Uramaki Sushi – Sushi, joka valloitti maailman

Uramaki-sushi on erikoislaatuinen sushityyppi, jossa riisi on ulkopuolella ja nori-levä sisällä. Tämä tekee siitä houkuttelevan erityisenä herkkuna, ja se eroaa perinteisestä maki-sushista, missä nori-levä käärii riisiä.

Tämä taidokas sushi-muoto alkoi saavuttaa suosiota 1900-luvun lopulla ja on nyt yksi Japanin kuuluisimmista kulinaarisista perinteistä. Voit oppia lisää sushin historiasta ja itse valmistaa sushia kotonasi täältä. Uramaki-sushi tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja erilaisille makuyhdistelmille, jotta voit löytää oman suosikkisi ja nauttia ainutlaatuisista makuelämyksistä.

Seuraavalla matkallasi Japaniin varmista, että kokeilet laajaa valikoimaa uramaki-sushi-annoksia, joita löydät monista ravintoloista ja sushibaareista. Etusivu auttaa sinua löytämään parhaat kohteet, hotellit ja lennot, jotta voit nauttia täydellisestä matkasta ilman huolta.

Uramaki-sushi on erikoislaatuinen sushityyppi, jossa riisi on ulkopuolella ja nori-levä sisällä
Uramaki-sushi on erikoislaatuinen sushityyppi, jossa riisi on ulkopuolella ja nori-levä sisällä

Urumaki sushin historia

Urumaki-sushi on tullut tunnetuksi ympäri maailmaa sen ainutlaatuisen muodon ja makujen ansiosta. Se sai alkunsa Japanissa, aivan kuten moni muukin sushi-muoto, kuten temaki, chirashi ja oshi sushit. Japanin kulttuurin ja perinteen syventyessä, urumaki-sushi sai vahvemman jalansijan maan kulinaarisessa kentässä.

Tokiossa urumaki-sushi alkoi saada suosiota 1960-luvulla, kun japanilaiset kokit alkoivat kokeilla erilaisten täytteiden yhdistämistä riisin ja levän kanssa. Tällä tavoin luotiin monia uusia makuja ja tekstuureita, jotka olivat mieleisiä sekä paikallisille että vierailijoille. Tänä päivänä urumaki-sushi tunnetaan myös länsimaisten makuaineiden käyttämisestä, kuten avokado ja tuorejuusto.

Osakan artikkeli esittelee Osakan kaupungin, joka on merkittävä gastronominen keskus Japanissa. Monet paikalliset herkut, kuten takoyaki ja okonomiyaki, löytyvät täältä, ja on mahdollista, että myös urumaki-sushi on saanut vaikutteita tämän kaupungin kulinaarisesta perinnöstä.

Tänä päivänä urumaki-sushi on osa jokaisen itseään kunnioittavan sushi-ravintolan valikoimaa ympäri maailman. Kiitos Japanin ulkopuolelle levinneen suosion, erilaisia urumaki-sushi -versioita on kehitetty mukautumaan eri kulttuurien ruokatottumuksiin.

Erilaiset urumaki sushi -tyylit

Urumaki sushi on suosittu länsimaissa, ja siinä on monia mielenkiintoisia makuja ja tyylejä. Tässä osiossa käydään läpi muutamia eri Urumaki sushi -tyyppejä, jotka voisivat kiinnostaa sinua.

Yksi tunnettu Urumaki sushi on Kalifornian rulla. Siinä on avokadoa, kurkkua ja rapua tai kananmunaa, ja se kääritään merilevän sijaan riisillä. Sillä on pehmeä ja raikas maku, joka sopii erinomaisesti ensikertalaiselle. Maki sushi sivultamme löydät lisää tietoa Urumaki sushista ja eri vaihtoehdoista.

Toinen suosittu vaihtoehto on lohirulla. Se saa makunsa tuoreesta lohesta, joka tekee siitä erittäin herkullisen ja täyttävän. On olemassa monia lohirullan muunnelmia, joissa voi olla lisäksi avokadoa, kurkkua tai jopa kylmäsavulohta.

