Inari Sushi – Japanilaisen ruokakulttuurin helmi

Inari sushi on yksi monista herkullisista sushi tyyleistä, jotka ovat peräisin Japanista. Tämä erityinen sushi tyyli eroaa muista, koska sen keskellä ei ole raakaa kalaa. Inari sushi tarkoittaa riisiä, jota ympäröi ohut uppopaistettu kerros tofua. Inari sushi on nimeään saanut Inari temppelin mukaan, joka sijaitsee Japanissa.

Sushin historia ulottuu useita vuosisatoja taaksepäin ja se on yksi Japanin kuuluisimmista kulinaarisista perinteistä. Ajan myötä sushi on saanut monia muunnelmia ja erilaisia täytteitä, sekä kääreitä. Inari sushi on suosittu vegaanisten ja kasvissyöjien keskuudessa, koska se ei sisällä kalaa tai mitään eläinkunnan tuotteita.

Inari sushin valmistus kotona on helppoa ja hauskaa, ja se on loistava tapa tutustua japanilaiseen ruokakulttuuriin. Voit oppia lisää sushin historiasta ja siitä, kuinka valmistaa sitä kotona tästä Sushi-artikkelista. Tutustu rohkeasti erilaisiin sushin tyyleihin ja opi, miten saat tuotua japanilaista makuelämystä omaan keittiöösi!

Inari sushi eroaa paljon muotonsa takia perinteisestä sushista.
Inari sushi eroaa paljon muotonsa takia perinteisestä sushista.

Inari sushin historia

Inari sushi on perinteinen japanilainen ruoka. Nimensä se saa Inari nimisestä jumalasta, joka on riisin ja hedelmällisyyden jumala, sekä kettujen suojelija. Kettuja pidetään Inari jumalan sanansaattajina ja ne liittyvät läheisesti Matka Kiotoon, joista monet Inari sushin historiaan liittyvät tarinat ja uskomukset kumpuavat.

Inari sushi aloitti matkansa japanilaisena ruokana Kioton alueella, jossa se sai alkunsa aikoinaan esiintyvien vaikeuksien mukana. Inari sushin valmistuksen myötä tämä herkullinen ruoka levisi lopulta koko Japaniin.

Nykyään Inari sushi tunnetaan värikkäistä ja maistuvista riisitäytteistä, jotka on kääritty paistettuun ja suolaiseen tofupussiin. Mikä erottaa Inari sushin muista sushityypeistä, on sen ainutlaatuinen yhdistelmä makuja ja tekstuuria, joka houkuttelee sekä paikallisia, että matkailijoita maistamaan tätä perinteistä japanilaista herkkua.

Monet japanilaiset pitävät Inari sushin valmistusta tärkeänä perinteenä, joka jatkuu edelleen eri alueilla Japanissa. Joidenkin uskomusten mukaan Inari sushi valmistetaan yhä riisipelloilla kasvatettujen kettujen kunniaksi.

Ainekset

Inari sushin valmistamiseen tarvitset seuraavat ainekset: sushi riisi, paistetut tofutaskut, riisiviinietikkaa, sokeria, soijakastiketta, tofua, seesaminsiemeniä, suolaa, miriniä, shisoa (japanilainen perilla) ja kombu (merilevä).

Aloita keittämällä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista sitten sushiriisiin sekoitettava etikka yhdistämällä riisiviinietikka, sokeri ja suola. Kaada etikkaseos valmiin riisin päälle ja sekoita varovasti. Jätä riisiseos jäähtymään.

Seuraavaksi valmista Abura-age eli paistetut tofutaskut. Voit joko ostaa valmiita tofutaskuja tai valmistaa ne itse paistamalla ohutta tofua kuumassa öljyssä. Huuhdo ne kuumalla vedellä paistamisen jälkeen, jotta ylimääräinen öljy poistuu.

Tee kastike sekoittamalla yhteen soijakastike, mirin, sokeri, kombu ja vettä. Kiehauta kastike ja lisää paistetut tofutaskut kastikkeeseen. Anna niiden hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kastike on imeytynyt tofutaskuihin.

