Donburi – Japanilaisen riisiannos, yksinkertainen nautinto

Donburi on japanilainen ruokalaji, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa sen yksinkertaisuuden ja herkullisten makujen ansiosta. Se koostuu keitetyistä riisistä, joka tarjoillaan suuressa kulhossa ja sen päälle lisätään monenlaisia ​​proteiinipitoisia ainesosia, kuten lihaa, kalaa, kananmunia tai tofua. Näiden ainesosien lisäksi saatetaan annoksessa käyttää vihanneksia ja erilaisia ​​kastikkeita mausteiden ja makuasteiden mukaan.

Donburin historia ulottuu aina Edo-kauden Japaniin (1603–1867), josta se sai alkunsa helppona ja nopeana ruokana raskaassa työssä oleville ihmisille. Siitä lähtien donburi on kehittynyt moniksi erilaisiki versioiksi, eri alueiden omista perinteistä ja raaka-aineista riippuen. Joitakin tunnettuja tyyppejä ovat oyakodon (kananmunan donburi), unadon (ankeriaan donburi), gyudon (naudanlihan donburi) ja katsudon (sianlihan donburi).

Nykyään donburi on erinomainen vaihtoehto niin ravintoloissa kuin kotioloissakin. Se on erinomainen tapa nauttia japanilaisesta keittiöstä helposti ja nopeasti. Lisäksi se on myös hyvin monipuolinen ruokalaji, jota voi soveltaa erilaisiin makumaailmoihin ja ruokavalioihin.

Donburissa käytettävät ainesosat

Donburissa on muutamia elementtejä, joista se yleisemmin koostuu. Makumaailmaa voidaan muokata itselle sopivaksi ja on paljon erilaisia täytteitä, joita annoksessa voidaan käyttää. Tutustutaan nyt Donburi annoksen ainesosiin.

Riisi

Donburin tärkein ainesosa on riisi. Yleensä donburissa käytetään japanilaista lyhytjyväistä riisiä, joka tunnetaan myös sushi riisinä. Riisi keitetään ja maustetaan usein dashi-liemellä, joka antaa sille runsaan maun.

Donburi

Donburi tarkoittaa sekä kulhoa että kulhossa tarjoiltavaa ruokalajia. Donburin perusidea on yksinkertainen: höyrytettyä riisiä ja muita raaka-aineita riisin päällä, kuten lihaa, kalaa tai kasviksia tarjoillaan suuressa kulhossa. Tyypillisiä päällisiä ovat esimerkiksi kana, nauta, kala ja ankerias.

Soijakastike

Soijakastike on tärkeä mauste donburille. Se sekoitetaan usein dashi liemeen ja muihin ainesosiin. Tämä kastike antaa ruoalle suolaisen ja hieman makean maun.

Kana

Kana on suosittu lihavalinta donburissa. Kana voidaan marinoida soija-kastikkeessa ja paistaa, ennen kuin se lisätään riisikulhoon. Tunnettu kanapohjainen donburi on nimeltään oyakodon, jossa kana ja kananmuna haudutetaan yhdessä soijakastikkeeseen sekoitetussa dashi-liemessä.

Kala

Usein donburiin lisätään kalaa, kuten ankeriasta tai lohta mutta myös takoyakissa käytettävä mustekala on oiva lisä.. Ne voivat olla paistettua, grillattua tai raakaa sashimi-tyyppistä kalaa. Tunnettu kalapohjainen donburi on nimeltään unadon, jossa grillattua ankeriasta tarjoillaan riisin päällä.

Riippuen donburin tyypistä, peruskomponentit voivat vaihdella, mutta yhteiset ainekset ovat usein riisi, liha (kuten kana tai nauta), kala (esimerkiksi ankerias tai lohi) ja dashi-pohjainen kastike. Tämä yhdistelmä luo rikkaan, maukkaan ja monipuolisen aterian, joka sopii hyvin nautittavaksi rentona iltana.

Vihannekset ja kasvikset

Vihannekset ovat tärkeä osa jokaisessa donburi-ruoassa. Ne voidaan keittää, paistaa tai höyryttää. Joitakin suosittuja vihanneksia, joita voit sisällyttää donburi-annokseesi ovat

 • Sipulit: Joko raakana tai kevyesti paistettuna. Voit käyttää punaista, keltaista tai valkoista sipulia.
 • Paprikat: Voit halutessasi lisätä paprikaa eri väreissä annokseesi antaaksesi sille väriä ja makua.

Yleiset Reseptit

Donburi on suosittu japanilainen ruoka, joka koostuu erilaisista aineksista, kuten riisistä, vihanneksista, kanasta ja kalasta. Tässä osiossa käsitellään joitain yleisiä donburi-reseptejä.