Kolmas Urumaki sushi -tyyppi, joka on hyvin yleinen, on lohikäärme rulla. Se sisältää usein täytteenä esimerkiksi tempuraa, avokadoa ja unagia eli grillattua ankeriasta. Tämä rulla on saanut nimensä sen näyttävän ulkonäön ansiosta, joka muistuttaa lohikäärmettä.

Lopuksi, upean värikäs vaihtoehto on sateenkaari rulla. Sen pintaan on aseteltu erilaisia kalalajeja, kuten tonnikalaa, lohta ja valkoista kalaa. Rullan sisällä on yleensä avokadoa ja rapua tai muita mereneläviä. Sateenkaari rulla on varsinaista silmänruokaa ja maku on yhtä monipuolinen kuin ulkomuotokin.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä erilaisista Urumaki sushi -tyypeistä. Jokaisella on oma ainutlaatuinen makuyhdistelmänsä, ja voit löytää lisää tietoa niiden valmistukseen maki sivultamme.

Kalifornian rulla

Kalifornian rulla on eräs suosituimmista urumaki-sushi-tyyleistä. Se keksittiin 1960-luvulla Yhdysvalloissa, ja siitä on tullut maailmanlaajuisesti tunnettu herkku. Tässä osiossa käsitellään, mitä Kalifornian rulla on ja miten sitä valmistetaan.

Kalifornian rulla erottuu muista sushi-rullista erityisesti täytteidensä takia. Tyypillisiä täytteitä ovat avokado, kurkku ja rapu tai kananmuna.

Nämä täytteet kääritään yleensä riisin ja nori-levän sisään. Toisin kuin perinteisissä urumaki-rullissa, Kalifornian rullassa riisi on usein ulkopuolella ja nori sisäpuolella. Näin saadaan aikaan erottuva ja houkutteleva ulkonäkö.

Valmistusvaiheet ovat seuraavat:

 1. Leikkaa täytteet ohuiksi suikaleiksi.
 2. Aseta bambumatto alustaksi ja levitä siihen nori-levy.
 3. Levitä riisiä ohuelti nori-levyn päälle.
 4. Laita täytteet riisin päälle.
 5. Kääri rulla tiukasti bambumatolla painaen.
 6. Leikkaa rulla kuuteen osaan.

Kalifornian rullan suosio on osittain sen helppouden ansiosta. Valmistamiseen ei tarvita erikoisia ainesosia, ja monia vaihtoehtoisia täytteitä voi käyttää. Joten, jos olet sushi-ystävä, kokeile itse valmistaa herkullinen Kalifornian rulla ja nauti sen ainutlaatuisesta mausta ja ulkonäöstä.

Lohi urumaki

Lohi Urumaki on suosittu sushi-tyyppi, joka on kotoisin Japanista. Se on erottuva siksi, että riisi on ulkopuolella ja nori-levä sisällä. Tässä osiossa käsitellään Lohi Urumaki -sushin valmistusta ja sen ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Kun ainesosat on valmisteltu, voit aloittaa Lohi Urumaki -rullien kokoamisen.

 1. Levitä norilevä bambumattoon, joka on peitetty kelmu vedottomalla pöytätasolla.
 2. Kostuta kätesi ja levitä ohut kerros riisiä matolle, mutta jätä yläreunaan noin 1 cm tyhjää tilaa.
 3. Aseta lohi, avokado ja kurkku riisin keskelle.
 4. Kääri Urumaki-rulla tiukasti bambumaton avulla ja paina varovasti muodostaen tasainen ja tiivis rulla.

Viimeistele Lohi Urumaki leikkaamalla se 6-8 palaksi terävällä veitsellä. Tarjoile sushi soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa. Nauti tästä herkullisesta ja täyteläisestä Lohi Urumaki -sushista japanilaisen ruoan ystävien keskuudessa.

