemalla tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita, kuten kananlihaa, vihanneksia ja mausteita. Yakitoriin voi käyttää eri osia kanasta, kuten rintaa, reisiä, fileetä tai jopa sisäelimiä.

Valmistele grilli yakitorin grillausta varten. Käytä mieluiten puuhiiltä, sillä ne antavat ruoalle aitoa savun makua. Varmista, että grilli on tarpeeksi kuuma ennen kuin asetat vartaat sille. Ihanteellinen lämpötila on keskilämpö.

Yakitorin kypsentämiseen kannattaa käyttää pitkiä, tasaisia puisia tai metallisia varrastikkuja. Puuvarrastikkuja käytettäessä on hyvä muistaa kastella niitä vedessä ennen grillausta, sillä se estää niiden palamisen.

Seuraavat ovat yleisiä yakitori-reseptejä:

 • Negima: Kanafileetä ja sipulia vuorotellen tikkuun pujotettuna.
 • Tsukune: Kanajauhelihasta, sipulista ja mausteista muotoillut pallot tai putket.
 • Kawa: Maustettu kanannahka, joka grillataan rapeaksi.

Kastikkeena käytetään usein tare-kastiketta, joka on makean suolainen seos soijakastiketta, miriniä ja sakea. Voit kastaa tai sivellä kastiketta vartaisiin grillaamisen aikana, jolloin se imeytyy hyvin lihaan ja antaa syvän maun.

Muista kääntää vartaat tasaisesti grillaamisen aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Grillaa yakitorit kullanruskeiksi ja nauti niistä heti kuumina esimerkiksi riisin kanssa.

Yakitorin kastikkeen valmistus

Yakitorin maun kannalta kastike on olennainen osa. Tässä ohjeessa opit valmistamaan herkullisen kastikkeen helposti ja nopeasti. Aloita kastikkeen valmistus sekoittamalla seuraavat ainesosat keskenään:

 • 1 dl soijakastiketta
 • 1 dl miriniä (riisiviini)
 • 2 rkl sakea (riisi alkoholi)
 • 1 rkl sokeria

Voit säätää sokerin määrää halutessasi makusi mukaan. Keitä ainesosia miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Tämän jälkeen ota kastike pois liedeltä ja anna sen jäähtyä.

Vinkki: Jos haluat lisätä kastikkeeseen lisää makua, voit kokeilla lisätä sekaan esimerkiksi inkivääriä, valkosipulia tai chilijauhetta.

Kun kastike on jäähtynyt, voit aloittaa Yakitorin valmistuksen. Dippaa kana kastikkeeseen jokaisen grillauksen välissä varmistaaksesi sen imeytymisen ja maun leviämisen tasaisesti. Maistuvaa ruokailua!

Yakitorin tarjoilu

Yakitorin tarjoilu on yhtä tärkeää kuin sen valmistus. Seuraavassa on muutamia neuvoja, miten voit tehdä tarjoilusta houkuttelevampaa ja nautittavaa.

Aloita valitsemalla oikeat välineet. Tarjoile yakitori puisilla varrastikuilla, jotka ovat tyypillisiä Japanissa. Varmista, että tikut ovat riittävän pitkiä, jotta asiakkaat voivat helposti dipata niitä kastikkeeseen. Voit käyttää myös lautasia, jotka on suunniteltu erityisesti yakitorille, kuten pieniä levyjä, joihin on painettu japanilaisia ​​kuvioita.

Toinen tärkeä seikka on kastikkeen valinta. Tarjoa yakitorin kanssa tare-kastiketta, joka on perinteinen japanilainen marinadi, jossa on soijakastiketta, miriniä ja sokeria. Voit myös tarjota muita kastikkeita, kuten wasabia, ponzu-kastiketta tai yuzukoshōa, jotta voit maistella erilaisia ​​makuja.

