Tokion metro – Matkustajan opas metroon

Tokion metro on laaja metrojärjestelmä. Metrolla tai junalla matkustamista pidetään helpoimpana vaihtoehtona Tokiossa sekä yleisesti Japanissa kulkemiselle eri alueille. Tokion metrojärjestelmä jakaantuu kahteen pääjärjestelmään.

Tokion metro tarjoaa matkustajilleen yhdeksän erilaista metrolinjaa ja matkustusmahdollisuuksia on noin 179 eri asemein välillä. Tokion metron linjoilla matkustaa keskimäärin 7.6 miljoonaa asiakasta päivittäin.

Tokion metro on hyvin tarkka aikataulustaan.
Tokion metro on hyvin tarkka aikataulustaan.

Tokion pää metro-operaattorilla on neljä erilaista metrolinjaa. Nämä ovat nimeltään Asakusa line, Mita line, Shinjuku line ja Oedo line. Keskiarviolta näillä linjoilla kulkee yli 2.8 miljoonaa ihmistä päivittäin. Nämä linjat menevät kätevästi kaupungin ympäri ja lisäksi linjoilta on helppo matkustaa Naritan -ja Hanedan lentokentille.

Kaikista kätevin linja Tokiossa on Tokyo Loop Line. Tämä linja, toiselta nimeltään on Yamanote line on Tokion kaikista tärkein junalinja. Se muodostaa niin sanotun silmukan kiertäen kaikki Tokion suurimmat ydinkeskustat, kuten Shinagawan, Shibuyan, Shinjukun, Ikebukuron ja Uenon. Linjalla kulkevan yksittäisen junan pituus on noin 200 metriä. Silti linjalta lähtee metroja noin 2-4 minuutin välein jokaiseen suuntaan.

Miksi Tokion metro on niin vaikuttava?

Tokiossa ja koko Japanin alueella on vaikuttava metrojärjestelmä, jossa on myös laajat yhteydet maan alla. Tokion alueella on yli 280 metroasemaa, joilta pääset nopeasti sekä kätevästi lähelle haluamaasi kohteeseen. Ensikertalaiselle metrojärjestelmä voi tuntua aluksi sekavalta, mutta lopulta opit matkustamaan nopeasti metrolla Tokiossa ja järjestelmä on helppo käyttöinen sekä selkeä. Tokion metrojärjestelmässä käytetään erilaisia värejä kartoissa eri linjoille ja opasteet sekä kuulutukset ovat monella eri kielellä. Lisäksi metrolla Japanissa matkustaminen on halpaa ja voi säästää rahaa matkallasi.

Näin käytät Tokion metroa

On olemassa monia erilaisia vaihtoehtoja lippujen ostamiseen metroa varten. Jokaisella asemalla on olemassa maksuautomaatti, jossa on monilla eri kielillä valittavaksi palveluja lippujen ostoon. Sinun on mahdollista ostaa vain yhdelle matkalle yksittäinen lippu tai voit harkita älykkään maksukortin hankkimista vierailusi ajaksi. Tutustutaan nyt erilaisiin vaihtoehtoihin metrolippujen ostamiseksi Tokiossa.

Älykkäät maksukortit Tokion metroon

Kaikista helpointa juna- tai metromatka on maksaa Pasmo tai Suica nimisellä kortilla, johon voi ladata rahaa. Kortteja kutsutaan niin sanotuiksi prepaid korteiksi, jotka ovat todella suosittuja Japanissa. Kortti helpottaa matkustamista, koska voit käyttää sitä kaikkiin juniin, metroihin sekä busseihin Japanissa. Tällöin sinun tarvitse ostaa erikseen lippua jokaiselle matkalle. Lisäksi kortti on monikäyttöinen, jota voidaan käyttää myös esimerkiksi lähikaupassa ostosten maksamiseen.

Suica vai Pasmo?

