|

Harajuku – Värikäs matka Japanin nuorisokulttuurin ytimeen

Harajuku on Tokion alue, jota pidetään kawaii kulttuurin ponnahduslautana. Alueella on nähtävissä paljon erilaista muotia sekä värikkyyttä. Harajukulla tarkoitetaan aluetta, joka sijaitsee Harajukun aseman lähettyvillä.

Harajuku ei ole ainoastaan muotiin ja ostoksiin keskittynyt alue. Täältä löytyy myös Tokion pääpyhäkkö, joka sijaitsee Harajuku aseman länsipuolella. Pyhäkön yhteydestä löytyy myös suuri Yoyogi niminen puisto sekä perinteinen japanilainen puutarha. Lisäksi alueelta löytyy taiteen museoita. Harajuku sijaitsee Shinjukun ja Shibuyan välissä ja on helposti saavutettavissa metrolla Yamanote nimisellä metrolinjalla. Kokosimme blogitekstiin tietoa koko Harajukun alueesta ja sen muodista. Hyppää kyytiin ja valmistaudu seuraavaan matkaasi Shinjukuun!

Harajukun Takeshita street pitää sisällään valtavan määrän eri tyylisiä vaapekauppoja.
Harajukun Takeshita street pitää sisällään valtavan määrän eri tyylisiä vaapekauppoja.

Harajuku-tyyli ja -muoti

Harajukussa vieraillessai voit työmätä moniin erilaisiin katumuodin erilaisiin muotoihin. Harajukussa voit käydä ostamassa tai ihailemassa Tokion tämänhetkistä muotia sekä käydä myös itse esimerkiksi kampaamossa tai laitattamassa kynnet Harajukun tyyliin. Lisäksi alueella voit törmätä esimerkiksi cosplayhin pukeutuneisiin henkilöihin. Tutustutaan nyt joihinkin muotisuuntiin, joita voit kohdata Harajukussa. Kaiken lisäksi Harajuku on helposti saavutettavissa esimerkiksi metrolla.

Lolita

Lolita-tyyli on saanut vaikutteita viktoriaanisesta aikakaudesta ja rokokoo-ajan muodista. Tyypillisiä piirteitä ovat koristeelliset mekot, pitsit, rusettikoristeet ja hameet, jotka ovat usein tuettu alushameilla. Tyyli perustuu romanttisuuteen ja Lolita tyylisille vaatteille sekä asusteille on olemassa omia liikkeitään, joista tuotteita voi ostaa.

Gothic Lolita

Tämä alatyyli yhdistää perinteisen Lolita-tyylin tummempiin goottivaikutteisiin. Värimaailma on usein mustavalkoinen, ja asusteet voivat sisältää risti- tai kallokoristeita. On myös olemassa vintage tyylinen goth Lolitan alatyyli, jossa muotiin sekoittuu vielä vintage asusteet. Gootti muotityylinä on ollut olemassa monia vuosia ja edelleen on nähtävissä katukuvassa.

Sweet Lolita

Sweet Lolita on Lolita-tyylin pastellinsävyinen versio, joka korostaa söpöyttä ja viehättävyyttä. Tämä tyyli sisältää vaaleanpunaisia, vaaleansinisiä ja muita pastellivärejä, sekä söpöjä kuoseja ja koristeita, kuten nalleja ja kukkia. Tyylissä käytetään esimerkiksi lapsityylisiä vaikutteita, kuten rusetteja, röyhelöitä sekä värejä.

Eri tyylien erikoiskauppoja löytyy Takeshita streetiltä paljon.
Eri tyylien erikoiskauppoja löytyy Takeshita streetiltä paljon.

Decora kei

Decora-tyyli korostaa värikkyyttä ja runsaasti erilaisia asusteita. Tyypillisiä piirteitä ovat värikkäät vaatteet, sukat, rusetit, pinssit, korut ja muut koristeet, jotka on yhdistetty kerroksittain. Tyylissä korostuu rohkeasti eri väriyhdistelmien ja asusteiden käyttäminen ja tarkoitus on olla hieman yliampuva. Tätä muotityyliä voi olla vähemmän näkyvissä nykyään Tokion kaduilla, mutta on maailmanlaajuisesti tunnettu muotityyli.

Fairy Kei

Fairy Kei on pastellisävyitteinen tyyli, joka ammentaa inspiraatiota 1980-luvun muodista ja animesta. Tämä tyyli sisältää usein pastellivärejä, söpöjä kuvioita, röyhelöitä ja hameita sekä pehmeitä ja unenomaisia asusteita. Muotityylin vivahteita voisi kuvailla fantasia tyyppiseksi ja tyylissä saatetaan käyttää myös vintagetuotteita.

