Shinkansen – Nopeiden junamatkojen tulevaisuus Japanissa

Shinkansen on tunnettu myös nimellä ”luotijuna”. Se on Japanin nopeiden junien verkosto, joka on vaikuttanut merkittävästi maan liikennejärjestelmään ja kansainväliseen maineeseen. Junat ovat tunnettuja huippunopeuksistaan, turvallisuudestaan ja luotettavuudestaan, ja ne ovat auttaneet lujittamaan Japanin asemaa teknologian ja innovaation edelläkävijänä maailmassa.

Shinkansenin historia alkaa vuodesta 1964, jolloin ensimmäinen Tokiosta Osakkaan kulkenut junayhteys otettiin käyttöön. Siitä lähtien Shinkansen on kehittynyt monin tavoin, ja nykyään se kattaa laajan alueen koko Japanissa, ja on osa maan taloudellista ja kulttuurista identiteettiä. Useiden junamallien ansiosta Shinkansen on pystynyt tarjoamaan yhä moderneja, tehokkaita ja ympäristöystävällisempiä matkustajapalveluja.

Keskeiset seikat:

 • Shinkansen on Japanin nopea junaverkosto, joka tunnetaan turvallisuudestaan ja luotettavuudestaan.
 • Junien historia alkaa vuodesta 1964, ja niiden kehittyminen on tuonut monia etuja Japanin taloudelle, kulttuurille ja ympäristölle.
 • Nykyään Shinkansen on laajalle levinnyt koko Japanissa ja tärkeä osa maan liikennejärjestelmää.
Luotijunan nopeus voi ylittää 320km/h
Luotijuna eli shinkansen voi kulkea jopa 320km/h.

Shinkansenin historia

Shinkansen, tunnetaan myös luotijunana, joka on Japanin nopean junaliikenteen järjestelmä. Se on ollut käytössä vuodesta 1964. Tämä järjestelmä edustaa huippuluokan teknologiaa ja tehokkuutta, ja se on noussut yhdeksi maailman kuuluisimmista junaliikenteen innovaatioista.

Ensimmäinen Shinkansen-reitti, Tokaido Shinkansen, avattiin vuonna 1964 Tokion ja Osakan välille, juuri ennen Tokion olympialaisia. Tämä radan avaaminen oli huomattava virstanpylväs, sillä se oli ensimmäinen täysin erillinen suurnopeusrata maailmassa. Alkuperäinen nopeus oli 210 km/h, mutta se on sittemmin kasvanut jopa 320 km/h.

Shinkansen-järjestelmän kehitys jatkui nopeasti, ja seuraavat linjat avattiin vuosina 1972-1975:

 • Sanyo Shinkansen: Shin-Osakasta Hakataan
 • Tohoku Shinkansen: Tokiosta Moriokaan
 • Joetsu Shinkansen: Tokiosta Niigataan

Nykyään Shinkansenin verkosto kattaa suuren osan Honshun ja Kyushun saaria, ja se tarjoaa tehokkaan ja luotettavan kuljetusvälineen sekä paikallisille että turisteille. Järjestelmässä on joitakin ainutlaatuisia ominaisuuksia:

 • Radat on rakennettu erillään muusta raideverkosta, mikä vähentää yhteenottoja ja mahdollistaa nopeamman liikennöinnin.
 • Junissa on huomattavasti vähemmän pyörän ja kiskon välisiä kitkavoimia, mikä vähentää kulumista ja parantaa energiatehokkuutta.

Yksi Shinkansenin tärkeimmistä saavutuksista on sen erinomainen turvallisuushistoria. Järjestelmässä ei ole koskaan ollut vakavia onnettomuuksia, ja se on toiminut vuosien ajan ilman vakavia viivästyksiä tai häiriöitä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Shinkansenin historia on täynnä innovaatioita, ja se on muuttanut tapaa matkustaa niin Japanissa kuin muuallakin maailmassa. Tämä poikkeuksellinen järjestelmä on asettanut korkeat standardit junaliikenteelle ympäri maailmaa, ja sitä voidaan pitää merkittävänä saavutuksena.

