Nigiri sushi – Yksityiskohtainen katsaus suosittuun sushin tyyliin

Nigiri on yksi suosituimmista sushi tyyleistä, joka on peräisin Japanista. Se on tunnettu yksinkertaisesta, mutta taidokkaasta ulkonäöstään ja ainutlaatuisista makuyhdistelmistään. Nigiri koostuu käsin muotoillusta riisipallosta, jonka päälle on asetettu ohut viipale raakaa- tai kypsennettyä kalaa tai muita ainesosia, kuten osteria, simpukoita tai jopa Japanilaista, tamago nimistä kananmunaa.

Sushin alkujuuret ulottuvat jopa 4000 vuoden taakse Kaakkois-Aasiaan, mutta nykyaikainen nigiri sushi sai alkunsa noin 1800-luvun alussa Japanissa, kun ravintoloitsija Hanaya Yohei käytti tuoretta kalaa ja mereneläviä luoden taideteoksen, joka levisi nopeasti ympäri maailmaa.

Nykyään nigiri on erottamaton osa sushin maailmaa. Olipa suosikkisi lohi, tonnikala tai jokin eksoottisempi ainesosa, nigirin taika on siinä, että se vie sinut matkalle Japanin makujen ja kulttuurin ytimeen jokaisella puraisulla. Opi kaikki sushista sivuiltamme!

Nigiri sushi on peräisin Japanista.
Nigiri sushi on peräisin Japanista.

Nigiri sushin perusteet

Nigiri sushi on suosittu japanilainen ruoka, joka koostuu käsin muotoillusta sushiriisistä ja sen päälle asetellusta raakakalasta tai muista merenelävistä. Tämäntyyppinen sushi on yleinen Japanissa ja se eroaa muista sushimuotoista siinä, että riisi ja kalat yhdistetään yhdeksi herkulliseksi annokseksi.

Nigiri sushi valmistetaan yleensä korkealaatuisesta, raa´asta kalasta, kuten lohesta tai tonnikalasta. Kuitenkin joskus voidaan käyttää myös muita raaka-aineita, kuten rapuja, katkarapuja, kampasimpukoita tai jopa paistettua kananmunaa. Riisi on olennainen osa nigiri sushin perustaa. Se valmistetaan jäähdyttämällä sushiriisi etikan, sokerin ja suolan sekoituksessa.

Nigiri sushin perinteinen tarjoilu sisältää usein erilaisia kala- ja merenelävälajeja, jotta voit maistaa laajan valikoiman makuja ja rakenteita. Tässä muutamia yleisimpiä tarjottavia nigiri sushissa:

  • Maguro (tonnikala)
  • Sake (lohi)
  • Ebi (katkarapu)
  • Ika (kalmari)
  • Unagi (ankerias)

Nigiri sushin syöminen on itsessään tietynlainen taide. Oikea tapa syödä nigiri on käyttää sormia puikkojen sijaan. Nigiri otetaan ja kastetaan kalaosa alaspäin kevyesti soijaan, ennen kuin syödään. Ole varovainen, ettet liota riisiä liikaa soijakastikkeeseen, jotta et riko nigirin rakennetta ja makua.

Ehkäpä tärkein ominaisuus hyvässä nigiri sushissa on sen valmistuksessa käytetyt tuoreet raaka-aineet ja niiden laatu. Japanissa voit löytää nigiri sushia lukuisista sushiin keskittyneistä baareista, ravintoloista ja marketeista. Monet ihmiset pitävät nigiriä Japanin sushien kruununjalokivenä.

Tärkeimmät ainesosat

Nigiri on suosittu japanilainen ruokalaji, joka koostuu pääasiassa riisistä ja raa´asta kalasta, samoin kuin Soba nuudelit, japanilaiset nuudelit tattarijauhoista. Seuraavaksi käymme läpi nigirin tärkeimmät ainesosat ja niiden merkityksen.

Etikalla maustettu riisi: Nigirin perusta on riisi, joka on maustettu etikalla, sokerilla ja suolalla. Riisin valmistus on keskeinen osa nigirin valmistamista ja sen on oltava hieman tarttuvaa, jotta se pysyy hyvin muodostuneena ja yhtenäisenä.

Kala ja äyriäiset: Nigirin pääraaka-aineena toimii tyypillisesti raaka kala tai äyriäiset. Suosittuja vaihtoehtoja ovat tonnikala (maguro), lohi (sake), kampela (tai) ja katkarapu (ebi). Myös muut lajikkeet, kuten keltapyrstö (hamachi), makrilli (saba) ja mustekala (tako), ovat yleisiä vaihtoehtoja.

Wasabi ja soijakastike: Nämä kaksi maustetta ovat olennainen osa nigiri sushin nauttimista. Wasabi on voimakas japanilainen piparjuuri, joka lisätään usein riisin ja kalan väliin. Soijakastiketta käytetään kastikkeena, johon kalan pinta kastetaan ennen syömistä.