Suica niminen kortti on JR East nimisen Japanin pää junayrityksen omistama kortti. Suica kortti toimii täysiin samoihin asioihin kuin Pasmo, mutta eroavaisuutena on se, mistä Suica kortin saa hankittua. Suica kortti on ostettavissa myyntiautomaateista JR juna-asemilta sekä lippujen myyntipisteeltä asemalta. Suica kortti on mahdollista ostaa myös netistä ja ladata puhelimeen sähköisenä.

Pasmo on monien yksityisten kuljetusyritysten yhteisesti omistama kortti. Pasmo kortti on hankittavissa myyntiautomaatista metroasemilta Tokiossa sekä lippujen myyntipisteeltä asemalta. Pasmo kortteja on olemassa monia erilaisia, kuten tavallinen blank PASMO kortti, jonka kuka tahansa voi ostaa, mutta kortilla ei esimerkiksi ole takuuta jos se asiakkaalta hukkuu. Lisäksi on olemassa personalized PASMO kortti, jolloin korttia voi käyttää ainoastaan nimetty henkilö ja kortti on henkilökohtainen. Tähän korttiin kuuluu palvelu, jos korttisi katoaa. Pasmolla on myös olemassa lapsille tarkoitettu kortti sekä commuter pass, joka kääntyy suomeksi työssä käyvän kortiksi.

Matkakortin hankkiminen

Suica tai Pasmo kortti on hankittavissa helposti aikuiselle että lapselle myyntiautomaatista. Kortti tulee hankkia myös lapselle matkustamiseen. Kortin ostaminen ei lapselle ole halvempi, mutta lapsen matkustaessa junamatkat ovat halvempia kuin aikuiselle. Kortti automaatissa maksaa noin Y1,000 jeniä eli alle kymmenen euroa. Tämä osto kuitenkin lataa asiakkaalle käyttöön Y500 jenin eli alle viiden euron talletuksen käyttörahaa. Pasmolla on olemassa myös ainoastaan Japanissa vieraileville turisteille oma kortti, jolla on mahdollista matkustaa laajasti Japanin Kanton alueella 28 päivän ajan sekä kortilla voi saada esimerkiksi alennuksia ostoksia tehdessä.

Matkakortin lataaminen

Suica tai Pasmo nimisen kortin lataaminen on helppoa. Metroasemilta on yleensä löydettävissä maksuautomaatti, josta voit ostaa Suica tai Pasmo kortin ja myös ladata kortille rahaa. Rahan lataaminen maksuautomaatilla on helppoa, koska automaatti on mahdollista laittaa eri kielille. Tämä helpoittaa ostoksen tekemistä ja yleensä suuremmilla juna-asemilla on henkilökuntaa, joilta voit kysyä apua kortin lataukseen.

Matkakortin käyttäminen

Kun olet ladannut kortille rahaa, voit käyttää sitä kätevästi esimerkiksi metrolla matkustaessa. Japanissa ennen metroasemalle pääsyä on edessäsi portti. Kortti luetaan portissa olevaan lukijaan, jonka avulla kortilta lähtee tarvittava summa metrolipun maksuun. Poistuessasi metrosta sinua vastassa on taas portti, johon kortti luetaan uudelleen. Tämän poistumisportin yhteydessä näet kortin lukijasta, paljonko kortiltasi veloitettiin rahaa metromatkaan sekä jäljellä olevan saldon. Täältä löydät vielä Japanilaisen junayrityksen tekemän englanninkielisen videon Suica kortilla matkustamisesta.

Tokion metrolippujen ostaminen

Jos kuitenkin haluat ostaa yksittäiset metroliput matkallesi, on tämä myös mahdollista. Tällaisen voit ostaa myös maksuautomaatista miltä tahansa metroasemalta. Hinta määräytyy matkan pituuden mukaan. Jos ostat yksittäisen lipun automaatista, on sinun otettava huomioon matkustatko minkä yhtiön omistamalla linjalla, koska nämä ovat eri yrityksiä erillisiä maksusysteemeillä. Sinun täytyy ostaa siis erikseen lippu kummalla matkustat. Tokion metroliput maksavat noin 170 yenin ja 320 yenin välillä. Toei linjalla matkustaessasi metroliput ovat hieman kalliimpia, noin 180 yenin ja 430 yenin välillä. Ostaessasi yksittäisen lipun, voit käyttää sen laittamalla lipun ennen asemaa olevan portin keltaisella merkittyyn ”aukkoon”. Kun laitat lipun porttiin, pongahtaa se sinulle takaisin. Ota lippu mukaasi ja poistuessasi metron portista, laita lippu uudelleen portin oikeaan kohtaan. Lippu täytyy olla mukanasi koko metromatkan ajan.