Lisää esteettisyyttä tarjoamalla yakitori erivärisillä lautasilla tai koristelemalla annos yrttilehdillä, kuten shison tai mitsuban. Voit myös asetella vartaita tyylikkäästi lautaselle, esimerkiksi ryhmittelemällä samanlaiset vartaat yhteen tai vaihtelemalla liha- ja vihannesvartaita.

Seuraavassa on esimerkki siitä, miten voit järjestää tarjottavat:

 • Lihavartaat: tarjoile kana, porsas tai naudanliha erillisessä osassa lautasella.
 • Vihannesvartaat: tarjoile erilaisia ​​vihanneksia, kuten paprikaa, tomaattia ja sipulia toisessa osassa lautasella.
 • Erityiset vartaat: jos tarjoat erikoisvartaita, kuten kananmaksaa tai sydäntä, sijoita ne erilliseen osaan lautasella.

Muista tarjota riisiä, misokeittoa ja tsukemonoa (japanilainen hapankaali) lisäkkeinä yakitorin rinnalla. Ne auttavat tasapainottamaan mausteisten, suolaisten ja grillattujen makujen yhdistelmää ja täyttävät vatsan miellyttävästi.

Eri tyyppiset yakitoreja

Yakitori on japanilainen ruoka, jossa grillataan erilaisia kananpaloja. Nämä palat pujotetaan usein bambusta valmistetuille vartaille ja grillataan hiiligrillissä. Tässä osiossa käsitellään erilaisia yakitori-tyyppejä.

Perinteinen yakitori on yksinkertaisesti grillattua kananlihaa. Yleisimpiä käytettyjä kanan osia ovat momo (koipi) ja negima (rintafilee). Muita suosittuja osia ovat esimerkiksi kintereet ja ihra.

Toinen erittäin suosittu yakitori tyyppi on tsukune, joka on kanan jauhelihasta tehtyjä pieniä pallukoita tai sylinterin muotoisia lihapullia. Tsukuneen lisätään usein muita ainesosia, kuten korianteria ja sipulia, tasapainottamaan kanan rasvaisuutta ja antamaan lisämakua.

Yakitoriin kuuluu myös erilaisia kanan sivutuotteita kuten nahka, sydän, maksa tai rusto. Eräs näistä on kawa eli kanan nahka, joka grillataan siten, että se saa rapean pinnan, mutta sen alla oleva rasva pysyy pehmeänä ja maukkaana.

Yakitorin tärkeä osa on sen kypsennystapa: lihat grillataan yleensä hiiligrillissä antaen niille ainutlaatuisen savuisen maun. Tämä erottaa sen muista grillausmenetelmistä ja tekee siitä erityisen herkullisen.

Yakitorille tyypilliset mausteet ovat suola, soijakastike ja mirin (riisiviini), joita käytetään marinadina tai kastikkeena. Näitä mausteita voidaan myös käyttää erilaisina sekoituksina antamaan erilaisia makuja.

Yakitori on siis monipuolinen ja maukas ruoka, joka tarjoaa monia erilaisia tapoja nauttia kananlihasta.

Negima

Yakitorin yksi suosituimmista versioista on Negima. Tämä herkullinen ruokalaji yhdistää kanaa ja sipulia. Valmistaaksesi tämän herkullisen annoksen, tarvitset seuraavat ainesosat:

 • Kanan rintafileitä
 • Vihreitä sipuleita
 • Yakitori-kastiketta
 • Ripaus suolaa

Aloita leikkaamalla kana paloiksi ja viipaloi vihreät sipulit. Aseta ne vartaalle vuorotellen, alkaen kanalla ja päätyen vihreään sipuliin. Toista prosessi, kunnes kaikki ainesosat on käytetty.

Kuumenna grilli korkealle lämmölle ja aseta vartaat siihen. Grillaa kunnes kana on kypsää ja saa kauniin kullanruskean värin. Käännä varrasta tasaisesti kypsyvyyden varmistamiseksi.

Sivele valmiita vartaita yakitori-kastikkeella ja ripottele päälle hieman suolaa. Tarjoile lämpimänä ja nauti tästä herkullisesta japanilaisesta ruokalajista!

