Kohteena tsukiji fish market

Tsukiji Fish Market – Opas maailman kuuluisimpaan kalatukkuun

Tsukiji kalatori Tokiossa on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista kalamarkkinoista. Se tarjoaa valtavan ja monipuolisen valikoiman kaloja ja muita mereneläviä, jotka houkuttelevat niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin luokseen. Markkinat ovat myös tärkeä osa japanilaista ruokakulttuuria, sillä maassa on pitkät perinteet tuoreiden sekä laadukkaiden kala- ja äyriäistuotteiden käytöstä.

Tsukiji kalatori on erityisen tunnettu aamuisista tuotteistaan, joista käydään jännittäviä huutokauppoja. Nämä huutokaupat ovat olennainen osa kalatorin toimintaa ja ne antavat ammattilaisille sekä vierailijoille mahdollisuuden nähdä kuinka kalakauppiaat käyvät kauppaa ja kilpailevat tarjouksillaan. Monet lähialueen ravintolat ja kaupat käyvät tuolta hakemassa tuoreimmat kalat valikoimaansa, mikä takaa korkealaatuisten merenelävien tarjonnan. Tutustuessasi Tsukiji kalatoriin, pääset näkemään Japanin ainutlaatuisen kalakauppakulttuurin eri puolia ja ehkäpä löydät myös uusia suosikkeja merenelävien maailmasta.

Sijainti

Tsukiji fish marketteja on oikeasti kaksi. Vanhasta marketista käytetään nimitystä Tsukiji fish market ja uusi marketti on nimeltään Toyosu. Vanhempi ja alkuperäinen fish market sijaitsee alla olevan kartan merkityssä kohdassa ja uudempi on siirretty alueelta noin 30 minuutin kävelymatkan päähän. Siirtoa uuteen Tsukiji fish marketin sijaintiin suunniteltiin kauan ja lykkäyksiä on ollut monta siirron historiassa.

Vanhalle Tsukiji fish marketille pääset helposti metrolla. Esimerkiksi Toei Ōedo ja Tokyo Metro Hibiya nimiset linjat pysähtyvät marketin lähellä sijaitsevilla asemille. Reitin uudempaan Toyosu- markettiin näet kartasta, kun Tsukiji fish marketin merkistä jatkat tietä oikealle alas kahden sillan yli.

Tsukijin historia

Tokiossa sijaitseva Tsukijin kalamarkkinat ovat maailman tunnetuimpia kalamarkkinoita. Historiansa aikana ne ovat kokeneet monia erilaisia muutoksia ja vaiheita. Alun perin Tokion kalamarkkinat olivat Nihonbashin kalamarkkinat. Ne saivat alkunsa Tokugawa-shogunaatin aikana 1600-luvulla. Nihonbashin kalamarkkinat tuhoutuivat kuitenkin suuressa Meirekin palossa vuonna 1657, minkä jälkeen markkinat siirrettiin Tsukijin alueelle.

Tsukijin kalamarkkinat eivät kuitenkaan ole aina olleet samalla paikalla. Suuren Kantōn maanjäristyksen jälkeen vuonna 1923, markkinoita jouduttiin jälleen siirtämään, tällä kertaa Tokion keskustan tukkumarkkinoiden alueelle. Tämä alue oli aiemmin merenpohjaa, mutta se on louhittu maalle 1800-luvun lopulla. Tsukijin kalamarkkinat sijaitsivat vuoteen 2018 saakka tunnetussa Tsukijin kaupunginosassa. Tämän jälkeen on perustettu uudet kalamarkkinat nimeltä Toyosu.

Vuosien saatossa Tsukiji kalamarkkinat ovat kasvaneet ja kehittyneet. Nyt ne kattavat valtavan alueen ja tarjoavat valtavan valikoiman tuoreita kaloja ja muita merenantimia. Niitä käyttävät sekä ammattikokit että kuluttajat, jotka haluavat löytää parhaat raaka-aineet omiin keittiöihinsä.

Nykyään Tsukijin kalamarkkinat ovat yksi Tokion tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja siellä vierailee vuosittain suuri määrä turisteja. Vaikka markkinat ovat muuttuneet ja muuttuvat edelleen, historiallinen perintö ja erityinen tunnelma säilyvät niiden ainutlaatuisena piirteenä. Markkinoiden läheisyydessä sijaitsee esimerkiksi Namiyoke-jinja, joka on suojelupyhäkkö kauppiaille ja kalastajille. Markkinat yhdistävät siten paitsi tuoreimmat merenantimet, mutta myös kiehtovaa historiaa ja kulttuurillista perintöä.