Kehitysvaiheet

Shinkansenin kehitys alkoi jo 1950-luvulla, ja sen ensimmäinen vaihe päättyi Tokaido Shinkansenin avaamiseen vuonna 1964. Tämä vaihe sisälsi pääasiassa teknisten ratkaisujen kehittämisen ja nopeiden junayhteyksien luomisen Japanin suurimpien kaupunkien välille.

Toinen vaihe kehityksessä oli laajentuminen. 1970- ja 1980-luvuilla Shinkansen-verkostoa laajennettiin useille eri reiteille ja lisättiin uusia nopeita junamalleja. Tänä aikana verkosto ulottui Hokkaidosta aina Kyushuun asti.

Kolmas vaihe oli teknologisen edistymisen aika. 1990-luvulla Shinkansenin kehitys keskittyi junien nopeuden ja energiatehokkuuden parantamiseen. Tämän seurauksena syntyi useita uusia junamalleja, kuten Nozomi ja Hikari.

KehitysvaiheAjanjaksoTärkeimmät saavutukset
1. vaihe1950–1964Teknisten ratkaisujen kehitys
2. vaihe1970–1980Verkoston laajentuminen
3. vaihe1990–nykypäiväTeknologinen edistyminen

Nykyään Shinkansenin kehityksen painopisteitä ovat esimerkiksi ympäristöystävällisyys ja turvallisuus. Tämän myötä tulevaisuuden junamalleissa saatetaan nähdä entistäkin energiatehokkaampia ja turvallisempia ratkaisuja matkustajille.

Moderni Shinkansen

Shinkansen eli Japanin erittäin nopea juna, on kehittynyt huomattavasti ensimmäisestä junasta, joka aloitti toimintansa vuonna 1964. Nykyään modernit Shinkansen-junat tarjoavat paitsi nopeutta ja tehokkuutta, myös mukavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Tässä osiossa käsitellään eräitä näiden uusien, uljaiden junien ominaisuuksia.

Nopeus ja tehokkuus

Shinkansen-junat ovat tunnettuja erittäin nopeista nopeuksistaan, jotka voivat saavuttaa jopa 320 km/h. Suurten nopeuksien ansiosta matkustajat pääsevät määränpäähänsä nopeammin ja Japanin rautateillä liikennöivä Shinkansen voi kuljettaa suuren määrän ihmisiä kerralla. Tässä on esimerkki muutamista tämänhetkisistä nopeista Shinkansen-junaista:

JunaNopeus (km/h)
N700300
E5320
E6320

Mukavuus ja palvelut

Moderni Shinkansen tarjoaa matkustajilleen monia mukavia ominaisuuksia, kuten tilavat istuimet, joissa on ylimääräinen jalkatila ja tasainen kyyti, joka tekee matkasta miellyttävän. Lisäksi junassa on useita palveluluokkia:

 • Tavallinen luokka: normaalisti varustellut istuimet
 • Green Car: premium-luokka, jossa on muun muassa laajemmat istuimet
 • Gran Class: ylellisin luokka, joka sisältää ensiluokkaiset istuimet ja erilaisia ​​yksityiskohtia, kuten henkilökohtaisen valaistuksen

Ympäristöystävällisyys

Shinkansen-junat eivät ole vain nopeita ja mukavia, vaan myös ympäristöystävällisempiä kuin monet muut liikennevälineet. Ne käyttävät sähköä eivätkä tuota pakokaasupäästöjä ja aiheuta vähemmän meluhaittoja kuin muut erittäin nopeat junat. Lisäksi energiatehokkaat teknologiat kuten regeneratiivinen jarrutus ja aerodynaaminen rakenne auttavat vähentämään energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.

Shinkansenin teknologia

Nopeus ja tehokkuus ovat Shinkansen-junan tunnusmerkkejä. Nämä erittäin nopeat junat pystyvät saavuttamaan jopa 320 km/h nopeuden käyttäen kehittynyttä teknologiaa. Voimansiirto ja aerodynamiikka ovat kaksi keskeistä tekijää, jotka tekevät Shinkansenista maailman ylivertaisimman junayhteyden.

Merkittävää on, että Shinkansenin käyttämät raiteet ovat standardileveydet (1.435 mm), mutta niiden geometria on suunniteltu erityisesti suurille nopeuksille. Järjestelmän erillään pysyminen muusta rautatieverkosta vähentää myös törmäysvaaraa ja parantaa täsmällisyyttä.