Oyakodon

Oyakodon annoksessa on riisiä, kananmunaa ja kanaa sisältävä herkullinen donburi-tyyppi. Oyakodonin valmistus:

 1. Pilko sipulit ja kana.
 2. Laita ne pannulle dashi-liemen, soijakastikkeen ja mirinin kanssa.
 3. Kun kana on melkein kypsää, lisää kananmunat sekoitettuna.
 4. Anna kastikkeen kiehua, kunnes se on sakeaa.
 5. Laita seos keitetyn riisin päälle ja nauti.

Katsudon

Katsudon on toinen suosittu donburi, joka sisältää paistettua porsaankyljystä riisin päällä. Katsudonin valmistus:

 1. Valmista paistettu porsaankyljys tonkatsu-kastikkeella.
 2. Leikkaa kyljys siivuiksi ja pane se riisin päälle.
 3. Lisää päälle kastike, joka on sekoitus dashi-lientä, soijakastiketta ja miriniä.
 4. Koristele annos sipulilla ja tarjoile.

Gyudon

Gyudon, joka tarkoittaa ”naudanlihakulhoa”, sisältää ohuita naudanlihaviipaleita riisin päällä maidossa keitetyn sipulin kanssa. Gyudonin valmistus:

 1. Ruskista naudanliha ja sipuli pannulla.
 2. Lisää sekaan dashi-liemi, sake, soijakastike ja sokeri.
 3. Keitä seos, kunnes kastike sakenee.
 4. Laita seos keitetyn riisin päälle.
 5. Lisää halutessasi pilkottuja vihanneksia tai inkivääriä.

Unadon

Unadon on annos grillattua ankeriasta riisin päällä. Unadonin valmistus:

 1. Grillaa ankerias kullanruskeaksi.
 2. Leikkaa ankerias pituussuunnassa ja laita se riisin päälle.
 3. Lisää teriyaki-kastiketta annoksen päälle.
 4. Tarjoile heti.

Tendon

Lopuksi esittelemme Tendonin, joka on tempura-kastikkeella ja riisillä varustettu donburi. Tendonin valmistaminen:

 1. Paista riisi ja levitä se tasaisesti kulhoon.
 2. Paista vihannekset ja kalat tempura-tyyliin.
 3. Aseta tempurapaistokset riisin päälle.
 4. Kaada paistoksille tempura-tyylinen kastike.
 5. Nauti lämpimänä.

Kuten huomaat, donburi on monipuolinen ja maukas ateria, joka tarjoaa useita erilaisia vaihtoehtoja makuun. Lisäksi reseptit ovat yksinkertaisia ja nopeasti tehtäviä. Kokeile siis omaa donburiasi ja löydä itsellesi sopiva makuyhdistelmä.

Donburi salaatti

Donburin salaatti on yksinkertainen, mutta herkullinen annos. Se koostuu usein seuraavista aineksista:

 • Riisi: Perinteisesti donburi-salaattiin käytetään keitettyä tai höyrytettyä japanilaista riisiä, joka on hieman tahmeaa.
 • Dashi: Tämä on japanilainen liemi, jota käytetään usein salaattipohjana. Se voi olla hieman suolainen ja saada makunsa kaloista, levästä tai sienistä.
 • Kasvikset: Voit lisätä haluamiasi kasviksia donburi-salaattiin. Yleisiä valintoja ovat sipulit ja paprikat.

Donburi ravintolat

Donburi on suosittu japanilainen ateria, joka koostuu riisistä kulhossa, jonka päällä on erilaisia lihoja, kaloja, vihanneksia tai kananmunia maustettuna erilaisilla kastikkeilla. Se on helppo ja nopea valmistaa, sekä se on yleinen näky niin kotitalouksissa kuin ravintoloissa ympäri maailmaa. Tässä osiossa esittelemme lyhyesti Donburi-ravintoloiden konseptia ja keskitymme kahteen alaosioon: Ketjuravintolat ja yksityiset ravintola.

Ketjuravintola

Ketjuravintola viittaa usein donburi-ruokien tunnettuihin pikaruokaketjuihin, kuten Yoshinoya, Sukiya ja Matsuya, jotka tarjoavat erilaisia donburia kohtuuhintaisina. Annoksia löytyy lihalla, kalalla tai kasvisvaihtoehdoilla. Nämä paikat ovat tunnettuja nopeasta palvelusta ja rennosta ilmapiiristä, mikä tekee niistä täydellisen valinnan nopealle ja edulliselle aterialle.