Vanha Tsukiji fish market

Tsukiji fish market toimii kauppapaikkana yli 480 eri merenelävän lajikkeelle. Halusit sitten edullisempaa kalaa tai kallista kaviaaria syötäväksi, löydät sen varmasti täältä. Ympäri markettia löytyy pienempiä ja isompia ruokapaikkoja, mutta myös eri kauppiaita, jotka myyvät välineitä ruoanlaittoon.

Pienien ruokapaikkojen läheisyydessä voit maistaa grillistä esimerkiksi mustekalaa ja jatkaa tämän jälkeen alueen tutkimista. Isompien ruokapaikkojen sisällä voit syödä erilaisia annoksia, josta alla myös kuva. Osassa ruokapaikoista on ruokalista täysin japaniksi, mutta hyvät kuvat auttavat valitsemaan sopivan ruoan itsellesi. Jos haluat ostaa hyvän veitsen, löytyy myös näille omat kaupat alueelta. Lisäksi alueelta löytyy esimerkiksi käsintehtyjä astioita, joita löytyy marketin kauimmaisesta nurkasta, kun alueelle tullaan Tokyo Stationilta eli Tokion asemalta päin.

Ruoka-annos tsukiji fish marketilla
Fishbowl sisältää riisiä ja eri kalalajeja. Lisäkkeenä myös eri annoksissa mätiä.

Reissuun suunnatessa kannattaa Tsukiji fish marketille mennä heti päivän ensimmäisenä kohteena. Tällöin ruoka on kaikista tuoreinta, kun raaka-aineet saapuvat. Lisäksi jotkin kojut saattavat mennä aiemmin kiinni. Mieluusti siis paikalle kannattaa saapua ennen klo 12 aamupäivällä.

Uusi Toyosu kalamarketti

Toyosu fish market avasin ensimmäisen kerran ovensa lokakuussa 2018, johon osa Tsukiji fish marketin kaupoista siirtyivät. Se sijaitsee ihmisen tekemällä saarella, Toyosun alueella Tokiossa. Uusi marketti antaa asiakkailleen mahdollisuuden nauttia marketin huutokaupoista sekä ruokailla ravintoloissa moderneissa puitteissa sisätiloissa. Rakennus koostuu kolmesta päärakennuksesta, joista kaksi on keskittynyt mereneläviin ja yksi vihanneksiin sekä kasviksiin. Vaikka osa Tsukiji marketista onkin siirretty uudelle alueelle, on vanhalla paikalla vielä todella paljon ruokapaikkoja ja ostosmahdollisuuksia.

Tsukiji ruokalista
Joissain ruokapaikoissa ruokalista on vain japaniksi.

Ravintolat ja aamiaispaikat

Tsukijin kalatorilla voit kokea unohtumattomia ruokakokemuksia ja nauttia tuoreimmista mahdollista merenantimista. Aamuisin kannattaa suunnata paikallisten suosimiin aamiaispaikkoihin, joissa voit maistaa herkullista sushia, sashimia ja muita japanilaisen keittiön erikoisuuksia. Muista tulla varhain, sillä monet ravintolat avaavat ovensa jo aamuyöllä ja suositut paikat voivat täyttyä nopeasti.

Useat ravintolat ovat erikoistuneet tiettyyn ruokaan, kuten wagyuun, ostereihin tai erilaisiin grillattuihin mereneläviin. Monet japanilaiset kokit ovat valinneet Tsukijin kalatorin paikaksi saada parhaita mahdollisia raaka-aineita tarjottavaksi asiakkailleen. Voit useissa paikoissa nähdä kokkien valmistavan näistä aineksista annoksia edessäsi, joten saat samalla ainutlaatuisen tilaisuuden seurata Japanilaisen keittiön mestarillista taitoa.

Ostokset Tsukijin kalatorilla

Tsukijin kalatorilla voit myös shoppailla paikallisissa ruokakojuissa ostamalla esimerkiksi tuoreita mereneläviä, kuten uni (merisiili) tai erilaisia kaloja grillattavaksi kotona. Monet kaupat myös tarjoavat keittiötarvikkeita ja työkaluja, joita et välttämättä löydä muualta. Lisäksi löydät alueelta japanilaista teetä ja muita herkkuja.