Kun riisi ja tofutaskut ovat jäähtyneet, voit alkaa täyttää tofutaskuja. Avaa tofutasku varovasti sormilla ja täytä se sushiriisillä. Halutessasi voit lisätä täytteeksi hieman seesaminsiemeniä, shiso-lehtiä tai muita haluamiasi aineksia.

Inari sushi on nyt valmis nautittavaksi. Voit tarjoilla sen esimerkiksi soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kera.

Sushi riisi

Sushi riisi on olennainen osa inari sushia. Riisin valmistaminen oikein on tärkeää sen rakenteen ja maun takia. Tässä osiossa käymme läpi, kuinka valmistat täydellistä sushi riisiä.

Ensin, valitse japanilainen lyhytjyväinen riisi. Tämä riisilaatu antaa parhaan koostumuksen inari sushille. Pese riisi huolellisesti juoksevassa vedessä ennen keittämistä. Tällöin poistat ylimääräisen tärkkelyksen ja saavutat halutun kiinteän lopputuloksen.

Kun olet huuhdellut riisin, keitä se vedessä, jonka suhde riisiin on yksi yhteen. Laita kansi tiiviisti kattilaan ja keitä matalalla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Älä avaa kantta kesken keittämisen, jotta höyry ei pääse karkaamaan.

Kun riisi on kypsää, siirrä se puiseen tai muoviseen kulhoon. Tässä vaiheessa lisätään etikkaliemi – seos riisiviinietikasta, sokerista ja suolasta. Kaada liemi riisin päälle ja sekoita kevyesti puu- tai muovilusikalla, samalla höyryn haihtuessa. Viilentämisessä voi käyttää myös puhallinta tai tuuletinta.

Muista noudattaa seuraavia vinkkejä parhaan sushiriisin valmistamiseksi:

 • Käytä aina korkealaatuista japanilaista lyhytjyväriisiä.
 • Pese riisi huolellisesti ennen keittämistä.
 • Noudata oikeaa vesi-riisi-suhdetta.
 • Lisää etikkaliemi kypsän riisin päälle.
 • Anna riisin jäähtyä ennen inari sushin kokoamista.

Noudata näitä ohjeita, niin valmistat herkullisia inari susheja.

Inari age tofu taskut

Inari sushi on herkullinen ja helppo japanilainen ruokalaji, joka sopii loistavasti erilaisiin tilaisuuksiin. Tässä osiossa keskitymme erityisesti Inari Age Tofu taskuihin, joiden valmistaminen on yksinkertaista ja nopeaa.

Valmistamalla Inari Age Tofu taskuja, opit tekemään helpon ja herkullisen japanilaisen aterian. Ensimmäiseksi laita sushiriisi kylmään veteen likoamaan noin 30 minuutiksi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Kiehuvan riisin höyryssä, hauduta valmiit maustetut tofutaskut pehmeiksi ja mausta herkullisella sushietikalla. Kun riisi on valmis, kaada se isoon astiaan ja anna jäähtyä hetken.

Seuraavaksi ala täyttää tofutaskuja riisillä. Avaa varovasti taskun reuna, purista ylimääräinen etikka pois taskusta ja ota sushiriisiä. Täytä tofutasku riisillä, mutta älä täytä sitä liikaa, jotta tasku pysyy kiinni. Paina riisiä varovasti, jotta se asettuu taskun pohjalle ja muovautuu kauniisti.

Lopuksi, koristele valmiit Inari Age Tofu taskut halutessasi merileväsuikaleilla (nori) tai seesaminsiemenillä. Tarjoile heti tai säilytä jääkaapissa, josta voit nauttia yhden tai useamman herkullisen Inari sushi -aterian.

Inari sushin valmistus

Inari sushi on helppo valmistaa kotona ja se sopii erinomaisesti perinteiseksi sushiksi piknikeille ja japanilaisen keittiön ystäville. Tässä on yksinkertainen, mutta herkullinen resepti, joka saa sinut tuntemaan itsesi luottavaksi, tietäväiseksi ja hallituksi sushikokiksi.

Aloitetaan keittämällä riisi. Valitse korkealaatuista, lyhytaikaista sushiriisiä ja pese se huolellisesti. Keittämiseen voi käyttää riisikeitintä tai kattilaa, mutta varmista, että noudatat riisipakkauksen ohjeita riisin ja veden suhteesta.