Metropassi

Sinun on myös mahdollista ostaa metrossa matkailuun tarkoitettu passi. Voit ostaa metropassin, jolla voit matkustaa muutaman päivän kaikilla metroyhteyksissä. Näitä metropasseja voit ostaa esimerkiksi Tokyo Metro Pass toimistosta, turistien informaatiopisteiltä metroasemilta, joistain hotelleista sekä myös isoimmista kaupoista, kuten Bic Camerasta. Metropassin ostamiseen tarvitaan asiakkaalta passi henkilöllisyyden tunnistamisen sen vuoksi, jotta voidaan todentaa asiakkaan olevan turisti.

Tokion metrokartta

Tokion metro voi tuntua aluksi monimutkaiselta, mutta se on järkevä sekä nopea tapa matkustaa Tokion alueella. Metrojärjestelmän käyttäminen helpottuu esimerkiksi käyttämällä sovelluksia kuten Google Mapsia, joka ehdottaa sinulle käytettävät metrot, metroasemat sekä suositeltavat poistumisreitit asemalta. Lisäksi sovellus arvioi kuinka kauan matkaan kestää sekä osaa myös huomioida muut mahdolliset julkiset kulkuvälineet kuten bussit. Yleisesti metrot kulkevat Japanissa alkaen aamuisin viideltä aina puoleenyöhön asti. Huomioithan, että metrot eivät siis yleisesti kulje yöaikaan! Lisäksi metroasemilla on yleensä saatavilla ilmainen wifi, joka antaa sinulle mahdollisuuden ilmaiseen internetyhteyteen metroasemilla.

Tokion metroasemat

Tokion metro avattiin vuonna 1927, joka on nimeltään Ginza-linja. Tällä hetkellä Tokion metrokartta koostuu noin kuudestatoista metrolinjasta, joiden varrella on noin 223 asemaa. Tokion metrojärjestelmä onkin maailman suurin paikallisliikennejärjestelmä, jossa ihmisiä matkustaa päivittäin yli 20 miljoonaa ihmistä. Ohessa taulukko Tokion metrolinjoista.