Ruokakojuista voit myös ostaa erilaisia valmiita annoksia, jos haluat maistella paikallisia mereneläviä ilman ravintolakokemusta. Monet kojut tarjoavat myös herkkuja mukaan otettavaksi, joten voit nauttia merenelävistä esimerkiksi lähellä sijaitsevissa puistoissa tai matkalla seuraavaan kohteeseen.

Muista että Tokion Tsukijin kalatori on hyvin suosittu ja vilkas paikka, joten varustaudu selviytymään väkijoukoista sekä ole valmis odottamaan hetki päästäksesi haluamaasi ruokapaikkaan tai kojuun. Käynti Tsukijin kalatorilla on kuitenkin kaiken arvoista, sillä se tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen Japanin merenelävien parissa ja antaa sinulle mahdollisuuden tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin.

Kalan ja vihannesten myynti

Tsukiji-kalamarkkinoilla koet maailman vilkkaimman torin, jossa tuotteet ovat laadultaan huippuluokkaa. Markkinoilla myydään monenlaisia erilaisia kaloja, kuten tonnikalaa ja ankeriasta. Markkinat ovat tarkoitettu päivittäisille asiakkaille, mutta myös ammattilaisten käyttöön. Voit tuntea itsesi osaksi ainutlaatuista ja kiireistä maailmaa, kun seuraat huutokauppoja ja näet ammattilaisten kilpailevan päivän parhaista palaista.

  • Aukioloajat: Ei sunnuntaisin ja keskiviikkoisin
  • Sijainti: Lähellä Ginza- ja Shimbashin metroasemia
  • Tuotteet: Tuoreet kalat, kuten tonnikala ja ankerias

Kasviskauppiaat

Vaikka Tsukiji-markkinat ovat kuuluisia kala- ja äyriäistuotteistaan, löydät sieltä myös erilaisten vihannesten myyjiä. Täällä saatat tutustua moniin aasialaisten ruokien ainesosiin ja löytää inspiraatiota oman keittiösi uusiin makuihin. Älä siis unohda nauttia tästä uniikista kohtaamisesta japanilaisen kala- tai kasviskauppiaan kanssa, joka saattaa tarjota sinulle myös maistiaisia.

Tonnikalan huutokauppa

Kun vierailet Tsukijin kalatukkurimarkkinoiden kuuluisalla tonnikalahuutokaupassa, huomaat heti sen vilkkaan ilmapiirin. Täällä näet parhaat ja tuoreimmat tonnikalat, jotka ovat saapuneet markkinoille kaikkialta maailmasta. Ottaessasi huutokaupassa osaa, voit tuntea jännityksen ympärilläsi. Tässä osiossa käymme läpi, kuinka voit osallistua tonnikalahuutokauppaan ja mitä sinun tulisi näistä tietää ennen vierailuasi.

Aluksi on hyvä tietää hieman huutokaupan toiminnasta, esimerkiksi hieman markkinoiden organisoinnista. Huutokauppoja järjestetään päivittäin, paitsi sunnuntaisin ja kansallisina juhlapäivinä. Halutessasi päästä seuraamaan huutokauppaa, on sinun herättävä aikaisin ja varattava tähän lippu. Huutokauppa alkaa aamuisin noin klo 04:30 aamulla.

Muut huutokaupat

Vaikka tonnikalahuutokauppa on Tsukijin kalatukkurimarkkinoiden vetonaula, markkinoilla tapahtuu muutakin mielenkiintoista. Muutkin kalat ja äyriäiset huutokaupataan näillä markkinoilla ja voit tutustua näihin myös itse paikan päällä.

Kun haluat kokea Tsukijin huutokaupan nopeatahtisen tunnelman, suunnittele matkasi ajoissa. Vaikka turisteille ei ole omia huutokauppoja, sisäänpääsy on sallittu tietyillä alueilla ja tietyissä määrissä. Aikainen herääminen on tarpeen, sillä huutokaupat alkavat varhain aamulla. Tule paikalle hyvissä ajoin, jotta saat parhaan mahdollisen kokemuksen Tsukijin markkinoiden huutokaupoista.