Shinkansen-junissa käytetään sähkömoottoreita voimanlähteenä. Nämä moottorit antavat junille nopean kiihdytyksen ja tehokkaan jarrutuksen. Järjestelmä esittää oleellisen roolin energiatehokkuudessa, erityisesti suurilla nopeuksilla.

Tässä on joitakin Shinkansen-junan teknologisia parannuksia:

 • Aktiiviset jousitusjärjestelmät – Ne auttavat junaa pysymään kiskoilla ja vähentävät kallistumista kaarteissa.
 • Kallistuvat rungot – Parantavat mukavuutta matkustajille ja mahdollistavat suuremmat nopeudet kaarteissa.
 • Matala kitka – Vähentää ääntä ja värähtelyä, mikä parantaa matkustajien mukavuutta.
 • Automaattinen junien ohjausjärjestelmä – Tämä järjestelmä tehostaa liikennettä ja minimoi viiveet.

Junat

Shinkansen-junat ovat tunnettuja niiden huippunopeuksista ja tarkasta aikataulusta. Ne on suunniteltu tarjoamaan sinulle mukava ja tehokas matkustuskokemus. Tässä osiossa käsitellään Shinkansen-junien eri luokat ja suorituskyky.

Shinkansen-junat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: mini-Shinkansen ja Super Express. Mini-Shinkansen ovat hieman hitaampia, mutta ne ovat tehokkaita matkustaa pienemmillä alueilla. Super Express -junat tunnetaan niiden nopeudesta ja luksuksesta.

Erilaisia Shinkansen-junia:

 1. Nozomi: Nopein ja ylellisin Shinkansen, joka kulkee ainoastaan suurimmilla kaupunkien välillä.
 2. Hikari: Vähän hitaampi kuin yllä oleva Nozomi, mutta kattaa enemmän pysähdyksiä ja tarjoaa enemmän joustavuutta.
 3. Kodama: Vallitseva juna kaikkein pysähdyksissä Shinkansen-reitillä.

Shinkansen-junissa on usein kolme matkustusluokkaa:

 • Ordinary Cars (tavalliset vaunut): Tavanomaiset istumapaikat, joissa on riittävä jalkatila ja mukavuudet.
 • Green Cars (vihreät vaunut): Ylellisempiä istuimia, enemmän jalkatilaa ja lisämukavuuksia, kuten verhot ja henkilökohtainen valaistus.
 • Gran Class: Suurin ylellisyysluokka, jossa on tilavia istuimia, ruokapalvelut ja henkilökohtainen huonepalvelu.

Shinkansen-junien turvallisuus on tärkeä tekijä niiden luotettavuudelle. Junat on suunniteltu kestämään maanjäristyksiä ja erilaisia sääolosuhteita. Lisäksi järjestelmä käyttää uusinta teknologiaa, kuten automaattista kulunvalvontaa, taatakseen matkustajien turvallisuuden.

Radat

Shinkansen on Japanin nopea junaverkosto, joka tarjoaa tehokkaan ja mukavan matkustuskokemuksen. Radat on suunniteltu erityisesti tätä varten, ja tässä osiossa saat tietoa niiden rakenteesta ja kunnossapidosta.

Shinkansenin raideleveys on 1 435 millimetriä, eli standardileveys. Se eroaa Japanin perinteisistä radoista, joiden leveys on vain 1 067 millimetriä. Tämä mahdollistaa nopeammat ja suuremmat junat.

Shinkansen-ratojen alusrakenteet on suunniteltu erinomaisesti. Ne ovat suoria tai laajoja mutkia, mikä mahdollistaa huippunopeuksien saavuttamisen jopa 320 kilometriä tunnissa. Ratalevyt ovat saumattomia ja hitsattuja, mikä vähentää melua ja värinää.

