Pasmo IC-kortti – Tokion kätevä metrokortti


Huom! Sirujen maailmanlaajuisen pulan vuoksi Japanin kahden suurimman IC-korttityypin Suican ja Pasmon myynti keskeytetiin 2. elokuuta 2023 alkaen. Valitettavasti se jää epäselväksi, milloin kortit palaavat taas myyntiin. Turisteille vaihtoehdoksi jää hankkia ”Welcome Suica” tai ”PASMO PASSPORT”. Toiminnallisesti nämä versiot korteista ovat suurelta osin samoja, mutta myyntipisteet ovat rajoitetumpia. Toinen vaihtoehto on käyttää matkakorttia puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Tieto 03/2024

Pasmo on älykortti, joka on suunniteltu lisäämään mukavuutta ja tehokkuutta julkisen liikenteen käyttäjille Japanissa. Se toimii maksukorttina, jolla voit suorittaa maksuja nopeasti ja helposti, poistamalla tarpeen käyttää käteistä tai ostaa paperisia matkalippuja. IC-kortiksi kutsuttu teknologia mahdollistaa sen, että voit yksinkertaisesti ladata kortille arvoa ja sitten käyttää sitä matkustaessa niin junissa kuin busseissakin metropolialueella, sekä monissa muissa Japanin kaupungeissa.

Käyttäessäsi Pasmo-korttia saat myös käyttöösi monia lisäetuja, kuten automaattisia latauksia ja alennuksia osallistuvilta jälleenmyyjiltä. Pasmo-kortin voi hankkia ja ladata uudelleen paikoissa ympäri Japania, kuten rautatieasemille asennetuissa lippuautomaateissa, kioskeilla ja jopa kauppojen kassoilla. Kortin helppous ja monikäyttöisyys tekevät siitä elintärkeän työkalun päivittäiseen liikkumiseen ja kaupunkielämän navigointiin.

Japanin matkustaminen voi olla hämmentävää monimuotoisen ja laajan julkisen liikenneverkoston vuoksi. Pasmo tarjoaa ratkaisun, jonka ansiosta voit sujuvoittaa siirtymisiä eri liikennevälineiden, kuten junien, metron ja bussien välillä. Tämä kätevä kortti onkin muodostunut oleelliseksi osaksi päivittäistä elämää sekä paikallisille että matkailijoille, jotka etsivät helppoa tapaa liikkua tehokkaasti Japanin vilkkaissa kaupungeissa.

Pasmo on yksi Japanissa käytetyistä ladattavista IC-korteista.
Pasmo on yksi Japanissa käytetyistä ladattavista IC-korteista, joka tekee matkustamisesta kätevää ja sujuvaa eri kuljetusvälineissä.

Pasmo ja Suica

Pasmo ja Suica ovat yhteensopivia ja laajalti hyväksyttyjä IC-kortteja Japanissa. Pasmo on erityisesti Tokion metropolialueella käytetty kortti, kun taas Suica on Japanin rautateiden (JR) hallinnoima. Vaikka nämä kortit on kehitetty eri yritysten toimesta, voit käyttää niitä vuorotellen useimmissa joukkoliikenteen muodoissa, kuten junissa, metroissa ja busseissa.

IC-korttien tyypit Japanissa

Japanissa on useita IC-kortteja, joiden joukossa Pasmo ja Suica ovat suosituimpia. IC-korttien käyttö on kätevää: lataat kortille rahaa ja kosketat sitä lukijaan kulkiessasi porttien läpi. Alla on esitetty Japanissa käytössä olevia kortteja:

 • Pasmo: Käytössä pääasiassa Tokion alueella.
 • Suica: Japanin rautateiden ylläpitämä, käytössä laajemmin.
 • ICOCA: Kansain alueen suosittu kortti.
 • Kitaca: Hokkaidon alueella käytetty kortti.

Pasmon käyttäminen matkustamisessa

Pasmo IC-kortin avulla voit sujuvasti matkustaa Tokion metropolialueella sijaitsevassa monipuolisessa julkisen liikenteen verkostossa. Kortti toimii tärkeänä välineenä, joka mahdollistaa nopeat ja vaivattomat siirtymät eri kulkuvälineiden välillä.

Rautatieliikenne

Kun matkustat junilla, Pasmo-kortti toimii lipun korvikkeena. Voit lähestyä lipunmyyntiautomaattia ja ladata kortille haluamasi summan rahaa. Matkan jälkeen sinun tarvitsee vain koskettaa Pasmo-korttia aseman portin lukijaan, joka vähentää matkan hinnan korttisi saldosta. Korttia voi käyttää kaikilla Tokion suuralueen rautateillä, myös yksityisillä junalinjoilla.