Hanzomon Line
Asemat: Z01 Shibuya, Z02 Omote-sando, Z03 Aoyama-itchcome, Z04 Nagatcho, Z05 Hanzomon, Z06 Kudanshita, Z07 Jimbocho, Z08 Otemachi, Z09 Mitsukoshimae, Z10 Suitengumae, Z11 Kiyosumi-shirakawa, Z12 Sumiyoshi, Z13 Kinshicho, Z14 Oshiage (Skytree).
Ginza Line Asemat: G01 Shibuya, G02 Omote-sando, G03 Gaiemmae, G04 Aoyama-itchome, G05 Akasa-mitsuke, G06 Tameike-sanno, G07 Toranomon, G08 Shimbashi, G09 Ginza, G10 Kyobashi, G11 Nohombashi, G12 Mitsukoshimae, G13 Kanda, G14 Suehirocho, G15 Ueno-hirokoji, G16 Ueno, G17 Inaricho, G18 Tawaramachi, G19 Asakusa.
Marunouchi Line
M01 Ogikubo, M02 Minami-asagaya, M03 Shin-koenji, M04 higashi-koenji, M05 Shin-nakano, M06 Nakano-sakaue, M07 Nishi-shinjuku, M08 Shinjuku, M09 Shinjuku-sanchome, M10 Shinjuku-gyoemmae, M11 Yotsuya-sanchome, M12 Yotsua, M13 Akasaka-mitsuke, M14 Kokkai-gijidomae, M15 Kasumigaseki, M16 Ginza, M17 Tokyo, M18 Otemachi, M19 Awajicho, M20 Ochanomizu, M21 Hongo-sanchome, M22 Korakuen, M23 Myogadani, M24 Shin-otsuka, M25 Ikebukuro.
Marunouchi Branch Line (Honancho Line)
Logo of Tokyo Metro Marunouchi branch Line.svg
MB03 Honancho, MB04 Nakano-fujimicho, MB05 Nakano-shimbashi, MB06 Nakano-sakaue.
Hibiya Line H01 Naka-meguro, H02 Ebisu, H03 Hiro-o, H04 Roppongi, H05 Kamiyacho, H06 Toranomon-hills, H07 Kasumigaseki, H08 Hibiya, H09 Ginza, H10 Higashi-ginza, H11 Tsukiji, H12 Hatchobori, H13 Kayabacho, H14 Ningyocho, H15 Kodemmacho, H16 Akihabara, H17 Naka-okachimachi, H18 Ueno, H19 Iriya, H20 Minowa, H21 Minami-senju, H22 Kita-senju.
Tózai Line T01 Nakano, T02 Ochiai, T03 Takadanobaba, T04 Waseda, T05 Kagurazaka, T06 Iidabashi, T07 Kudanshita, T08 Takebashi, T09 Otemachi, T10 Nihombashi, T11 Kayabacho, T12 Monzen-nakacho, T13 Kiba, T14 Toyocho, T15 Minami-sunamachi, T16 Nishi-kasai, T17 Kasai, T18 Urayasu, T19 Minami-gyotoku, T20 Gyotoku, T21 Myoden, T22 Baraki-nakayama, T23 Nishi-funabashi.
Chiyoda Line
C01 Yoyogi-uehara, C02 Yoyogi-koen, C03 Meiji-jingumae (Harajuku), C04 Omote-sando, C05 Nogizaka, C06 Akasaka, C07 Kokkai-gijidomae, C08 Kasumigaseki, C09 Hibiya, C10 Nijubashimae (Marunouchi), C11 Otemachi, C12 Shin-ochanomizu, C13 Yushima, C14 Nezu, C15 sendagi, C16 Nishi-nippori, C17 Machiya, C18 Kita-senju, C19 Ayase, C20 Kita-ayase.
Chiyoda Branch Line
C19 Ayase, C20 Kita-ayase.
Yurakucho Line
Y01 Wakoshi, Y02 Chikatetsu-narimasu, Y03 Chikatetsu-akatsuka, Y04 Heiwadai, Y05 Hikawadai, Y06 Kotake-mukaihara, Y07 Senkawa, Y08 Kanamecho, Y09 Ikebukuro, Y10 higashi-ikebukuro, Y11 Gokokuji, Y12 Edogawabashi, Y13 Iidabashi, Y14 Ichigaya, Y15 Kojimachi, Y16 Nagatacho, Y17 Sakuradamon, Y18 Yurakucho, Y19 Ginza-itchome, Y20 Shintomicho, Y21 Tsukishima, Y22 Toyosu, Y23 Tatsumi, Y24 Shin-kiba.
Namboku Line