Ratojen kunnossapito on keskeistä turvallisuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi. Tätä varten:

 • Rautatieyhtiöt tekevät säännöllisiä tarkastuksia junien ja ratojen kunnosta.
 • Vaihteiden ja raiteiden säännöllinen huolto on välttämätöntä niiden käyttöiän pidentämiseksi.
 • Lumityöt ovat olennainen osa ratakunnossapitoa erityisesti talvikuukausina.
 • Ratavalvonta tehdään jatkuvasti, jotta havaitaan mahdolliset viat tai ongelmat välittömästi.

Shinkansenin radat ovat pääosin erillään muista rautateistä, mikä vähentää ruuhkia ja vaaratilanteita risteyskohdissa. Yhteys muihin rautateihin on kuitenkin olemassa tarvittavien huolto- ja tukikäytäntöjen varmistamiseksi.

Turvallisuusjärjestelmät

Shinkansen-junilla on erinomaiset turvallisuusjärjestelmät, mikä tekee matkustamisesta niillä erittäin turvallista. Automaattisen junahallinnan (ATC) ansiosta voit luottaa siihen, että junat pysyvät turvallisella etäisyydellä toisistaan. Tämä järjestelmä säätää jatkuvasti junien nopeutta ja varmistaa, etteivät ne ylitä tiettyjä rajoituksia.

Toinen merkittävä turvallisuustekijä on maanjäristyksen havaitsemisjärjestelmä. Jos järjestelmä havaitsee maanjäristyksen, se pysäyttää junat välittömästi estääkseen onnettomuuksia. Tämä ominaisuus on erittäin tärkeä Japanissa, jossa maanjäristykset ovat yleisiä.

Shinkansen-junien turvallisuusjärjestelmiin kuuluu myös:

 • Ilmatyynyalustatunnistus: Estää junan raiteilta suistumisen ja vähentää vaikutuksia kovissa jarrutuksissa.
 • Tulipalonestojärjestelmä: Kattava paloturvajärjestelmä, joka sisältää palovaroittimet ja -sammuttimet matkustajaosastoihin ja teknisiin tiloihin.
 • Ovien turvalaite: Estää junien liikkumisen, kunnes ovet ovat täysin suljettuja, jotta matkustajat eivät putoa junasta tai jää loukkuun.

Shinkansen-junat on suunniteltu myös kestämään voimakkaita tuulia ja muita sääolosuhteita. Monimutkaiset tuulilasi- ja ikkunateknologiat suojaavat matkustajia ulkoisilta ärsykkeiltä ja melulta, mikä tekee matkasta miellyttävämmän.

Lisäksi jokainen Shinkansen-juna on varustettu ensiapulaukkujen ja -välineiden kanssa hätätilanteiden varalta. Henkilökunta on koulutettu antamaan ensiapua tarvittaessa. Turvallisuustoimenpiteet yhdessä Shinkansen-junien huippuluokan tekniikan kanssa tekevät niistä yhden maailman turvallisimmista kulkuvälineistä.

Shinkansenin vaikutukset

Shinkansen-junien käyttöönotto on vaikuttanut monin tavoin Japanin yhteiskuntaan, talouteen ja infrastruktuuriin. Tässä osiossa käsitellään Shinkansenin tärkeimpiä vaikutuksia eri näkökulmista.

Matka-aika on lyhentynyt merkittävästi Shinkansen-junien ansiosta. Esimerkiksi Tokion ja Osakan välinen matka-aika on vähentynyt noin 4 tunnista alle 2,5 tuntiin. Tämä on parantanut ihmisten liikkuvuutta ja helpottanut työmatkaliikennettä huomattavasti.

Shinkansen on edistänyt alueellista kehitystä. Nopeiden junayhteyksien ansiosta etäisemmilläkin alueilla sijaitsevat kaupungit ovat päässeet mukaan talouskasvuun ja matkailuun. Myös yritykset ovat voineet laajentaa toimintaansa ja hyödyntää paikallisia resursseja tehokkaammin.

Shinkansen on vähentänyt merkittävästi liikenteen ympäristövaikutuksia. Sähkökäyttöiset junat ovat paljon ekologisempia kuin esimerkiksi autot ja lentokoneet, joten niiden käyttö vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Myös melu- ja ilmansaasteongelmat ovat vähentyneet.