Gari ja nori: Gari on ohuiksi siivuiksi leikattua ja etikkaliemessä marinoitua inkivääriä, jota tarjoillaan usein nigirin kanssa sen raikkaan maun vuoksi. Nori on merilevä, jota käytetään joskus nigirin käärimiseen, erityisesti silloin, kun käytetään ikuraa (lohen mäti) tai muita pienempiä äyriäisiä, kuten merisiilikaviaaria (uni).

Annoksen koristelu ja vihannekset: Joidenkin nigiri sushien valmistuksessa käytetään muita koristeita annoksen viimeistelyyn sekä vihanneksia, kuten kurkkua, retiisiä ja ohueksi leikattuja porkkanan viipaleita. Nämä antavat nigirille ylimääräistä tekstuuria sekä antavat annokselle vielä houkuttelevamman visuaalisen ilmeen.

Nigirin valmistaminen vaatii tekniikkaa ja taitoa, mutta ainesosat ovat suhteellisen yksinkertaisia. Tärkeintä nigirin nautiskelussa on laadukkaiden raaka-aineiden käyttö ja oikeiden makuyhdistelmien luominen.

Nigiri sushi valmistaminen

Nigiri sushi on yksi suosituimmista sushityyleistä ja se on kotoisin Japanista. Tässä osiossa opit valmistamaan nigiri sushia itse.

Aloita valmistamalla etikalla maustettua riisiä. Tarvitset japanilaista lyhytjyväistä riisiä, riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa. Pese riisi huolellisesti ja keitä se seuraamalla pakkauksen ohjeita. Kun riisi on kypsää, sekoita etikka, sokeri ja suola keskenään ja lisää seos riisiin. Sekoita varovasti riisi yhtenäiseksi ja anna jäähtyä.

Kun riisi on jäähtynyt, voit aloittaa nigiri sushin muotoilun. Tämä vaatii hieman harjoitusta, mutta seuraa näitä ohjeita ja pääset alkuun:

  1. Kastele kätesi hieman vetisessä riisiviinietikassa, jotta riisi ei tartu käsiisi.
  2. Ota noin ruokalusikallinen riisiä ja muotoile se kämmenelläsi ja sormillasi pieneksi, soikeaksi palloksi.
  3. Aseta raaka-aine, esimerkiksi kalaviipale kämmenellesi ja laita riisipallo sen päälle.
  4. Paina peukalolla ja etusormella kevyesti riisipalloa ja raaka-ainetta yhteen siten, että ne tarttuvat toisiinsa. Tavoittele symmetristä ja tasaisen paksua muotoa.

On tärkeää käyttää tuoreita ja laadukkaita ainesosia, jotta nigiri sushi maistuu herkulliselta. Sushikokki on ammattilainen, joka osaa valmistaa nigiri sushin täydellisesti. Voit kuitenkin kokeilla itse nigirin valmistusta ja parantaa taitojasi harjoittelun avulla.

Nauti nigiri sushista soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kera. Nyt tiedät kuinka valmistaa perinteistä, käsin paineltua sushia eli nigiri sushia. Kutsu ystäviäsi kokeilemaan kotitekoista sushi-illallista ja nauti uudesta taidostasi!

Erityyppiset nigiri sushit

Kun puhutaan nigiri sushista, on tärkeää erottaa eri tyyppiset nigiri sushit toisistaan. Tässä osiossa tutustumme erilaisiin raaka-aineisiin, joita voidaan käyttää nigiri sushin valmistuksessa.

Yleisimpiä nigiri sushissa käytettyjä kaloja ovat tonnikala (maguro), lohi (sake) ja keltapyrstö (hamachi). Sinievätonnikala on erityisen suosittu ja siitä valmistettu nigiri tunnetaan myös nimellä otoro. Muita suosittuja kalalajeja ovat esimerkiksi makrilli (saba) ja kuha (suzuki). Kalaisessa nigiri sushissa on yleensä raakaa kalaa, mutta joissakin tapauksissa kala voidaan myös paistaa tai grillata.

Äyriäiset ovat myös suosittu vaihtoehto nigiri sushissa. Esimerkiksi katkarapu (ebi), rapu (kani) ja mustekala (ika) ovat yleisiä valintoja. Myös eksoottisempia lajeja, kuten merikäärme (unagi) ja merisiili (uni), voidaan käyttää nigiri sushissa.

Nigiri sushista on moneksi eri vaihtoehdoksi.
Nigiri sushista on moneksi eri vaihtoehdoksi.

Kasvisten käyttö nigiri sushissa on harvinaisempaa, mutta eräs suosittu kasvisvaihtoehto on kurkku (kyuri). Myös avokado voidaan lisätä nigiri sushiin tuomaan lisää makua ja rakennetta. Lihan käyttö nigiri sushissa on myös harvinaisempaa, mutta se ei ole täysin poikkeuksellista. Esimerkiksi naudanlihaa (gyu) tai jopa hevosenlihaa (basashi) voidaan käyttää nigiri sushissa.