N01 Meguro, N02 Shirokanedai, N03 Shirokane-takanawa, N04 Azabu-juban, N05 Roppongi-itchome, N06 Tameike-sanno, N07 Nagatacho, N08 Yotsuya, N09 Ichigaya, N10 Iidabashi, N11 Korakuen, N12 Todaimae, N13 Hon-komagome, N14 Komagome, N15 Nishigahara, N16 Oji, N17 Oji-kamiya, N18 Shimo, N19 Akabane-iwabuchi.
Fukutoshin Line
F01 Wakoshi, F02 Chikatetsu-narimasu, F03 Chikatetsu-akatsuka, F04 Heiwadai, F05 Hikawadai, F06 Kotake-mukaihara, F07 Senkawa, F08 Kanamecho, F09 Ikebukuro, F10 Zoshigaya, F11 Nishi-waseda, F12 Higashi-shinjuku, F13 Shinjuku-sanchome, F14 Kita-sando, F15 Meiji-jingumae (Harajuku), F16 Shibuya.
Asakusa Line, Toei A01 Nishi-Magome, A02 Magome, A03 Nakanobu, A04 Togoshi, A05 Gotanda, A06 Takanawadai, A07 Sengakuji, A08 Mita, A09 Daimon, A10 Shimbashi, A11 Higashi-Ginza, A12 Takarachō, A13 Nihonbashi, A14 Ningyōchō, A15 Higashi-Nihonbashi, A16 Asakusabashi, A17 Kuramae, A18 Asakusa, A19 Honjo-Azumabashi, A20 Oshiage (Skytree).
Mita Line, Toei
Toei Mita line symbol.svg
I01 Meguro, I02 Shirokanedai, I03 Shirokane-takanawa, I04 Mita, I05 Shibakoen, I06 Onarimon, I07 Uchisaiwaicho, I08 Hibiya, I09 Otemachi, I10 Jimbocho, I11 Suidobashi, I12 Kasuga, I13 Hakusan, I14 Sengoku, I15 Sugamo, I16 Nishi-sugamo, I17 Shin-itabashi, I18 Itabashikuyakushomae, I19 Itabashihoncho, I20 Motohasunuma, I21 Shimura-sakaue, I22 Shimura-sanchome, I23 Hasune, I24 Nishidai, I25 Takashimadaira, I26 Shin-takashimadaira, I27 Nishi-takashimadaira.
Shinjuku Line, ToeiToei Shinjuku line symbol.svgS01 Shinjuku, S02 Shinjuku-sanchome, S03 Akebonobashi, S04 Ichigaya, S05 Kudanshita, S06 Jimbocho, S07 Ogawamachi, S08 Iwamotocho, S09 Bakuro-yokoyama, S10 Hamacho, S11 Morishita, S12 Kikukawa, S13 Sumiyoshi, S14 Nishi-ojima, S15 Ojima, S16 Higashi-ojima, S17 Funabori, S18 Ichinoe, S19 Mizue, S20 Shinozaki, S21 Motoyawata.
Ōedo Line, Toei
Toei Oedo line symbol.svg
E01 Tochomae, E02 Higaishi-shinjuku, E03 Wakamatsu-kawada, E04 Ushigome-yanagicho, E05 Ushigome-kagurazaka, E06 Iidabashi, E07 Kasuga, E08 Hongó-sanchóme, E09 Ueno-okachimachi, E10 Shin-okachimachi, E11 Kuramae, E12 Ryógoku, E13 Morishita, E14 Kiyosumi-shirakawa, E15 Monzen-nakacho, E16 Tsukishima, E17 Kachidoki, E18 Tsukijishijó, E19 Shiodome, E20 Daimon, E21 Akabanebashi, E22 Azabu-juban, E23 Roppongi, E24 Aoyama-itchóme, E25 Kokuritsu-Kyógijó, E26 Yoyogi, E27 Shinjuku, E28, Tochomae, E29 Nishi-shinjuku-gochome, E30 Nakano-sakaue, E31 Higashi-Nakano, E32 Nakai, E33 Ochiai-minami-nagasaki, E34 Shin-egota, E35 Nerima, E36 Toshimaen, E37 Nerima-kasugachó, E38 Hikarigaoka.
Rinkai Line File:Rinkai Line symbol.svgR01 Shin-Kiba, R02 Shinonome, R03 Kokusai-Tenjijó, R04 Tokyo Teleport, R05 Tennózu Isle, R06 Shinagawa Seaside, R07 Óimachi, R08 Ósaki.
Taulukossa on nähtävissä metrolinjojen värit Tokiossa sekä linjoilla olevat metroasemat.