Kesäsushi

Uramaki-sushin valmistaminen on loistava tapa nauttia kesästä ja raikkaista mauista. Tässä osiossa saat tietoa siitä, miten voit valmistaa herkullista kesäsushia.

Käytä kypsytettyä sushiriisiä, johon on lisätty riisiviinietikka, sokeri ja suola. Huolehdi, että riisi on huoneenlämmössä, jotta makumaailma on tasapainossa.

Muista, että kesäsushi voi olla yhtä aikaa helppoa ja nopeaa, mutta myös monipuolista ja ilmavaa. Uramaki-sushiin saat tuotua kesän maut käyttämällä erilaisia kastikkeita ja lisäkkeitä, kuten wasabia, soijakastiketta, tulista majoneesia tai unagia.

Tässä muutama esimerkki kuinka voit koostaa upeita kesäsushi-paloja:

 1. Lohi, kurkku ja mango yhdessä antavat raikkaan ja eksoottisen makuyhdistelmän.
 2. Katkaravun ja avokadon yhdistelmä viilentää mukavasti kesähelteillä.
 3. Kokeile tehdä uramaki-sushia myös vegaanisena – tällöin voit hyödyntää esimerkiksi teriyaki-tofua.

Valmista sushit sesongin raaka-aineista ja nauti niistä ystäviesi kanssa kesäisellä piknikillä tai puutarhajuhlissa. Muista, että tärkeintä on nauttia sushi elämyksestä ja kesän rentouttavasta tunnelmasta!

Lohikäärmerulla

Lohikäärmerulla on erittäin suosittu Urumaki-tyylinen sushi, joka sisältää erilaisia ainesosia, kuten lohta, avokadoa ja kurkkua. Tässä osiossa kerromme, kuinka valmistat herkullisen lohikäärmerullan kotona.

Aloita valmistamalla riisi. Käytä laadukasta sushiriisiä, joka on pesty ja keitetty oikein. Muista lisätä riisiin riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa, jotta saat täydellisen makuyhdistelmän.

Seuraavaksi valmistele kala ja muut täytteet. Leikkaa lohi ja avokado ohuiksi siivuiksi siten, että ne asettuvat hyvin rullien sisään. Kurkku voidaan leikata pitkiksi suikaleiksi, jotta ne antavat rullille rapeaa tekstuuria.

Tässä on vaiheittainen ohje lohikäärmerullan kokoamiseen:

 1. Aseta nori-levä bambumatolle, karhea puoli ylöspäin.
 2. Kostuta kätesi ja levitä riisiä nori-levälle, jättäen noin 2 cm tyhjää tilaa levän yläreunassa.
 3. Levitä pieni määrä wasabia riisin päälle.
 4. Aseta lohi, kurkku ja avokado vierekkäin riisikerroksen keskelle.
 5. Rullaa sushi tiiviisti bambumaton avulla aloittaen alhaalta ja työskentele yläosaan. Varmista, että painat rullaa tasaisesti koko prosessin ajan.
 6. Kostuta nori-levän tyhjä yläreuna vedellä ja tiivistä rulla.
 7. Levitä hieman majoneesia, unagikastiketta tai muuta haluamaasi kastiketta rullan päälle.

Viimeistele rulla leikkaamalla se kuuteen tai kahdeksaan osaan. Käytä terävää, kostutettua veistä saadaksesi siistit leikkaukset. Tarjoile Dragoni Rulla välittömästi soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa. Nyt olet valmis nauttimaan herkullisista Dragoni Rulloista omassa kodissasi.

Sateenkaarirulla

Sateenkaarirulla on erittäin suosittu uramaki-sushi, joka on tunnettu värikkäästä ulkonäöstä ja herkullisista ainesosista. Se on täydellinen vaihtoehto niille, jotka etsivät vaihtelua perinteisemmistä sushi-rullista. Tässä osiossa käydään läpi sateenkaarirullan valmistus ja sen erilaiset variaatiot.