Täytteenä käytetään inari-agaria, joka on japanilaista friteerattua tofu upotettuna makeaan soijakastikemarinadiin. Huomaa, että inari-agaria voi ostaa valmiina Aasian ruokakaupoista, tai vaihtoehtoisesti voit valmistaa sen itse.

Inari sushiriisin maustamiseen tarvitset seuraavat ainekset:

 • 4 kupillista kypsää sushiriisiä
 • 2/3 kupillista riisietikkaa
 • 1/4 kupillista sokeria
 • 1 tl suolaa

Riisin maustaminen:

 1. Sekoita riisietikka, sokeri ja suola keskenään pienessä kattilassa.
 2. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä kunnes sokeri ja suola liukenevat täysin. Älä keitä.
 3. Poista kattila lämmöltä ja anna jäähtyä.
 4. Kaada jäähtynyt etikkaliemi varovasti kypsän riisin päälle.
 5. Sekoita riisiä kevyesti ilmavasti puu- tai muovilastalla, jotta etikkaseos imeytyy tasaisesti riisiin.

Inari sushin kokoaminen:

 1. Avaa inari taskut varovasti ja täytä ne riisillä. Voit tehdä tämän kostutetuilla käsillä helpottamaan työskentelyä.
 2. Sulje inari taskut ja aseta ne tarjoilulautaselle.

Nyt sinulla on herkullista, itsetehtyä inari sushia nautittavaksi joko kotona tai piknikillä. Se on täydellistä sormiruokaa, joka viehättää sekä japanilaisen keittiön tuntijoita, että aloittelijoita.

Inari sushi muunnokset

Inari sushissa voit kokeilla erilaisia täytteitä ja makuja. Tässä osiossa kerromme, miten voit tehdä muunnoksia perinteiseen Inari sushi -reseptiin ja tarjota herkullisia vaihtoehtoja erityisruokavaliota noudattaville vieraille.

Kasvissushi: Käytä täytteenä erilaisia raikkaita ja maukkaita kasviksia, kuten avokadoa, kurkkua, paprikaa ja retiisiä. Voit myös kokeilla paistettuja sieniä tai marinoituja tofukuutioita lisätäksesi proteiinia annokseen.

Vegaaninen Inari sushi: Vegaanisessa Inari sushissa voit käyttää riisin ja tofun lisäksi esimerkiksi edamamepapuja, paahdettuja papuja tai quinoaa. Kokeile myös erilaisia vihanneksia, kuten punakaalia, porkkanaa ja parsaa. Tarkista, että käyttämäsi Inari taskut eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia, kuten kalalientä.

Erilaisten täytteiden lisäksi voit kokeilla myös mausteita ja kastikkeita:

 • Ripottele päälle seesaminsiemeniä lisätäksesi makua ja jännittävää tekstuuria.
 • Tarjoa soijakastiketta, wasabia tai inkiväärilastuja dippaamiseen.
 • Voit käyttää erilaisia tahnoja, kuten srirachaa, misotahnaa tai hummusta lisäkkeenä.
 • Jos haluat lisätä makeutta, voit kokeilla hoisinkastiketta, makeaa soijakastiketta tai omenaviinietikkaa.

Kun luot uusia Inari sushi -muunnoksia, muista, että parhaat kombinaatiot syntyvät usein kontrastien kautta. Yhdistä raikkaita vihanneksia makeiden marjojen tai hedelmien kanssa, tai lisää annokseen suolaista ja hapanta makua esimerkiksi umamista soijakastikkeesta ja raikkaasta inkivääristä. Muista, että hyvä Inari sushi koostuu tasapainoisista ja täyteläisistä makuista, joten kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä löytääksesi oman suosikkisi.