Lopuksi, kananmunan (tamago) käyttö nigiri sushissa on myös mahdollista. Tamago nigiri koostuu makeasta munakkaasta, joka on leikattu ohueksi ja asetettu riisin päälle.

Nyt kun tunnet eri tyyppiset nigiri sushit, voit nauttia sushista entistä enemmän ja kokeilla itsellesi sopivia uusia makuja.

Nigiri sushin tarjoilu

Nigiri sushista nauttiminen voi olla makuhermoja hivelevä elämys. Sushi tarjoiluun kuuluu useita erilaisia herkkuja, jotka täydentävät toisiaan. Seuraavassa käymme läpi yleisesti ravintolatasoisia nigiri sushi annoksissa käytettäviä raaka-aineita ja mausteita.

Nigiri sushi koostuu yleensä pienestä riisipallosta, jonka päälle asetetaan neta eli raaka kala. Riisipallo voi olla myös maustettua, esimerkiksi seesaminsiemenillä. Tunnettuja nigiri sushiin tarkoitettuja kalalajeja ovat esimerkiksi tonnikala (toro), lohi, kampela (halibut) ja turska (tako). Lisäksi sushin päällä voidaan tarjoilla muita mereneläviä, kuten simpukkaa, äyriäisiä tai merisiilin mätiä (uni). Nigiri sushiin voidaan käyttää myös kypsytettyä kalaa, kuten saba (makrilli) tai kani (taskurapu).

Gunkan-maki eli laivatyyppiset nigiri sushi annokset voidaan täyttää erilaisilla täytteillä, kuten ikura (lohen mäti), tobiko (räkätti mäti) tai shiso-levy (perilla lehti). Yleensä sushi annos tarjoillaan lautasella, jossa on sekä nigirin erilaisia makuyhdistelmiä, kuten raaka kalaa (sashimi).

Sushin kanssa tarjotaan yleensä erilaisia kastikkeita ja lisukkeita, kuten soijakastiketta, wasabia, inkivääriä tai päälle voi lisätä sormella hieman ponzu-kastiketta (makeahko sitruskastike), joka sopii erityisen hyvin halibut nigiriin. Sushien rinnalla voi olla myös erilaisia vihanneksia ja yrttejä, kuten kurkkua ja perilla lehtiä (shiso lehti).

Nigiri sushin syöminen on olennainen osa japanilaista ruokakulttuuria ja se on yleinen alkupala tai päätähti bento nimisellä lounaslautasella, samoin kuin Okonomiyaki, herkulliset japanilaiset pannukakut.”. Täydentäviä lisukkeita ovat kesäinen tsukemono (pickles) ja misokeitto. Lue lisää tee ja sake tarjoilujuomista.

Usein kysytyt kysymykset

Nigiri valmistetaan leikkaamalla ohuita kalafileen siivuja ja asettamalla ne riisipallon päälle. Joissakin tapauksissa, ennen kalan sijoittamista riisin päälle, voidaan lisätä kastike tai mauste, kuten wasabi väliin. On tärkeää painaa kala ja riisi varovasti yhteen valmistusvaiheessa, mutta kuitenkin tiiviisti yhteen, jotta nigiri pysyy koossa.

Nigiri on yleensä yksinkertaisempi sushi, jossa kala- tai äyriäislihasiivu asetetaan riisipallon päälle. Sen sijaan maki on tyypillisesti rullattu sushi, jossa riisi ja täyte asetetaan levitettyyn merileväarkkiin (nori), ennen kuin se rullataan tiiviisti bambumaton avulla. Maki on myös usein leikattu pienempiin paloihin.

Nigirin kaloripitoisuudet vaihtelevat riippuen käytetyistä ainesosista. Yleensä yksi nigiri sisältää noin 40-60 kaloria. Tämä johtuu riisistä, joka sisältää noin 30 kaloria ja kalasta tai äyriäisestä, jonka kalorit vaihtelevat.

Kyllä, nigirin maku voi vaihdella laajasti riippuen siitä, mitä kalaa tai äyriäistä käytetään. Yleisiä nigiri tyyppejä ovat tonnikala, lohi ja kampasimpukka. Jokainen niistä tarjoaa ainutlaatuisen maun sekä erilaisen rakenteen ja koostumuksen.

Muita sushityyppejä ovat uramaki (riisi on rullattu sushin ulkopuolelle), temaki (käsin tehty rulla), sashimi (raa’at kalafileet ilman riisiä) ja chirashizushi (kalat ja muut täytteet levitettynä riisin päälle). Jokaisella tyypillä on omat ainutlaatuiset tekstuuri- ja makuyhdistelmänsä.

Nigiri tarjoillaan usein joko yksittäin tai osana sushi lajiketta, joka sisältää erilaisia nigiri- ja maki vaihtoehtoja. Se voidaan asettaa lautaselle tai puulautaselle sekä se tarjoillaan yleensä wasabin, soijakastikkeen ja inkiväärin kanssa.

Samankaltaiset artikkelit