Bussiliikenne

Pasmo-kortin käyttö helpottaa matkustamista huomattavasti. Pasmo-kortilla maksaminen nopeuttaa nousua busseihin ja mahdollistaa siirtymät ilman käteisen käyttöä. Näytä korttisi lähimaksupäätteelle noustessasi kyytiin ja poistuessasi, niin maksu veloitetaan automaattisesti.

Muu julkinen liikenne

Pasmo-korttia voidaan käyttää myös metrossa ja monissa muissa julkisen liikenteen muodoissa. Käytä Pasmoa metron lipunmyyntiportilla samalla tavalla kuin rautatieliikenteessä: lataa rahaa ja kulje portin läpi. Kortti mahdollistaa vaivattomat vaihdot parantaen matkakokemusta.

Pasmon hankinta

Pasmo-kortin hankinta on suoraviivaista. Voit ostaa kortin monista paikoista, kuten lippuautomaateista, jotka sijaitsevat rautatieasemilla, tai kauppojen yhteydessä olevista myyntipisteistä. Kortin aktivointi tapahtuu ostohetkellä: valitse automaatista ”Pasmo” ja seuraa ohjeita. Maksaa voit joko käteisellä tai luottokortilla. Jos omistat iPhonen, voit lisätä Pasmo-kortin Apple Wallet -sovellukseen ja käyttää sitä suoraan puhelimestasi.

Pasmon mobiilisovellus

Pasmo-matkakortti on laajentanut toimintaansa mobiilialustalle, tarjoten käyttäjille mahdollisuuden hallita julkisen liikenteen maksuja suoraan älypuhelimistaan.

Pasmo Apple Payssä

Voit lisätä Pasmo-kortin Apple Payhin, mikäli käytössäsi on iPhone 8 tai uudempi malli. Tämä mahdollistaa kontaktittoman matkustuksen useimmissa Japanin julkisen liikenteen muodoissa.

 1. Avaa Wallet-sovellus.
 2. Napauta ”+”, valitse ”Pasmo” ja seuraa ohjeita.
Tutustu Pasmoon jo ennen matkaasi.
Pasmoon voit tutustua jo ennen matkaa.

Mobiilin Pasmo-kortin avulla voit helposti tarkistaa saldosi ja ladata korttiasi suoraan puhelimestasi. Latausprosessi on tehty nopeaksi ja vaivattomaksi:

 1. Valitse Pasmo-sovelluksessa lataussumma.
 2. Vahvista maksu käyttäen Apple Paytä tai muuta tuettua maksutapaa.

Pasmon käyttökohteet

Pasmo-korttiasi voit käyttää monipuolisesti erilaisissa kaupoissa ja palvelupisteissä. Suurista tavarataloista pienempiin erikoisliikkeisiin, Pasmo helpottaa päivittäisiä ostoksiasi. Voit käyttää Pasmoa esimerkiksi elektroniikkaliikkeissä, kirjakaupoissa ja vaateliikkeissä.

Ravintolat ja viihdealueet

Nauti monipuolisesta ruoka- ja viihdetarjonnasta Pasmo-kortillasi. Erinomaisen hyväksyttävyyden ansiosta voit käyttää korttia laajasti ravintoloissa, kahviloissa sekä erilaisissa viihdekohteissa kuten elokuvateattereissa ja huvipuistoissa, esimerkiksi Tokion alueella Marunouchissa.

Ravintola- ja viihdekäyttö sisältää:

 • Ravintolat: Syö lounasta tai illallista vaivattomasti.
 • Baarit ja kahvilat: Nauti juomista ja välipaloista korttia näyttämällä.
 • Viihdekeskukset: Maksa pääsylippusi teemapuistoihin, museoihin ja muihin nähtävyyksiin Pasmo-kortilla.

Pasmon edut ja alennukset

Kun käytät Pasmo-korttia, pääset nauttimaan monista eduista ja alennuksista matkustamiseen liittyen. Kortti tarjoaa sekä rahallisia säästöjä että käyttömukavuutta.

Matkustajan edut

Pasmo-kortilla säästät rahaa matkustaessasi. Kortille ladatun rahamäärän voit käyttää bussi- ja junaliikenteessä, ja usein matkan hinta on edullisempi kuin kertalippua käyttäen. Saatavilla on myös erilaisia käteviä arvopaketteja, jotka tarjoavat matkustamiseen liittyviä alennuksia tiettyjen etäisyyksien tai alueiden sisällä.