Markkinoilla on paljon nähtävää ja koettavaa, joten älä unohda myöskään käydä Tsukijin ympäröivissä ravintoloissa ja kahviloissa. Monet loistavista sushi-ravintoloista saavat ainesosansa suoraan Tsukijin markkinoilta, joten voit odottaa erinomaista makua ja tuoreutta. Voit kuvitella itsesi makuaistin juhlaan, jolloin saatat unohtaa kaiken muun ympärilläsi.

Paras aika vierailulle Tsukiji fish marketilla

Paras aika vierailla Tsukijin kalamarkkinoilla on aikaisin aamulla, kun kaupankäynti on vilkkaimmillaan. Tämä voi tarkoittaa saapumista paikalle noin klo 5.00 aamulla, jolloin sisäiset tukkumarkkinat ovat avoinna ja aamiaistarjonta on kattavaa. Tsukijin kalatori on erinomainen vierailukohde erityisesti matkailijoille, jotka haluavat kokea aitoa paikallista tunnelmaa ja nauttia herkullisesta sushista. Markkinat ovat kuitenkin suljettuina sunnuntaisin, joten tarkista aukioloajat ennen suuntaamista alueelle.

Kulkuyhteydet

Tsukijin kalanmarkkinat sijaitsevat keskellä Tokiota, lähellä Tokion lahtea. Saavut markkinoille helpoiten julkisilla kulkuvälineillä, kuten junalla tai metrolla. Voit ottaa Tokion metron Hibiya linjan Tsukiji-asemalle tai Oedo linjan Tsukiji-Shijō-asemalle. Molemmat asemat ovat vain lyhyen kävelymatkan päässä markkinoilta. Jos tulet Tokion rautatieasemalta, voit myös käyttää JR-linjaa Uenon tai Akihabaran asemille.

Tokion metro Hibiya-linja ja Oedo metro -linja ovat käteviä reittejä Tsukijiin. Tässä on taulukko näiden linjojen tärkeistä asemista ja matka-ajoista:

AsemaLinjaMatka-aika
TokioHibiya-linja10 min
UenoHibiya-linja21 min
AkihabaraHibiya-linja13 min
KotonOedo-linja15 min
Matkustusajat metrolla Tsukijin kalatorille.

Kun saavut Tsukijin markkinoille, on helppo löytää tie perille seuraamalla opasteita ja kuuntelemalla markkinoiden vilinää. Älä unohda tutustua alueen historiaan, kuten Tsukijin kalatorin muuttumisprosessiin ja uudelleenrakennettuihin projekteihin, jotka tuovat markkinoille uutta elämää. Markkinoiden ulkopuolelta löydät lisää useita pieniä kauppoja, jotka myyvät keittiötarvikkeita, kuten japanilaisia veitsiä ja astioita. Alueella on myös muita ravintoloita, joissa voit maistaa paikallisia herkkuja, kuten ramenia.

Toyosun kalamarkkinat

Toyosun kalamarkkinat ovat nykyinen versio kuuluisasta Tsukiji-kalamarkkinoista. Toyosu-markkinoilla on laaja valikoima tuoreita kaloja ja äyriäisiä, joten voit nauttia herkullisista aterioista markkinoiden ravintoloissa. Lisäksi markkinoilla on myös erilaisia liikkeitä, kuten tukku- ja vähittäiskauppoja sekä tuoreiden hedelmien myyntipisteitä.

Paikallisina nähtävyyksinä Toyosun kalamarkkinoilla on tarjolla perinteisten japanilaisten veitsien jälleenmyyjiä, joista voit hankkia laadukkaita veitsiä mukaasi kotiin. Nämä veitset ovat tunnettuja terävyydestään ja kestävyydestään, joten ne ovat erinomainen valinta niin ammatti- kuin harrastajakokille.

Toyosun ja Tsukijin vertailu

Vaikka Toyosun kalamarkkinat ovatkin korvanneet Tsukiji-kalamarkkinat Tokiossa, niiden välinen ero on merkittävä. Toyosu on paljon suurempi ja modernimpi kuin Tsukiji, ja sen tilat on suunniteltu helpottamaan vierailijoiden kokemusta. Toyosun markkinat tarjoavat ilmastoidut tilat, joten vierailu on miellyttävämpää lämpimänä päivänä. Toisaalta Tsukijin markkinoiden viehätysvoima piilee sen perinteisessä ja autenttisessa ilmapiirissä Tokiossa!