 1. Levitä sushiriisiä tasaisesti nori-levän päälle, jätä yläreuna vapaaksi.
 2. Aseta täytteet riisin päälle vaakasuuntaisesti. Voit kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja kerroksia saadaksesi haluamasi maku- ja väriyhdistelmän.
 3. Kääri rulla tiiviisti bambumaton avulla.
 4. Siivuta lohi, tonnikala ja avokado ohuiksi viipaleiksi ja aseta ne rullan päälle, yhdistäen eri väriset viipaleet luodaksesi sateenkaaren.
 5. Paina viipaleet kevyesti rullan päälle, jotta ne pysyvät paikoillaan.
 6. Leikkaa rulla kuuteen osaan terävällä veitsellä ja tarjoile soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kera.

Sateenkaarirulla on monia variaatioita, ja sen täytteitä voi vaihdella mieltymystesi mukaan. Älä pelkää kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja makupareja luodaksesi oman sateenkaarirullan, joka vastaa omia mieltymyksiäsi. Lisämausteena voit käyttää myös erilaisia kastikkeita ja mausteita, kuten chilikastiketta, teriyaki-kastiketta tai jopa majoneesia.

Urumaki sushin valmistus

Urumaki-sushi on eräänlainen käänteinen sushi, jossa riisi on ulkopuolella ja nori-levä sisällä. Tässä osiossa opastamme sinut valmistamaan täydellisen urumaki-sushin.

Aloita valmistamalla sushiriisi. Pese riisi huolellisesti useita kertoja, kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisi ohjeiden mukaan ja anna sen jäähtyä. Sekoita sitten riisiin etikka, sokeri ja suola. Sushiriisin tulee olla tahmeaa, mutta ei liian märkää.

Levitä sushimatto keittiön pöydälle ja aseta nori-arkki mattopinnalle. Kastele kätesi ja ota sushiriisiä noin tennis pallon verran levitä riisi tasaisesti nori-arkin päälle niin, että se peittää koko levän. Ripottele päälle seesaminsiemeniä antamaan urumaki-sushille lisää makua ja tekstuuria.

Käännä sushimatto niin, että riisi on alaspäin. Aseta sitten täytteet, kuten kalaa, kurkkua ja avocadoa nori-arkin keskikohtaan pitkittäin. Ole harkitseva täytteiden määrän kanssa, jotta ne mahtuvat hyvin käärimiseen.

Nyt on aika kääriä urumaki-sushi. Aloita nostamalla sushimaton reunaa lähimpänä itseäsi ja kääri se tiiviisti nori-arkin ympärille. Tee samoin vastakkaisella reunalla. Muista, tarkoituksena on saada aikaan tiivis rulla, joka ei hajoa kun sitä leikataan.

Viimeistele urumaki-sushi leikkaamalla se noin kuuden sentin paloihin terävällä veitsellä. Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää erityistä sushi-veistä.

Nyt urumaki-sushisi on valmis nautittavaksi. Tarjoile se soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kera. Opitut taidot auttavat sinua nauttimaan herkullisesta urumaki-sushista kotonasi ja vievät sushin valmistuksen uudelle tasolle.

Tarvikkeet ja ainekset

Riisi: Urumaki-sushin valmistamiseksi tarvitset ensin erikoistuneen sushiriisin, joka on lyhyt- tai keskipitkäjyväinen ja sitkeän koostumuksen omaava riisi. Sushiriisiä keittäessä on syytä käyttää sushietikkaa, mikä antaa riisille sen tyypillisen maun.

Kalat ja merenelävät: Valitse laadukasta, tuoretta raaka-ainetta urumaki-sushiesi täytteeksi. Yleisimpiä täytteitä ovat lohi, tonnikala, jättikatkarapu, rapu ja hauki. Muista kuitenkin, että voit aina kokeilla myös muita kaloja ja mereneläviä.