Käyttömahdollisuudet ja tarjoukset

Pasmo-kortin käyttö laajenee moniin erilaisiin palveluihin. Voit käyttää Pasmoa maksuvälineenä paitsi julkisissa kulkuvälineissä myös joissakin nähtävyyksissä, sekä kauppoihin ja ravintoloihin liittyvissä tarjouksissa.

Pasmon eri versiot

Pasmo tarjoaa useita erilaisia kortteja eri käyttäjäryhmille. Näihin kuuluvat lasten käyttöön tarkoitetut kortit ja lyhyempiaikaiset ratkaisut vierailijoille.

Lasten Pasmo

Lasten Pasmo on suunniteltu alle 12-vuotiaille lapsille. Se tarjoaa alennettuja matkustushintoja julkisessa liikenteessä. Kun hankit Lasten Pasmon, sinun tulee esittää lapsen ikää vahvistava asiakirja, ja kortti on voimassa lapsen 12-vuotispäivään asti.

Lyhytaikaisille vierailijoille

Lyhytaikaisia vierailijoita varten Pasmo tarjoaa erityisen Pasmo Passport -kortin. Se on anonyymi, ennakkoon ladattava kortti, joka ei vaadi henkilökohtaisia tietoja. Pasmo Passport on voimassa 28 päivää ensimmäisestä käyttöpäivästä lähtien ja sitä voidaan käyttää laajasti julkisessa liikenteessä, sekä monissa kaupoissa ja palveluissa suunnitellessasi matkaa Tokioon.

Henkilökohtaista Pasmo -korttia suositellaan vakituisille asukkaille ja siihen voidaan liittää käyttäjän nimi sekä muuta informaatiota, kuten puhelinnumero. Anonyymi Pasmo -kortti ei vaadi henkilötietoja eikä ole yksilöllisesti tunnistettavissa ja sopii niille, jotka haluavat yksinkertaisuutta ja nopeaa käyttöönottoa.

Pasmo liikennealueet ja kelpoisuus

Pasmo on laajasti hyväksytty sähköinen maksukortti, jota voit käyttää monipuolisesti ympäri Japania, erityisesti suurimmissa kaupungeissa ja niiden joukkoliikenneyhteyksissä.

Pääkaupunkiseutu ja suuret kaupungit

Käytettäessäsi Pasmo -korttia, voit matkustaa vaivattomasti Pääkaupunkiseudulla (Greater Tokyo) mukaan lukien Tokion, sekä lukuisia muita kaupunkialueita kuten Osakan, Kioton ja Fukuokan suuremmilla alueilla. Esimerkiksi JR East (Japan Railways East) -junaverkko Tokiossa ja sen lähialueilla hyväksyy Pasmo-kortin maksuvälineen.

IC-Korttien yhteentoimivuus

Pasmo -kortissa on laajaa yhteentoimivuus muiden IC-korttijärjestelmien kanssa koko Japanissa. Voit käyttää Pasmo-korttia kaikissa Iso-Kanto (Greater Kanto) ja Kansain alueilla, samoin kuin Hokkaido, Kyushu, Chugoku, ja Hokuriku alueilla. Tämä tarkoittaa, että voit vaihtaa eri alueiden paikallisliikenteen ja yksityisten rautatieoperaattorien välillä saumattomasti samalla kortilla.

 • IC yhteentoimivuus kattaa: Suica, Kitaca, TOICA, manaca, ICOCA, SUGOCA, nimoca, ja Hayakaken
 • Käyttöalue:

Pasmon palautus ja rahanpalautukset

Kun päätät palauttaa Pasmo-korttisi, sinun on hyvä tietää palautusoikeuden käytännöt ja jäljellä olevan saldon käsittely. Voit palauttaa Pasmo-korttisi ja saada rahasi takaisin. Kortin ostohetkellä maksettua maksuja ei kuitenkaan palauteta. Kortin palauttaminen onnistuu missä tahansa Pasmoja myyvässä palvelupisteessä. Palautettaessa sinun tulee esittää henkilöllisyystodistus.

Jäljellä olevan saldon käsitteleminen

Palautuksen yhteydessä jäljellä oleva saldo palautetaan sinulle. Jos kortin saldo on alle 220 jeniä, palautusta ei suoriteta. Summa yli tämän rajan palautetaan kokonaisuudessaan. Seuraava taulukko osoittaa palautettavan summan käsittelyn:

Kortin jäljellä oleva saldoKäsittelymaksuPalautettava summa
Alle 220 jeniäEi kulujaEi palautusta
220 jeniä tai yli220 jeniäSaldo – 220 jeniä
Tässä täytyy muistaa, että käsittelymaksu vähennetään palautettavasta saldosta.