Tukkukalamarkkinat ovat yksi suurimmista eroista Toyosun ja Tsukijin välillä. Toyosun tukkukalamarkkinoilla on paljon tilavampi ja järjestely selkeämpi. Tukkumyyjät myyvät kalaa ja äyriäisiä läpi päivän, ja asiakkailla on mahdollisuus ostaa tuotteita suoraan heiltä. Toyosun kalatori tarjoaa myös laajemman valikoiman kaloja ja äyriäisiä kuin Tsukijin markkinoilla oli tarjolla.

Vaikka Toyosun markkinat ovatkin yleisesti ottaen suurempia ja järjestelmällisempiä kuin Tsukijin markkinat, on tärkeää huomata, että molemmilla markkinoilla on yhä omat ainutlaatuiset piirteensä. Tutustumalla näihin kahteen erilaiseen kalamarkkinakokemukseen voit saada kattavamman käsityksen Japanin kalamarkkinoiden monimuotoisuudesta.

Paikalliset erityisyydet

Tsukiji-kalamarkkinoilla voit kokeilla monia herkullisia ja erikoisia ruokia, joita et löydä mistään muualta. Kokeile esimerkiksi kuuluisia maguro-annoksia tai nauti tuoreista oistereista. Kahviloista ja pienistä ravintoloista löydät takuulla makuhermojasi kutkuttavia annoksia.

Jos haluat jotain kevyempää, kokeile herkullisia vartaita tai raikkaita katkarapuja. Myös paikalliset hedelmät, kuten kaisendon ja nori, ovat suosittuja välipaloja. Makean nälkään voit kokeilla suussa sulavia taiyakeja.

Juhlat ja tapahtumat

Tsukiji-kalamarkkinat ovat täynnä värikkäitä tapahtumia, etenkin kansallisten juhlapäivien aikana. Markkinoilla järjestetään usein erilaisia juhlia ja tapahtumia, joihin voit osallistua nauttiaksesi paikallisesta kulttuurista ja tunnelmasta.

Pidä silmällä myös Asahi Shimbun -lehdestä löytyviä uutisia ja artikkeleita, joista saat tietoa markkinoiden tulevista tapahtumista. Markkinoilta löydät lisäksi monia pieniä ravintoloita, joissa voit nauttia paikallisista herkuista kuten riisi annoksista ja tamagoyaki.

Muista kuitenkin, että Tsukiji kalamarkkinoilla on omat sääntönsä ja käytäntönsä. Kunnioita paikallista kulttuuria ja nauti ainutlaatuisesta kokemuksesta, jonka markkinat tarjoavat.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tsukijin kalamarkkinoille pääsee helpoiten julkisilla liikennevälineillä Tokiosta. Suositeltavimpia vaihtoehtoja ovat metroasemat Tsukiji ja Tsukijishijō. Molemmat asemat ovat kävelyetäisyydellä markkinoilta, ja niistä on selkeät opasteet perille.

Tsukijin kalamarkkinoilla voit kokea ainutlaatuisen tunnelman ja nähdä, kuinka tuoreita kaloja ja äyriäisiä myydään tarjouskaupoilla. Lisäksi alueella on paljon ravintoloita ja kahviloita, joista voi ostaa herkullisia mereneläviä ja muita ruokia.

Ei, Tsukijin kalamarkkinat eivät ole avoinna joka päivä. Markkinat ovat suljettuina yleensä sunnuntaisin, kansallisina vapaapäivinä ja silloin tällöin muina päivinä. Tarkista markkinoiden aukioloajat ennen vierailuasi.

Tsukijin kalamarkkinat ovat yleensä avoinna maanantaista lauantaihin kello 5–14. Aikaiset tunnit ovat vilkkaimpia, joten paras aika välttää ruuhkia on myöhäisaamupäivällä.

Et tarvitse pääsylippua eikä sinun tarvitse tehdä varausta etukäteen vieraillessasi Tsukijin kalamarkkinoilla. Voit saapua sinne vapaasti kävellen. Joitakin erikoiskierroksia varten saatat kuitenkin tarvita varauksen.

Kyllä, Tsukijin kalamarkkinoilla on lukuisia ruokakojuja ja ravintoloita, jotka tarjoavat laajan valikoiman tuoreita kala- ja äyriäisruokia. Sushi on erityisen suosittu valinta markkinoiden vierailijoiden keskuudessa, ja monet paikat tarjoavat aamiais- ja lounasvaihtoehtoja.kalamarkkinoilla syödä?

Samankaltaiset artikkelit