Kasvikset ja hedelmät: Urumaki-sushissa käytetään usein kuorittuja ja viipaloituja avokadoja, kurkkuja, paprikoita ja retiisiä. Myös erilaisia hedelmiä, kuten mangoa tai greippiä, voidaan käyttää luomaan raikasta makua.

Nori-levät: Nori-levät ovat oleellinen osa urumaki-sushia, ja niitä käytetään käärimään riisitäytteinen rulla yhteen. Nori-levät ovat ohuita, kuivattuja merileväarkkeja, jotka löydät useimmiten aasialaisista ruokakaupoista.

Mausteet ja kastikkeet: Urumaki-sushin maustamiseen tarvitaan yleensä soijakastiketta, wasabia ja inkivääripikkelssiä. Ne tarjoillaan erikseen rullien kanssa, ja niitä voi lisätä oman maun mukaan. Myös erilaiset majoneesit ja kastikkeet ovat suosittuja täytteissä.

Työvälineet: Valmistelusivannaksi tarvitset leveä- ja teräväkärkisen veitsen sushirullien leikkaamiseen, bambumaton rullien valmistamiseksi sekä riisinlevittämiseen sopivan lastan. Lisäksi on hyvä pitää käden ulottuvilla kulho vettä riisin tahmeuden vähentämiseksi.

Sushiriisin valmistus

Aloita mittaamalla oikea määrä sushiriisiä. Yleensä noin 150 g riisiä per henkilö on hyvä määrä. Huuhtele riisi huolellisesti juoksevan veden alla, kunnes vesi on kirkasta.

Kuumenna riisi ja vesi korkealla lämmöllä ja anna kiehua noin 2 minuuttia. Sen jälkeen vähennä lämpöä matalaksi, laita kansi päälle ja anna hautua hiljalleen noin 10-15 minuuttia. Varmista, että riisi on kypsää ja imeyttänyt kaiken veden.

Tee sushin liottamisen aikana riisiviinietikan seos seuraavasti:

 • Mittaa 2 rkl riisiviinietikkaa, 1 rkl sokeria ja 0,5 tl suolaa pieneen astiaan.
 • Lämmitä seos mikrossa tai kattilassa, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet.
 • Jäähdytä seos.

Levitä kypsä riisi isoon kulhoon ja kaada etikkaseos riisin päälle. Käyttämällä puista lastaa tai lusikkaa, sekoita riisiä ja etikkaseosta. Pyri nostamaan riisiä ja kääntelemään sitä, jotta se jäähtyy tasaisesti eikä puristu. Peitä riisi kostealla liinalla sen jäähtyessä. Anna riisin asettua ja jäähtyä noin 15 minuuttia ennen kuin käytät sitä sushiin.

Urumaki sushin tekeminen askel askeleelta

Aloita valmistautuminen hankkimalla kaikki tarvittavat ainesosat ja välineet. Tarvitset sushiriisiä, riisiviinietikkaa, suolaa, sokeria, nori-levää, haluamiasi täytteitä (kuten lohta, tonnikalaa, kurkkua tai avokadoa) sekä soijakastiketta ja wasabia mausteeksi. Lisäksi tarvitset bambumaton rullaukseen.

Ensin valmista sushiriisi. Pese riisi huolellisesti kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisiä ohjeiden mukaisesti. Lisää valmiiseen riisiin riisiviinietikka, suola ja sokeri tasaisesti ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Levitä bambumatto levylle ja aseta nori-arkki päälle kiiltävä puoli alaspäin. Kostuta kätesi vedellä, ota riisiä ja painele sitä nori-arkin päälle ohueksi kerrokseksi. Jätä arkin yläreunaan noin 2 cm vapaata tilaa.

Aseta haluamasi täytteet nori-arkin alareunaan, lähelle riisikerroksen loppumista. Tässä vaiheessa voit käyttää mielikuvitustasi ja yhdistellä erilaisia täytteitä makusi mukaan.