Täytevaihtoehdot ja lisäaineet

Inari sushin täyttövaihtoehdoissa on runsaasti vaihtelua, joten voit valita omat suosikkisi. Tässä muutamia herkullisia täytteitä, joita voit kokeilla:

 • Porkkana: Raasta porkkanaa hienoksi ja lisää se sellaisenaan tai kevyesti haudutettuna Inari-sushiin. Porkkanan makea ja raikas maku sopii hyvin yhteen Inari-sushin kanssa.
 • Shiitake sienet: Leikkaa shiitake sienet ohuiksi viipaleiksi ja paista ne pannulla soija- ja mirin kastikkeessa. Ruskistetut sienet antavat Inari sushille herkullisen umamisen maun ja miellyttävän tekstuuriyhdistelmän.
 • Shiitake sienet ja pavut: Sekoita paistettuja shiitake sieniä keitettyjen vihreiden papujen kanssa antaaksesi Inari sushille vielä enemmän aromeja ja tekstuuria. Vihreät pavut tuo Inari sushiin mukavaa kitkeryyttä.

Tässä taulukko eri täytevaihtoehdoista ja niiden maun vaikutuksista Inari sushiin:

TäyteMakuVaikutus
PorkkanaMakea, raikasLisää raikkautta, sopii hyvin yhteen
ShiitakeUmaminen, paahteinenAntaa täyteläisyyttä, miellyttävä tekstuurien kontrasti
Shiitake+pavutUmaminen, paahteinen, kitkeräLisää kompleksisuutta, monipuolinen tekstuurien yhdistelmä

Kokeile erilaisia yhdistelmiä ja löydä omat suosikkisi. Muista, että voit olla luova Inari sushin raaka-aineiden kanssa ja käyttää esimerkiksi muita kasviksia tai proteiineja. Näitä täytevaihtoehtoja käyttäen voit valmistaa herkullista Inari sushia, joka sopii sekä arkeen, että juhlaan.

Säilytys ja tarjoilu

Inari sushin säilytys ja tarjoilu on melko yksinkertaista. Ostaessasi valmista inari sushia kaupasta, seuraa pakkauksen säilytysohjeita. Usein säilytystä suositellaan jääkaapissa, mutta tarkista aina tuotekohtaiset ohjeet.

Bento laatikot: Inari sushi sopii erinomaisesti bento laatikoihin evääksi tai välipalaksi. Bento laatikot ovat käteviä mukana kuljetettavia aterioita, ja niissä usein on useita eri osioita, joihin voit sijoittaa erilaisia ruokia. Voit laittaa inari sushin esimerkiksi osioon, jossa on riisiä tai muita sushin kanssa sopivia komponentteja.

Japanilainen ruoanlaitto: Inari sushi on yksinkertainen valmistaa myös kotona. Se tarvitsee vain muutamia perusraaka-aineita, kuten sushiriisiä, inari taskuja (eli tofua) ja haluamiasi täytteitä. Kotona valmistettu inari sushi on myös erinomainen tapa harjoitella japanilaista ruoanlaittoa ja saada lisää taitoja tällä keittiöalueella.

Sushi-illallinen: Inari sushi on mukava lisä sushi-illalliselle. Tarjoile inari sushia muiden sushilajien, kuten nigirin ja makirullien rinnalla. Inari sushi sopii hyvin myös kasvissyöjien vaihtoehdoksi, koska se on usein täytetty kasviksilla, esimerkiksi kurkulla, porkkanalla tai avokadolla.

Muista aina tarjota inari sushi kylmänä, jotta se pysyy raikkaana ja maukkaana.

Ravitsemukselliset tiedot

Inari sushin ravitsemukselliset tiedot vaihtelevat sen mukaan, mitä täytteitä käytät ja kuinka paljon. Kalorimäärä inari sushissa on yleensä alhaisempi kuin muissa sushi-lajeissa, koska se ei sisällä kalaa tai muita eläinproteiineja. Esimerkiksi yhdessä inari sushin palassa voi olla noin 100-150 kaloria, riippuen täytteistä.

Inari sushi on loistava vaihtoehto, jos etsit gluteenitonta ruokaa. Sen valmistuksessa käytettävä riisi ja riisiviinietikka ovat luonnostaan gluteenittomia, ja myös ylimääräiset täytteet voidaan helposti mukauttaa gluteenittomaan ruokavalioon. Kuitenkin on tärkeää tarkastaa ainesosat ja valmistusmenetelmät varmistaaksesi, että ne täyttävät gluteenittomat vaatimukset.