Tsukune

Tsukune on yksi suosituimmista yakitori-tyylistä, joka on valmistettu jauhetusta kanasta tai muista lihoista sekoitettuna mausteiden ja muiden ainesosien kanssa. Tässä osiossa käsitellään tsukunea yksityiskohtaisemmin.

Ensimmäisenä, tsukune-valmistuksessa käytettävät lihan tyypit voivat vaihdella, mutta pääsääntöisesti käytetään kanaa, kuten jauhettua reisilihaa tai rintalihaa. Voit kuitenkin myös kokeilla muita lihoja, kuten porsasta tai naudanlihaa.

Tsukune taikinaan lisätään yleensä mausteita ja muita ainesosia kuten soijakastiketta, mirinin makua, sake riisiviiniä, lehtiselleriä ja valkosipulia. Nämä luovat syvän ja monipuolisen maun, joka sopii erinomaisesti yhteen hiilloksella grillatun lihan kanssa.

Grillausprosessi tsukunelle sisältää seuraavat vaiheet:

 1. Jaa taikina yhtä suuriin osiin ja tee niistä pitkulaisia tai pyöreitä muotoja.
 2. Pujota tsukune muotoillut lihat bambu- tai metallivarteen.
 3. Kuumenna grilli keskilämmölle ja varmista, että ritilät ovat puhtaat.
 4. Sivele lihojen pintaan hieman öljyä ja grillaa niitä kunnes ne saavat kauniin värin ja ovat läpikypsiä.
 5. Voitele tsukune-lihat vielä tare-kastikkeella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä tai yuzukosho-maustetta ennen tarjoilua.

Nauti tsukune-lihastasi riisin, salaatin tai paahdettujen vihannesten kanssa. Muista kokeilla erilaisia kastikkeita ja mausteita, jotta löydät oman suosikkisi.

Kawa

Yakitorin maailmassa kawa viittaa kanan ihon grillaukseen. Se on suosittu japanilainen välipala, jonka merkitys on kasvanut moninpain sitä mukaa, kun ihmiset ovat alkaneet arvostaa sen ainutlaatuista makua ja rakennetta.

Kun valmistat kawaa, poista kanan nahka huolellisesti ja suorista se, ennen kuin leikkaat sen noin senttimetrin levyisiksi suikaleiksi. Tämä auttaa saamaan tasaisemman paistumisen ja paljastamaan nahkan kaikki herkulliset salaisuudet. Grillaa kanan ihoa, kunnes se on rapea ja kullanruskea. Tällöin saat aikaan erinomaisen makuelämyksen, johon yhdistyvät mehukas liha ja ihanan rapea pinta.

Kun valmistat kawaa kotona, voit käyttää bambu- tai teräsvartisia varrastikkuja grillaukseen. Bambu on yleisempää, koska se on ekologisempaa ja antaa kevyen tuoksun ruokaan. Teräksiset vartaat ovat kuitenkin uudelleenkäyttöisiä ja kestävämpiä.

Yleisimmät kastikkeet, joita käytetään kawan maustamiseen, ovat teriyaki- ja tare-kastikkeet. Teriyaki on ohuempi kastike, joka sisältää soijakastiketta, sokeria, mirin-viiniä ja sakea. Tare on paksu, sirappimainen kastike, joka koostuu soijakastikkeesta, mirinista, sakesta ja sokerista. Muita mausteita, kuten inkivääriä, valkosipulia tai chilipaprikajauhetta, voidaan lisätä kummankin kastikkeen valmistamiseksi, jotta saat oman makusi mukaisen lopputuloksen.

Nauti kawaa muiden yakitorien kanssa tai sellaisenaan, yhdessä kylmän juoman kanssa. Älä unohda jakaa tätä herkullista välipalaa ystäviesi ja perheenjäsentesi kanssa, jotta hekin voivat nauttia tästä rakastetusta japanilaisesta herkusta.