Kun täytteet on aseteltu, kääri nori-arkki tiukasti bambumaton avulla rullaksi. Muista kostuttaa nori-arkin vapaa reuna ennen rullaamisen loppuun saattamista, jotta rulla pysyy yhdessä.

Leikkaa valmis urumaki-sushi terävällä veitsellä noin 2 cm paksuisiksi siivuiksi. Tarjoile siivut soijakastikkeen ja wasabin kanssa. Nauti herkullisesta urumaki-sushista!

Urumaki sushi mausteet ja lisukkeet

Tutustutaanpa Urumaki-sushin mausteisiin ja lisukkeisiin. Soijakastike on yksi yleisimmistä kastikkeista, jota tarjoillaan sushin kanssa. Sitä käytetään usein kastikkeena tai maustamiseen, ja se antaa sushille syvän umamin maun.

Wasabi on toinen tärkeä mauste, joka täydentää sushin makua. Se on japanilainen piparjuuri, joka tunnetaan voimakkaasta ja pistävästä maustaan. Wasabia käytetään usein pieninä määrinä yhdessä soijakastikkeen kanssa.

Sushi-inkivääri, tunnetaan myös nimellä gari, on ohuiksi viipaloitua ja etikkaliemessä säilöttyä inkivääriä. Se tarjoillaan usein sushin lisukkeena sen raikkaan maun vuoksi. Sushi-inkivääri auttaa myös puhdistamaan suun makuaistia eri sushilajien välillä.

Urumaki-sushi saatetaan usein tarjoilla myös majoneesin kanssa. Majoneesi voi tuoda kermaisen koostumuksensa ja tasapainottavan maun erityisesti kala- tai äyriäistäyteisiin uremaki-susheihin.

Nyt kun tiedät Urumaki-sushin tärkeimmät mausteet ja lisukkeet, voit kokeilla niitä itse ja löytää omat suosikkisi nautittavaksi tämän herkullisen japanilaisen ruokalajin parissa.

Erikoisuudet ja täytteiden vaihtoehdot

Uramaki-sushi tarjoaa monipuolisia täytteitä ja vaihtoehtoja sinulle. Voit valita kasvispainotteisen vaihtoehdon, kuten vegaanisen uramaki-sushin. Kasvisvaihtoehtoihin voi sisältyä erilaisia vihanneksia, kuten kurkkua, porkkanaa, avokadoa tai tuoretta kesäkurpitsaa (zucchini).

Yksi suosittu valinta on nigiri-sushi, joka on erilainen kuin uramaki-sushi, mutta voit valita mielenkiintoisia yhdistelmiä sekä täytteitä. Voit myös kokeilla erikoisrullia, joissa on monenlaisia täytteitä, kuten tuoretta kalaa, äyriäisiä, gelatiinia, hedelmiä tai jopa suklaata.

Käytä luovuuttasi ja valitse uusia täytteitä kokeiltavaksi. Uramaki-sushi avaa ovet monille yhdistelmille, ja voit aina löytää jotain uutta ja mielenkiintoista herkuteltavaksi.

Urumaki sushi rullan variaatiot

Urumaki-sushi on sisältä ulospäin käännetyt sushi-rullat, joissa riisi on levitetty nori-levän ulkopuolelle, ja täytteet asetetaan riisin päälle keskelle. Se on yksi neljästä päätyypistä maki-sushille, johon kuuluvat myös hosomaki, futomaki ja inside-out sushi.

Hosomaki on ohuempi sushi-rulla, joka sisältää yleensä vain yhden täytteen, kuten kurkun tai tonnikalan. Se on erinomainen valinta aloittelijoille, jotka haluavat kokeilla erilaisia sushi-rullia yksinkertaisten ja mietojen makujen avulla.