Shinkansen on parantanut turvallisuutta liikenteessä. Tällä hetkellä Shinkansen-järjestelmä on yksi maailman turvallisimmista, eikä yhtään vakavaa onnettomuutta ole tapahtunut sen käyttöönoton jälkeen. Junat on varustettu automaattisilla hätäjarrutusjärjestelmillä ja seismisillä turvalaitteilla, jotka vähentävät riskiä äkillisten tapahtumien sattuessa.

Lopuksi Shinkansenin vaikutus on ollut myös kulttuurinen. Nopeiden junayhteyksien ansiosta japanilaiset ovat voineet matkustaa helposti alueelta toiselle ja tutustua omaan maahansa entistä paremmin. Tämä on lisännyt kansallista yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä maan saavutuksista.

Taloudelliset vaikutukset

Shinkansen -järjestelmä on ollut merkittävä tekijä Japanin taloudelliselle kehitykselle ja se on tehnyt matkustamisesta nopeaksi ja mukavaksi. Tämä on yksi syy siihen, miksi voit helposti liikkua suurten kaupunkien välillä ja nähdä taloudellisen kasvun vaikutukset ympäri maata.

Yksi tärkeimmistä taloudellisista vaikutuksista on ollut matkailun kasvu. Japanissa käy vuosittain miljoonia turisteja, jotka matkustavat Shinkansen-junilla. Tämän ansiosta vaikutukset ovat seuraavat:

 • Kaupunkeihin on syntynyt enemmän työllisyyttä, esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalla.
 • Uusien yritysten perustaminen on lisääntynyt, esimerkiksi matkamuistomyymälöiden ja -palveluiden osalta.

Lentoliikenteen kilpailu on toinen Shinkansen-järjestelmän taloudellinen vaikutus. Junat ovat usein nopeampia ja mukavampia kuin lentokoneet, ja lisäksi niillä on ympäristöystävällisempi maine. Tämä on johtanut lentoliikenteen vähenemiseen tietyillä reiteillä ja lentoyhtiöiden painostamiseen kehittää tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä liikennemuotoja.

EroLentoliikenneShinkansen
NopeusNopeampi pitkillä matkoillaNopeampi lyhyillä ja keskipitkillä matkoilla
MukavuusAhtaat istuimet ja mahdolliset viivästyksetTilavat istuimet ja vähemmän viivästymiä
YmpäristövaikutuksetSuuremmat hiilidioksidipäästötPienemmät hiilidioksidipäästöt

Ympäristövaikutukset

Shinkansen kulkee sähköllä, mikä tekee siitä vähäpäästöisemmän vaihtoehdon verrattuna esimerkiksi lentoliikenteeseen tai maantiekuljetuksiin. Suurin osa sähköstä tuotetaan kuitenkin edelleen fossiilisilla polttoaineilla, joten junaliikenteellä on silti jonkin verran päästöjä. Viime vuosina Kiinan Shinkansen-verkosto on pyrkinyt lisäämään uusiutuvista lähteistä saatua energiaa ja vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Shinkansen-junien nopeus voi olla jopa 320 km/h, joten niiden melutaso on korkeahko. Tästä huolimatta juna aiheuttaa huomattavasti vähemmän meluhaittoja kuin lentokoneet. Erinäiset toimenpiteet, kuten meluesteet ja ajoaikojen rajoitukset pyrkivät minimoimaan junien aiheuttamat häiriöt asukkaille.

MuuttujaShinkansen1Shinkansen2AutotLentokoneBussi
Hiilidioksidipäästöt /matkustaja42 g37 g212 g130 g88 g
Energiankulutus /matkustaja2.22 MJ2.64 MJ11.6 MJ3.69 MJ4.93 MJ
Melutaso /matkustaja60 dB56 dB85 dB100 dB70 dB
Taulukossa on esitetty Shinkansenin ympäristövaikutuksia vertailussa muihin kuljetusmuotoihin (lentokone, auto ja bussi).

Shinkansen käyttää runsaasti maata ja vaatii rakenteellisia muutoksia, kuten tunnelien rakentamista ja maastokorkeuksien tasaamista. Tämä voi aiheuttaa alueellisia eroosio-ongelmia ja vaikuttaa luontotyyppejä. Toisaalta Shinkansenin ympärille kehittyy usein laaja infrastruktuuri, mikä voi parantaa kyseisten alueiden elin- ja liikennöintiolosuhteita.