Yksityiset ravintola

Toisaalta perinteiset Donburi-ravintolat tarjoavat usein laajemman valikoiman donburi-annoksia sekä muita japanilaisia ruokia, kuten nuudelikeittoja, tempuraa, sushia ja sashimia. Näissä ravintoloissa voi olla enemmän painotusta laatuun ja kokemukseen, sekä ne voivat tarjota erilaisia hintaluokkia asiakkaille. Yksi mainitsemisen arvoinen ravintola on Kendon-Ya joka on Fushimi Inari temppelin lähellä oleva ravintola. Joitakin esimerkkejä gourmet-donburi-annoksista voi olla:

 • Unadon: Grillattu ankerias glaseerattuna teriyaki-kastikkeella.
 • Chirashidon: Erilaiset raakakalaviipaleet ja vihannekset koristeltuna riisin ympärille.
 • Kaisedon: Valikoima mereneläviä, kuten lohta, tonnikalaa ja kaviaaria.

Donburi annoksen lisäkkeet

Donburissa käytetään usein erilaisia silppoja, jotka tuovat lisävivahteita ruoan makuun. Monet donburi-reseptit sisältävät myös sieniä. Ne ovat loistava lisäke, ja niitä on saatavilla monia erilaisia lajikkeita. Tässä muutamia yleisimpiä:

 • Kurkku-pikkelssi: Erityisen suosittu munakasdonburin kanssa, jossa pikkelöity kurkku lisää raikkautta ja happamuutta.
 • Kaalit: Usein ohuiksi suikaleiksi leikattu kaali lisää rapeuttansa ja keveyttään erilaisten donburi-annosten päälle.
 • Vihreät herneet: Erinomainen lisuke, kun kaipaat hieman väriä ja makeutta ruokaasi. Ne sopivat hyvin sekä kanan, että kasvisten kanssa tarjottavaksi.
 • Shiitake: Tämä sieni on yleinen ainesosa japanilaisessa ruoanvalmistuksessa. Se on maultaan maanläheinen ja umaminen.
 • Enoki: Nämä ovat toinen suosittu sienilaji Japanissa. Niillä on mieto maku ja ne sopivat hyvin keitettyjen vihannesten kanssa.

Donburi annoksen koristelu

Donburin ulkonäkö on yhtä tärkeää kuin sen maku. Tarkastellaanpa joitakin yleisiä koristeita, jotka tekevät annoksesta houkuttelevamman:

 • Kananmuna: Yleensä donburiin lisätään pehmeäksi keitetty kananmuna, joka rikotaan kuuman riisin päälle. Kananmuna toimii sekä koristeena, että lisää kermaista koostumusta annokseen.
 • Vihreät koristeet: Muutama tuore vihreä yrtti, kuten tilli, persilja tai korianteri antavat tarvittavan kontrastin, sekä värin ja maun annokselle.

Muistathan, että nämä ovat vain ehdotuksia ja voit aina kokeilla uusia lisukkeita ja koristeita omien makujesi mukaisesti. Donburi on monipuolinen ruokalaji, johon voit lisätä lähes mitä tahansa!

Usein kysytyt kysymykset

Gyudon on ehkä suosituin donburi tyyppi. Se on riisikulho, jonka päällä on ohuiksi viipaleiksi leikattua naudanlihaa ja sipulia, haudutettuna soijakastikkeessa, mirinissä ja sakeissa.

Donburi voi sisältää erilaisia raaka-aineita, kuten kalaa, lihaa, tofua tai vihanneksia. Ne on usein höystetty soijakastikkeella, mirinillä, sakella tai dashilla eli liemellä. Annos tarjoillaan riisikulhossa.

Donburi on japanilainen ruokalaji. Se koostuu riisikulhosta, jonka päällä on erilaisia täytteitä, kuten lihaa, kalaa tai vihanneksia. Poke kulho on havaijilainen ruokalaji, jossa raaka, marinoidut kalat tarjoillaan riisin, vihannesten ja erilaisten kastikkeiden kanssa. Molemmat ovat riisipohjaisia kulhoja, mutta niillä on erilaiset täytteet ja mausteet.

Voit käyttää paistettua, marinoidua tai maustettua tofua annoksessa, joka sopii hyvin donburin täytteeksi. Voit myös kokeilla erilaisia kastikkeita, kuten teriyaki, miso tai ponzu, antamaan tofuun lisää makua.

Donburin tekeminen kotona on melko yksinkertaista. Tarvitset vain keitettyä riisiä, valinnaiset täytteet, kuten lihaa, kalaa, vihanneksia tai tofua ja mausteet, kuten soijakastiketta, miriniä, sakea ja dashia. Voit sekoittaa ja sovittaa erilaisia täytteitä ja mausteita oman makusi mukaan.

Kyllä, gyudon on eräänlainen donburi-ruokalaji. Se koostuu kulhossa olevasta riisistä, sekä ohuiksi leikatusta naudanlihasta ja sipulista, jotka on haudutettu soijakastikkeessa, mirinissä ja sakeissa. Gyudon on yksi suosituimmista donburi tyypeistä.

Samankaltaiset artikkelit