Toisaalta futomaki on suurempi ja paksumpi sushi-rulla, joka sisältää useita erilaisia täytteitä. Näiden rullien valmistaminen vaatii enemmän taitoa, mutta ne tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja makuprofiileja.

Inside-out sushi, kuten urumaki, on rulla, jossa riisi on ulkopuolella ja täytteet sisällä. Tämän tyyppisen sushin yleisin versio on Kalifornia-rulla, joka sisältää avokadoa, kurkkua ja rapua tai surimiä. Urumaki-rullan tekeminen voi olla hieman haastavaa, mutta se tarjoaa laajan valikoiman mielenkiintoisia makuja ja visuaalisia efektejä.

Kun valitset erilaisia urumaki sushi -rullia, on hyvä kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja testata makuja ja koostumuksia. Kokeile esimerkiksi erilaisia ​​kaloja, äyriäisiä ja kasviksia, tai lisää eksoottisempia ainesosia, kuten mangoa ja papaijaa. Tärkeintä on pitää avoin mieli ja nauttia herkullisista, terveellisistä annoksista, joita urumaki sushi voi tarjota.

Hosomaki ja futomaki

Hosomaki ja futomaki ovat molemmat suosittuja sushi-tyylejä, mutta niillä on eroja kooltaan ja täytteiltään. Keskity tässä osiossa näihin kahteen erilaiseen rullatyyppiin.

Hosomaki on ohuempi ja tiiviimpi rulla, joka koostuu ohuesta nori-levystä, riisistä ja yleensä yhdestä täytteestä, kuten kurkusta, tonnikalasta tai lohesta.

Futomaki on paksumpi ja laajempi rulla, joka sisältää useita täytteitä yhdistettynä. Futomaki voi sisältää esimerkiksi kalaa, äyriäisiä, kasviksia ja tamagoa (japanilaista munakasta).

Näiden kahden tyylin välillä on eroja myös syömisessä ja esillä panossa. Hosomaki on helpompi syödä, sillä se on pienempi ja tiiviimpi. Sitä voidaan tarjoilla useampia rullia kerrallaan, ja se on helppo syödä yhdellä suupalalla. Futomaki sen sijaan on suurempi, ja sen syöminen saattaa vaatia useamman suupalan. Se on kuitenkin myös näyttävämpi tarjottava.

Hosomaki ja futomaki ovat siis molemmat rullatyyppisiä sushilajikkeita, mutta eri tarkoituksiin sopivia. Hosomaki on simppeli ja kompakti vaihtoehto, kun taas futomaki on monipuolisempi ja näyttävämpi. Kokeile molempia löytääksesi oman suosikkisi!

Käänteinen sushi

Urumaki-sushi tunnetaan myös nimellä käänteinen sushi. Käännös tarkoittaa, että riisi on ulkopuolella, ja ainesosat ovat sisällä. Tässä osiossa kerromme sinulle lyhyesti, kuinka tämä suosittu sushi-tyyppi eroaa perinteisestä makisushista, ja annamme sinulle muutaman esimerkin suosituista urumakirullista.

Toisin kuin perinteinen maki-sushi, jossa nori on ulkopinnalla, urumaki-sushissa riisi on ulkonäkössä viljaisten kerroksen ympärillä, kun taas sisällä olevat ainesosat saavat ennennäettömän läsnäolon. Tähän tyyliin käytetään usein kaksi tai kolme erilaista ainesosaa, mikä tekee siitä visuaalisesti houkuttelevamman ja monimutkaisemman maultaan.

Esimerkiksi California-rulla on ehkä tunnetuin urumaki-sushi -tyyppi Länsimaissa. Se koostuu sushi-riisistä, avokadosta, kalifornialaisesta ravustaa, kananmunasta, merileväkääreestä ja seesaminsiemenistä.

Kun valmistat sushia, huomioi, että taitotekniikka voi vaatia hieman harjoittelua. Käytä bambumattoa rullan muotoiluun ja varmista, että riisi on oikean koostumuksen saavuttamiseksi riittävän kosteaa, mutta ei liian märkää. Älä lopuksi unohda leikata sushirullaasi terävällä veitsellä, jotta saat siistit, kauniisti muodotetut palat.