Inari sushi voi olla osa terveellistä ruokavaliota sen kevyiden raaka-aineiden ansiosta. Riisi, tofutaskut ja vihannekset ovat täynnä kuituja, vitamiineja ja mineraaleja. Voit lisätä vieläkin enemmän ravinteita sushiin lisäämällä esimerkiksi avokadoa, salaattia tai papuja.

Inari sushi voi olla erinomainen tapa palauttaa lapsuudenmuistoja monille japanilaisille ja muille ruokakulttuurista kiinnostuneille. Ne voivat muistuttaa ruokalajeista, joita perheen vanhemmat tai isovanhemmat valmistivat erityistilaisuuksiin, tai ehkä olet tutustunut inari sushiin ystävän kanssa, jonka perhe teki niitä kotona.

Kansainvälinen vaikutus

Inari sushi on saavuttanut suosiota myös Japanin ulkopuolella, etenkin Kaliforniassa ja Koreassa. Kaliforniassa sushiravintolat ovat ottaneet inari sushin omakseen ja kehittäneet paikallisia versioita, kuten California Inari, joka sisältää avokadoa, kurkkua ja rapua. Tämä on erinomainen tapa tutustua Japanin kulinaariseen perintöön muiden länsimaisten makujen kautta.

Koreassa inari sushi on myös saavuttanut suosiota sen yhteneväisyyksien vuoksi korealaiseen keittiöön. Korealainen versio inari sushista tunnetaan nimellä Yubuchobap, sisältäen hieman maustettua riisiä ja usein lisättyjä porkkana- tai paprikasuikaleita. Korealaisessa keittiössä inari sushi on suosittu osana bentobox -aterioita ja juhlatarjoiluja.

Kansainvälisiä matkailijoita kannustetaan vierailemaan Osakan kaupungissa, joka tunnetaan erityisesti kulinaarisesta perinnöstään ja laajasta valikoimastaan erilaisia sushiravintoloita. Matka kannattaa suunnitella huolella ja hyödyntämällä matkasuunnitteluvinkkejä. Samoin kun matkustat Japaniin ja haluat aloittaa lentomatkasi Tokion kautta, kannattaa tarkistaa eri lentoyhtiöiden tarjoukset ja hinnat.

Inari sushin kansainvälinen vaikutus osoittaa, kuinka kulttuurien välinen vuorovaikutus synnyttää uusia makuja ja ruokailukokemuksia. Joten, seuraavan kerran kun sinulla on mahdollisuus nauttia inari sushista, muista arvostaa sen rikasta historiaa ja sitä, kuinka se on levinnyt ympäri maailmaa.

Inari sushi kaliforniassa

Inari sushi on suosittu japanilainen ruoka, joka koostuu riisitäytteisistä tofupusseista. Kaliforniassa inari sushista on tullut erittäin suosittu ja monipuolinen herkku. Tässä osiossa kerromme lisää inari sushin tyypeistä ja mistä löydät parhaat paikat nauttia niistä Kaliforniassa.

Inari sushin perusainesosat ovat yksinkertaiset: riisi, paistettu tofu (abura-age) sekä mieto sushietikka. Näiden lisäksi on olemassa monia variaatioita inari sushista. Kaliforniassa voit törmätä esimerkiksi seuraaviin:

 • Kasvis-inari sushi: Tässä versiossa riisin joukossa on erilaisia kasviksia ja yrttejä, kuten porkkanaa, kesäkurpitsaa ja shiso-lehteä.
 • Meri-inari sushi: Riisiseoksen joukossa on merenantimia, kuten kalaa, katkarapua tai merilevää.
 • Fusion-inari sushi: Tässä versiossa yhdistyvät eri maiden makuja, kuten meksikolainen chipotle-kastike, italialainen pesto tai korealainen kimchi.

Kun haluat kokeilla inari sushia Kaliforniassa, suosittelemme seuraavia paikkoja:

 1. Little Tokyo, Los Angeles: Täältä löydät runsaasti japanilaisia ravintoloita, joissa tarjotaan herkullisia inari sushin versioita.
 2. Japantown, San Francisco: Täällä useat ravintolat ja kaupat tarjoavat erilaisia inari sushin makuja, joita voit nauttia paikan päällä tai ottaa mukaan.
 3. Costa Mesa, Orange County: Tämän kaupungin japanilaisissa ravintoloissa voit maistella erityisesti erilaisia fusion-inari sushin version.