Visual Kei

Visual Kei on japanilainen musiikkigenre, joka on vaikuttanut myös pukeutumistyyliin. Tämä tyyli korostaa näyttäviä, usein sukupuolineutraaleja asuja, joissa yhdistellään punk-, gootti- ja glam rock -vaikutteita. Se on ollut tunnettu muotityyli aina 80-luvulta lähtien.

Harajuku Punk

Harajukun punk -tyylisuuntaus on globaalisti tunnettu muotisuuntaus, joka on näkynyt vahvasti katukuvassa Japanissa vuosikymmenten ajan. Tällaiseen muotityyliin voi kuulua esimerkiksi revityt farkut, ruudulliset housut, niitit, ketjut ja jalkineina varsikengät. Alikoinaan tämä muotityyli on saanut alkunsa sen jalkautuessa Amerikasta sekä Englannista 70-luvulla Japaniin.

Gyaru

Gyaru-tyyli on saanut vaikutteita länsimaisesta muodista ja keskittyy naisellisuuteen, seksikkyyteen ja huoliteltuun ulkonäköön. Tyypillisiä piirteitä ovat vaaleat hiukset, ripsienpidennykset, pronssinen iho ja korostetut silmät. Tällä tyylillä on juuret aina 70-luvulta saakka ja se edelleen on vaikutusvaltainen muotityyli Japanissa.

Cosplay

Pukeutumiskulttuuri eli cosplay on pukeutumista esimerkiksi haluamaasi anime- tai manga hahmoon. Cosplaytä ei pidetä ainoastaan pukeutumistyylinä, vaan taiteen muotona. Siinä henkilö pukeutuu haluamaansa asuun, mutta myös samalla muuntautuu hahmoon kehollisesti, myls hahmon mielentilaan. Harajuku on pitänyt yllä ilmapiiriä, jossa ihmiset voivat pukeutua muodikkaasti haluamallaan tavalla kenenkään tuomitsematta ja ihmiset uskaltavat täten kokeilla myös rohkeampia tyylejä.

Takeshita Street

Takeshita street on suuri ostoskatu, joka on täynnä ostosmahdollisuuksia. Sitä pidetään muodin ja trendikkyyden sydämenä Tokiossa. Katu on noin 400 metriä pitkä ja täältä löydät muotia, herkkuja sekä paljon muuta nähtävää. Tutustutaan nyt muutamaan suosittuihin liikkeisiin Takeshita streetiltä.

Daiso Harajuku

Daiso on Japanilainen halpakauppaketju, joka tarjoaa laajan valikoiman tuotteita vain 100 jenin hintaan. Täältä löydät kaikkea vaatteista ja asusteista kotitaloustuotteisiin. Liike on kolmikerroksinen, josta voit ostaa esimerkiksi makeisia ja kotiin tuliaisia halvalla.

WEGO

WEGO on suosittu japanilainen vaatekauppaketju, joka tarjoaa edullisia ja trendikkäitä vaatteita, asusteita ja kenkiä. Tuotteet ovat trendikkäitä ja myyvät uusia tuotteita. Lisäksi tuotteet ovat yleensä suhteellisen halpoja ja on tyyliltään hieman sekoitus amerikkalaiseen pop-kulttuuriin.

ACDC RAG

ACDC RAG vaatekauppa on tunnettu värikkäistä ja omaperäisistä vaatteistaan, jotka edustavat Harajukun eri tyylejä, kuten decoraa, punkkia ja goottia. Tämä kauppa on hyvin tunnettu japanilainen vaatekauppa, josta vaatteita on mahdollista myös tilata Suomeen netin kautta. Liike on perustettu 80-luvulla, joka alkoi ajatuksesta, että ihmiset voivat pukeutua haluamallaan tavalla, ilman rajoja. Tuotteiden kuosit ovat uniikkeja ja myös täällä tuotteet ovat suhteellisen edullisia.

Paris Kid’s

Paris Kid´s on suosittu asustekauppa, joka on erikoistunut erilaisiin koruihin ja asusteisiin, kuten kaulakoruihin, rintaneuloihin, hiuskoristeisiin ja paljon muuhun. Tuotteiden hinnat ovat täällä myös edullisia, mutta tuotteet ovat laadukkaita. Liikkeen tuotteita käyttävät myös esimerkiksi stylistit muodin lehtikuvauksia varten.

Calbee Plus

Harajuku on tunnettu kuuluisista välipaloista ja herkuistaan. Calbee Plus myymälä tarjoaa suosittuja japanilaisia välipaloja, kuten ainutlaatuisia perunalastuja ja muita herkkuja, joita et löydä muualta. Liike perustuu tuoreisiin, juuri valmistettuihin sipseihin ja muihin perunasta valmistettuihin herkkuihin. Liikkeestä löytyy myös uniikkeja erilaisia makumaailmoja sekä joitain tuotteita voi olla vain rajoitettu erä.