Sushin säilytys ja tarjoilu

Kun valmistat uramaki-sushia snackiksi tai illanistujaisiin, on tärkeää säilyttää ja tarjoilla sushi oikein. Kesäisin tämä korostuu entisestään, sillä lämpimät säät voivat vaikuttaa sushin laatua ja turvallisuutta.

Ennen tarjoilua, säilytä uramaki-sushi jääkaapissa, jotta raaka-aineet pysyvät tuoreina. Optimaalinen lämpötila säilyttää sushi on noin +1 ja +4 °C välillä.

Tarjoillessasi sushi-annoksia, muista valmistaa soijakastike, wasabi sekä inkivääri etukäteen ja aseta ne tarjolle kauniissa astioissa. Näin vieraasi voivat helposti kastaa sushinsa ja nauttia ateriastaan. Erityisesti kesäjuhlissa kannattaa tarjota myös raikkaita juomavaihtoehtoja, kuten vihreää teetä tai kylmää sakea.

Jos haluat tehdä uramaki-sushista vielä hauskemman ja erikoisemman, voit järjestää sushi-illan esimerkiksi Matka Tokioon-teemalla, joka voi olla mielenkiintoinen ja mieleenpainuva tapa esitellä tämän herkullisen aterian tarjoilua ja kulttuuria.

Muista, että sushin valmistus ja tarjoilu ei ole rakettitiedettä, vaan se vaatii vain hiukan tarkkuutta ja huolellisuutta. Noudattamalla näitä vinkkejä, voit luoda upean sushikokemuksen ystävillesi ja perheellesi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Urumaki ja hosomaki ovat molemmat sushirullia, mutta niiden rakenne on erilainen. Urumakissa (ulkopuolinen rulla) riisi on rullan ulkopuolella ja nori-levä sisäpuolella, kun taas hosomakissa (ohut rulla) riisi on sisäpuolella ja nori ulkopuolella. Tämä tekee urumakista hieman paksumman ja usein värikkäämmän vaihtoehdon.

Suosituimpia urumaki sushirullatyyppejä ovat ”California Roll”, ”Dragon Roll” ja ”Rainbow Roll”. Näitä löytyy useimmat sushiravintoloiden valikoimasta, ja ne ovat pääsääntöisesti kaikkien suosiossa.

Urumaki sushirullien valmistuksessa kääntäminen tapahtuu päinvastoin kuin perinteisessä sushissa eli riisi tulee ulkopuolelle ja nori-levä sisäpuolelle. Tämä vaatii jonkin verran taitoa ja vaivannäköä, mutta lopputuloksena on kaunis ja herkullinen sushiannos.

Urumaki sushirullan kalorimäärä riippuu täytteistä ja ainesosista. Keskimäärin yksi urumaki rulla sisältää noin 200-300 kaloria. Muista, että myös soijakastike, wasabi ja inkivääri lisäävät kaloreita, joten kannattaa ottaa nämä tekijät huomioon, kun arvioit kokonaiskalorimäärää.

Kyllä, sekä California Roll että Dragon Roll ovat urumaki sushin tyyppejä. California Rollissa täytteinä ovat avokado, rapu tai surimi sekä majoneesi, ja Dragon Rollissa yleensä löytyy täytteinä esimerkiksi avokado ja raakaa lohta tai katkarapua.

Kyllä, voit valmistaa urumaki sushia kotona. Tarvitset sushiriisiä, nori-leviä, soijakastiketta, täytteitä, bambumatolla ja sushiveitsellä. Sushin valmistus vaatii hieman harjoittelua, mutta onnistuu kyllä omatoimisesti, kun käyttää laadukkaita raaka-aineita ja seuraa ohjeita.

Samankaltaiset artikkelit