Shinkansenin tulevaisuus

Maglev-tekniikkaa (magneettinen leijunta) tutkitaan ja testataan aktiivisesti. Sen avulla voidaan saavuttaa huimia nopeuksia jopa 500 km/h. Tämä teknologia tulee muuttamaan radikaalisti Shinkansenin kapasiteettia ja nopeutta. Esimerkiksi, Chuo Shinkansen -linjan odotetaan valmistuvan 2020-luvun loppuun mennessä, mahdollistaen matka-ajan lyhenemisen oleellisesti Tokion ja Osakan välillä.

Toiseksi, Shinkansen kehittää myös:

 • Uusia junamalleja.
 • Parempia turvajärjestelmiä.
 • Pelastustoimenpiteitä.
 • Ympäristöystävällisempiä teknologioita.

Näiden innovaatioiden avulla Shinkansen pyrkii lisäämään junien mukavuutta, energiatehokkuutta ja kestävyyttä.

Shinkansenilla on suunnitelmissa laajentaa ratalinjastoaan uusille reiteille. Yksi suunnitelluista projekteista on Hokkaido Shinkansen. Avattu vuonna 2016, Seikan Tunnelissa on käytössä Hakodate-Shin-Aomori väli, ja näin ollen tavoite on jatkaa linjaa kohti Sapporoa. Tämän valmistuminen tulee parantamaan Japanin eri alueiden yhteyksiä ja vahvistamaan Shinkansenin matkailullista vetovoimaa.

Tulevaisuuden Shinkansen panostaa siis tehokkuuteen, turvallisuuteen ja kestäväämmin kehitykseen. Näiden tavoitteiden avulla on varmistettu, että Shinkansen jatkaa mullistavaa vaikutustaan Japanin kulkuyhteyksiin ja julkisen liikenteen käyttäjinä voitte odottaa entistäkin parempaa kokemusta.

Suunnitteilla olevat reitit

Shinkansen-järjestelmään on suunnitteilla useita uusia reittejä, jotka parantavat entisestään Japanin nopeiden junayhteyksien verkostoa. Näistä reiteistä merkittävimpiä ovat seuraavat:

 • Hokkaido Shinkansen: Tämä laajennus nykyisestä Tohoku Shinkansen-reitistä kattaa matkan Shin-Aomorista Hokkaidolle Sapporoon. *-vaihe valmistui jo vuonna 2016, jolloin junat alkoivat kulkea Hakodateen. Jatkovaiheen rakentamisen arvioidaan kestävän 2030-luvulle.
 • Chuo Shinkansen: Maglev-teknologiaa hyödyntävä Chuo Shinkansen on rakenteilla oleva reitti Tokion ja Nagoyan välille. Sen odotetaan valmistuvan 2027 mennessä ja lopulta yhdistävän Tokion Osakan kanssa. Maglev-teknologian ansiosta junien nopeus voi nousta jopa 500 km/h, mikä tarkoittaa huomattavasti lyhyempiä matka-aikoja.
ReittiArvioitu valmistumisvuosi
Hokkaido Shinkansen2030-luku
Chuo Shinkansen2027

Lisäksi on suunnitteilla useita muita reittejä ja laajennuksia, kuten Nagasaki Shinkansen, joka yhdistäisi Hakatan ja Nagasakin sekä Hokuriku Shinkansen-reitin pidentäminen, joka toisi nopeat junayhteydet Osakasta Fukuihin ja Kanazawaan.

Teknologinen kehitys

Shinkansen on tunnettu maailmanlaajuisesti erinomaisesta teknisestä taituruudestaan ja jatkuvasta innovaatiosta. Tässä osassa käsitellään joitain merkittäviä teknologisia saavutuksia, jotka ovat olleet tärkeitä Shinkansenin kehitykselle.

Ensimmäinen huomionarvoinen teknologinen edistysaskel on nopeus. Shinkansenin ensimmäinen sukupolvi, 0-sarja, otettiin käyttöön vuonna 1964, ja se saavutti huippunopeuden 210 km/h. Nykyisin nopeimmat Shinkansen-junat, kuten N700- ja E5-sarjat, voivat saavuttaa nopeuksia jopa 320 km/h.