Etude House

Etude House on tunnettu korealainen kosmetiikkakauppa, joka tarjoaa laadukkaita ja edullisia meikkituotteita, ihonhoitotuotteita ja muita kauneudenhoitotuotteita. Liike Harajukussa on mahdollisesti suljettu, eikä liikkeen uudelleen avautumisesta ole kirjoitushetkellä tietoa (05/2023). Kyseisen ketjun liikkeitä kuitenkin löytyy eri puolilta Tokiota.

Totti Candy Factory

Totti Candy Factory on värikäs myymälä myy monenlaisia makeisia, kuten sokerivoita, pop rockseja ja erilaisia karkkeja, jotka voi itse valita ja pakata pussiin. Liikkeessä kannattaa myös maistaa hattaraa, jota löytyy paljon eri muotoisina, värisinä sekä makuisina. Tästä esimerkkinä on ainoastaan Harajukun liikkeestä saatava Harajuku Rainbow niminen hattara, mikä kääntyy suomeksi Harajukun sateenkaari.

Kiddy Land

Kiddy Land on suosittu lelukauppa, joka tarjoaa laajan valikoiman leluja, pehmoleluja ja muita tavaroita suosituista japanilaisista animaatioista, kuten Pokémon, Studio Ghibli ja Sailor Moon. Tuotteita turistien on mahdollista ostaa täältä tax-freenä, eli verottomasti. Tässä liikkeessä on useita kerroksia täynnä paljon nähtävää.

Harajukun nähtävyydet

Vaikka Harajukua yleisesti pidetään muodin ja ostosten alueena, löytyy täältä myös paljon muuta nähtävää, kuten kulttuuria ja taidetta. Kivenheiton päässä muodin ostoskeskuksesta sekä crepejen herkuttelusta löydät esimerkiksi kauniin puistoalueen tai esimerkiksi törmäät Omotesandon arkkitehtuurisiin katuihin. Tutustutaan nyt nähtävyyksiin Harajukun alueella.

Takeshita Street (Takeshita-dori)

Tämä vilkas kävelykatu on tunnettu erikoisista ja värikkäistä vaatekaupoistaan, asusteliikkeistään, kahviloistaan ja karkkikaupoistaan. Takeshita streettä pidetään muodin ja trendikkyyden sydämenä, josta löydät tuoreimmat pukeutumistyylit. Takeshita Dorilla pelkästään on useita liikkeitä, kahviloita ja muita liikkeitä, mutta myös kadulta lähdettäessä sivukujille on myös paljon nähtävää.

Meiji-jingū

Harajukun vieressä sijaitseva Meiji-jingū on yksi Tokion suurimmista ja tärkeimmistä shintolaisista pyhäköistä. Se on omistettu keisari Meijille ja keisarinna Shōkenille, ja sen rauhallinen tunnelma tarjoaa miellyttävän vastakohdan Harajukun vilkkaalle ilmapiirille. Pyhäkkö rakennettiin vuonna 1920 ja se tuhoutui toisen maailmansodan aikana. Tämän jälkeen pyhäkkö uudelleen rakennettiin. Pyhäkön alueella on paljon katseltavaa ja alue pyhäkön ympärillä on laaja. Tutustu myös Tokion Meiji- temppeliin.

Yoyogi Park

Harajukun vieressä sijaitseva Yoyogi Park on suosittu virkistysalue, jossa voi nauttia piknikistä, rentoutua, harrastaa liikuntaa tai vain ihailla kaunista maisemaa. Se on yksi Tokion suurimmista kaupungin puistoalueista. Täällä on myös kirsikkakukkapuita, jotka kukkivat kauniisti tiettynä vuodenaikana Japanissa.

Omotesando

Tämä tyylikäs ja leveä ostoskatu on tunnettu korkeatasoisista muotiliikkeistään, kuten Louis Vuitton, Chanel ja Gucci, sekä arkkitehtuurisesti mielenkiintoisista rakennuksistaan. Takeshita Dorilta lähdettäessä, Omotesando löytyy etelään päin mentäessä ja alueelta löytyy myös trendikkäitä kahviloita. Täältä löydät myös kuuluisan Omotesando Hills ostoskeskuksen.

Cat Street

Tämä trendikäs katu, joka yhdistää Harajukun ja Shibuyan. Se tarjoaa monia ainutlaatuisia vaatekauppoja, gallerioita, kahviloita ja ravintoloita. Täältä on mahdollista löytää merkkituotteita, vintagea, mutta myös muita muodin liikkeitä. Katu on noin 1,25 km pitkä, täysin erilainen katu verrattuna Takeshita streetille.

