|

Tokion kansallismuseo – Museo täynnä Japanin historiaa Uenossa

Tokio on Japanin sykkivä sydän, ja siellä sijaitsee myös maan arvostetuin taideinstituutio, Tokion kansallismuseo. Museo sijaitsee Uenon puistoalueella, joka on tunnettu monista kulttuurikohteistaan. Käynti tässä valtavassa kokoelmakeskuksessa on elämys kaikenlaisille Japanin taiteen harrastajille.

Museo tarjoaa laajan kattauksen Japanin taiteen historiaa, ja sen kokoelmat ovat jaoteltu taideteollisuuteen, sekä perinteiseen kuvataiteeseen. Näyttelyn tilat täyttävät useita rakennuksia Uenon puistoalueella, ja ne kattavat laidasta laitaan erilaisia taiteen lajeja ja tekniikoita – kalligrafiaa, keramiikkaa ja maalauksia.

Suunnitellessasi matkaa Tokioon, Tokion kansallismuseo on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde taiteen ystävälle. Museossa on myös erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia vuoden aikana, joten nämä kannattaa tarkistaa museon ohjelmistosta, jotta osaat suunnata mielenkiintoisiin ajankohtaisiin näyttelyihin.

Tokion kansallismuseon lisäksi löydät Uenosta esimerkiksi Uenon eläinpuiston!
Tokion kansallismuseon lisäksi löydät Uenosta esimerkiksi Uenon eläinpuiston!

Museon historia

Tokion Kansallismuseo (Tokyo Kokuritsu Hakubutsukan) on Japanin suurin ja vanhin kansallismuseo, joka sijaitsee Uenon puistossa. Se perustettiin vuonna 1872 ja tarjoaa sinulle kattavan katsauksen Japanin historiaan ja kulttuuriin.

Museo koostuu viidestä erillisestä rakennuksesta, ja sen alkuperäiset juuret ulottuvat Asakusan kulttuurieliitin perustamiin taidekokoelmiin 1800-luvulta. Museo siirrettiin Naraan vuonna 1882, mutta palasi Tokioon Edo-kauden lopulla.

Kokoelmat ja näyttelyt tarkastelevat Japanin esihistoriasta nykypäivään ulottuvaa kulttuuriperintöä lukien arkeologiaa, kuvataidetta, keramiikkaa, tekstiilejä ja aseita. Museossa on yli 110 000 esinettä, joihin kuuluu 87 Japanin kansalaisaarretta ja yli 610 tärkeää kulttuurikohdetta. Useita teoksia on luokiteltu olennaisiksi kulttuuriomaisuuden osiksi, joiden säilyttäminen on erityisen tärkeää.

Museon käytävillä voit tutustua Japanin kulttuurin monimuotoisuuteen, jonka juuret ulottuvat Jomon-kaudelta (noin 14 000–300 eaa.) Heian-kauden (794–1185) hovielämään, samuraiden aikakauteen ja Edo-kauden (1603–1868) kaupunkikulttuuriin.

Kansallismuseon kokoelmat

Tokion kansallismuseossa voit tutustua monipuolisiin kokoelmiin, jotka kattavat erilaisten aikakausien taiteen ja kulttuurin. Kokoelmiin kuuluu kansallisaarteitatärkeitä kulttuuriomaisuuksia ja kiehtovia arkeologisia löytöjä.

Museon kokoelmissa on yli 110 000 taideteosta ja muinaisesinettä, jotka edustavat japanilaista taidetta parhaimmillaan. Näihin kuuluvat maalaukset, kalligrafia, kuvanveistokset ja arkeologiset löydöt. Esillä on myös laaja valikoima Aasian ja Tyynenmeren alueen esineistöä.

Tässä yleiskatsaus museon kohokohtiin:

  • Kansallisaarteet: Museon kansallisaarteet ovat Japanin tärkeimpiä taide- ja kulttuurikokoelmia. Niitä pidetään kansallisesti ja kansainvälisesti arvokkaina. Kansallisaarteet sisältävät esimerkiksi sutra-kääröjä, vanhoja maalauksia ja ainutlaatuisia kulttuuriesineitä, kuten miekkoja ja arkeologisia löytöjä.
  • Tärkeät kulttuuriomaisuudet: Tärkeät kulttuuriomaisuudet ovat Japanin kulttuurihistoriallisesti merkittäviä esineitä tai rakennuksia, jotka on tunnistettu arvokkaiksi säilytettäviksi tuleville sukupolville. Näihin kuuluu mm. arvokkaita buddhalaiskuvia, upeita käsitöitä ja koruja.
  • Artefaktit: Tokion kansallismuseolla on merkittävä kokoelma arkeologista aineistoa, sekä taiteellisia ja historiallisia esineitä. Esillä on muun muassa pronssi-, posliini-, lakkataide- ja kangasesineitä eri aikakausilta.
  • Japanilainen taide: Museon japanilaisen taiteen kokoelma kattaa laajan aikavälin aina muinaisista Jomon-kauden keramiikasta, uuden ajan Edo-kauden puupiirroksiin. Kokoelmat antavat katsauksen maan taiteen kehityksestä ja hienostuneesta esteettisestä perinteestä.

Tutustuessasi Tokion kansallismuseoon, näet miten monipuolista ja rikasta Japanin taide ja kulttuuri on ollut eri aikakausina.

Tutustu myös museon vieressä olevaan Uenon eläintarhaan!

Tokion kansallismuseon näyttelyt

Tokion kansallismuseo tarjoaa monia näyttelyitä, jotka esittelevät Japanin kulttuuria ja historiaa. Pysyvät näyttelyt sisältävät erilaisia teoksia, kuten keramiikkaa, taidetta, tekstiilejä ja arkeologisia löytöjä. Museon yleisissä näyttelytiloissa voit tutustua Japanin taiteen ja historian vaiheisiin monipuolisten kokoelmien kautta.

Museo järjestää myös erikoisnäyttelyitä, joissa esitellään erityisiä aihealueita tai teemoja. Nämä näyttelyt sallivat Tokion kansallismuseon tuoda esille vaihtuvia taideteoksia, sekä kerätä uusia näkökulmia ja tietoa. Erikoisnäyttelyt voivat myös keskittyä yhteistyöhön muiden maiden tai kansainvälisten instituutioiden kanssa.

Tilapäiset näyttelyt ovat yksi museon monista vetonauloista ja niiden järjestäminen tapahtuu säännöllisesti. Tilapäiset näyttelyt voivat kattaa monenlaisia aiheita ja teoksia, kuten paikallisten taiteilijoiden töitä, teemanäyttelyitä tai keskittyä muihin erityisiin kulttuurikysymyksiin.

Lisäksi joka vuosi kansainvälistä museopäivää vietetään 18. toukokuuta, jolloin Tokion kansallismuseo järjestää erilaisia tapahtumia ja ohjelmaa. Kansainvälisen museopäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta museoiden merkityksestä yhteiskunnalle ja rohkaista yleisöä osallistumaan näiden kulttuuriaarteiden vaalimiseen.

Nyt kun tiedät erilaisista näyttelyistä, suosittelemme lämpimästi tutustumaan Tokion kansallismuseon monipuoliseen tarjontaan henkilökohtaisesti. Näin pääset kokemaan Japanin kulttuurin ja historian ainutlaatuisen kauneuden, ja arvon.

Tokion kansallismuseon rakennukset

Tokion kansallismuseossa sijaitsee useita mielenkiintoisia rakennuksia, jotka tarjoavat monipuolisen kulttuurielämyksen. Museo sijaitsee Uenon puistossa, joka on lähellä Uenon asemaa. Se sisältää monia muita kulttuurinähtävyyksiä, kuten temppeleitä ja pyhäkköjä.

Heiseikan on yksi pääalueista Tokion kansallismuseossa. Se on suuri rakennus, joka on erikoistunut Japanin arkeologian esineiden näyttelyyn. Heiseikanissa järjestetään myös erilaisia erikoisnäyttelyitä, jotka esittelevät eri kulttuurien ja aikakausien taidetta.

Toinen merkittävä rakennus on Hyokeikan, joka on valmistunut vuonna 1909. Tämä historiallinen rakennus on hieno esimerkki Meiji-kauden länsimaisen ja japanilaisen arkkitehtuurin yhdistämisestä. Hyokeikanin näyttelyt vaihtelevat ja vaihtuvat usein, joten siellä on aina jotain uutta nähtävää.

Museon pysyviä näyttelyitä esittelevä Honkan-rakennus on yksi museoalueen tärkeimmistä kohteista. Se esittelee Japanin taiteen historiaa ja sisältää esineitä kuten maalauksia, keramiikkaa ja samuraimiekkoja. Honkan-rakennuksessa on myös Horyuji-aarteiden galleria, joka on omistettu Horyuji-temppelin aarteille.