Erilliset Pasmon palvelut

Pasmo on monipuolinen elektroninen matkakortti, jota käytetään laajasti Japanissa liikenteessä sekä erilaisissa kaupoissa maksuvälineenä. Kortti tarjoaa useita erikoispalveluita, jotka tekevät siitä enemmän kuin pelkän matkakortin.

Muistoesineiden myymälät

Pasmo -korttia voidaan käyttää maksuvälineenä ympäri Japania, varsinkin monissa muistoesineiden myymälöissä. Nämä myymälät tarjoavat erilaisia tuotteita, kuten Sanrio-hahmoihin liittyviä oheistuotteita. Kortin avulla löydät helposti ainutlaatuisia tuliaisia ja voit ostaa ne kätevästi. Lisäksi voit hyödyntää korttia erilaisissa ostoskeskuksissa, kuten Divercityssä.

Pasmo teemakortit

Käyttäjät voivat hankkia erikoisversioita Pasmo -korteista, jotka sisältävät vaihtuvia teemoja ja designeja. Nämä teemakortit ovat keräilijöiden suosiossa, ja ne voivat olla rajoitetun ajan saatavilla, mikä tekee niistä ainutlaatuisia keräilyesineitä.

Pasmo -kortin tekninen tuki

Pasmo -kortin käyttö elektronisena maksuvälineenä tekee matkustamisesta ja ostosten tekemisestä vaivatonta. Mikäli kohtaat ongelmia tai sinulla on kysymyksiä liittyen kortin käyttöön, tekninen tuki on saatavillasi.

Pasmo -kortin aktivointi ja lataaminen:

Aktivoi Pasmo -korttisi minkä tahansa aseman lippuautomaatissa. Lisää elektronista rahaa kortillesi joko käteisellä tai luotto-/pankkikortilla. Tämä onnistuu automaattisesti asemilla.

Mahdolliset tekniset ongelmat ja niiden ratkaisut:

Jos Pasmo -korttia ei tunnisteta lukulaitteela, tarkista kortin kunto ja yritä uudelleen. Tarvittaessa ota yhteyttä aseman henkilökuntaan. Jos elektroninen maksu ei mene läpi, varmista, että kortilla on riittävästi varoja. Lataa tarvittaessa lisää rahaa.

Yleistä neuvontaa:

Mikäli kadotat Pasmo -korttisi, ota heti yhteys asiakaspalveluun. He auttavat kortin sulkemisessa ja tarvittaessa uuden kortin hankkimisessa. Pidä henkilökohtaiset Pasmo -korttitietosi aina suojattuina. Älä jaa tunnuslukua tai kortin numeroa turvattomasti.

Usein Kysytyt Kysymykset

Ladattaessa Pasmo -korttia, voit tehdä sen joko automaateilla, joita löytyy lähes jokaiselta rautatieasemalta, tai käyttämällä mobiilisovellusta, jos sinulla on NFC-ominaisuudella varustettu älypuhelin. Automaatit hyväksyvät sekä käteisen että luottokortit.

Kyllä, Suica -korttia voi käyttää Osakan metrossa. Suica ja Pasmo ovat keskenään yhteensopivia, joten voit käyttää kumpaa tahansa näistä korteista Japanin suurimpien kaupunkien julkisessa liikenteessä.

Ero Pasmo- ja Suica -korttien välillä on niiden myyntipaikoissa. Pasmo -kortteja myydään Tokion yksityisillä rautatielinjoilla ja metrossa, kun taas Suica-kortteja myy JR East. Molemmat toimivat kuitenkin samalla tavalla ja niitä voi käyttää laajasti ympäri Japania.

Pasmo -kortti on voimassa 10 vuotta sen viimeisimmästä käyttökerrasta. Jos korttia ei käytetä 10 vuoteen, se saattaa deaktivoida, mutta voit pyytää henkilökuntaa aktivoimaan sen uudelleen.

Jos sinulla on iPhone, joka tukee Apple Paytä, voit lisätä Pasmo -kortin siihen. Sinun on ladattava Pasmo -sovellus ja luotava digitaalinen versio kortistasi seuraamalla sovelluksen ohjeita.

Jos Pasmo -korttisi katoaa tai se varastetaan, voit saada korvaavan kortin. Ota yhteys lähimpään asiakaspalvelupisteeseen mahdollisimman pian. Jos olet rekisteröinyt Pasmo -korttisi, sitä voidaan suojata väärinkäytöltä ja mahdollisesti palauttaa kortilla olleet varat.

Samankaltaiset artikkelit