Miten välttää ruuhka-aika Tokion metroissa?

Tokiossa on olemassa ruuhka-aikoja, joita voit pyrkiä välttämään kulkiessasi metrolla. Metroasemilla on tuhansia asiakkaita ja ruuhka-aikoina ihmiset menevät hyvin lähekkäin metroon, jotta kaikki mahtuisivat mukaan kyytiin. On siis täysin mahdollista, ettet mahdu istumaan metrossa penkeille vaan joudut seisomaan matkan ajan. Ruuhka-aikoja metroissa on yleensä kello 07:30-09:30 välillä aamuisin sekä iltapäivällä kello 17:30-19:30 välillä.

Suosituimmat turistikohteet Tokion metron varrella

Tässä osiossa käymme lävitse suosituimpia turistikohteita Tokion metron varrella. Tokion metro on kätevä kulkuväline Tokiossa, jonka varrella on myös suuria kaupunkeja ja paljon nähtävää. Lisäksi on löydettävissä paljon tietoa, miten tutkia Tokiota metrolla ja mitä nähtävää matkan varrella on. Käydään nyt lävitse joitain suositeltavia kohteita.

Shibuyan risteys ja Hachiko-patsas

Ensimmäinen kohde metromatkamme varrella on Shibuya. Poistuessasi Shibuyan kohdalla metroasemalta on vastassasi maailman suurin tienylitysristeys. Tämän risteyksen lähettyvillä on Hachiko nimisen rakastetun ja lojaalin koiran patsas. Aseman lähettyvillä on myös paljon ostosmahdollisuuksia, kuten suuri ostoskeskus Shibuya 109, ravintoloita ja kahviloita.

Akihabara: elektroniikkaa ja popkulttuuria

Akihabara on myös kätevästi metromatkan varrella. Akihabara on Japanilaisen popkulttuurin sydän sekä elektroniikan, animen ja mangan koti. Alueelta löytyy paljon esimerkiksi teemoiltaan erilaisia kahviloita sekä paljon nähtävää. Akihabara on yksi maailman suurimmista elektroniikan keskittymistä.

Asakusa ja Senso-ji -temppeli

Asakusa ja varsinkin Senso-ji temppeli on hyvin vierailtu kohde Tokiossa. Kävijöitä temppelissä on vuosittain noin 30 miljoonaa ihmistä ja sen historia ulottuu aina vuoteen 628. Alueella sekä yleisesti Asakusan alueella on tapahtumia sekä festivaaleja. Asakusa on alueena historiallisesti kulttuuririkas ja nähtävillä on myös historiallista arkkitehtuuria sekä mielenkiintoisia kohteita nähtäväksi.

Ikebukuro

Ikebukuro on monipuolinen alue, joka on täynnä nähtävää sekä tekemistä. Se on hyvin tunnettu ja suosittu kohde turistien että paikallisten japanilaistan kohdalla. Alueella on paljon ostosmahdollisuuksia, ravintoloita, museoita ja pyhäkköjä. Ikebukurosta löytyy esimerksi suuri ostoskeskus nimeltä Sunshine City, josta löytyy ostosmahdollisuuksia, teemahuvipuisto sekä akvaario.

Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi
Varaa seuraavan lomasi hotellit ja lennot ebookers.fi

Tokyo Station

Tokyo Station on Tokion vilkkain ja suurin juna-asema. Asema ei ainoastaan ole paikka julkisille kulkuvälineille, mutta aseman tiloissa on paljon ostos- sekä ruokamahdollisuuksia. Aseman ostoskeskus on useampaan kerrokseen sijoitettu ja hyvin suosittu kohde Tokiossa. Myös aseman ulkopuolella on laajasti nähtävää.

Roppongi Hills ja Mori Tower

Roppongi on yksi Tokion vilkkaimmista kaupungeista. Alueella on paljon tärkeitä maamerkkejä ja se on tunnetuin alue yöelämästään. Alueella on esimerkiksi hotelleja ja ostosmahdollisuuksia. Mori Tower on 238 metriä korkea pilvenpiirtäjä, joka on kaupungin suurin rakennus. Sen ensimmäisissä kerroksissa on ravintoloita sekä ostosmahdollisuuksia ja tornin yläkerroksista löytyy näköalatasanne sekä modernin taiteen museo.