Momo

Yakitorin suosituin osa on ehkä momo, joka tarkoittaa kanan reisilihaa. Momo on erityisen suosittu sen mehukkuuden ja mureuden vuoksi. Tässä osiossa käsitellään momon valmistamista ja erilaisia mausteita, joita voit käyttää makuelämysten luomiseen.

Momon valmistamiseen tarvitset:

 • Kanan reisilihaa, mieluiten luuttomina ja nahattomina.
 • Puutikkuja pujottamiseen (muista liottaa niitä vedessä ennen pujottamista)
 • Mausteita (kuten tare-kastike tai suola)

Aloita paloittelemalla kanan reisilihakset suuriksi paloiksi, jotka ovat helppoja pujottaa tikkuun. Voit valmistaa momoa joko vartaissa tai pannulla paistaen. Vartaiden tapauksessa kuumenna hiillosta tai kaasugrilliä, pujota lihapalat tikkuun ja asettele ne grilliin. Paista noin 3-4 minuuttia per puoli ja käännä varrasta säännöllisesti. Käytä pannulle paistamiseen öljyä ja kuumenna pannu keskilämmölle.

Mausteiden valinnassa on useita vaihtoehtoja. Suosituin maustevaihtoehto on tare-kastike, joka koostuu soijakastikkeesta, mirinistä, sakesta ja sokerista. Sekoita ainekset yhteen ja sivele kastiketta lihapaloihin paistamisen aikana. Suolan ystävät voivat käyttää suolaa mausteena. Ripottele suolaa lihan pinnalle ennen paistamista, ja lisää tarkkaan määrätty suolamäärä sopivan suolaisuuden saavuttamiseksi.

Nauti momo sellaisenaan tai kokeile lisätä esimerkiksi vihanneksia, kuten paprikaa, sipulia tai sieniä, parantaaksesi monipuolisuutta ja makuja. Voit myös tarjoilla momon lisukkeiden, kuten riisin ja salaattien kanssa. Hyödynnä luovuuttasi ja luo mieleenpainuvia yakitori-kokemuksia!

Yakitorin ravintoarvot

Yakitori on japanilainen grillattu liharuoka, jonka ravintoarvot vaihtelevat sen mukaan, millaisia aineksia siinä käytetään ja miten se valmistetaan. Keskitymme tässä tarkastelemaan yleisimpiä ravintoarvoja, kuten kaloreita, natriumia, hiilihydraatteja, proteiinia ja kolesterolia.

Yakitorissa käytetty proteiini ja kalorimäärä riippuvat pääosin siitä, millaista lihaa käytetään. Esimerkiksi broilerinliha sisältää noin 165 kaloria ja 18 grammaa proteiinia 85 gramman annosta kohden. Rasvaisempi liha, kuten possu voi sisältää jopa 250 kaloria ja 21 grammaa proteiinia samassa annoskoossa.

Natriumin määrä Yakitorissa vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon suolaa lisätään ruokaan. Proteiinipitoisen yakitorin hiilihydraatit ovat matalat, kun taas kasvispohjaiset vaihtoehdot saattavat sisältää enemmän hiilihydraatteja. Perusresepti, jossa on proteiinia ja vihanneksia, sisältää alle 20 grammaa hiilihydraatteja.

Kolesterolin osalta yakitori on vertailukohtana muihin grillattuihin lihoihin. Esimerkiksi broilerista valmistettu yakitori sisältää noin 60 milligrammaa kolesterolia 85 gramman annosta kohden, kun taas possusta valmistettu yakitori voi sisältää jopa 80 milligrammaa kolesterolia.

On hyvä huomioida, että yakitorin kalorimäärään vaikuttaa myös grillauksessa käytetty rasva. Vähäkalorinen ja terveellisempi vaihtoehto on grillata yakitori suoralla tulella ilman ylimääräistä rasvaa. Toisaalta, voit käyttää myös terveellisiä öljyjä, kuten oliivi- tai rypsiöljyä, jotka lisäävät tyydyttyneiden rasvojen määrää, mutta voivat myös parantaa sydämen terveyttä.