Lopuksi, Kurodan muistohalli on omistettu taiteilija Kuroda Seikin taideteoksille. Tämä pienempi galleria esittelee Seikin maalauksia ja muita taideteoksia, ja toimii erinomaisena paikkana perehtyä tähän merkittävään 1800-luvun japanilaiseen taiteilijaan.

Käydessäsi Tokion kansallismuseossa tutustu näihin ja muihin rakennuksiin, jotta saat kattavan käsityksen Japanin kulttuurista ja taiteesta.

Tokion kansallismuseon teokset ja esineet

Tokion kansallismuseossa voit tutustua monenlaisiin teoksiin ja esineisiin. Maalaukset ovat yksi museon pääkohteista, ja niiden joukosta löytyy niin japanilaisia, kuin itä-aasialaisiakin mestariteoksia. Keramiikka on myös vahvasti edustettuna, ja kokoelmassa on upeita esimerkkejä eri aikakausilta peräisin olevista astioista ja veistoksista.

Museo on jaettu useisiin gallerioihin, joissa kussakin keskitytään tiettyyn teematyyppiin. Näin ollen voit helposti löytää kiinnostuksen kohteesi ja tutkia niitä rauhassa. Esimerkiksi buddhalaiset patsaat ovat omassa osastossaan, jossa on monia arvokkaita teoksia, jotka kertovat uskonnon merkityksestä Japanin historiassa.

Museon kokoelmissa on myös erinomainen valikoima samurai-aseita ja -varusteita, kuten haarniskoita, miekkoja ja muita aseita. Nämä esineet antavat käsityksen samuraiden tärkeästä roolista Japanin historiassa ja heidän taidoistaan taistelukentällä. Lisäksi museosta löydät hyvin säilyneitä tekstiilejä, kuten vanhoja kimonoja ja muita vaatekappaleita.

Museon tarjontaa täydentävät erilaiset puuveistot, lakka-astiat, rullat, keramiikka, naamiot ja tekstiilit. Näiden esineiden kautta voit saada paremman ymmärryksen Japanin rikkaasta ja monimuotoisesta taide- ja kulttuuriperinnöstä. Tokion kansallismuseo tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden sukeltaa syvälle Japanin taiteen ja historian maailmaan.

Aasian ja Japanin taide Tokion kansallismuseossa

Aasian ja Japanin taiteen kokoelmissa Tokion Kansallismuseossa pääset tutustumaan poikkeuksellisen laajaan valikoimaan teoksia. Kokoelmat kattavat monia tärkeitä Aasian taidealueita, kuten Uaryan ja samuraitaiteen.

Museossa on japanilainen galleria, joka esittelee taideteoksia ja esineitä eri kulttuurisista yhteyksistä. Japanilaisessa taiteessa voit ihailla niin samuraiden miekkoja, keramiikkaa ja tekstiilitaiteita. Miekkailusta kiinnostuneille samuraiden aseet ovat varmasti mielenkiintoinen nähtävyys.

Erilaiset japanilaiset taideteokset kattavat lukuisia taidesuuntauksia läpi vuosisatojen. Kokoelmissa on maalauksia, kalligrafiaa, veistoksia, käsitöitä ja valokuvia, jotka avaavat Japanin taiteen moninaisuutta ja syvyyttä. Museo sisältää taidehistoriallisesti merkittäviä töitä, jotka ovat tunnettuja sekä Aasiassa, että kansainvälisesti.

Tokion kansallismuseo tarjoaa ainutlaatuisen ja elämyksellisen tilaisuuden tutkia japanilaista ja aasialaista taidetta. Näyttelyiden myötä opit enemmän näiden kulttuurien taidehistoriasta ja sen vaikutuksista koko maailmanlaajuiseen taiteeseen. Hyödynnä tämä mahdollisuus ja sukella syvälle Aasian ja Japanin taiteen uskomattomaan maailmaan.

Lue lisää Japanilaisesta desingistä sivuiltamme!

Kulttuuriomaisuudet Japanissa

Tokion kansallismuseo on yksi Japanin tärkeimmistä kulttuuriomaisuuden säilyttämisestä ja esittelystä vastaavista instituutioista. Täällä voit kokea monipuolisesti Japanin kulttuurihistoriaa aina muinaisista ajoista nykypäivään saakka.