Ueno

Ueno on myös yksi suositeltavista kohteista metromatkasi varrella. Uenossa on paljon erilaisia museoita ja muita nähtävyyksiä. Alueelta löytyy esimerksi puistoalue, temppeleitä sekä ostosmahdollisuuksia ja herkullisia ruokavaihtoehtoja. Lisäksi alueelta löytyy historiaa ja Japanin vanhin eläintarha Ueno Zoo.

Harajuku

Harajuku on muodin ja subkulttuurin keskus Japanissa, varsinkin nuorten ihmisten keskuudessa. Harajukun alueelta löytyy 350 metriä pitkä ostoskatu nimeltä Takeshita street. Alueella on myös muutakin, esimerkiksi alueelta löytyy Tokion pääpyhäkkö nimeltään Meiji Jingu. Lisäksi alueelta löytyy museoita sekä perinteinen japanilainen puutarha.

Turvallisuus ja etiketti Tokion metroissa

Turvallisuus Japanissa on hyvin korkealla ja esimerkiksi varkauksia Japanissa tapahtuu vähän. Lisäksi käytöstavat ja tapakulttuuri ovat hyvin vahvasti nähtävissä Japanissa. Kulttuurissa kunnioitetaan vanhempia ja on tiettyjä sääntöjä ja ohjeistuksia, joita on hyvä noudattaa muun muassa kunnioittaen muita julkisilla paikoilla. Tällaisia käytöstapoja on esimerkiksi metrossa matkustamiseen liittyvä hiljaisuus. Matkustajien kuuluu laittaa puhelin äänettömälle sekä välttää keskustelua metrossa. Lisäksi istuinpaikkaa tulisi tarjota vanhemmalle henkilölle tai sitä tarvitsevalle. Metrossa on myös priority paikkoja, jotka ovat tarkoitettu vanhemmille ihmisille tai terveysasioista kärsiville henkilöille.

Yleiset turvallisuusvinkit matkailijoille

Tokion metro on julkaissut oman turvallisuusohjeen, missä kerrotaan asioista, jotka lisäävät asiakkaiden turvallisuutta matkustaessaan metrolla. On siis hyvä tutustua ohjeistukseen, kuinka tulee toimia esimerksi tulipalon tai luonnonkatastrofin sattuessa.

Usein kysytyt kysymykset

Kyllä, metrojärjestelmä on Japanissa hyvin luotettava ja metrot kulkevat Japanissa minuutilleen oikeassa aikataulussa. Myöhästymisiä tai metrolinjojen peruutuksia on harvoin ja nämä yleensä liittyvät esimerkiksi onnettomuuksiin tai luonnonkatastrofeihin.

Yhtenä kätevimpänä ja ehkä parhaimpana metroyhteytenä Tokiossa voisi todeta olevan JR Loop Line, koska se kulkee ympyrän muodossa nimensä mukaisesti Tokion ympäri kiertäen isoimpia Tokion kaupunkeja.

Tokion metrossa arvioidaan asiakkaita olevan noin 7 miljoonaa päivittäin. Metro on hyvin paljon käytetty julkinen liikenneväline Japanissa sen edullisuuden, luotettavuuden ja kätevyyden vuoksi.

Tokiossa ja muuallakin Japanissa on tunnetusti ruuhka-aikoja, jolloin metrot ovat erityisen täynnä ja ihmiset tunkeutuvat vaunuihin mahtuakseen. Tällaisia ruuhka-aikoja on yleensä aamuisin sekä iltapäivisin ihmisten mennessä töihin ja kouluun.

Metron merkki Tokiossa on vaaaleansinisellä pohjalla oleva valkoinen, hieman sydämen muotoinen M kirjain, joka tarkoittaa metroa. Merkin tai symbolin ajatellaan kuvastavan sydämmellistä ja ymmärtäväistä palvelua Tokion ytimessä.

Samankaltaiset artikkelit