Seuraava tärkeä alue on turvallisuus. Tähän mennessä Shinkansen on ollut äärimmäisen turvallinen kuljetusmuoto, eikä sen toiminnassa ole raportoitu yhtään kuolonuhria onnettomuuksissa. Tämä on saavutettu monien innovatiivisten turvaominaisuuksien avulla, kuten ATC (Automatic Train Control), joka automaattisesti säätää junan nopeutta ja estää ylinopeudet.

Lyhyt luettelo Shinkansenin turvaominaisuuksista:

 • ATC (Automatic Train Control)
 • Runkojen äärimmäisen kestävä rakenne
 • Erittäin tarkat laitteet raidegeometrian varmistamiseksi
 • Inhimillisen virheen vähentäminen automatisoinnin avulla

Lisäksi energiatehokkuus on ollut merkittävässä roolissa Shinkansenin teknisessä kehityksessä. Junat on suunniteltu siten, että ne kuluttavat vähemmän energiaa millä tahansa nopeudella. Esimerkiksi aerodynaamiset muotoilut, kevyet materiaalit ja regeneratiivinen jarrutus ovat osa järjestelmää, joka tekee Shinkansenista yhden ympäristöystävällisimmistä kuljetusmuodoista.

Shinkansenin menestys ja suosio eivät olisi mahdollisia ilman näitä ja muita teknologisia innovaatioita, jotka parantavat junien suorituskykyä, turvallisuutta ja energiatehokkuutta. Nämä saavutukset ovat vahvistaneet Shinkansenin asemaa johtavana luotijunajärjestelmänä maailmassa.

Usein kysytyt kysymykset

Shinkansen-junat kulkevat yleensä nopeudella 240-320 km/h, riippuen linjasta ja junasta. Nopeimmat Shinkansen-linjat, kuten Tokaido- ja Sanyo-Shinkansen, ovat tunnettuja nopeuksistaan yli 300 km/h.

Maailman nopein juna tällä hetkellä on Shanghai Maglev -juna, joka käyttää magneettikelluntaa. Sen huippunopeus liikennöinnissä on 431 km/h. Japanissa kehitetty SCMaglev -juna on saavuttanut testiradalla jopa 603 km/h, mutta se ei ole vielä kaupallisessa käytössä.

Shinkansen-lippujen hinnat vaihtelevat reitin, matkan pituuden ja junan tyypin mukaan. Esimerkiksi suosituimman reitin, Tokio-Osaka, hinta vaihtelee noin 14 000-20 000 japanin jenin (noin 110-160 euroa) välillä. Tarkat hinnat ja aikataulut löytyvät Japan Railways -yhtiön verkkosivuilta.

Nozomi Shinkansen on yksi Tokaido- ja Sanyo-Shinkansen-linjojen pikajunista. Se tarjoaa nopeimmat yhteydet reiteillä, koska se pysähtyy vain tärkeimmissä kaupungeissa ja asemilla. Muita Shinkansen-junatyyppejä ovat Hikari (vähemmän pysäytyksiä) ja Kodama (pysähtyy kaikilla asemilla), jotka ovat hitaampia verrattuna Nozomi-juniin.

Kyllä, Japan Rail Passilla voi matkustaa useimmilla Shinkansen-junilla. Ainoa rajoitus on, että passin haltijat eivät voi käyttää Nozomi- eikä Mizuho-junia. Passin haltijat voivat kuitenkin käyttää Hikari- ja Sakura-junia, jotka tarjoavat melkein yhtä nopeita yhteyksiä kuin Nozomi-junat.

Maglev (magneettikellunta) on junatekniikka, jossa junan runko leijuu magneettikentän avulla sen sijaan, että se kulkisi raiteilla. Tämän tekniikan avulla junat voivat saavuttaa huomattavasti suurempia nopeuksia kuin perinteiset raidepohjaiset Shinkansen-junat. Japani kehittää parhaillaan Chuo Shinkansen -linjaa, joka tulee käyttämään magneettikelluntaa ja jonka on määrä avautua 2027 mennessä.

Samankaltaiset artikkelit