Museon kokoelmiin kuuluu laaja valikoima tärkeitä kulttuuriomaisuuksia, jotka on eritelty henkilökohtaisiin omistuksiin ja kokoelmiin. Tärkeimmät kulttuuriomaisuudet ovat peräisin eri aikakausilta ja tyyleistä kattaen arkeologian, historian, käsityön, kalligrafian, maalaustaiteen ja muiden taiteenlajien alueilta.

Tokion kansallismuseon lisäksi muita merkittäviä kulttuuriomaisuusmuseoita Japanissa ovat Naran kansallismuseo ja Kyushun kansallismuseo. Nämä museot tarjoavat laajasti erilaisten aikakausien ja kulttuuristen kerrostumien merkittäviä teoksia ja esineitä.

Keisarillinen hoviväki tai keisarillinen kotitalous (imperial household) vaikuttaa merkittävästi Japanin kulttuuriomaisuuksien säilymiseen ja niiden kokoelmien hallintaan, sillä keisarillinen hoviväki omistaa suuren osan maan arvokkaimmista kulttuuriperintökohteista.

Myös Kansallinen länsimaisen taiteen museo on yksi kulttuuriomaisuuden säilyttämisen kannalta merkittävä instituutio. Se keskittyy erityisesti eurooppalaisten mestareiden teosten esittelyyn Japanissa, mikä auttaa japanilaisia ymmärtämään länsimaalaista taidetta paremmin ja syventämään omakohtaista näkemystään maailman taiteen historiasta.

Lue lisää Japanin tapakulttuurista sivuiltamme!

Puutarhat ja teehuoneet Tokion kansallismuseossa

Tokion kansallismuseossa voit kokea ainutlaatuisen yhdistelmän kulttuuria ja luontoa vieraillessasi sen puutarhoissa ja teehuoneissa. Japanilainen puutarha on suunniteltu taidokkaasti luomaan rauhallinen ja harmoninen tila, jossa voit ihailla museon erilaisten teehuoneiden ja pagodin suomaa maisemaa.

Rakennusten kuten teehuoneet ja pagodat avulla voit uppoutua Japanin perinteiseen arkkitehtuuriin ja tunnelmaan. Samalla voit arvostaa hienostunutta aasialaista taidetta, joka on esillä sekä sisä-, että ulkotiloissa.

Japanilaisen puutarhan keskipiste on teehuone, joka tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen. Voit tutustua japanilaisen teen valmistamiseen ja nauttimiseen kodikkaassa teehuoneessa, joka on suunniteltu perinteisen tyylin mukaisesti. Osallistuminen teeseremoniaan on ikimuistoinen elämys, joka heijastaa Japanin kulttuurin syvällistä arvostusta teen yhteydessä oleviin traditioihin.

Museon alueella on useita erityyppisiä teehuoneita, kuten muhin Aasialaisiin tyylisuuntiin painottuneita. Kussakin niistä pääset tutustumaan erilaisiin teekulttuureihin ja taiteeseen, jotka ovat peräisin eri puolilta Aasiaa.

Käydessäsi Tokion kansallismuseossa voit ihailla kauniisti suunniteltuja japanilaisen tyylin mukaisia puutarhoja. Näiden puutarhojen sulautuminen ympäröivään arkkitehtuuriin luo kokonaisvaltaisen ja rauhallisen kokemuksen, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen vierailullasi museossa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Vierailun kesto riippuu omista mielenkiinnon kohteistasi. Voit viettää museossa helposti 2-3 tuntia tutustuen monipuolisiin näyttelyihin ja kokoelmiin. Toki voit viettää siellä lyhyemmän tai pidemmän ajan tarpeidesi mukaan.

Tokion kansallismuseo sijaitsee Uenon puistossa. Se on helposti saavutettavissa Uenon rautatieasemalta, josta on lyhyt kävelymatka museolle.

Tokion kansallismuseon pääsymaksu aikuisille on 620 jeniä (noin 5 euroa). Opiskelijat ja eläkeläiset saavat alennusta, ja alle 18-vuotiaat, sekä yli 70-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Tokion kansallismuseo tarjoaa laajan katsauksen Japanin taiteeseen ja kulttuuriin aina kivikaudelta nykypäivään. Siellä on esillä muun muassa maalauksia, kalligrafiaa, veistoksia, keramiikkaa ja arkeologisia löytöjä. Museon viisi eri rakennusta kattavat eri teemat ja aikakaudet.

Samankaltaiset artikkelit