Yakitori ympäri maailmaa

Yakitori on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa, ja löydät sen monista ravintoloista, supermarketeista ja izakayoista. Japanilaiset izakayoit ovat suosittuja paikkoja nauttia tästä herkullisesta grillatusta kanasta. Yakitori on yksi anime- ja Netflix-ohjelmien usein mainostamista ruuista, mikä osaltaan levittää sen suosiota maailmanlaajuisesti.

Ympäri maailmaa sijaitsevissa ravintoloissa saatat löytää monia erilaisia yakitorityylisiä herkkuja, jotka vaihtelevat alkuperäisen japanilaisen reseptin mukaan. Maukkaat kastikkeet ja erilaiset marinadit tekevät jokaisesta annoksesta ainutlaatuisen ja mielenkiintoisen.

Supermarketeissa ja erikoisliikkeissä on tarjolla myös yakitorituotteita valmistettuna tai kotiin valmistettavaksi. Voit löytää grillattuja kananpaloja, jotka on valmiiksi maustettu yakitori-tyyliin, tai jopa itse valmistaa aterian kotona ostamalla maustepakkauksia ja kokeilemalla omia luomuksia.

Vaikka yakitori on perinteisesti japanilainen ruokalaji, sen suosio on houkutellut kokkeja ja ravintoloitsijoita kokeilemaan uusia makuja ja tekniikoita. Tuloksena on ainutlaatuinen ruokakulttuuri, joka juhlii herkullista grillattua kanaa, mausteita ja kastikkeita.

Usein kysytyt kysymykset

Voit valmistaa kanavartaita uunissa seuraavasti: Leikkaa kanafileet pieniksi paloiksi, ja pujota ne metalli- tai puisiin vartaisiin. Aseta varrastikkuja uuninkestävälle alustalle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kana on kypsää. Kääntele tikkuja silloin tällöin kypsymisen aikana ja valele niitä yakitori-kastikkeella.

Tare-kastike koostuu yleensä seuraavista aineksista: soijakastike, mirin (makea riisiviini), sake (riisiviini) ja sokeri. Jos haluat lisätä makua, voit lisätä myös valkosipulia tai inkivääriä.

Yakitori-kastikkeen valmistus on helppoa: Yhdistä 1 dl soijakastiketta, 1 dl miriniä, 1 dl sakea ja 2 rkl sokeria kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna sen porista miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia tai kunnes se on paksuuntunut hieman. Voit säätää makua maun mukaan lisäämällä tarvittaessa lisää sokeria tai soijakastiketta.

Japanilaisen ruokakulttuurin suosituimpia ruokia ovat esimerkiksi sushi, sashimi, tempura, ramen, udon, soba, katsudon, gyukatsu, okonomiyaki, takoyaki, karaage, misokeitto ja edamame. Jokaisella alueella ja kaupungilla on omat erikoisuutensa ja paikalliset vaihtelut.

Tonkatsu on japanilainen porsaanleike, joka on leivitetty ja friteerattu. Voit valmistaa tonkatsun seuraavasti: Ota porsaanleikkeet ja hiero niihin hieman suolaa ja pippuria. Kääntele leikkeitä ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. Friteeraa leikkeet 180-asteisessa öljyssä noin 4-5 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita ja kohonneita. Nauti tonkatsun rinnalla riisiä, misokeittoa ja tonkatsu-kastiketta.

Tataki on japanilainen ruokalaji, jossa pääraaka-aine (kala tai liha) paistetaan nopeasti korkealla lämmöllä ja sitten jäähdytetään. Valmista tataki esimerkiksi lohesta tai naudanpalasta seuraavasti: Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paista kala- tai lihapala nopeasti kuumalla pannulla, vain parin minuutin ajan kummaltakin puolelta. Päämääränä on muodostaa rapea kuori pintaan, mutta sisus pitää jäädä mieluiten raakaksi. Sen jälkeen leikkaa fileet ohuiksi siivuiksi ja tarjoile yakitori-kastikkeen, sekä salaatin kera.

Samankaltaiset artikkelit