Design Festa Gallery on taidegalleria, joka esittelee paikallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden töitä. Se on erityisen suosittu nuorten taiteilijoiden keskuudessa ja tarjoaa mahdollisuuden löytää uusia taiteilijoita ja heidän teoksiaan. Teoksia on täällä nähtävillä, mutta myös ostettavissa. Lisäksi täältä löytyy kahvila sekä baari.

Kawaii Monster Cafe

Tämä värikäs ja omaperäinen kahvila on suunniteltu kuvastamaan Harajukun kawaii-kulttuuria. Siellä voi nauttia erilaisista teemoista, kuten sateenkaarivärejä, hirviöitä ja kimaltelevia valoja. Voit esimerkiksi nauttia täällä grillatun leivän, joka on sateenkaaren välinen. Kahvila on tällä hetkellä Harajukussa mahdollisesti suljettu, uudelleen avauksesta ei tietoa. (2021)

Ura-Harajuku

Tämä Harajukun alueen osa tunnetaan pienten, omaperäisten vaatekauppojen, gallerioiden ja kahviloiden ansiosta, jotka tarjoavat erilaisen kokemuksen kuin päätason Harajuku. Alueesta käytetään myös lyhyempää nimitystä Ura-Hara. Alueelta löytyy myös vintagea, kenkäkauppoja sekä taidetta.

Ota Memorial Museum of Art

Ota Memorial Museum of Art on pieni taidegalleria, joka on omistettu ukiyo-e-taideteoksille, erityisesti Katsushika Hokusain ja Utagawa Hiroshigen töille. Sana ukiyo-e kääntyy suomeksi kuvat leijuvasta maailmasta. Kokoelmassa on 14 000 teosta. Lisäksi museon yhteydessä on Japanilaistyylinen puutarha, jossa asiakkaat voivat vierailla.

Kawaii-kulttuuri Harajukussa

Harajuku pidetään paikkana, jossa kawaii syntyi. Sana kawaii kääntyy suomeksi esimerkiksi sanoiksi söpö tai suloinen. Sanaa ei voida kuitenkaan suoraan kääntää yhdeksi sanaksi, koska sillä on suurempi merkitys. Kawaiin kerrotaan syntyneen yhdestä kaupasta Harajukussa ja henkilöä nimeltä Sebastian Masuda pidetään Kawaiin yhtenä tärkeänä, suurimpana kawaii kulttuurin kehittäjänä. Lopulta suuntaus kasvoi ja esimerkiksi Sanrion kehittämällä Hello Kittyllä on ollut suuri vaikutus kawaii kulttuuriin kehitykseen.

Miksi Harajuku?

Harajuku on ehdoton vierailukohde Tokiossa, jossa voit kokea ainutlaatuisen yhdistelmän trendikästä muotia, kiehtovaa kulttuuria ja houkuttelevia nähtävyyksiä. Alueen rohkea ja omaperäinen tyyli sekä värikäs kawaii-kulttuuri tarjoavat elämyksiä, joita et löydä muualta. Tutustu ikonisiin ostoskatuihin, kuten Takeshita Street ja Cat Street. Nauti herkullisista kahviloista ja ravintoloista sekä vieraile historiallisissa kohteissa, kuten Meiji-jingū -pyhäkössä. Harajuku on kokemus, joka jää varmasti mieleen ja inspiroi sinua omalla erityisellä tavallaan.
Kaiken kaikkiaan Harajuku on inspiroiva ja energinen alue, joka tarjoaa monipuolisia elämyksiä ja nähtävyyksiä. Se on paikka, jossa voit astua ulos arjesta ja kokea Tokion nuorekkaan ja luovan puolen.

Harajukua pidetään nuorekkaan muodin keskuksena. Vaikka osa Harajukun muodista on siirtynyt Shibuyan alueelle, on Harajukussa paljon nähtävää ja muodin historiaa.

Kyllä, Harajukun muoti on edelleen voimissaan. Varsinkin viikonloippuisin Harajukun kaduilla liikkuu paljon ihmisiä pukeutuneena värikkäästi erilaisin muotityylein.

Harajukun muoti tai tyylisuuntaus alunperin syntyi 80-luvun alkupuolella ja se sai nimensä Harajukun rautatieaseman mukaan. Muotisuuntaus alkoi saada enemmän ihmisten huomiota ja kiinnosta 90-luvulla, jolloin japanilaista muotia sovitettiin yhteen länsimaalaisen muodin kanssa. 2000-luvulla Harajukun muoti alkoi levitä ihmisten tietoon maailmanlaajuisesti.

Harajuku ja Shibuya ovat molemmat omat, erilliset trendikkäät alueensa. Harajuku sijaitsee Shibuyasta kylläkin vain lyhyen kävelymatkan päässä.

Samankaltaiset artikkelit