Inari sushi on monipuolinen herkku, joka sopii hyvin länsirannikon ruokakulttuuriin. Kokeile erilaisia versioita ja löydä oma suosikkisi inari sushin maailmasta.

Inari sushi Koreassa

Inari Sushi on suosittu japanilainen ruokalaji, joka on saavuttanut suosiota myös Koreassa. Tässä osiossa kerromme sinulle, miten Inari Sushi on Koreassa erilaista ja mitä voit odottaa, kun maistat tätä herkullista sushi-varianttia.

Inari Sushin perusidea on yksinkertainen: riisiä, joka on maustettu erilaisilla sakeilla, viinietikalla ja hieman sokerilla. Koreassa on kuitenkin tehty muutamia paikallisia lisäyksiä ja muutoksia, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen korealaiseen makuun sopivan.

Korealaisessa Inari Sushissa käytettävät ainesosat ovat hieman erilaisia kuin sen japanilaisessa vastineessaan. Yleisiä korealaisia lisäyksiä ovat:

 • Kimchi: Mausteinen, fermentoitu kaali, joka on erittäin suosittu Koreassa.
 • Gochujang: Mausteinen chilipohjainen kastike.
 • Bulgogi: Marinoitu naudanliha.

Nämä ainesosat antavat korealaiselle Inari Sushille enemmän syvyyttä ja mausteisuutta. Inari Sushi tarjoillaan usein pienissä, yksittäisissä paloissa, joten voit helposti ottaa yhden tai useamman palan nauttiaksesi sen makuelämyksestä. Korealainen Inari Sushi on myös saatavilla erilaisilla täytteillä, kuten porkkanoilla, kurkulla, avokadolla ja lohella, joten voit helposti löytää mieleisesi yhdistelmän.

Kun vierailet Koreassa, kannattaa kokeilla paikallista Inari Sushia ja nauttia sen monipuolisista mauista ja ainesosista. Etsi lähin sushi-ravintola tai kokeile tehdä sitä itse käyttämällä korealaisia ainesosia ainutlaatuisen makukokemuksen luomiseksi.

Usein kysytyt kysymykset

Inari sushi valmistetaan ensin keittämällä riisiä ja maustamalla se etikkaseoksella. Tämän jälkeen valmistetaan tofu taskut, jotka friteerataan ja täytetään maustetulla riisillä. Lopuksi inari sushi voidaan koristella seesaminsiemenillä tai muilla halutuilla lisukkeilla.

Yksi Inari sushi-annos sisältää noin 80–120 kaloria. Kalorimäärä vaihtelee sen mukaan, miten inari taskuton valmistettu, ja mitä muita aineksia sushiin on lisätty.

Inari sushi säilyy jääkaapissa noin 48 tuntia. Säilyttämiseen kannattaa käyttää ilmatiiviitä astioita, jotta sushi säilyttää makunsa ja rakenteensa.

Inari sushi on alun perin kotoisin Japanista. Sen nimi viittaa Shintolaisuudessa palvottavaan Inari nimiseen jumalaan, jonka kerrotaan pitäneen erityisesti riisistä. Inari sushin alkuperää ei tiedetä tarkasti, mutta se on ollut suosittu ruokalaji Japanissa jo vuosisatojen ajan.

Tyypillisiä aineksia Inari sushissa ovat maustettu riisi ja inari taskut, eli friteerattu tofu. Joskus sushin joukkoon voidaan lisätä muita aineksia, kuten vihanneksia tai seesaminsiemeniä.

Kyllä, Inari sushi on yleensä vegaaninen, sillä sen pääraaka-aineet ovat riisi, tofu ja vihannekset. Kuitenkin on hyvä varmistaa ravintolassa tai kaupassa, ettei sushissa käytetä esimerkiksi kalapohjaista kastiketta tai muita eläinperäisiä ainesosia.

Samankaltaiset artikkelit